Monday, July 15, 2024
Reviews

Prince of Persia: The Lost Crown – Review

Prince of Persia The Lost Crown

Μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά, πως 14 ολόκληρα χρόνια χωρίς νέο Prince of Persia είναι πολλά. Έτσι, το Prince of Persia: The Lost Crown ήρθε για να ξεθάψει το franchise από την δική του “άμμο του χρόνου”. Μάλιστα, το κάνει με έναν τρόπο που λίγοι θα περίμεναν πριν την ανακοίνωση του. Κάτι που αποδείχθηκε και από τα (όχι και τόσο θετικά) σχόλια που απέσπασε από τους fans της σειράς κατά την παρουσίαση του, καθώς όλοι περιμέναμε το remake του The Sands of Time.

Κόντρα στο τι περιμέναμε λοιπόν, η Ubisoft Montpellier που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του τίτλου, επέλεξε να μας επανασυστήσει το Prince of Persia ως έναν 2D metroidvania τίτλο. Μία επιλογή που ναι μεν φέρνει την σειρά πιο κοντά στις ρίζες της, την απομακρύνει όμως από το σημείο όπου γνώρισε το peak της κατά την δεκαετία 2000-2010. Εάν λάβουμε υπόψιν και το πολύ ιδιαίτερο art direction του τίτλου που προσθέτει στη συνταγή πολλά έντονα μοντέρνα στοιχεία, είναι βέβαιο πως το studio ήθελε να δώσει έναν δικό του, φρέσκο χαρακτήρα στο franchise. Ας δούμε αν τα κατάφερε.

Πριν ξεκινήσουμε

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο όρος Qaf, έχουμε να κάνουμε δύο σημαντικές επιλογές. Η πρώτη αφορά τα δύο game modes που είναι στη διάθεση μας. Στο Exploration Mode ο χάρτης περιέχει ελάχιστες πληροφορίες και ουσιαστικά αναγκάζει τον παίκτη να εξερευνήσει για να βρει τον επόμενο στόχο του. Στο Guided Mode, ο χάρτης εμφανίζει το επόμενο βασικό objective μας. Επίσης γίνεται εμφανές εάν ένα μονοπάτι είναι προσβάσιμο με τις δυνάμεις που έχετε εκείνη τη στιγμή τη διάθεση σας η εάν θα χρειαστεί να επιστρέψετε αργότερα. Στην εξερεύνηση βοηθάει πάρα πολύ και το καινοτόμο feature των memory shards, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε κάποιο screenshot σε συγκεκριμένο σημείο του χάρτη, ώστε να μαρκάρετε κάποιο μονοπάτι η κάποιο collectible που δεν μπορείτε ακόμη να συλλέξετε.

Έπειτα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Ενώ έχουμε και την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πέμπτο στα μέτρα μας. Το παιχνίδι δεν διστάζει να δυσκολέψει τον παίκτη ακόμη και στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας. Είτε αυτό αφορά την μάχη του, είτε το platforming. Έτσι, συνιστώ να είστε επιφυλακτικοί στην επιλογή δυσκολίας για το πρώτο σας playthrough. Εαν πάλι δυσκολεύεστε, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και διάφορα assists. Με πιο σημαντικό το platforming assist που επιτρέπει στον παίκτη να προσπεράσει κάποιο σημείο που τον δυσκολεύει.

Σε αυτό το κομμάτι η Ubisoft Montpellier δείχνει να έχει βρει την τέλεια ισορροπία. Αφενός έχει φτιάξει ένα παιχνίδι που κάθε ώρα γίνεται πιο απαιτητικό. Αφετέρου δίνει στον παίκτη όσα βοηθήματα χρειάζεται για να μην αποτρέπει την πρόοδο.

Η ιστορία

Η αρχή της ιστορίας μας στέλνει σε μία δύσκολη εποχή για την Περσία. Μετά από δεκαετίες ξηρασίας που ταλαιπώρησαν την περιοχή, τα πράγματα έρχεται να κάνει χειρότερα η επίθεση μίας άγριας ορδής από την ανατολή. Κι όταν όλα φαίνονταν να έχουν χαθεί, ήρθε η ώρα των Immortals. Των πιο σπουδαίων πολεμιστών της Περσίας, στους οποίους ανήκει και ο Sargon, ο πρωταγωνιστής μας. Όταν ο πρίγκιπας πέφτει θύμα απαγωγής μετά την μάχη, έρχεται η ώρα για την βασική αποστολή του ήρωα μας. Να ταξιδέψει στο όρος Qaf για να τον σώσει.

Η ιστορία του The Lost Crown γενικά βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη. Δεν προσφέρει όμως κάτι το ιδιαίτερο. Έχουμε μια κλασσική ιστορία όπου ο πρωταγωνιστής προδίδεται, ωριμάζει και δυναμώνει μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Σε αυτό δεν βοηθάνε καθόλου οι υπόλοιποι χαρακτήρες που είναι παντελώς αδιάφοροι. Ευτυχώς, φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο κεντρικός villain.

Gameplay – ο πραγματικός πρωταγωνιστής

Το κομμάτι που κάνει πραγματικά ξεχωριστό το Prince of Persia: The Lost Crown είναι το gameplay του. Παρότι συναντάμε στοιχεία που είναι προφανές πως έχουν εμπνευστεί από άλλα παιχνίδια, ο τρόπος που αποδίδονται δίνει μόνιμα την αίσθηση πως παίζουμε κάτι φρέσκο.

Όπως αρμόζει σε ένα Prince of Persia, την τιμητική του έχει το platforming. Εδώ έχουμε έναν αρκετά σφιχτό αλλά και δίκαιο σχεδιασμό, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λάθος στον παίκτη. Όταν όμως καταφέρεις και συνδυάσεις τις κινήσεις που χρειάζεται για να περάσεις από ένα δύσκολο σημείο, είναι απολαυστικό. Αυτό το στοιχείο γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωράμε στο παιχνίδι και αποκτάμε νέες δυνάμεις.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την μάχη του τίτλου η οποία είναι εξίσου απαιτητική. Η αίσθηση που δίνει ο χειρισμός όταν καταφέρετε να συνδυάσετε τα διάφορα όπλα και τις δυνάμεις που έχετε στη διάθεση σας είναι εκπληκτική. Ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στα boss fights.Ένα μικρό tip σε περίπτωση που παίξετε τον τίτλο είναι να ολοκληρώσετε όλα τα challenges που θα σας δώσει ο Artaban στην βάση σας, ώστε να εξοικειωθείτε με τον χειρισμό και τα διάφορα combos.

Άψογη διαχείριση έχει γίνει και στις διάφορες δυνάμεις που θα αποκτήσετε κατά την διάρκεια του τίτλου. Κάθε μία από αυτές έχει την δική της βαρύτητα και προσθέτει σημαντικά στοιχεία στο gameplay που εξυπηρετούν τόσο το platforming όσο και την μάχη.

Καλές ιδέες στην παρουσίαση ΑΛΛΑ…

Όσον αφορά την παρουσίαση τα συναισθήματα που αφήνει το Prince of Persia: The Lost Crown είναι ανάμεικτα. Από την μια πλευρά, το ιδιαίτερο art direction αποδεικνύεται σωστή επιλογή και δίνει στον τίτλο τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Έχουμε αρκετά όμορφα περιβάλλοντα με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα cinematics μοιάζουν σαν να έχουν βγει από κάποια καλοφτιαγμένη σειρά. Καθώς και τα animations στα finishers είτε των bosses, είτε των απλών εχθρών είναι απόλαυση.

Αρκετά θετικά είναι τα πράγματα και σε ότι αφορά τον ήχο. Το soundtrack εξυπηρετεί τον σκοπό του δίνοντας το σωστό ύφος στον τίτλο. Με τα καλύτερα κομμάτια του να είναι αυτά που συνοδεύουν τις μάχες. Ενώ έχουμε και πλήρες voice over σε όλους τους διαλόγους.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν εστιάσουμε στον τεχνικό τομέα. Το παιχνίδι στο Nintendo Switch στοχεύει στα 60 fps σε ανάλυση 720p σε handheld και 1080p σε docked. Κάτι που θα ήταν απόλυτα ικανοποιητικό εάν το πετύχαινε, δυστυχώς όμως δεν τα καταφέρνει και σε πολλά σημεία έχουμε αισθητή πτώση στο framerate. Κάτι που θα αποτελούσε πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, και ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για έναν τίτλο με τόσο σφιχτά συστήματα μάχης και platforming.

Από τον τίτλο δεν λείπουν και τα bugs. Πιο συγκεκριμένα αντιμετώπισα bug κατά την αποδοχή ενός side quest, το οποίο όταν προσπαθούσα να το αποδεχτώ, πάγωνε το παιχνίδι και ο μόνος τρόπος να ξεκολλήσει ήταν να το κλείσω τελείως. Μετά από αρκετές προσπάθειες δεν βρήκα λύση κι έτσι δεν το ολοκλήρωσα ποτέ. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω, πως αντιμετώπισα glitches ακόμη και στην τελική μάχη και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές προσπάθειες.

Σύνοψη

Tο Prince of Persia: The Lost Crown είναι ένα αξιόλογο metroidvania που αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή σας. Είναι μία σημαντική προσθήκη σε μία ιστορική σειρά που απουσίαζε από τη βιομηχανία για 14 χρόνια. Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον σχεδιασμό και τους μηχανισμούς του τίτλου είναι αρκετή για να σας κάνει να παραβλέψετε τα όποια τεχνικά προβλήματα.

Θετικά

 • Άψογο platforming
 • Συναρπαστικές μάχες
 • Επικά boss fights
 • Όμορφα εικαστικά

Αρνητικά

 • Αδιάφορο story
 • Αισθητά framedrops
 • Bugs και glitches
8 / 10 - eight out of ten

Info

 • Release Date: January 18, 2024
 • No. of players: Single System (1)
 • Genre: Action, Adventure
 • Publisher: Ubisoft
 • Game file size: 6.4 GB
 • ESRB rating: Teen

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 7000 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Αφήστε ένα σχόλιο!