Tuesday, December 5, 2023
Reviews

Bayonetta 3 – Nintendo Switch Review

Το σύμπαν της Bayonetta βρίσκεται σε μια τοποθεσία γνωστή ως Trinity of Realities. Αυτή περιλαμβάνει τον Paradiso (το βασίλειο των αγγέλων) τον Inferno (το βασίλειο των δαιμόνων) και τον Κόσμο του Χάους (τον ανθρώπινο κόσμο). Ο Κόσμος του Χάους αποτελείται από πολλαπλά παράλληλα σύμπαντα. Η μάγισσα Bayonetta επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια, μια μάγισσα Umbran που κάνει συμβόλαια με δαίμονες για να πολεμήσει τους αγγέλους.

Στο Bayonetta 3, η ιστορία προχωρά πέρα ​​από τη μάχη μεταξύ Paradiso και Inferno, καθώς η πραγματικότητα μπαίνει σε κίνδυνο. Μια οντότητα γνωστή ως Singularity απελευθερώνει τους Homunculi σε όλο το πολυσύμπαν σε μια προσπάθεια να καταστρέψει κάθε κόσμο χωρίς αυτό. Ο στόχος? Για να δημιουργηθεί το Alphaverse.

Για να το σταματήσει αυτό, η Bayonetta πρέπει να ταξιδέψει σε αυτές τις κατακερματισμένες πραγματικότητες για να ανακτήσει τα Chaos Gears. Συναντάμε άλλες Bayonettas από διαφορετικές πραγματικότητες στην πορεία. Με κάθε Bayonetta να αντιμετωπίζει κίνδυνο, νέες δυνάμεις και Infernal Demons εισάγονται για να βάλουν τέλος στα σχέδια του Singularity. Να περιμένετε πολλές ανατροπές, καθώς οι Bayonettas ενώνονται, με τη βοήθεια παλιών φίλων και γνωστών προσώπων όπως η Jeanne και ο Rodin , καθώς και μια νέα μάγισσα Viola.

“Now, Why Don’t You Sit For Mommy.”

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δράσης hack and slash στο οποίο οι παίκτες ελέγχουν την Bayonetta καθώς πολεμά διάφορους εχθρούς χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιθέσεων σώμα με σώμα και πυροβολισμών. Η αποφυγή εχθρικών επιθέσεων το τελευταίο δευτερόλεπτο ενεργοποιεί μια κατάσταση γνωστή ως “Witch Time”, κατά την οποία ο χρόνος και οι εχθροί επιβραδύνονται, επιτρέποντας στον Bayonetta να τους επιτίθεται συνεχώς χωρίς σταματημό. Μοναδικοί σε αυτό το παιχνίδι είναι οι μηχανισμοί “Demon Slave” και “Demon Masquerade”, οι πρώτοι από τους οποίους διαφέρουν από τις προηγούμενες λειτουργίες Climax Summon και Umbran Climax.

Η χρήση δαιμόνων ήταν πάντα ένα αγαπημένο χόμπι της Bayonetta, αλλά τώρα οι παίκτες επιτέλους μπορούν να τους κουμαντάρουν στη μάχη. Ένα πάτημα της αριστερής σκανδάλης επιτρέπει τώρα στη μάγισσα σας να ζητήσει τη βοήθεια των κατοικίδιων της, στέλνοντας ένα μεγαθήριο να συντρίψει κάθε εχθρό. Με κάθε κεφάλαιο που ολοκληρώνετε, κερδίζετε την πίστη ενός νέου δαίμονα, δίνοντάς σας τη δύναμή τους στη μάχη, μαζί με ένα νέο σετ όπλων.

Την ώρα που ελέγχεται τον δαίμονα η Bayonetta είναι απασχολημένη να χορεύει ημίγυμνη γιατί απ’ oτι φαίνεται έτσι καλείς και ελέγχεις δαίμονες. Σε περίπτωση που θέλει να το παίξει ένα ανήλικο παιδί και δεν θέλετε να το εκθέσετε σε τέτοιες εικόνες ή το ασταμάτητο κάπνισμα του Rodin υπάρχει στις ρυθμίσεις η επιλογή “Naive Angel”. Αν και θεωρώ ότι δεν έχει κάτι τόσο ακραίο ώστε να το χρειαστείτε.

“You Will Be Avenged, I Swear It.”

Από μεριάς γραφικών έχω καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι οτι όταν ξεκίνησα το παιχνίδι απογοητεύτηκα. Τα καλά νέα ήταν ότι ήταν μόνο στην αρχή. Πιο συγκεκριμένα η αρχή του παιχνιδιού είναι γεμάτη cutscenes με ενδιάμεσες στιγμές μάχης για να μάθετε το σύστημά του. Αφού τελειώσει αυτό ξεκινάτε την εξερεύνηση και τις μάχες. Στην εξερεύνηση ολα ρέουν υπέροχα όπως όλα τα παιχνίδια της Nintendo, τελευταία. Στις μάχες όταν αντιμετωπίζετε πολλούς εχθρούς ίσως παρατηρήσετε κάποιο frame drop χωρίς να είναι πολύ συχνο φαινόμενο. Το πρόβλημα που παρατήρησα ήταν στα cutscenes ειδικά σε σκηνές μάχες. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι θέμα performance, framedrop η κάποιο εφε που δεν δούλεψε καλά. Απλα στην αρχή που, όπως ήδη ανέφερα, είναι γεμάτο cutscenes με απογοήτευσε. Μισή ώρα μετά προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε και χάθηκαν όλα.

Το παιχνίδι αρχικά σχεδιάστηκε ως semi-open world. Τελικά επέτρεψαν στην κλασσική συνταγή των Bayonetta έχοντας χωρισμένα τα κεφάλαια/αποστολές. Συνολικά αποτελείται από 2 prologue, 14 κεφάλαια και 4 side chapters. Μπορείτε να παίξετε γραμμικά την κάθε αποστολή διαλύοντας στρατιές homunculi και απολαμβάνοντας την ιστορία. Αυτο το κομμάτι θα σας πάρει περίπου 15 ώρες για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι. δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάθε περιοχή προσφέρει πληθώρα μυστικών για να ανακαλύψετε μέσω γρίφων, εξερεύνησης ή timed challenges. Αν προσπαθήσετε να ασχοληθείτε και με αυτά τότε το παιχνίδι σίγουρα θα σας απασχολήσει την διπλάσια ώρα.

“V-I-O-L-F**King A!”

Πέρα από την Bayonetta που θα χειριστείτε και τους δαίμονες που θα αποκτήσει υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες. Ένας από αυτούς είναι η Viola, η κορη της αγαπητής μας μάγισσας αλλά από άλλη πραγματικότητα. Η Viola είναι μια μάγισσα Umbra παρέα με έναν δαίμονα που ονομάζεται Cheshire. Η Viola χρησιμοποιεί το σπαθί της και τα βελάκια της για να πολεμήσει τους εχθρούς της, σε αντίθεση με άλλες μάγισσες της Umbra που χρησιμοποιούν Bullet Arts στη μάχη.

Αντί να ενεργοποιήσει το Witch Time, η Viola πρέπει να μπλοκάρει τις επιθέσεις του εχθρού. Δεν μπορείτε να χειριστείτε τον Cheshire και αντ’ αυτού επιτίθεται με δική του βούληση. Όταν ο Cheshire είναι ενεργός, η Viola εξακολουθεί να μπορεί να κινείται, να χρησιμοποιεί τα βελάκια της και να συμμετέχει σε κανονικές μάχες σώμα με σώμα. Ωστόσο, καθώς το katana της είναι ο αγωγός για να καλέσει τον Cheshire, μπορεί να επιτεθεί μόνο άοπλη κατά τη διάρκεια του Demon Slave. Δεν είναι επίσης σε θέση να μπλοκάρει τις επιθέσεις, στερώντας της το Witch Time.

Στον νέο αυτόν τίτλο υπήρξε και πειραματισμός σε διαφορετικές μορφές gameplay σε σημείο που μου θύμισε την δουλειά τους στο Nier: Automata. Προστέθηκαν αποστολές με σκοπό να μπούμε μυστικά σε εργαστήρια ψάχνοντας ένα κομβικό χαρακτήρα. Οι αποστολές έχουν 2D προοπτική και είναι γεμάτες με εχθρούς, λέιζερ και μέρη να κρυφτείς. Με την ίδια προοπτική έχουμε και τα kaiju battles. Πρόκειται για επικές μάχες τεράστιων πλασμάτων σε στυλ fighting παιχνιδιού όπου χειρίζεσαι τον δαίμονα σου ενάντια των μεγαλύτερων εχθρών. Δεν σταματάει μόνο εκεί το παιχνίδι καθώς οι δαίμονες χρησιμοποιούνται σε κάποια σημεία ως μεγάλα οχήματα που θα σε σώσουν από έναν κόσμο που καταστρέφεται.

“Learn To Fight For Others, Not Just For Yourself.”

Τελικά το Bayonetta 3 αφήνει θετικό πρόσημο; Όπως ανέλυσα η αρχή του είναι δύσκολη τεχνικά. Θα νομίζετe ότι θέλετε γυαλιά. Ίσως σκεφτείτε ότι κακώς το αγοράσατε. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις τελειώσει ο πρόλογος θα το μετανιώσετε γιατί το κανονικό παιχνίδι είναι υπέροχο. Αν σας άρεσε η συνταγή των Bayonetta και Devil May Cry το παίρνεται άφοβα. Έχουμε μια πολύ καλή συνέχεια της σειράς και βλέπουμε να έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς. Αν δεν παίξατε άλλο παιχνίδι της σειράς, μην φοβάστε. Η ιστορία είναι αυτόνομη και δεν θα έχετε θέμα. Μόνο διαβάστε μια περίληψη των προηγούμενων για να συστηθείτε με τους χαρακτήρες καθώς έχουμε και πάλι τον Luca, Rudin, Enzo και την Jeanne.

9/10

Ευχαριστούμε την CD Media που μας παρείχε τον κωδικό.

Joys

 • Πιο διασκεδαστική μάχη
 • Το σύστημα των δαιμόνων
 • Ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία
 • Ποικιλία gameplay ανάμεσα στις μάχες

Cons

 • Ο πρόλογος, τεχνικά
 • Released: October 28, 2022
 • Genre: Action
 • Number of players:
  • Offline: 1
  • Online: 1
 • Developer: Platinum Games
 • Publisher: Nintendo
 • Download size: 16 GB
 • How Long To Beat:
  • Main Story: 13 hours
  • Main + Extra: 17 hours
  • Completionist: 31 hours
 • PEGI Rating: 16
 • Play modes: TV, Tabletop, Handheld

Nintenders

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 6100 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!