When The Past Was Around-Nintendo Switch Review

Το When The Past Was Around αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού γύρω στα 20. Μας καλεί να συμμετάσχουμε σε ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Ο τίτλος είναι ένα point and click, παιχνίδι γρίφων με μια πολύ όμορφη γραφική απεικόνιση, ζωγραφισμένη στο χέρι και με μια απλή αλλά όμορφη μουσική υπόκρουση.

When The Past Was Around

Λίγα λόγια για την ιστορία

Στο παιχνίδι θα εξερευνήσουμε τη σχέση της Eda με τον αγαπημένο της, μια ανθρωπόμορφη κουκουβάγια. Σταδιακά θα αποκαλύπτουμε το ταξίδι τους σε μια ιστορία χωρίς διαλόγους και κείμενα. Ξεκινάμε βλέποντας την Eda σε λευκό φόντο να περπατάει προς ένα κλουβί, μέσα σε αυτό βρίσκεται μια ανθρωπόμορφη σκιά. Αλληλεπιδρώντας με το κλουβί ελευθερώνουμε αυτή την ανδρική φιγούρα η οποία ανοίγει μια πόρτα και περιμένει να την ακολουθήσουμε. Στη συνέχεια θα μπούμε σε ένα ακατάστατο δωμάτιο και κάπου εδώ θα αρχίσει η εξερεύνηση. Δε θα σας πω περισσότερα για να μη σας χαλάσω την εμπειρία και τη χαρά του να λύνεται τους γρίφους και να ξετυλίγεται από μόνοι σας το σενάριο. Είναι η αντιπαράθεση των φαινομενικά απλών στιγμών,αγάπης, χαράς και συντροφικότητας που μας δίνονται, ταυτόχρονα με σκηνές της Eda να είναι μόνη της, γεμάτη θλίψη και απογοήτευσή. Αυτά τα στοιχεία είναι που κάνουν αυτήν την ιστορία μια γλυκόπικρη εμπειρία.

“Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντικές είναι οι μικρές καθημερινές στιγμές με τους ανθρώπους μας; ”

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε το παρελθόν όσο και αν αυτό μας πονάει. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα και τα θέματα που θέλει ο τίτλος να θίξει.

Gameplay

When The Past Was Around Clinic

Στο When The Past Was Around, το σενάριο ξεδιπλώνετε στις οθόνες μας μέσα από 6 Chapters. Σε κάθε Chapter θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες αναμνήσεις της Eda και του αγαπημένου της. Κουλουριασμένοι στον καναπέ, απολαμβάνοντας το τσάι τους, μια ήσυχη μέρα στην παραλία, μια νύχτα κοιτώντας τα αστέρια και πολλά άλλα. Αυτές οι καθημερινές ματιές του παρελθόντος μας κάνουν να εκτιμάμε όσα έχουμε ενώ ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα.

When The Past Was Around Beach

Κάθε Chapter αποτελείτε από ένα σύνολο δωματίων και εικόνων. Καλούμαστε να εξερευνήσουμε αυτούς τους χώρους, να μαζέψουμε στοιχεία και να ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Υπάρχουν πολλά κλειδιά για εύρεση και κωδικοί για να σπάσουν. Το ελάχιστο κείμενο που υπάρχει είναι γραμμένο σε αντικείμενα που ανακαλύπτετε. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί εικόνες και σύμβολα για να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Για αυτόν τον λόγο είναι ένα άριστο Puzzle Game για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους μεγαλύτερους που δυσκολεύονται με τα Αγγλικά.
Οι γρίφοι του παιχνιδιού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, αλλά δυσκολία σίγουρα προσθέτει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε save χειροκίνητα. Save θα γίνει αυτόματα μόνο όταν ολοκληρώσετε ένα Chapter.

Controlls

Ο έλεγχος του χαρακτήρα μας δεν είναι δύσκολος και χρησιμοποιούμε ελάχιστα από τα πλήκτρα του Nintendo Switch. Με το Joystick κινούμε τον κέρσορα μας, ενώ με το κουμπί Α αλληλεπιδράμε με τα αντικείμενα στον χώρο. Στις δύσκολες στιγμές το Χ θα μας δείξει πού μπορούμε να κοιτάξουμε.
Μην ξεχάσετε να έχετε δίπλα σας ένα πρόχειρο χαρτί και στυλό ώστε να σημειώνετε τις πληροφορίες και να δοκιμάζετε πιθανούς συνδυασμούς.

Ήχος

When The Past Was Around piano

Η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Επίσης, είναι εμφανής η επιρροή των δωματίων, των γρίφων αλλά και της ιστορίας από τη μουσική και συγκεκριμένα από το βιολί. Παρόλο που η μουσική παραμένει σχεδόν ίδια καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δε μας κούρασε καθόλου.
Τα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν το παιχνίδι καθώς αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον, όπως το άνοιγμα ενός συρταριού ή μιας κούτας είναι αρκετά ρεαλιστικά και εύηχα, τουλάχιστον στα αυτιά μας.

Σύνοψη

Στο When The Past Was Around λύσαμε γρίφους και ζήσαμε μια ιστορία αγάπης και απώλειας μέσα από τα μάτια της Eda. Ο τίτλος είναι αρκετά μικρός σε διάρκεια, με τη βοήθεια του συζύγου το ολοκληρώσαμε σε ένα απόγευμα. Μας άφησε όμως βυθισμένους στις σκέψεις μας για αρκετά περισσότερο χρόνο σε σχέση με τη διάρκεια του. Σίγουρα πέτυχε τον αρχικό του στόχο κάνοντας μας να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτά που ήδη έχουμε.

Διαβάστε το Review μας για το The Survivalists εδώ.

+ Όμορφες εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι

+ Παιχνίδι με ηθικά διδάγματα

+ Εύκολο για μικρά παιδιά

+ Δε χρειάζεται γνώσεις Αγγλικών

  Πολύ μικρή διάρκεια

  Εύκολοι γρίφοι

  Δεν μπορείς να κάνεις Save χειροκίνητα

6 / 10 - six out of ten
6/10

Ευχαριστούμε την Brown-Betty για την παραχώρηση του τίτλου.

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *