Friday, April 19, 2024
Reviews

Super Mario Bros. Wonder Review

Μόλις τερμάτισα το Super Mario Bros. Wonder, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μπω στο FB Group των Nintenders και να γράψω το παρακάτω σχόλιο:

Άλλο ένα υπέροχο παιχνίδι έφτασε στο τέλος του!!! Άλλο ένα διαμάντι της Nintendo. Τι καταπληκτικό και φρέσκο gameplay, τι υπέροχα μηνύματα μας περνάνε αυτά τα “Λουλούδια που μιλάνε” και τι πρωτότυπη και μαγευτική μουσική. Από την Παρασκευή όλη η οικογένεια είναι στον καναπέ. Δοκιμάζει ο ένας μετά τον άλλο τις διάφορες πίστες και οι υπόλοιποι απλά, χαζεύουν. Χαζεύουν αυτόν τον υπέροχο κόσμο και προτείνουν ιδέες και λύσεις, γελάνε με τις αναποδιές που έτυχαν στον προηγούμενο ή νευριάζουν που έπεσαν στο κενό… Περισσότερα στο Review που θα γράψω για τους Nintenders.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσω για το Super Mario Bros. Wonder.

Super Mario Bros. Wonder

Πριν ξεκινήσω τη φλυαρία θα ήθελα να σας πω πως στο συγκεκριμένο review θα μιλήσουμε περισσότερο για την εμπειρία και τα συναισθήματα που μου προσέφερε το παιχνίδι και λιγότερο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ιστορία του παιχνιδιού

Super Mario Bros. Wonder

Όπως έχετε φανταστεί όλοι… ο Mario ”μπλέκει” για άλλη μια φορά σε φασαρίες με τον Μπάουζερ! Βέβαια, η ιστορία μας δε λαμβάνει μέρος στο Μανιταροβασίλειο αλλά σε ένα γειτονικό βασίλειο, το βασίλειο των Λουλουδιών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο συμπαθής Ιταλός υδραυλικός είναι εκεί και φυσικά, θα σώσει την κατάσταση. Ας μη γελιόμαστε το Story δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο των Super Mario παιχνιδιών.

Οι δημιουργοί των Super Mario παιχνιδιών, είτε 3D είτε 2D, έχουν τη δυνατότητα κάθε φορά, σε κάθε τίτλο, να ανακαλύπτουν έναν τρόπο να εκπλήσσουν τους θαυμαστές της σειράς. Προσθέτουν νέους μηχανισμούς. Συνδυάζουν νέους και παλιούς εχθρούς. Συνθέτουν εκπληκτικά εθιστικά ηχητικά εφέ και γενικότερα πηγαίνουν κάθε τίτλο ένα βήμα παραπέρα ή και ξανά εφευρίσκουν το παιχνίδι από την αρχή. Ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές στο μυαλό μου παίζει μια μουσική ακολουθία του παιχνιδιού.

Η μαγεία του Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder characters

Το Super Mario Bros. Wonder με βρήκε σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογική και σωματική κατάσταση. Σε μια φάση που με δύο παιδιά, τρεις δουλειές, δύο μετακομίσεις, μία ανακαίνιση ταυτόχρονα με την κακία και τη ζήλια αυτού του κόσμου να με έχουν κυριολεκτικά διαλύσει. Προσπαθούσα με το ”ζόρι” να παίξω κάποιο παιχνίδι το βράδυ μπας και καταφέρω να ξεμπλοκάρω το μυαλό μου. Διαμάντια, όπως το TοtK δεν μπορούσαν να με κρατήσουν. Είτε δεν είχα τον χρόνο να ψάξω τη λύση σε έναν γρίφο είτε δεν είχα το κουράγιο να παίξω. Αποτέλεσμα απλά να κοιμάμαι αγκαλιά με το χειριστήριο ή να μην ανοίγω καν τις κονσόλες.

Και ξαφνικά έρχεται το Wonder… Και όπως λέει και το όνομα του συνέβει ένα μικρό προσωπικό θαύμα. Έβαλα να παίξω και ήθελα κι άλλο. Γυρνούσα από τη δουλειά και ήθελα να παίξω. Αυτά τα υπέροχα animation με έκαναν να χαμογελάσω. Βλέπε τον Mario που πιάνει το καπέλο του καθώς μπαίνει σε έναν σωλήνα ή που προσπαθεί να χωρέσει μέσα σε αυτόν ενώ είναι ελέφαντας.

Οι διάφοροι μηχανισμοί που έπρεπε να μάθω ήταν σχετικά εύκολοι. Δε χρειαζόταν να επενδύσω χρόνο και κόπο για να τους κατακτήσω. Μπορούσα να παίξω για 5′ μια πίστα ή για ώρες η επιλογή ήταν δική μου. Επίσης, οι πίστες, με εξαίρεση δυο τρεις, ήταν και αυτές βατές και διασκεδαστικές. Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Απλά ξύπνησε ο παλιός καλός Gamer μέσα μου. Άρχισα να ψάχνω ακόμη και το τελευταίο διαθέσιμο λεπτό για να παίξω. Αλλά συνέβη και κάτι ακόμη. Όλη αυτή η θετική ενέργεια και διάθεση αγκάλιασε όλη την οικογένεια και περάσαμε πολλές ώρες ποιοτικής αλληλεπίδρασης. Βλέπετε το είχαμε όλοι ανάγκη και το Super Mario Bros. Wonder κατάφερε να μας το βγάλει.

Αν θέλετε να μάθετε πως γεννήθηκε η ιδέα του Super Μario Bros. Wonder διαβάστε το άρθρο των Nintenders κάνοντας κλικ εδώ.

Τα λουλούδια που μιλάνε

Super Mario Bros. Wonder talking flower

Όλες οι παραπάνω αρνητικές καταστάσεις στην προσωπική μου ζωή. Αλλά και η ιδιότητα του πατέρα δυο υπέροχων παιδιών με έκαναν να δω το παιχνίδι με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Βλέπετε, κάποια στιγμή τελειώνοντας μια πίστα ”πετάγατε” ένα λουλούδι από το παρασκήνιο και μου λέει ”Great job” (καταπληκτική δουλειά). Αργότερα κάνω ένα δύσκολο άλμα και ένα άλλο λουλούδι μου λέει Impressive!” (Εντυπωσιακό). Λέω δεν μπορεί… και αρχίζω να παρακολουθώ τι λένε. Τα κατάφερες. Μπορείς να τα καταφέρεις. Τι υπέροχη μέρα. Σιγουρέψου ότι τρως λαχανικά. Δες τι ωραίος ουρανός. Πάρε βαθιές ανάσες. Κοίτα τα πεφταστέρια, να είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που πλαισιώνουν τις κινήσεις μας ακριβώς τη στιγμή που πρέπει.

Και σκέφτομαι, αν αυτά τα λόγια και την καλοσύνη έχει ανάγκη να τα ακούσει ένας ”σχεδόν” σαραντάρης, ώστε σε συνδυασμό με τη γενικότερη εμπειρία του Super Mario Bros. Wonder, καταφέρνουν να του φτιάξουν τη διάθεση. Αν μπορούν να τον βγάλουν έστω και για λίγες ώρες από έναν φαύλο κύκλο μιζέριας και κακίας που δέχεται άφθονα από τη σημερινή κοινωνία. Τι επίδραση μπορούν να έχουν σε ένα μικρό παιδί;

Σκεφτείτε ένα παιδί που έχει προβλήματα στο σπίτι και το αποκαλούν άχρηστο ή ανίκανο ένα λουλούδι του λέει πως είναι καταπληκτικό. Ένα παιδί που το κοροϊδεύουν στο σχολείο γιατί είναι διαφορετικό ή γιατί δεν είναι καλό στα αθλήματα ξαφνικά κάνει ένα δύσκολο άλμα και ένα λουλούδι του λέει ”Μπράβο τα κατάφερες!” ή ”Είσαι εκπληκτικός”. Πόσο θα μπορούσαν να του αλλάξουν άραγε την ψυχολογία σε σχέση με ένα παιχνίδι που παίρνει ένα μαχαίρι και σφάζει όσους του σταθούν εμπόδιο.

Αυτή είναι η μαγεία μέρους της Ιαπωνικής κουλτούρας που βλέπουμε και σε πολλά Anime. Αυτή είναι η μαγεία των Super Mario παιχνιδιών και αυτή είναι η Nintendo που τόσο πολύ αγαπάμε.

Gameplay, Wonder Effect

Super Mario Bros. Wonder

Όπως καταλάβατε ότι πω παρακάτω θα έχει ως επίθετο τη λέξη Υπέροχο. Υπέροχο και φρέσκο Gameplay, Υπέροχοι και αστείοι μηχανισμοί. Φανταστική και υπέροχη μουσική που σε βοηθά με τον ρυθμό της να περάσεις τα διάφορα επίπεδα. Πέρα από όλα τα παραπάνω όμως στην πραγματικότητα ολόκληρο το παιχνίδι έχει στηθεί πάνω στα Wonder Effect (Αποτέλεσμα θαύματος). Σχεδόν σε κάθε πίστα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Wonder Effect το οποίο θα μας δώσει, αν το ολοκληρώσουμε, και έναν έξτρα Seed (σπόρο). Και κάπου εδώ κατάλαβα ότι με όλα τα παραπάνω με συνεπήρε το συναίσθημα και ξέχασα να αναφέρω τον σκοπό του παιχνιδιού…

Σκοπός παιχνιδιού

Royal seed wonder mario

Σκοπός του παιχνιδιού είναι φυσικά να σώσουμε το βασίλειο των λουλουδιών… Για να φτάσουμε στον Bowser πρέπει πρώτα να έχουμε στην κατοχή μας έξι βασιλικούς σπόρους. Αποκτάμε κάθε έναν από αυτούς ελευθερώνοντας κάθε φορά και από έναν κόσμο. Με κάθε πίστα που ολοκληρώνουμε παίρνουμε συνήθως και από δύο ”απλούς” σπόρους (Υπάρχουν επίπεδα με έναν αλλά και επίπεδα με τρεις). Συνήθως όμως σε κάθε επίπεδο κερδίζουμε έναν για κάθε ολοκλήρωση πίστας και έναν για κάθε ολοκλήρωση Wonder Effect.

Επίσης, σε κάθε επίπεδο υπάρχουν και τρία νομίσματα με τον αριθμό 10. Εάν καταφέρεις να πάρεις όλους τους σπόρους από μια πίστα, τα τρία 10ρια και τερματίσεις πηδώντας στο πιο ψηλό σημείο της σημαίας τότε έχεις ολοκληρώσει στο 100% το εκάστοτε επίπεδο. Το τι ακριβώς έχεις επιτύχει σε κάθε επίπεδο μπορείς να το δεις από τον κεντρικό χάρτη. Για να νικήσεις το mini boss του κάθε κόσμου και να αποκτήσεις τον πολυπόθητο βασιλικό σπόρο θα πρέπει να έχεις μαζέψει ένα ελάχιστο προαπαιτούμενο αριθμό κοινών σπόρων για να τον προκαλέσεις.

Μετά τον τερματισμό του Super Mario Bros. Wonder

Credits Wonder super mario

Πρώτα από όλα μπορείς απλά να παίξεις μόνος ή με παρέα απλά για να διασκεδάσεις. Αν αυτό δε σου είναι αρκετό τότε μπορείς να ψάξεις τα διάφορα κρυφά επίπεδα, να βρεις τις πίστες που έχουν πολλαπλούς τρόπους τερματισμού ή να προσπαθήσεις να φτάσεις όλες τις πίστες στο 100%. Αν ούτε αυτό σου είναι αρκετό τότε μπορείς να ψάξεις να βρεις την είσοδο για τον σπέσιαλ κόσμο που έχει τα εννέα δυσκολότερα επίπεδα ολόκληρου του παιχνιδιού. Ευχή και κατάρα 😛 σας δίνω να βρείτε το επίπεδο με το όνομα: Special Climb to the Beat…. Θα σας ευχηθώ μόνο καλή τύχη και γερά Driftless Joycons…

Σύνοψη και βαθμολογία

Προσωπικά πιστεύω πως οδεύουμε προς το τέλος ζωής του Nintendo Switch και το Super Mario Bros. Wonder θα ήταν ο τέλειος επίλογος αυτής της καταπληκτικής υβριδικής κονσόλας που μας έχει ξετρελάνει…. Ίσως, πάλι τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο να είναι 2027 και ακόμη να περιμένουμε ένα Switch Pro και να με κοροϊδεύεις… Όπως και να έχει όμως το Super Mario Bros. Wonder είναι ένα τέλειο παιχνίδι, που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν gamer που σέβεται τον εαυτό του και τη συλλογή του. Ίσως, επίσης, να είναι και μια ευκαιρία να δουν όλοι πως τα 2D Platform παιχνίδια ζουν και βασιλεύουν.

Για εμένα όμως μόνο και μόνο για το συναίσθημα και τη συντροφιά που μου προσέφερε θα του δώσω το πρώτο και ίσως το μοναδικό 10 που θα δώσω στη ζωή μου. Μπράβο Nintendo τα κατάφερες….

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 6600 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Αφήστε ένα σχόλιο!