Going Under – Nintendo Switch Review

Πως θα σας φαινόταν ένα παιχνίδι με στοιχεία Hades, καρτουνίστικα γραφικά που θυμίζουν κάτι από Fall Guys, κάτι από Moving Out και ένα πολύ ρεαλιστικό και κοινωνικό «πρόβλημα» της σύγχρονης εποχής; Τι…δεν υπάρχει; Ευτυχώς η φαντασία των developers είναι απύθμενη και έρχονται στα χέρια μας ιδιαίτερα παιχνίδια που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας…Πάμε να δούμε λοιπόν ένα από αυτά τα παιχνίδια με τίτλο Going Under.

Going Under – Dialogue

Going…WHERE?

To παιχνίδι σχετίζεται με την ιδέα του καπιταλισμού και εμμέσως πλην σαφώς με την «εκμετάλλευση» των εργαζομένων μισθολογικά, κοινωνικά, επαγγελματικά κ.τ.λ. Οι περισσότεροι τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας και περάσαμε 40 κύματα μέχρι να καταφέρουμε να εδραιωθούμε σε μία δουλειά. Άλλοι – μακάρι να ανήκετε σε αυτούς- στάθηκαν πιο τυχεροί και απορροφήθηκαν αμέσως εργασιακά. Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού ανήκει στο νέο αίμα…μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και ξεκινάει την πρακτική της σε μία εταιρία. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι άραγε…;

Going Under – Screenshot

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η Jaqueline λοιπόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρακτική της- χωρίς μισθό φυσικά- σε μία εταιρία αναψυκτικών, την Fizzle. Εκεί θα συναντήσει πολλούς καινούργιους συναδέλφους, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι απολαυστικότατοι και αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικά συζητήσεις που συμβαίνουν μέσα σε μία εταιρία…όταν δεν ακούει το αφεντικό εννοείται.

Πριν προλάβει καλά καλά όμως να εγκλιματιστεί, το αφεντικό της, την στέλνει να κάνει «άσχετες» δουλειές και αγγαρείες. Όχι δεν είναι μόνο ο καφές και το κουλούρι ειδικό task των “πρακτικάριων” αλλά και η εξερεύνηση dungeon. Ναι καλά ακούσατε. Η μικρή Jaqueline θα πρέπει αν θέλει να κρατήσει την δουλειά της να πάει προς τα κάτω- εξού και ο τίτλος Going Under- και να «καθαρίσει» τα dungeons από τα τέρατα.

Going Under

Neo Cascadia

Kαι τώρα ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε το σκοτεινό μυστικό της Neo Cascadia. Τα θεμέλια της πόλης στην πραγματικότητα είναι παλαιότερες εταιρίες που κατέρρευσαν. Creepy σωστά; Όσο πιο κάτω λοιπόν πηγαίνετε, θα συνειδητοποιείτε πως κάθε dungeon είναι θεματικό, σύμφωνα με την εκάστοτε εταιρία. Φυσικά όσοι εργάζονται εκεί στα έγκατα της γης είναι τέρατα. Τα μηνύματα που περνάει το παιχνίδι είναι αρκετά σκληρά και έντονα. Αν και ο τρόπος που τα παρουσιάζει είναι χιουμοριστικός φυσικά, ωστόσο όταν ακουστεί μία τέτοια αλήθεια, ακόμα και μέσω ενός “αστείου” παιχνιδιού σίγουρα “ταρακουνάει” αρκετά το κοινό. Συνεχίζουμε όμως με την περιπέτεια της Jaqueline..

Going Under – Jaqueline

Εργασιακό περιβάλλον

Οι χαρακτήρες όπως προαναφέραμε είναι κυρίως συνάδελφοί σας. Στην αρχή του παιχνιδιού ίσως σας φανούν περίεργοι ή ακόμα και τρελοί. Όμως όπως και στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση ή από την ιδιαιτερότητά του. Ο καθένας κουβαλάει μέσα του την δική του προσωπική ιστορία. Έτσι ακριβώς και στο Going Under, όσο περισσότερα μοιράζονται οι χαρακτήρες μαζί σας, τόσα περισσότερα θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε για αυτούς.

Αξίζει να πούμε πως αργότερα στο παιχνίδι, οι συνάδελφοί σας γίνονται οι μέντορές σας. Μάλιστα θα σας ζητούν να εκπληρώνεται κάποια tasks. Θα περιμέναμε να είναι τύπου “σκότωσε τάδε αριθμό τεράτων”. Όχι, όχι όχι… Δεν θα σας πούμε παραπάνω…αλλά θα ζήσετε κάποιες εξτρα περιπέτειες…

Going Under – Gameplay

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Το παιχνίδι ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των rogue-likes. Tι σημαίνει αυτό; Κάθε φορά που θα πεθαίνετε, θα βγαίνετε πάλι στην αρχή του παιχνιδιού με όλα τα items σας χαμένα. Στο Going Under τα πράγματα είναι απλά. Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, σκοτώνετε τα πάντα, περνάτε στο επόμενο δωμάτιο. Οι μάχες είναι αρκετά απλές- όσον αφορά τον χειρισμό πάντα. Κάνετε lock στους εχθρούς και τους δίνετε να καταλάβουν.

Going Under – Fight

Η «τσαχπινιά» του παιχνιδιού ωστόσο έγκειται στην δημιουργικότητα και στην γρήγορη σκέψη. Τι εννοούμε. Μόλις μπαίνετε σε ένα δωμάτιο με κανένα skill, κανένα όπλο – λογικό μόλις αποφοιτήσατε και δεν συγκαταλέγεστε στους δολοφόνους, και πρέπει να πολεμήσετε. Δύο είναι οι επιλογές. Ή το βάζετε στα πόδια και χάνετε τα πάντα…ή πολεμάτε με ό,τι βρείτε. Και εδώ είναι στο σημείο κλειδί.

Μέσα στο κάθε δωμάτιο θα βρείτε διάφορα αντικείμενα από πληκτρολόγια μέχρι ό,τι βάλει ο νους σας. Τα αρπάζετε και τα πετάτε στους εχθρούς ή τον σκοτώνετε με αυτά. Έχετε πιο δολοφονικό μυαλό και θέλετε να χτίσετε μία πλεκτάνη για τον θάνατο του εχθρού σας…τότε συνδυασμός  αντικειμένων. Μπορεί φαινομενικά λοιπόν ένα λάπτοπ να μην είναι τόσο δυνατό σαν όπλο όσο ένα σπαθί. Ωστόσο ένα το σπάσετε θα προκαλέσετε damage στους τριγύρω εχθρούς με την μορφή ηλεκτρισμού. 

Γενικά το παιχνίδι θα σας ωθήσει στο να δοκιμάστε διάφορα πράγματα και να πειραματιστείτε. Το καλό της υπόθεσης είναι πως δεν έχετε τίποτα απολύτως να χάσετε. Το μόνο που είναι ενάντιά σας είναι ο χρόνος. Όλα αυτά πρέπει να τα σκέφτεστε γρήγορα και να είστε πάντα σε ετοιμότητα.

Dungeons

Going Under – Level

Όπως προαναφέραμε, κάθε dungeon έχει και μοναδικούς εχθρούς. Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι η διαφορετικότητα μεταξύ τους. Σαν να μην έφτανε αυτό , με το που εισέλθετε σε ένα δωμάτιο όλοι θα πέσουν πάνω σας. Στην αρχή θα πελαγώσετε, αλλά μόλις μάθετε τα κόλπα του παιχνιδιού, θα τους εξοντώνετε σχεδόν αμέσως. Το στυλ που θα επιλέξετε εξαρτάτε καθαρά από εσάς…Θέλετε να παίξετε επιθετικά; Μπορείτε. Θέλετε να προσπαθήσετε να κοντρολάρετε τις κινήσεις τους; Μπορείτε. Θέλετε να τους κάψετε όλους ζωντανούς; Πάλι μπορείτε.

Εάν πεθάνετε επιστρέφετε πάλι στο γραφείο της εταιρίας. Αυτό που κάνει το Going Under ευχάριστο, αν και rogue-like, είναι πως τα runs είναι σχετικά μικρά. Δηλαδή ακόμα και να πεθάνετε δεν θα χάσετε σημαντικό progress ωρών. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες που δεν είναι του είδους να το δοκιμάσουν.

Skills

Και φυσικά ένας από τους εθισμούς αυτού του είδους παιχνιδιών είναι τα skills. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχετε διαθέσιμα 80 διαφορετικά skills να ξεκλειδώσετε και να κάνετε την πρωταγωνίστρια τεχνικά αθάνατη. Τα αρχικά skills που είναι διαθέσιμα είναι σχετικά απλά, δηλαδή μπορεί να σας αυξήσουν το movement ή το attack speed. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι θα ξεκλειδώνετε και πιο ιδιαίτερα skills .Αυτά θα σας τα αφήσουμε για έκπληξη.

Bug-alicious

Going Under – Fizzle

Δυστυχώς το παιχνίδι έχει τα θεματάκια του. Θα παρατηρήσετε παίζοντας κάποια bugs τα οποία αν και δεν είναι αρκετά σημαντικά για να σας κάνουν να μην θέλετε ένα παίξετε ωστόσο είναι ενοχλητικά. Για παράδειγμα αρκετές φορές μπορεί να κολλήσουν οι εχθροί ανάμεσα σε αντικείμενα. Άλλες φορές τα ίδια τα αντικείμενα μπορεί να κολλήσουν ανάμεσα σε τοίχους κ.τ.λ. Υπάρχει έντονο frame rate στο Switch. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις τελευταίες πίστες που έχουν περισσοτέρους αντιπάλους. Αλλά μην πτοείστε. Το Going Under είναι απολαυστικό ακόμα και με τα bugs,  με τα οποία μάλλον θα γελάσετε παρά θα εκνευριστείτε.

Art

Το art style του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερο και σίγουρα πολύχρωμο. Έντονες χρωματικές αντιθέσεις που προκύπτουν από μία τεράστια παλέτα, και πρωτότυπα σχέδια. Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που θα σας χαραχθεί στο μυαλό αν όχι για το gameplay του, σίγουρα για το funky στυλ του.

Verdict

Το Going Under είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι το οποίο μπορείτε να παίξετε ευχάριστα τόσο docked όσο και handheld. Σίγουρα έχει κάποια θέματα, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απολαυστικό. Πιστεύουμε αξίζει σίγουρα την προσοχή σας εάν ψάχνετε ένα αστείο και μικρό σε διάρκεια παιχνίδι.

Δείτε και το trailer του παιχνιδιού για να πάρετε μία γεύση:

Θετικά

+Διασκεδαστικοί διάλογοι

+Πρωτότυπο fighting system

+Replayble

+Eύκολο για νέους του είδους

Αρνητικά

-Μικρό σε διάρκεια

-Αρκετά bugs και frame drops

8 / 10 - eight out of ten
8/10

Eυχαριστούμε πολύ την Team17 για την παραχώρηση του κωδικού.

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 4900 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *