Tuesday, June 25, 2024
Reviews

Another Code: Recollection Review

Το Another Code είναι ένα κομμάτι ιστορίας από το παρελθόν της Νιντέντο. Δύο τίτλοι που δεν θα θυμάται λογικά ο κόσμος καθώς σαν κυκλοφορίες ήταν μικρές. Με το πρώτο παιχνίδι να εχει τίτλο Another Code: Twin Memories (Trace Memory στην Αμερική) και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2005 για το Nintendo DS. Το δεύτερο ήταν το Another Code: A Journey into Lost Memories το 2009 για το Wii.

Πλέον η Νιντέντο ανανέωσε τα δύο παιχνίδια και τα έβαλε σε μία συλλογή για το Switch. Στην ουσία είναι Remaster των αρχικών κάτι που ανέλαβε η Arc System Works. Η ArcSys είναι πιο γνωστή τελευταία για το Dragon Ball FighterZ.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τη Mizuki Robbins, μια νεαρή έφηβη που κατευθύνεται στο Blood Edward Island για να βρει τον πατέρα της. Εκεί, συναντά ένα νεαρό φάντασμα που ονομάζεται D, που δεν θυμάται το παρελθόν του όταν ήταν ζωντανός. Σε αντάλλαγμα για να προσπαθήσει να ανακτήσει τις αναμνήσεις του, καθοδηγεί τη Μιζούκι σε όλη την έπαυλη του Έντουαρντ για να τη βοηθήσει να βρει τον μπαμπά της τον οποίο θεωρούσε νεκρό. Το δεύτερο μέρος τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα. Είναι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η Ashley λαμβάνει μια πρόσκληση για τη λίμνη Juliet. Εκεί θα βρει πολλές πληροφορίες για το τι συνέβη στο παρελθόν με την οικογένειά της.

Το πρώτο παιχνίδι έχει μικρή διάρκεια και μοιάζει περισσότερο με πρόλογο οπότε η συλλογή δίνει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για την ιστορία. Το δεύτερο παιχνίδι ολοκληρώνει την ιστορία παρόλο που τοποθετείτε δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου. Προσωπικά το είδα και το αντιμετώπισα σαν ένα παιχνίδι. Και μάλλον το ίδιο αποφάσισε να κάνει και η Νιντέντο καθώς δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν στον δεύτερο τίτλο χωρίς να παίξεται τον πρώτο. Στον πρώτο τίτλο η ιστορία παρέμεινε η ίδια ενώ στον επόμενο έχουν ξαναγραφτεί πολλοί χαρακτήρες.

Όλο το παιχνίδι έχει αναβαθμιστεί οπτικά και πλέον μπορείς να εξερευνήσεις τα τοπία. Τα στυλιζαρισμένα γραφικά του Recollection δίνουν στο παιχνίδι την αίσθηση ενός κόμικ κατά τους διάλογους. Στο Ds υπήρχε μία στατική εικόνα της περιοχής στην πάνω οθόνη και στην κάτω ήταν ο χαρακτήρας σου με κάμερα από πάνω. Παρόλο τις παραπάνω επιλογές στην διάδραση που σου έδινε η κονσόλα, η προοπτική από πάνω ήταν από τα αδύνατα στοιχεία της. Καθιστούσε το παιχνίδι δύσκολο να το αγαπήσεις. Πλέον η έκδοση του Switch σου δίνει την επιλογή να εξερευνήσεις λίγο πιο εύκολα το νησί και κυρίως ευχάριστα. Μια άλλη προσθήκη που έχει γίνει είναι η ύπαρξη voiceover.

Από την Ds έκδοση

Τα αρχικά παιχνίδια ξεχώριζαν για τον τρόπο που ενσωμάτωσαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων κονσολών στις οποίες κυκλοφόρησαν. Ακολουθώντας την ίδια τάση, το Another Code Recollection έχει σίγουρα προσαρμοστεί στο Switch, αγκαλιάζοντας τη λειτουργία γυροσκοπίου σε μερικά παζλ.
Το gameplay είναι απλό. Περπατάτε και αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον. Αντιμετωπίζετε γρίφους που είτε μπορούν να λυθούν άμεσα είτε απαιτούν από εσάς να ψάξετε για ενδείξεις. Στη δεύτερη ιστορία, θα βρεθείτε να μιλάτε με άλλους χαρακτήρες τις περισσότερες φορές. Σε σημείο που αφήνεις ένα cutscene μόνο για να κάνεις 2 βήματα και περπατάς κατευθείαν στην επόμενη συνομιλία.

To gameplay είναι κυρίως γρίφοι. Κάποιοι λύνονται άμεσα και κάποιοι θέλουν να εξερευνήσεις τον χώρο και να βρεις το κατάλληλο αντικείμενο. Σαν ένα παλιό καλό adventure. Οι γρίφοι κρατάνε την παλιά λογική τους να εκμεταλλεύονται τις έξτρα δυνατότητες της κονσόλας κυρίως το γυροσκόπιο. Στα αρνητικά όμως είναι η δυσκολία των γρίφων καθώς εκεί ο τίτλος δείχνει την ηλικία του. Δεν υπάρχει κάποια πρόκληση από μεριάς gameplay παρότι έχει έναν ωραίο ρυθμό. Λύνεις γρίφους, ξεκλειδώνεις νέες περιοχές, προχωράς την ιστορία και πάλι από την αρχή. Στην ουσία του είναι ένα story-driven παιχνίδι.

Μπορείτε επίσης να βρείτε πεταμένα κουτιά και να τα ανακυκλώσετε με αντάλλαγμα μάρκες που μπορείτε να ξοδέψετε σε τσίχλες. Η κατανάλωση τσίχλας και άλλων φαγητών φαίνεται να μην έχει κανένα σκοπό πέρα ​​από νέους διαλόγους από την Ashley, που συμβάλλει στην πιο χαλαρή αίσθηση της ιστορίας.

Μιλώντας για αρνητικά πρέπει να πω για την κάμερα. Για κάποιο λόγο η ταχύτητα με την οποία γυρνάει η κάμερα είναι εκνευριστικά αργή. Ευτυχώς υπάρχει λύση καθώς ρυθμίζεται από τα settings. Κάντε το άμεσα γιατί δεν θα αντέξετε τον ρυθμό της.

Γενικά είναι από τα παιχνίδια που δεν μπορείς να πεις πολλά. Αν θέλεις μια χαλαρή εμπειρία με καλή ιστορία, εδώ είσαι. Αν έχεις και voucher να σου κάθεται μην το πολυσκέφτεσαι. Τα physical copies του γίνονται δυσεύρετα τελευταία και μια πιο χαμηλή τιμή του ταιριάζει γάντι. Είναι από τα είδη παιχνιδιών που λείπουν τελευταία απο την Νιντέντο. Κάτι αντίστοιχο είδαμε πάλι με τα δύο Famicom Detective τα οποία και πάλι ήταν remaster απο το NES. Σε εκείνη την περίπτωση μάλιστα είχαμε visual novels και όχι adventure αλλά πλησιάζουν αρκετά σε εκτέλεση.

Δυστυχώς δεν έχουμε έναν νέο τίτλο στο είδος με κάποια μοντέρνα προσέγγιση. Το Another Code: Recollection Από μεριάς ιστορίας με κάλυψε αρκετά. Ήθελα πιο δύσκολους γρίφους αλλά από την άλλη το βρήκα και χαλαρωτικό να παίζω το βράδυ στο κρεβάτι μου. Μετά από μια δύσκολη μέρα ήταν ότι πρέπει και με τις αλλαγές που έχουν γίνει ο τίτλος είναι ένα κρυφό διαμάντι στην βιβλιοθήκη της Νιντέντο. Από εμένα λοιπόν είναι ΝΑΙ.

8 / 10 - eight out of ten

Ευχαριστούμε την CD Media που μας παρείχε τον κωδικό.

 • Demo Available
 • MSRP: €59,99
 • Released: January 19, 2024
 • Genre: Adventure, Puzzle
 • Number of players:
  • Offline: 1
 • Publisher: Nintendo
 • Download size: 5.225 GB
 • How Long To Beat:
  • Main Story: 14 hours
  • Main + Extra: 15 hours
  • Completionist: 16½ hours
 • PEGI Rating: 12

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 7000 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!