Wednesday, June 26, 2024
Reviews

Pikmin 4 – Nintendo Switch Review

Το Pikmin είναι μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών στρατηγικής και παζλ σε πραγματικό χρόνο που δημιουργήθηκε από τον Shigeru Miyamoto. Τα παιχνίδια επικεντρώνονται στην καθοδήγηση μιας ορδής πλασμάτων που μοιάζουν με φυτά και ονομάζονται Pikmin. Σκοπός τους είναι να συλλέγουν αντικείμενα, να καταστρέφουν εμπόδια, αποφεύγοντας τους κινδύνους και πολεμώντας την πανίδα του πλανήτη.

Η σειρά Pikmin περιλαμβάνει τέσσερα παιχνίδια. Τα δύο πρώτα, Pikmin (2001) και Pikmin 2 (2004), κυκλοφόρησαν για το GameCube και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Wii ως New Play Control! τίτλους το 2008 και το 2009. Το Pikmin 2 επανακυκλοφόρησε στη σειρά Nintendo Selects το 2012. Και οι δύο τίτλοι έγιναν remaster για το Nintendo Switch το 2023 ως Pikmin 1+2 . Ο τρίτος τίτλος, Pikmin 3 , κυκλοφόρησε για το Wii U το 2013 και επανακυκλοφόρησε στο Switch το 2020 ως Deluxe έκδοση.

Δυστυχώς δεν είχα παίξει κανένα PIkmin και ο τίτλος μου ήταν λίγο αδιάφορος. Πλέον έχω στα χέρια μου το τέταρτο παιχνίδι…. και ήμουν τόσο λάθος.

Loyal, curious, and ready to go!

Pikmin

Ας αρχίσουμε

Έχοντας συντριβεί στον PNF-404 , ο καπετάνιος Olimar συνεργάζεται μαζί με κάποια άγρια ​​ζωή του πλανήτη, τα ​​Pikmin και τον διαστημικό σκύλο Moss, για να ανακτήσει τα διάσπαρτα μέρη του σκάφους του. Όταν βρίσκει το Interstellar Radio του, στέλνει ένα σήμα κινδύνου με την ελπίδα να σωθεί. Αφού το σήμα φτάσει στο Σώμα Διάσωσης, ξεκινάνε για μια αποστολή διάσωσης, ωστόσο, συντρίβονται και αυτοί στον πλανήτη και καθηλώνονται. Τώρα εναπόκειται στον νεαρό δόκιμο τους να σώσει τόσο τον Olimar όσο και το Σώμα Διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο νεοσύλλεκτος συναντά ένα μυστηριώδες άτομο που έχει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη διαστημική στολή του Olimar, αλλά είναι καλυμμένο με κόκκινα φύλλα. Το Leafling αργότερα αποκαλύπτεται ότι είναι ο ίδιος ο Olimar, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει στον πλανήτη μετά την επισκευή του πλοίου του. Το σύστημα υποστήριξης ζωής του απέτυχε αμέσως μετά τη συντριβή και το Pikmin τον μεταμόρφωσε σε Leafling φέρνοντάς τον στο Onion.

Τι είναι τα Pikmin;

Τα Pikmin είναι μικρά πλασματάκια που μας βοηθάνε στην δουλειά μας ως διαστημικοί διασώστες. Έχουν διάφορα χρώματα που δείχνουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες.

 • Κόκκινα Pikmin – είναι καλύτερα στη μάχη και μπορούν να αντέξουν την υπερβολική ζέστη και τη φωτιά.
 • Κίτρινο Pikmin – μπορεί να πεταχτεί ψηλότερα, έχει ανοσία στην ηλεκτρική ενέργεια
 • Μπλε Pikmin – έχουν βράγχια και μπορούν να περπατήσουν στο νερό χωρίς να πνιγούν
 • Μωβ Pikmin – κινείται πιο αργά από το κανονικό Pikmin, αλλά έχει δεκαπλάσια δύναμη και βάρος από άλλα Pikmin
 • Άσπρο Pikmin – όταν καταποθεί από τους εχθρούς, βλάπτει τον εχθρό επειδή είναι τοξικό. Έχουν ανοσία στο δηλητήριο, μπορούν να εντοπίσουν τον θαμμένο θησαυρό με τα ειδικά μάτια τους και μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα από άλλα Pikmin.
 • Γκρίζο Pikmin – μοιάζει με μικρούς βράχους και μπορεί να σπάσει το γυαλί, τους κρυστάλλους, τον πάγο και τα καβούκια μεγάλων πλασμάτων
 • Ροζ Pikmin – είναι το μικρότερο είδος Pikmin και πετάει στον αέρα χρησιμοποιώντας τα μικρά φτερά του. Μπορούν να πετάξουν πάνω από κινδύνους όπως νερό και λάκκους και μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα στον αέρα.
 • Γαλάζιο Pikmin – Έχει την ικανότητα να παγώνει τους εχθρούς και το περιβάλλον.
 • Φωσφορίζων Pikmin είναι φαντάσματα, είναι πράσινα και δεν έχουν πόδια και μπορούν να πετάξουν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά τη διάρκεια της νέας λειτουργίας του παιχνιδιού, την νυχτερινή αποστολή

Τα δύο τελευταία είναι νέες προσθήκες στην σειρά. Μία ακόμη προσθήκη στο Pikmin 4 είναι ένα είδος διαστημικού σκύλου, τον Oatchi. Ο Oatchi είναι σαν ένα πιο δυνατό Pikmin που μπορεί να αναβαθμιστεί κιόλας. Μπορεί να φτάσει να έχει την δύναμη μέχρι και 100 Pikmin και κάθε ενέργεια που εκτελεί μπορεί να αναβαθμιστεί και αυτή.

ΟK, και τι τα κάνουμε όλα αυτά;

Το παιχνίδι μας πετάει σε κήπους με τεράστια αντικείμενα. Ή μάλλον εμείς είμαστε μικροί και μου θυμίζει το “Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά“. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν εμπόδια και αντικείμενα να συλλέξουμε με την βοήθεια των Pikmin. Στην ουσία εμείς δίνουμε εντολές και λύνουμε τους γρίφους. Υπάρχουν και κάποιου είδους dungeon με πολλά επίπεδα ή dandori μάχες. Έχουμε αρκετό χρόνο να εξερευνήσουμε μέχρι να νυχτώσει αν και στα dungeon ο χρόνος τρέχει πιο πολύ. Όταν τελειώσει ο χρόνος και νυχτώσει θα πρέπει να επιστρέψουμε γρήγορα στην βάση μας και να λήξουμε την μέρα μας για να μην χάσουμε Pikmin.

Το παιχνίδι όμως μας δίνει και βραδινές αποστολές όπου δεχόμαστε επίθεση ορδών από εχθρούς. Εκεί επιστρατεύουμε ειδικά Pikmin που φωσφορίζoυν τα οποία έχουν την μοναδική ιδιότητα να δημιουργούν μπάλες φωτός που ακινητοποιούν εχθρούς.

Οι μάχες dandori πέρα από κομμάτι του κάθε κόσμου αποτελεί και ξεχωριστό mode του παιχνιδιού. Το Dandori είναι η τέχνη του να οργανώνεις στρατηγικά τις εργασίες σου και να εργάζεσαι με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα για να εκτελείς γρήγορα τα σχέδιά σου. Ή τουλάχιστον έτσι μας το περιέγραψε ο Collin στο παιχνίδι. Στην ουσία έχεις μια περιοχή με πράγματα να κάνεις, αντικείμενα να συλλέξεις και εχθρούς να νικήσεις. Έχεις όμως χρονικό όριο για να το πετύχεις αυτό και πρέπει οι κινήσεις σου να είναι πολύ προσεκτικές. Αυτές οι μάχες είναι και το μόνο αγχωτικό κομμάτι του παιχνιδιού καθώς όλο το υπόλοιπο είναι καθαρά χαλαρωτικό στο gameplay του. Σε αυτό το mode μπορείτε να παίξετε ενάντια σε ένα φίλο σας.

Υπάρχει και άλλο ένα mode που λέγεται Olimar’s Shipwreck Tale. Όπως υποδηλώνει το όνομα, περιλαμβάνει το ναυάγιο του καπετάνιου Olimar και την προσπάθειά του να ανακτήσει τα 30 μέρη του πλοίου του SS Dolphin. Διαθέτει τροποποιημένες εκδόσεις των πρώτων τεσσάρων περιοχών του βασικού campaign, χωρίς dungeon και μόνο Red , Yellow και Blue Pikmin. Η διάρκεια της ημέρας μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το κύριο παιχνίδι και υπάρχει ένα όριο 15 ημερών, αναγκάζοντας τους παίκτες να είναι αποτελεσματικοί στη συλλογή εξαρτημάτων για το SS Dolphin. Τα αντικείμενα, ο εξοπλισμός και οι δεξιότητες για τον σκύλο αποκτώνται αυτόματα καθώς συλλέγετε υλικά. Μοιάζει πιο πολύ με τον τρόπο που παίζονταν τα προηγούμενα Pikmin παιχνίδια.

Χειριζόμαστε έναν Space Ranger ο οποίος πρακτικά δεν κάνει τίποτα. Pikmin και Oatchi μας ακολουθούν παντού έτοιμοι για όλα. Μπορούμε εναλλακτικά να καβαλήσουμε τον Oatchi μαζί με τα Pikmin για πιο γρήγορη μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε οδηγίες ώστε να εκτελέσουν δουλειές όσο εμείς τους επιτηρούμε. Μπορούμε να εκτελούμε πολλές εντολές παράλληλα αρκεί να επαρκεί το πλήθος των πλασμάτων μας. Κάθε αντικείμενο θέλει συγκεκριμένα άτομα για να το κουβαλήσεις και αντίστοιχα το ίδιο ο κάθε εχθρός για να νικηθεί. Πολλές δουλειές θέλουν και συγκεκριμένα Pikmin για να ολοκληρωθούν. Μια ηλεκτρική πόρτα ανοίγει μόνο με κίτρινα PIkmin που έχουν ανοσία ενώ αν στείλετε οποιοδήποτε άλλο Pikmin θα πεθάνει.

Hit or Miss?

Όταν έβλεπα νέα κυκλοφορία Pikmin απορούσα για τον λόγο ύπαρξης τους. Η Νιντέντο έκανε την μεγάλη κίνηση και τα έφερε όλα στο Switch και πάλι απόρησα. Αποφάσισα όμως να δοκιμάσω τον νεότερο τίτλο της σειράς και δεν το μετάνιωσα. Το παιχνίδι είναι αρχικά, πανέμορφο. η απεικόνιση του κόσμου είναι πιο κοντά στον πραγματικό. Σαν να έχουμε background πραγματικές φωτογραφίες. Οι αισθητική των χαρακτήρων μας όμως έχει την γνωστή μαγεία της εταιρίας. Σε αυτό ωφελείτε ο τίτλος από την χρήση της Unreal Engine 4 και όχι κάποιας δικιάς τους.

Σε αυτό προστίθεται και το εθιστικό gameplay του και τα καλοσχεδιασμένα επίπεδά του. Διαθέτει και πολλά collectibles να μαζέψεις που μπορείς να παίζεις για πολλές ώρες. Αυτό το franchise είναι άλλη μία απόδειξη ότι η Νιντέντο χτίζει τον δικό της κόσμο με τίτλους από κάθε genre. Έχει δικιά της σειρά από shooting game (Splatoon), story rich jrpg (Xenoblade Chronicles), racing (Mario Kart 8 Deluxe) και η λίστα συνεχίζεται σε πολλές κατηγορίες. Τα Pikmnin είναι ένα Action Adventure τίτλος με μπόλικη δόση στρατηγικής και παρόλa αυτά διατηρεί έναν πιο casual χαλαρωτικό χαρακτήρα που είχα να νιώσω από το Animal Crossing. Θεωρώ πολύ καλό προγραμματισμό να κυκλοφορήσει ο τίτλος μέσα στο καλοκαίρι.

To σπίτι των Pikmin.

Ευχαριστούμε την CD Media που μας παρείχε τον κωδικό.

 • Released: July 21, 2023
 • Genre: Action, Adventure, Strategy
 • Number of players:
  • Offline: 1 – 2
 • Publisher: Nintendo
 • Download size: 10.5 GB
 • How Long To Beat:
  • Main Story: 15½ hours
  • Main + Extra: 25 hours
  • Completionist: 36½ hours

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 6500 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!