Friday, September 29, 2023
Reviews

Splatoon 3 – Nintendo Switch Review

Συχνά παραπονιόμαστε οτι η Νintendo δεν βγάζει νέα ip, αλλά η αλήθεια είναι οτι βγάζει απλά σε πιο μοντέρνο στυλ. Κάτι που δεν περίμενα να δω είναι online multiplayer shooter και μάλιστα όχι με γνωστούς χαρακτήρες (τύπου Smash Bros).
Το 2015 είδαμε το πρώτο Splatoon στο WiiU αλλά κανείς δεν το θυμάται δεδομένης της αποτυχίας της κονσόλας. Το παράδοξο είναι ότι όταν το έφερε στο Switch δεν το έκανε port όπως έκανε με κάθε άλλο τίτλο του WiIU. Πήρε την τολμηρή απόφαση να το εξελίξει και να φέρει το Splatoon 2, έναν τίτλο για casual αλλά και ανταγωνιστικούς παίκτες. Ακολούθησε ένα επί πληρωμή dlc με single player campaign για να προσεγγίσει νέο κόσμο. Όταν ανακοίνωσε όμως τον τρίτο τίτλο της σειράς τόσο σύντομα αναρωτηθήκαμε αν είναι ένα παιχνίδι που να αξίζει την μετάβαση.

Το Splatoon 3 έρχεται πλέον με το γνωστό online κομμάτι του αλλά και ένα χορταστικό campaign στον βασικό τίτλο. Αυτό αμέσως το κάνει το πιο value for money Splatoon.

Πλοκάμια παντού…

Το Splatoon 3 είναι ένα παιχνίδι shooter τρίτου προσώπου που επικεντρώνεται στις διαδικτυακές μάχες. Αντί για σφαίρες τα όπλα ρίχνουν μελάνι και το παιχνίδι εξελίσσεται σε μεγάλες πίστες, στις οποίες οκτώ παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες των τεσσάρων. Οι παίκτες έχουν δύο μορφές και μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο κατά βούληση. Η μία είναι η ανθρωποειδής μορφή τους, στην οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να απλώσουν μελάνι. Η άλλη είναι η μορφή της κολύμβησης, με χαρακτηριστικά καλαμαριού ή χταποδιού. Αν κολυμπήσεις στο μελάνι της ομάδας σου, μπορείς να περνάς με μεγαλύτερες ταχύτητες, ακόμα και να σκαρφαλώσεις τοίχους. Αλλά το κυριότερο είναι ότι με αυτό τον τρόπο γεμίζει το δοχείο μελανιού (κοινώς reload) και μπορείς να κρυφτείς από τους αντιπάλους.

Να φέρω και έναν φίλο;

Η καρδιά του παιχνιδιού είναι το online. Ποικιλία όπλων, equipment και χρωμάτων σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Δεν του λείπουν όμως και πληθώρα στα modes:

 • Turf War: Υπάρχουν δύο ομάδες με τέσσερις παίκτες η καθεμία, με κάθε ομάδα να έχει το δικό της χρώμα μελάνι. Ο κύριος στόχος για κάθε ομάδα είναι να καλύψει όσο περισσότερο μέρος της πίστας με το χρώμα της. Οι παίκτες μπορεί να επιχειρήσουν να πιτσιλίσουν ο ένας τον άλλον επίσης για να αποφύγουν προσωρινά την αντίσταση ή για άμυνα. Κάθε αγώνας διαρκεί 3 λεπτά. Αφού το χρονόμετρο φτάσει στο 0, υπολογίζετε πόσο από το στάδιο κάλυψε κάθε ομάδα. Η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης κερδίζει τον γύρο.
 • Tricolor Turf War: ο στόχος είναι ίδιος με το Turf War, βάψτε την πίστα με το χρώμα σας. Έχουμε όμως μια ομάδα τεσσάρων ατόμων εναντίον δύο ομάδων των δύο. Η μία ομάδα των δυο θα ξεκινήσει στα αριστερά και η άλλη στα δεξιά. H ομάδα των τεσσάρων παικτών τοποθετείτε στο κέντρο και θα προσπαθήσει να κρατήσει την πλειοψηφία του χάρτη έναντι των δύο μικρότερων ομάδων. Η τετράδα των παικτών έχει επίσης έναν άλλο στόχο: να προστατεύσει το Ultra Signal. Οι άλλες δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να την αφαιρέσουν από την πρώτη ομάδα για να τους εμποδίσουν να προκριθούν. Όταν αγγίξετε το Ultra Signal, θα φορτιστεί με μελάνι για να στείλει ένα σήμα σε ένα από τα μέλη του Deep Cut . Αυτό το μέλος θα στείλει στη συνέχεια το Sprinkler of Doom στο πεδίο της μάχης, το οποίο θα ψεκάσει μεγάλες ποσότητες μελανιού γύρω από τη σκηνή, δίνοντας πλεονέκτημα στην ομάδα με το Ultra Signal.

 • Anarchy battle: πρόκειται για ranking matches. Έχει δύο επιλογές, το να μπεις και να βγεις για ενα ματσάκι (Single) ή να μπεις για πέντε συνεχόμενα ματσάκια. Αν κερδίσεις και τα πέντε παίρνεις πολύ περισσότερα rewards.
 • Tableturf battle: όσο παράξενο και να σας ακούγεται πρόκειται για ενα deckbuilding παιχνίδι. Ένας εναντίον ενός μπορεί να παίξει Splatoon με την ίδια λογική του κανονικού παιχνιδιού
 • Salmon Run Next Wave: είναι co-op μάχες μέχρι τέσσερα άτομα. Αποτελείται από τρία κύματα επίθεσης. Σκοπός είναι να κουβαλήσεις χρυσά αυγά και να τα εκσφενδονίσεις στον εχθρό.

Return of the Mammalians (ή αλλιώς το single player campaign)

Η αποστολή σου είναι να σταματήσεις τη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στους απείθαρχους Octarians, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την πρόσφατη εξαφάνιση του Great Zapfish στο Splatsville .

Οι περιοχές σε όλο το campaign είναι καλυμμένες με μεγάλη ποσότητα Fuzzy Ooze. Για να περάσεις μέσα από περιοχές, να καθαρίσεις το Fuzzy Ooze, το οποίο μπορεί να φάει ο Smallfry αρκεί να έχει τη σωστή ποσότητα Power Eggs. Οι σουπιές παρατηρούν επίσης ότι οι Octarians έχουν γούνες πάνω από το σώμα τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εμφανίσεις τους όπου ήταν πιο λείες.

Στην ουσία μπαίνεις σε διάφορες πίστες με διαφορετικά όπλα κάθε φορά και προσπαθείς να βρεις την έξοδο. Μια platform/puzzle εμπειρία, ενάντια στο ρολόι. Αν τα καταφέρεις μαζεύεις Power Eggs. Όταν έχεις αρκετά τα ταΐζεις στον Smallfry για να δυναμώσει. Ο Smallfry είναι ένας compagnion που σε ακολουθεί παντού. Κάθε φορά που καθαρίσεις μια περιοχή από το Fuzzy Ooze βρίσκεις νέες πίστες/γρίφους.

Θα έλεγα ότι το Return of the Mammalians είναι ένα μεγάλο tutorial αλλά θα το αδικούσα. Όχι ότι δεν είναι. Έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα σε διάφορες καταστάσεις. Αν όμως χαρακτηριστεί ως tutorial, πιθανό, κάποιος το περάσει για κάτι το βαρετό και καταναγκαστικό. Και δεν είναι. Είναι πολύ πιο ωραία δομημένο και ενδιαφέρον και από το αντίστοιχο του Splatoon 2 που το πλήρωνες και εξτρά. Το Return of the Mammalians είναι ένα παιχνίδι που στέκεται και μόνο του.

Special mention

Κάθε φορά που μιλάω για το Splatoon στέκομαι πάντα σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι το πόσο φοβερή ιδέα είναι. Πήρε ένα genre που βασίζεται σε όπλα και το έκανε τόσο έξυπνα ασφαλές για τα παιδιά. Και το σημαντικό είναι ότι δεν το έκανε κάνοντας πιο παιδικό. Άλλαξε όλο το gameplay ώστε το παιχνίδι να βασίζεται στο ποσοστό χρώματος που άπλωσες στην πίστα παρά στα kills. Μια κίνηση αντίστοιχη του Smash Bros που μόνο η Nintendo θα μπορούσε να φτιάξει.

To άλλο αξιοσημείωτο κομμάτι του παιχνιδιού είναι η πλατεία. Ένα σημείο όπου μαζεύονται οι παίκτες πριν αποφασίσουν που θέλουν να πάνε. Παράλληλα είναι ένα social μέσο με την δικιά του ζωή. Το παιχνίδι σου επιτρέπει να γράψεις ένα μήνυμα ή να ζωγραφίσεις κάτι και να το “αναρτήσεις”. Συνήθως βλέπεις μηνύματα υπέρ των ομάδων του Splatfest αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει όριο. Επειδή είναι κάτι που ζωγραφίζεις, στην ουσία δεν υπάρχει λογοκρισία. Μόνο ένας άλλος παίκτης μπορεί να κάνει report σε κάτι που έγραψες. Οπότε καταλήγουμε σε ένα ελεύθερο social, χωρίς επιτήρηση που παρ΄ όλ΄ αυτά καταλήγει να είναι ορθό και πανέμορφο.

Ένα ακόμα σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι το app του παιχνιδιού. Πλέον η εταιρία σταμάτησε να βγάζει τις ιδιοποιήσεις χωριστά και τις ενσωματώνει στο Nintendo Switch app. Το Splatoon 3 έχει το πιο καλοδουλεμένο app με πληθώρα πληροφοριών και στατιστικών. Μπορείς ακόμα και widget να βάλεις στην αρχική οθόνη του κινητού σου για να βλέπεις το πρόγραμμα των event.

Show me the money!?

Το μόνο που μπορεί να πει κάποιος αρνητικά είναι το πόσο μοιάζει σε κάποια πράγματα με το 2. Πως θα μπορούσε όμως να αλλάξει δραστικά εφόσον βασίζεται στο online; Όλα τα competitive online παιχνίδια κάνουν αλλαγές πολύ αργά και κάποια πράγματα δεν τα πειράζουν ποτέ. Άρα ήταν και λίγο αναπόφευκτο. Επίσης είδαμε κάποια θέματα ανα στιγμές στους server αλλά η ομάδα είναι ετοιμοπόλεμη και τα διορθώνει άμεσα.

Αν όμως έχεις το 2, αξίζει να πάρεις το 3; Ξεκάθαρα, ναι! Τελευταία είδαμε πολλούς online sport τίτλους που τους έλειπαν χαρακτηριστικά. Το Splatoon 3 είναι από τα πιο ολοκληρωμένα παιχνίδια που έχει σκοπό να καλύψει διάφορους τύπους παίκτη. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει οτι δουλεύει και ενα massive expansion τόσο για το single οσο και για το online κομμάτι. Άρα είναι και futureproof σαν τίτλος και συστήνεται στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

9/10

Ευχαριστούμε την CDMedia για την παραχώρηση του τίτλου.

Joys

 • Χρώματα παντού
 • Χορταστικό και διασκεδαστικό single player
 • Σταθερή αξία στο online
 • Φοβερό σαν ιδέα
 • Kids friendly

Cons

 • Αν έχεις λιώσει το 2 και δεν είσαι competitive ίσως σου φανεί να επαναλαμβάνεται
 • Released: September 9, 2022
 • Genre: Action, Multiplayer
 • Number of players:
  • Offline: 1
  • Local Wireless: 2 – 8
  • Online: 2 – 8
 • Developer: Nintendo
 • Publisher: Nintendo
 • Download size: 6 GB
 • How Long To Beat:
  • Main Story: 7½ hours
  • Main + Extra: 11 hours
  • Completionist: 15 hours
 • PEGI Rating: 7
 • Play modes: TV, Tabletop, Handheld

Διαβάστε περισσότερα reviews by Nintenders

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 6100 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!