Friday, April 26, 2024
Reviews

Taxi Chaos: Nintendo Switch Review by Nintenders

taxi chaos cover art switch
Taxi Chaos

Το Taxi Chaos είναι ένα indie παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε με σκοπό να μας υπενθυμίσει τα υπέροχα χρόνια ενός από τα πιο διασκεδαστικά arcade games: του Crazy Taxi. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο το Taxi Chaos βελτιώνει την εμπειρία του Crazy Taxi. Αντιθέτως, παίζοντας Taxi Chaos μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι κάποιος εργάστηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να χαλάσει την εικόνα που έχω στο κεφάλι μου για το Crazy Taxi. Το ξέρω, και συγγνώμη. Είμαι σίγουρος ότι όσοι μπήκατε να διαβάσετε το review, περιμένατε κάτι του στυλ: «ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ CRAZY TAXI ΣΕ HD ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ SWITCH». Κι εγώ αυτό περίμενα όταν έβαλα το cartridge στο Switch μου.

Ε λοιπόν, για όσους βαριέστε να διαβάσετε το υπόλοιπο review, ιδού η σύνοψη. Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα στον κόσμο των video games που με έχουν απογοητεύσει περισσότερο από το Taxi Chaos. Ενδεχομένως να απογοητεύτηκα τόσο πολύ γιατί έχω φάει ένα φανταστικομύριο ευρώ παίζοντας Crazy Taxi στα arcade. Ίσως επειδή έχω αγοράσει όσα Crazy Taxi έχουν βγει. Ίσως επειδή έχω σημειώσει χιλιάδες ώρες σε αυτό το παιχνίδι. Οπότε όταν το Taxi Chaos μου υποσχέθηκε ότι είναι Crazy Taxi Clone, και επένδυσα σε αυτό, έφαγα τα μούτρα μου. Ας αναλύσουμε.

Χαρακτήρες και οχήματα

taxi chaos vinny cleo
Vinky & Cleo

Στο παιχνίδι, μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ δύο ολόκληρων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες αυτοί, είναι τόσο αδιάφοροι όσο και βαρετοί. Χρησιμοποιούν κάθε 4 δευτερόλεπτα τις ίδιες ακριβώς ατάκες, που μετά από 30+ ώρες παιχνιδιού, δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Ο ένας είναι ταξιτζής, ενώ η άλλη είναι influencer που οδηγεί ταξί από χόμπι και για να γνωρίσει κόσμο. Εκτός από χαρακτήρα, στο Taxi Chaos μπορείτε να διαλέξετε και ταξί. Κάθε όχημα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα οχήματα ξεκλειδώνονται όταν πραγματοποιήσετε το στόχο που θέλει το κάθε ένα για να ξεκλειδωθεί. Ενώ η ιδέα του να υπάρχει επιλογή οχήματος είναι το μοναδικό πράγμα που εμπλουτίζει τη φόρμα του Crazy Taxi, και το μόνο στοιχείο που δεν είναι φτηνιάρικη απομίμηση του διασκεδαστικότατου arcade, το υπόλοιπο παιχνίδι είναι τόσο πληκτικό και έχει αμέτρητα bugs, που δεν υπάρχει κίνητρο κάποιος να παίξει τόσο πολλές ώρες για να τα ξεκλειδώσει.

Μηχανισμοί Gameplay

Από μεριάς gameplay, το taxi κάνει drift μόνο του αν κρατήσετε τη στροφή σας για πάνω από μισό δευτερόλεπτο. Επίσης το taxi σας μπορεί και πηδάει από μόνο του για κάποιο λόγο. Μάλιστα, υπάρχει το combo meter που υπήρχε και στο Crazy Taxi. Αυτό αυξάνει τα λεφτά που παίρνετε αν σε κάθε κούρσα δεν χτυπήσετε πουθενά για να το μηδενίσετε. Φυσικά, σε αντίθεση με το Crazy Taxi, το combo αυξάνεται μόνο αμα πηδάτε με το ταξί, αν παίρνετε shortcuts ή αν περάσετε σε απόσταση ενός ηλεκτρονίου δίπλα από άλλο όχημα και με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρετε να μην το χτυπήσετε.

taxi chaos switch gameplay
Combo

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πηδήξετε με το taxi καθώς το combo, όσο μεγάλο και να είναι, δεν θα σας ανεβάσει τα χρήματα τόσο ώστε να αξίζει να το κάνετε. Επιπλέον, δεν φαίνεται πόσο σας ανεβάζει τα χρήματα. Για να το διαπιστώσω έπρεπε να κάνω πολλαπλά restarts και να πάρω πελάτες που πάνε στα ίδια σημεία.

Πελάτες και διαδρομές

Κατά τη βόλτα σας στην πόλη, θα εντοπίσετε κόσμο στο δρόμο ο οποίος σηματοδοτείται από έναν έγχρωμο κύκλο γύρω του. Αυτός ο κύκλος μπορεί να έχει 4 διαφορετικά χρώματα: γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Τα χρώματα αυτά θα έπρεπε να σημαίνουν είτε δυσκολία της διαδρομής, είτε το πόσο μακριά θα χρειαστεί να πάτε. Δυστυχώς, μετά από πολλαπλές δοκιμές, τα χρώματα αυτά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα και φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί τυχαία.

gameplay
Awesome!

Μου έτυχε για παράδειγμα να παραλάβω έναν κόκκινο πελάτη ο οποίος ήθελε να τον πάω 200 μέτρα στην ίδια ευθεία. Ένας άλλος κίτρινος πελάτης ήθελε να τον πάω ενάμισι χιλιόμετρο μακριά. Εκτός από τα χρωματάκια, οι πελάτες έχουν ένα ρολογάκι πάνω απ’ το κεφάλι τους. Αυτό αρχικά υποψιάστηκα ότι σημαίνει ένα από τα δύο πράγματα: είτε πόσο χρόνο σας δίνουν σαν μπόνους αν ολοκληρώσετε τη διαδρομή σας, είτε πόσο χρόνο έχετε για να τους παραδώσετε στον προορισμό τους. Μετά από πολλαπλές δοκιμές, και πάλι δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς τη σημασία αυτού του ρολογιού, καθώς και εκεί συνέβησαν διάφορα φαινομενικά τυχαία πράγματα. Το παιχνίδι δεν έχει κανενός είδους Tutorial Mode για να μας ενημερώσει για αυτές τις πληροφορίες.

Ο κόσμος του Taxi Chaos

Ας μιλήσουμε τώρα για τον χάρτη. Αν μπορείτε να αποκαλέσετε το ίδιο μοντέλο κτιρίου copy pasted σε ολόκληρη την  πόλη, «χάρτη». Όλη η πόλη αποτελείται από το ίδιο κτίριο, σχεδιασμένο με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταλάβετε που βρίσκεστε, γιατί όλη η πόλη είναι ίδια. Σε αντίθεση με το φαντασμαγορικό Crazy Taxi, που μετά από 10 βόλτες θυμόσασταν τουλάχιστον το 1/5 της πόλης, καθώς υπήρχαν σημεία τα οποία ήταν τόσο χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να σας κατατοπίσουν.

map
Map-α

Αυτό το στοιχείο, κάνει κάκιστη την επιλογή να προστεθεί στο παιχνίδι ένα «Pro Mode» το οποίο είναι ένα από τα διαθέσιμα playable modes. Το pro mode είναι ένα είδος βόλτας, στο οποίο δεν υπάρχει βελάκι που σας δείχνει που να πάτε. Όσο καιρό και να παίζετε, ποτέ δεν πρόκειται να συνηθίσετε την πόλη, ούτε να μάθετε που βρίσκεστε. Στο arcade mode από την άλλη, είστε απλά καταδικασμένοι να ακολουθείτε το βελάκι το οποίο σας λέει που να πάτε.

Βέβαια, το βελάκι το οποίο σας λέει που να πάτε, δεν λειτουργεί σωστά. Αν πάρετε shortcut ή κάνετε απότομη στροφή 180 μοιρών, τότε το βελάκι χάνει τη λογική του και αρχίζει να περιστρέφεται και να δείχνει προς τυχαίες κατευθύνσεις για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Σε αυτά τα δευτερόλεπτα είστε καταδικασμένοι να πηγαίνετε ευθεία μέχρι να στρώσει και να σας δείξει τον προορισμό σας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Για τα γραφικά δεν θα σας μιλήσω πολύ. Υπάρχουν HD textures. Αυτό. Παρόλα αυτά, η γενική εικόνα ενός indie παιχνιδιού που κυκλοφορεί εν έτει 2021 είναι πολύ πολύ πολύ (πολλά πολύ) χειρότερη από το original Crazy Taxi του Dreamcast που κυκλοφόρησε το 2001. Δεν κάνω πλάκα. Δείτε την εικόνα παρακάτω.

taxi chaos vs crazy taxi
Taxi VS

Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στην «πόλη» τα δύο πιο εκνευριστικά πράγματα που θα προσέξετε είναι τα εξής: Αν το όχημά σας πέσει στο νερό, τότε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσει να πέφτει επ’ άπειρον μέχρι να κάνετε restart το run σας. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσετε μέσα σε ένα κτίριο χωρίς να μπορείτε να βγείτε. Μπορεί να πηδήξετε κατά λάθος πάνω σε μια ταράτσα που θα σας βγάλει από τα γραφικά του παιχνιδιού. Τα πράγματα στο Nintendo Switch γίνονται ακόμη χειρότερα. Το παιχνίδι δυσκολεύεται πάρα πολύ να κρατήσει τον στόχο των 30fps, πέφτοντας στα 23-25 χωρίς προφανή λόγο, πολύ συχνά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε handheld mode, απλά σε ανάλυση 720p.

Σύνοψη

Συνοψίζοντας, το Taxi Chaos είναι ένα παιχνίδι το οποίο εκμεταλλεύτηκε πλήρως την απουσία του Crazy Taxi από τον χώρο και προσπάθησε να πουλήσει σε μια μερίδα κόσμου που το λάτρεψε. Δυστυχώς, το παιχνίδι φαίνεται να σχεδιάστηκε με απόλυτο σκοπό να δοκιμάσει τα νεύρα και την υπομονή σας. Ο μόνος λόγος να επενδύσετε στα 30€ περίπου που κοστίζει, είναι να έχετε χάσει κάποιο στοίχημα με κάποιον φίλο σας και η ήττα σας σημαίνει πως πρέπει να παίξετε Taxi Chaos.

Σαν μοναδικό θετικό στοιχείο υπάρχει η προσθήκη πολλών διαφορετικών οχημάτων, και το γεγονός πως όλα τα μειονεκτήματα του παιχνιδιού διορθώνονται πολύ εύκολα με ένα patch. Μακάρι ο developer να διορθώσει αυτό το παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έκανε απλά αντιγραφή επικόλληση όλο το Crazy Taxi ακριβώς όπως είναι. Μέχρι τότε, αποφύγετε το.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου και την συνεργασία.

3 / 10 - three out of ten
3/10

Θετικά

  • Επιλογή οχήματος
  • Έχει πλάκα για ένα μισάωρο

Αρνητικά

  • Είναι φθηνή αντιγραφή που υποτιμά τη φόρμουλα των arcade taxi games
  • Δεν υπάρχουν κινήσεις, μόνο στροφή δεξιά και στροφή αριστερά και άλμα
  • Tο άλμα δεν έχει καμία ουσία
  • Tο βελάκι του navigation δεν λειτουργεί πολλές φορές
  • Tα frames per second είναι συχνά κάτω απο 30
  • Πάρα πολλά bugs
  • Μικρός, αδιάφορος και generic χάρτης
  • Αδιάφοροι χαρακτήρες
  • Επαναλαμβανόμενοι πελάτες, προορισμοί και συζητήσεις
  • Οπτικά πολύ χειρότερο απο το Crazy Taxi που είναι 20 χρονών
  • Δεν σου προσφέρει κίνητρο για να παίξεις
  • Δεν υπάρχει Tutorial
  • Καμία μαθηματική λογική πίσω απ’ τη δυσκολία της κάθε κούρσας

Διαβάστε: Metroid Dread Special Edition και στην Ελλάδα

Αφήστε ένα σχόλιο!