The Survivalists – Nintendo Switch Review

Το The Survivalists είναι ένα από τα τελευταία παιχνίδια της Team17 και κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου! Πρόκειται για ένα top-down 2D survival game με δυνατότητα co-op για 4 παίχτες online.

The Survivalists logo

Τα survival games αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, με παιχνίδια που θεωρούνται ως και σήμερα πραγματικά αριστουργήματα. Γενικά, ένα survival game αναπόφευκτα μπαίνει σε μια διαδικασία σύγκρισης με το Minecraft και ο νικητής συνήθως είναι γνωστός. Αυτό που επιχειρεί όμως το The Survivalists είναι κάτι νέο με μοναδικά στοιχεία που επιδιώκουν να δώσουν μια καινούργια ματιά στην προσπάθεια για επιβίωση!

Σαν ναυαγοί…

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από το The Survivalists. Το παιχνίδι ξεκινάει με το logo της Team17 πάνω σε ένα κύμα που σκάει στην παραλία. Αμέσως μετά, το πλάνο δείχνει τον χαρακτήρα σας πάνω σε μια κατεστραμμένη σχεδία που ξεβράζεται στην ερημική παραλία ενός τροπικού νησιού! Σύμφωνα με τους developers ακολουθεί το universe του Escapists. Ίσως να βλέπουμε τι συνέβη μετά, ποιος ξέρει; Αυτή είναι και όλη η ιστορία… Αργότερα ωστόσο στο νησί θα βρείτε συντρίμμια από αεροπλάνα και σχεδίες καθώς και σημειώσεις από παλαιότερους κατοίκους του νησιού που είχαν παρόμοια τύχη με εσάς. Βέβαια το πως ναυαγήσατε σε αυτό το νησί, ποιος είστε και από πού προέρχεστε δε θα το μάθετε ποτέ.. Δεν μοιάζει όμως να έχει και μεγάλη σημασία.

The Survivalists Broken Raft
Ναυάγησαν τα σχέδια και έσπασε η σχεδία..

And now what?

Μόλις συνέλθετε και καταλάβετε πως είστε σε ένα αφιλόξενο νησί πολύ μακριά από ανθρώπους τότε είναι που θα αρχίσετε να ανησυχείτε λιγάκι. Για να καλύψετε την ανάγκη για επιβίωση επιβάλλεται να αρχίσετε να μαζεύετε τα πρώτα resources. Εκείνα θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μια σειρά από αντικείμενα που θα κάνουν τις πρώτες μέρες στο νησί πιο εύκολες. Ένα κρεβάτι, ένα chest, μερικά tools και λίγο φαγητό είναι σίγουρα μια καλή αρχή. Το κρεβάτι είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνετε save, άρα είναι και το πρώτο πράγμα που θα φτιάξετε!

Μόλις εξοικειωθείτε με τον κόσμο γύρω σας και εξερευνήσετε, θα βρείτε αρκετές τοποθεσίες στο νησί που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Μεγάλα δάση, σπηλιές, παραλίες, βάσεις από Orc (σας Orc-ίζομαι, σωστά διαβάσατε), Vaults και αν είστε τυχεροί ίσως και τον Mysterious Stranger… Πέρα από αυτά όμως θα βρείτε στο νησί εχθρικά και φιλικά mobs. Τι νομίζατε πως είστε μόνος; Εντάξει μόνος είστε, αλλά υπάρχουν και αυτά. Εκτός από τα Orcs που σας κυνηγούν με το που μυρίσουν τη φρέσκια σάρκα σας, στο παιχνίδι θα βρείτε μια σειρά από ζώα της στεριάς και της θάλασσας. Είτε είστε ο κυνηγός είτε το θήραμα θα συναντήσετε ψάρια, καρχαρίες, τίγρεις, λαγούς, λιοντάρια, νυχτερίδες και άλλα.

The Survivalists Resources

Το σημαντικότερο ζώο για εσάς βέβαια, δεν είναι άλλο από τις μαϊμούδες! Ένας από τους μηχανισμούς του παιχνιδιού είναι η βοήθεια που σας δίνουν οι πανέξυπνες αυτές μαϊμούδες. Μπορούν να μιμηθούν ο,τι κίνηση τους δείξετε, να κάνουν crafting και συλλογή αντικειμένων για εσάς, να κουβαλήσουν στην πλάτη τους τα chest και ο,τι άλλο βάλει ο νους σας…

Me and my monkey

Αν παίζετε αυτό το παιχνίδι μόνος σας θα συναντήσετε αυξημένη δυσκολία τις πρώτες μέρες. Όλα γίνονται πιο εύκολα όταν βρείτε τον πρώτο σας τριχωτό φίλο που έχει μεγάλη ουρά. Δε μιλάω για τον Αντρέα, αλλά για μια μαϊμού! Η πρώτη σας μαϊμού θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Θα σας μαγειρεύει, θα εξερευνήσει στο πλάι σας, θα ριχτεί θαρραλέα μαζί σας στην πρώτη μάχη και όσες μαϊμούδες και να βρείτε, πάντα η πρώτη θα έχει ξεχωριστή θέση για εσάς. Τι εννοείτε μόνο εγώ το βλέπω έτσι;

Το να βρείτε μαϊμούδες δεν είναι αρκετά απαιτητικό, το να τις αποκτήσετε όμως μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Μπορεί να βρείτε μια μαϊμού στο δάσος και να γίνει δική σας μόλις την ελευθερώσετε ή να πρέπει να της δώσετε το αντικείμενο που ζητάει. Πιο δύσκολο, είναι να πρέπει να μπείτε σε ένα Vault (dungeon) και μετά από μερικές μάχες με Orcs να σας περιμένει μια ακόμη μαϊμού. Ακόμη πιο δύσκολο, είναι και αυτό που συνέβη σε εμένα προσωπικά…

Monkeys
Monkeys, Unlimited Monkeys…

Ένα όμορφο απόγευμα που περιπλανιέμαι στο νησί συναντώ μια μαϊμού που ζητούσε κάτι πραγματικά δύσκολο. Πιο συγκεκριμένα, ζητούσε ένα μπουκάλι νερό (σας ακούγεται εύκολο ε; δεν έχετε ιδέα!). Πολύ γρήγορα θα σας πω πως το να φτιάξετε ένα μπουκάλι απαιτεί να ξεκλειδώσετε όλες τις συνταγές στο forge, έπειτα να το γεμίσετε με νερό (το οποίο είναι θαλασσινό, άρα βρώμικο), και αφού έχετε φτιάξει ένα bucket που απαιτεί επίσης να έχετε ξεκλειδώσει όλο το crafting tree του forge να το βάλετε για μαγείρεμα σε cooking pot, εφόσον πρώτα προσθέσετε κάρβουνο που αποκτάτε καίγοντας ξύλο, για να σας μείνει τελικά καθαρό νερό σε μπουκάλι. Όποιος διάβασε την παραπάνω πρόταση με μια ανάσα, πραγματικά τον συγχαίρω…Όποιος μάλιστα κατάλαβε και τι ήθελα να πω, τον συγχαίρω εις διπλούν…

Exploration is rewarded

To The Survivalists σας δείχνει πως ανταμείβεται και μάλιστα με το παραπάνω η εξερεύνηση. Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να σας κρατήσει δια παντός στην αρχική βάση αλλά να διατηρήσετε διαφορετικές βάσεις σε άλλα μέρη και νησιά (ναι, είναι πολλά). Αφού λοιπόν κατασκευάσετε την πρώτη σας σχεδία (βάλτε τη μαϊμού να το κάνει, δε θα πούμε τίποτα σε κανέναν) είστε έτοιμος για ταξίδια! Προτού υιοθετήσετε το νομαδικό τρόπο ζωής θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τι προσφέρει κάθε νησί και ποιος είναι ο κατάλληλος προορισμός. Δυστυχώς δε μπορείτε να είστε αυτάρκης μένοντας στο πρώτο νησί για πάντα. Η ανάγκη σας για νέες περιπέτειες και ores (μέταλλο, χρυσό κ.α.) κάνει αυτά τα ταξίδια απαραίτητα.

Sailing
Ο καρχαρίας παραμονεύει…

Σαν οπαδός του open world απόλαυσα ιδιαίτερα αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, όταν η μέρα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά είναι εύκολο να σας βρει η νύχτα μακριά από το ζεστό σας κρεβάτι. Τη νύχτα υπάρχει μειωμένη ορατότητα και περισσότερες νυχτερίδες! Εξερευνώντας κάθε γωνιά του στρογγυλού νησιού (!) βρίσκετε διαρκώς νέα μέρη για loot και resources. Αυτό ενδέχεται πολλές φορές να σας παρασύρει από τον βασικό στόχο που θέσατε με το πρωινό σας ξύπνημα. Ίσως να παρασύρομαι εύκολα.. Έπιασα όμως τον εαυτό μου να κάνει συχνά κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έπρεπε.

Combat is not

Στο The Survivalists θα χρειαστεί να παλέψετε αρκετά για την επιβίωσή σας (οκ, σταματάω με τα αστεία). Το combat δυστυχώς δεν αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του τίτλου της Team17. Πιο αναλυτικά, κάθε επίθεση, αποφυγή (dodge roll) απορροφά λίγο από το stamina bar που βρίσκεται κάτω δεξιά της οθόνης. Το τρέξιμο επίσης σταδιακά κάνει το ίδιο, έτσι όταν παλεύετε με Orcs, κυνηγάτε ζώα ή τρέχετε να ξεφύγετε πρέπει να ελέγχετε διαρκώς τα επίπεδα stamina. Αν βρεθείτε με άδειο το stamina είστε ανοιχτός σε κάθε επίθεση με μόνη ελπίδα, να αστοχήσουν οι αντίπαλοί σας.

Combat TS

Πέρα από την δυσκολία αυτή έρχεται να προστεθεί και το input delay που παρατηρήθηκε. Στο combat, ανεξαρτήτως αντιπάλου, παρατηρήθηκε ένα ελαφρύ delay στα χτυπήματα και στα dodge roll. Πολλές φορές προσπαθώντας να κάνω dodge roll έκανε διπλό roll αντί για μονό και ρουφούσε το stamina όπως ρουφάει βενζίνη μια Ferrari… Σε αυτή την περίπτωση καταλαβαίνετε πως κάτι πρέπει να θυσιάσετε από τα τρία. Στο fight δε μπορείτε να τρέχετε, να χτυπάτε και να κάνετε dodge roll. Με τους εχθρούς να είναι ορισμένες φορές πιο γρήγοροι από εσάς, θα χρειαστεί να πάρετε γρήγορες αποφάσεις.

Γραφικά

Τα γραφικά του The Survivalists με άφησαν πραγματικά έκπληκτο. Τα χρώματα και οι λεπτομέρειες στην σχεδίαση του περιβάλλοντος ήταν κάτι που χάζευα διαρκώς είτε έπαιζα σε handheld, είτε docked mode. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης θα περάσετε από διαφορετικά οικοσυστήματα και θα δείτε αλλαγές που σας μεταφέρουν στο αντίστοιχο μέρος. Γενικότερα, πέραν της εξαιρετικής δουλειάς με τα γραφικά, η εικόνα βοηθάει απίστευτα την συνολική εμπειρία του gameplay. Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων κάνει τους αντιπάλους να ξεχωρίζουν, τα σημεία για loot λαμπυρίζουν και πριν από κάθε επίθεση το παιχνίδι σας προειδοποιεί με θαυμαστικά πάνω από κάθε εχθρό. Οι αλλαγές από μέρα σε νύχτα ήταν κάπως απότομες αν και υπάρχει το map που σας επιδεικνύει διαρκώς τη θέση του ήλιου και του φεγγαριού. Μετά από ένα κουραστικό βράδυ, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία για το μάτι από τα κύματα που σκάνε λίγα μέτρα μακριά από το κρεβάτι σας.

Ήχος

Στο ηχητικό μέρος θα συναντήσετε εξαιρετικά soundtrack αν και λίγα σε αριθμό. Η ήρεμη και χαλαρωτική αρμονία της μουσικής έχει αρκετούς 16bit ήχους. Σας μεταφέρει όμως άριστα στο αντίστοιχο κλίμα, όσο αλλάζετε μέρη, οικοσυστήματα και όσο περνάει η μέρα. Υπάρχουν soundtracks με πιο μυστηριώδεις ήχους, βγάζουν ένα αίσθημα από κάτι άγνωστο-ανεξερεύνητο. Στο ταξίδι σας θα ακούσετε ήχους από άγρια ζωή με ξύλινα πνευστά και αφρικανικά κρουστά, αλλά και ήχους που προδίδουν πως μια μεγάλη περιπέτεια βρίσκεται μπροστά σας (ταξίδι με σχεδία)! Οι στιγμές της μέρας ωστόσο συνοδεύονται από ίδιες μελωδίες κάτι που με την επανάληψη της κάθε μέρας, συχνά κουράζει.

Μετά από 10 ώρες gameplay κατάλαβα ότι νύχτωσε από την αλλαγή της μουσικής και όχι από την φωτεινότητα που άλλαξε απότομα. Αυτό συνέβη γιατί υποσυνείδητα είχα συνδέσει τους ήχους με όσα συμβαίνουν στο παιχνίδι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε κοντά σε εχθρούς η μουσική αλλάζει επίσης και σας προειδοποιεί. Ο ρυθμός από τα αφρικανικά κρουστά γίνεται πιο γρήγορος και ανεβαστικός και αν δεν αντιδράσετε άμεσα θα δείτε τη ζωή σας να ακολουθεί αντίθετη πορεία από εκείνη της μουσικής!

Λίστα με soundtracks από το The Survivalists

Πέρα από τα soundtracks δε μπορώ να πω ότι βρήκα τον ίδιο ενθουσιασμό και στα sound effects. Χρησιμοποιούνται διαρκώς οι ίδιοι ήχοι όσο είστε σε combat. Καμία ποικιλία σε ήχους όσο μαζεύεται resources. Ακόμη και αν αλλάζεται tools ή αν συλλέγετε διαφορετικά ores (πέτρα, μέταλλο, χρυσός, gems). Το ίδιο συμβαίνει και όσο κάνετε crafting αντικείμενα, κάτι που θα κάνετε πάρα πολλές φορές. Είναι κουραστικό να ακούς το ίδιο πράγμα όταν έχεις να κατασκευάσεις άπειρα αντικείμενα.

Τόσο κοντά και τόσο μακριά

Inventory management

Λίγα είναι τα πράγματα που θα ήθελα να αλλάξω στο The Survivalists. Υπάρχουν όμως, είναι εδώ και αν παίξετε το παιχνίδι είμαι σίγουρος πως θα τα συναντήσετε και εσείς. Ο χειρισμός, πέρα από το combat και το input delay που αναφέραμε, αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Μια από αυτές είναι και η διαχείριση του inventory. Με 11 θέσεις στο hotbar και τα tools που θα χρειαστείτε να είναι αρκετά, η διαχείριση είναι μεγάλο challenge. Η λύση που βρήκα ήταν να βαφτίσω μια μαϊμού “μουλάρι” και να την μάθω να με ακολουθεί με ένα chest φορτωμένο στην πλάτη…

Εκτός από το inventory, η συλλογή αντικειμένων είναι κάτι που σίγουρα θα ήθελα να αλλάξει. Δε μιλάω για τον τρόπο που συλλέγεις αντικείμενα χρησιμοποιώντας εργαλεία. Αναφέρομαι στη στιγμή που ο παίκτης έχει ρίξει το αντικείμενο και για να το συλλέξει πρέπει να σπάσω το A-button μέχρι να πάρει αυτό που θέλω. Δεν υπάρχει auto-pick και πρέπει για κάθε αντικείμενο να πατήσετε ξεχωριστά το κουμπί. Με αυτόν τον τρόπο, συλλέγετε όλα τα υπόλοιπα items που δε χρειάζεστε γεμίζοντας το hotbar χωρίς λόγο.

a lot of drops Survivalists
Αυτά είναι items από 2 μικρούς θάμνους…

Δεν βρίσκεις φίλους; βρες μαϊμούδες!

Η δυσκολία για τις πρώτες μέρες είναι αρκετά ανεβασμένη και αυτό γίνεται εμφανές ιδιαίτερα σε singleplayer. Οι εχθροί που καλείστε να αντιμετωπίσετε παραμένουν ίδιοι είτε παίζετε μόνος είτε με περισσότερα άτομα. Σαφώς αν έχετε μεγαλύτερη παρέα ή περισσότερες μαϊμούδες όλα θα είναι πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το gameplay απέκτησε ροή, κατάλαβα πως πρέπει να δουλέψω και μπόρεσα να διατηρήσω κάποια resources σε υλικά και φαγητό… τότε ήταν που στο κάτω δεξιά μέρος είδα ένα μήνυμα, “a raid is coming” και ακολούθησε το “your base is under attack!”…. Ευτυχώς παρότι πέθανα πολλές φορές, δε χρειάστηκαν πολλές διορθώσεις στη βάση ούτε έχασα κάτι πολύτιμο. Το μόνο που έχασα ήταν η ψυχραιμία μου και εκεί ήταν που έκανα το πρώτο μου ragequit!!

Εν κατακλείδι

To The Survivalists μπορεί να άργησε να έρθει από όταν ανακοινώθηκε αλλά άξιζε την αναμονή. Προσθέτει κάτι εντελώς νέο στα survival games και αξίζει την προσοχή των φίλων του είδους. Όλος ο μηχανισμός με τις μαϊμούδες είναι πανέξυπνος, κάνοντας διασκεδαστική κάθε σας ιδέα στην προσπάθεια για επιβίωση. Σίγουρα με 4 παίχτες η διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει αυξάνεται εκθετικά αλλά και ως singleplayer μπορεί να χαρίσει πολλές ευχάριστες ώρες gameplay. Με κάποιες μικρές αλλαγές σε χειρισμό και combat θα ήταν ειλικρινά άρτιο. Η επανάληψη σε συλλογή και crafting ενδέχεται να μη συγκινεί τους περισσότερους όμως σε επιβραβεύει με νέα αντικείμενα και νέες περιπέτειες που κάνουν την επιβίωση παιχνιδάκι!

The Survivalists – Nintendo Switch Trailer

Βαθμολογία

Θετικά
+ Πανέμορφα γραφικά
+ Μεγάλο map
+ 4 player online co-op
+ Χαμηλή τιμή
+ Monkeys!!!

Αρνητικά
– Δυσκολίες στο combat
– Χειρισμός και διαχείριση inventory
– Δεν υπάρχει local co-op, δύσκολη αρχή σε singleplayer

8 / 10 - eight out of ten
SCORE: 8/10
  • Tested on: Nintendo Switch
  • Developer/Publisher: Team17
  • PEGI Rating: 7
  • Available for: Nintendo Switch, PC, Playstation, Xbox
  • Release date: 09/10/2020
  • Required space: 964 MB
  • Number of players: 1
  • Online: 2-4
  • Local wireless: 2-4

Ευχαριστούμε πολύ την Team17 για την παραχώρηση του review code.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *