A-Train: All Aboard! Tourism – Nintendo Switch Review

Την εκπληκτική τεχνολογία της Ιαπωνίας, την ξέρουμε…τον απίστευτο κόσμο της που περιστρέφεται γύρω από τα video games, τα anime και τις ταινίες τον ξέρουμε. Το εξωπραγματικά οργανωμένο σύστημα τρένων και μέσων μαζικής μεταφοράς όμως; Το A-Train: All Aboard! Tourism ήρθε στο Nintendo Switch για να μας δώσει μία γεύση Ιαπωνικού τουρισμού μαζί με ένα μάθημα οικονομικής διαχείρισης. Τα καταφέρνει άραγε;

A-Train: All Aboard! Tourism
A-Train: All Aboard! Tourism – Screenshot

Choo – Choo και φύγαμε

Πως μπορούμε να περιγράψουμε τον συγκεκριμένο τίτλο; Μια μίξη Sim City… αλλά με τρένα. Ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού; Αυτό εξαρτάται 100% από εσάς. Μπορείτε από το αρχικό μενού, πριν ακόμα ξεκινήσετε το παιχνίδι να επιλέξετε σενάριο που είτε είναι έτοιμο είτε το έχετε φτιάξει εσείς. Έτσι θέτετε εσείς τους στόχους που θέλετε να εκπληρώσετε κάθε φορά.

A-Train: All Aboard! Tourism
A-Train: All Aboard! Tourism – Charts

 Ο σημαντικότερος ωστόσο σκοπός σας είναι να καταφέρετε να φτιάξετε ένα λειτουργικό σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό ιδανικά πρέπει να αποτελείται από όλα τα πιθανά μέσα που μπορεί να χρειάζεται μία περιοχή για να εξυπηρετείται απόλυτα όπως τρένα, subways κ.τ.λ. Σας φαίνεται απλό; Για ξανασκεφτείτε το…Πρέπει να διαχειρίζεστε όχι μόνο τα τρένα…αλλά και τους σταθμούς, το προσωπικό, τα stock-markets και οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από την ομαλή ανάπτυξη μιας τέτοιας επιχείρησης. All abord και…ξεκινάμε…

Tutorial…για γερά νεύρα

Το A-Train: All Aboard! Tourism προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τις εκατοντάδες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού και το περιεχόμενό του. Εν μέρη το πετυχαίνει…αλλά όχι απολύτως. Φυσικά το γεγονός πως υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα να σκεφτείτε και να λάβετε υπόψιν σας δεν βοηθάει. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

A-Train: All Aboard! Tourism -γραματεας
A-Train: All Aboard! Tourism – Tutorial

Αξίζει να αναφέρουμε πως το A-Train: All Aboard! Tourism σας προετοιμάζει και σας δίνει κάποιες έτοιμες επιλογές και ρεαλιστικούς /εύκολους στόχους. Τα πρώτα –έτοιμα– σενάρια είναι αρκετά βατά. Ξεκινάτε δηλαδή από πράγματα απλά, λιτά και κατανοητά. Όμως αυτό δεν αρκεί. Το παιχνίδι έχει αμέτρητες λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να προσέξετε, και πολλές κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Όμως δυστυχώς δεν εξηγούνται όλα κατά γράμμα. Παρόλα αυτά…με λίγη υπομονή -ειδικά στην αρχή- σίγουρα θα μπορέσετε να το απολαύσετε.

Veterans…only

Με λίγα λόγια αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι πως εάν είστε εξοικειωμένοι με το είδος του παιχνιδιού θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο. Δυστυχώς – και το τονίζουμε- δυστυχώς το παιχνίδι δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους νέους του είδους παίκτες. Αν και τα σενάρια είναι χτισμένα με πολύ βάθος και επιτρέπουν όπως αναφέραμε ήδη χιλιάδες επιλογές – ακόμα και στους χαρακτήρες που συμμετέχουν στην ιστορία- δυστυχώς για να τα ανακαλύψετε όλα αυτά θα πρέπει να ασχοληθείτε πολύ.

A-Train: All Aboard! Tourism – Design

χαρακτήρες
Οι χαρακτήρες

Το παιχνίδι είναι πολύ καλοσχεδιασμένο με πολύ όμορφα γραφικά τα οποία εναλλάσσονται ανάμεσα σε ρεαλιστικά και σε anime. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι όλοι προσεγμένοι και είναι όμορφα ζωγραφισμένοι με έντονα περιγράμματα και σκιάσεις. Τα χρώματα είναι ζωντανά και με αξιοπρεπή ανάλυση. Λατρέψαμε ιδιαίτερα τις νυχτερινές στιγμές στην πόλη, καθώς όλα τα σπίτια και οι δρόμοι είναι φωτισμένοι. Αν και ασχολούμασταν με τρένα, ήταν αρκετά ρομαντικό το τοπίο.

Όλοι οι χάρτες είναι προσεγμένοι, τα δέντρα, τα φύλλα, τα λοφάκια, τα αξιοθέατα είναι όλα άψογα εναρμονισμένα μεταξύ τους. Κάνοντας βόλτα στην πόλη θα πιάσετε τον εαυτό σας πολλές φορές να χαζεύει ναούς, λούνα-πάρκ, τις μικρές και μεγάλες γειτονιές…Για αυτό μην βιαστείτε…πάρτε τον χρόνο σας και απολαύστε τα τοπία…καθώς είναι δεδομένο πως θα σας μαγέψουν.

A-Train: All Aboard! Tourism  ναός
Τοπία και ναός

Zoom in…Zoom out

Το εντυπωσιακό στο A-Train: All Aboard! Tourism είναι πως μπορείτε καθώς χτίζετε τους σιδηροδρομικούς σας σταθμούς να κάνετε zoom και να παρακολουθείτε την ζωή των κατοίκων. Τι κάνουν, πως περνούν την καθημερινότητά τους. Φυσικά η ανάλυση σε αυτό το σημείο πέφτει και είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά σίγουρα η δυνατότητα του να «κατεβείτε» και να  παρακολουθήσετε τα πάντα χαρίζει μία ιδιαίτερη πινελιά.

Εξάλλου δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναπτυχθεί μία πόλη/περιοχή. Πρέπει ο εκάστοτε «υπεύθυνος» να ελέγχει εάν αυτά που έχει φτιάξει βοηθούν την πόλη να ευδοκιμήσει. Και φυσικά  μην ξεχνάτε…η υγεία μιας περιοχής κρύβεται στα πρόσωπα και το χαμόγελο των κατοίκων, σωστά;

A-Train: All Aboard! Tourism – Σενάρια

A-Train: All Aboard! Tourism
Οικονομική διαχείριση

Τα σενάρια είναι οι πυλώνες του παιχνιδιού. Γύρω από αυτά περιστρέφονται τα πάντα. Μπορείτε όπως προαναφέραμε να φτιάξετε εξ ’ολοκλήρου τα δικά σας, με τους δικούς σας περιορισμούς και τους δικούς σας χάρτες προσαρμόζοντας βέβαια και τον βαθμό δυσκολίας. Εννοείται πως τα σενάρια σας μπορείτε να τα μοιραστείτε και με άλλους online.

Φυσικά η δική μας πρόταση είναι να παίξετε σε πρώτη φάση τα έτοιμα, με την σειρά, για να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με το παιχνίδι και με το gameplay. Ωστόσο είναι αρκετά εντυπωσιακό το πως μπορεί ένα παιχνίδι να παρέχει τέτοιου είδους ελευθερίες. Είναι άκρως ικανοποιητική και ευχάριστη η εμπειρία και σίγουρα βάζοντας την δική σας προσωπική σφραγίδα αποκτάει και μία άλλη αύρα.

A-Train: All Aboard! Tourism -Gameplay

 Αν και είναι δύσκολο να σας περιγράψουμε την εμπειρία αυτού του ιδιαίτερου τίτλου, μπορούμε να σας δώσουμε μία μικρή γεύση περί τίνος πρόκειται. Ξεκινάτε δίνοντας όνομα στην εταιρία σας και φτιάχνοντας την δική σας κάρτα…Ναι έχει πολλά χρώματα και σχέδια και ασχοληθήκαμε αρκετή ωρίτσα. Εξάλλου επαγγελματική κάρτα είναι δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

Τα διλήμματα

λουνα παρκ
Αξιοθέατα

Στα πρακτικά τώρα…αρχικά σας δίνεται ένα σενάριο με έναν χάρτη. Σκοπός σας όπως είπαμε είναι να καταφέρετε να αναπτύξετε την πόλη χρησιμοποιώντας σιδηροδρομικούς σταθμούς, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το πρώτο στάδιο είναι να χτίσετε τον σταθμό σας και τις γραμμές σας. Καλό είναι να μην περνάνε μέσα από κτίρια – κοστίζουν πολύ εάν επιλέξετε κάτι τέτοιο.

Μόλις γίνει το πρώτο βήμα πρέπει να εξερευνήσετε καλά την περιοχή για να δείτε εάν και που υπάρχουν τουριστικά αξιοθέατα ή σημεία έντονης δραστηριότητας/ενδιαφέροντος. Σε εκείνα τα σημεία είναι λογικό και επόμενο να προσθέσετε επιπλέον σταθμούς και πλατφόρμες για να εξυπηρετήσετε τον κόσμο.

Το τρένο φεύγει στις 8…

A-Train: All Aboard! Tourism
Τα τρένα

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι εάν τα τρένα σας θα είναι απλά ή express.  Βολεύει καλύτερα άραγε ένα τρένο να κάνει πολλές στάσεις ή να είναι γρήγορο; Κάθε πόση ώρα θα κάνει στάση; Εδώ να σταθούμε στο ότι υπάρχει μία χρυσή ώρα, ένα τέλειο πρόγραμμα ανάλογα με την κινητικότητα των ανθρώπων. Θα μπορέσετε να το ανακαλύψετε; Πόσες γραμμές πρέπει να τοποθετήσετε; Πως ακριβώς θα λειτουργεί το τρένο σας;

Μετά πρέπει να δείτε το προσωπικό σας. Είναι επαρκές; Είναι ικανοποιημένο ώστε να παρέχει καλύτερη απόδοση εργασίας; Πολλά διλήμματα, πολλά ερωτήματα…και σε όλα έχετε το ελεύθερο να απαντήσετε όπως θέλετε.

Time travel

Κάτι επίσης αξιόλογο στο A-Train: All Aboard! Tourism είναι ο κόσμος του, ο χρόνος του…Θα κάνετε ένα μαγευτικό ταξίδι τόσο με τα τρένα όσο και με την χρονομηχανή….τι εννοούμε…Υπάρχουν σενάρια τα οποία τοποθετούνται το 1950 ενώ άλλα μετά το 2005. Αυτή η διαφορά στο περιβάλλον, στις εποχές, στην νοοτροπία των ανθρώπων, και φυσικά στην τεχνολογία είναι κάτι που σίγουρα θα σας εξιτάρει. Το να καταφέρετε μέσα σε 3 χρόνια να βοηθήσετε μία πόλη/ ένα χωριό να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί οικονομικά κοινωνικά και πολιτισμικά όχι μόνο περνάει πολύ όμορφα μηνύματα αλλά συγκινεί με έναν δικό του τρόπο.

A-Train: All Aboard! Tourism
Απήχηση των σιδηροδρομικών γραμμών

Εδώ βρίσκεται και η μαγεία του παιχνιδιού…το challenge…Εδώ θα αποτύχετε ή θα επιτύχετε. Όμως ακόμα και αν τα βρείτε δύσκολα μπορείτε να προσπαθήσετε με καλύτερη οργάνωση και περισσότερη εμπειρία. Ο χρόνος είναι χρήμα και σίγουρα δεν είναι με το μέρος σας…όμως ακόμα κι έτσι πάρτε τον χρόνο σας και απολαύστε αυτή την μοναδική εμπειρία.

Switch…or not

Αν και μπορείτε να το παίξετε με τεράστια ευκολία στο Switch, ωστόσο το A-Train: All Aboard! Tourism μάλλον προοριζόταν για την χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου. Παρόλα επειδή το αγαπημένο μας Switch έχει και το touch screen ίσως να σας βολέψει καλύτερα σε handheld mode.

Στον αντίλογο επειδή ήδη θα έχετε μπροστά σας μία μικρογραφία πόλης ίσως στο χέρι το μάτι σας να χάνεται λιγάκι λόγω μικρού μεγέθους…Συνεπώς το αφήνουμε πάνω σας για να δείτε τι σας βολεύει.

Verdict

Σίγουρα το A-Train: All Aboard! Tourism είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος, με πολλά μυστικά και χρειάζεται αρκετό χρόνο ενασχόλησης. Ωστόσο ένα είναι το μόνο σίγουρο…άπαξ και πιάσετε το νόημά του…δεν θα ξεκολλάτε…

Απολαύστε παρακάτω το trailer του A-Train: All Aboard! Tourism :

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Μedia για την παραχώρηση του κωδικού.

Θετικά

+ Πολύ όμορφα και προσεγμένα γραφικά

+ Ευελιξία και ελευθερία στα σενάρια

+ Πολλές τεχνικές λεπτομέρειες

+ Μεγάλο μάθημα διαχείρισης πόρων

+ Υπέροχα τοπία

+ Αλλαγή χρονολογίας με ενεργή αλλαγή περιβάλλοντος

+ Εξαιρετικά έξυπνο

Αρνητικά

– Δύσκολο για κάποιον που δεν είναι εξοικοιωμένος

-Τα tutorials δεν ελιναι αναλυτικά

-Χάνεται αρκετά η ανάλυση στο Zoom

-Το παιχνίδι λίγο ζορίζει στον χειρισμό του

-Είναι για συγκεκριμένο κοινό

-Θέλει πολλές ώρες ενασχόλησης μέχρι να το μάθετε

7/10

Info

  • Game site
  • Age rating: PEGI 3
  • Features: Demo available, Handheld mode, Tabletop mode, TV mode, Paid online membership service, Save Data Cloud
  • Download size: 2,7GB

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4700 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *