Thursday, May 23, 2024
Reviews

West of Dead – Nintendo Switch Review

Το νέο Rogue-lite/cowboy inspired παιχνίδι της Upstream Arcade σε συνεργασία με την Raw Fury , το West of Dead, ήρθε στο Nintendo Switch για να κλέψει την παράσταση με τα πανέμορφα γραφικά του, την ιδιαίτερη αφηγηματική τεχνική του και το μοναδικό gameplay του. Σίγουρα πρόκειται για ένα ιδιάζον παιχνίδι που έχει κάτι εντελώς δικό του να πει. Είναι ένα μικρό διαμαντάκι που σίγουρα αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία. Πάμε όμως θα δούμε αναλυτικά, ποια χαρακτηριστικά το κάνουν να φαντάζει τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Μια western ωδή στον θάνατο


Τι έχει ταράξει την ισορροπία στον κόσμο των νεκρών; Γιατί βρίσκεστε στο καθαρτήριο; Το οποίο μάλιστα γεωγραφικά τοποθετείται στο Wyoming.  Ποιος είναι ο σκοτεινός άντρας με την κόκκινη κάπα και τα πιστόλια, που ακούει στο όνομα William Mason ? Πολλά ερωτήματα τα οποία ψάχνουν απάντηση. Για να μπορέσετε να τα ανακαλύψετε θα πρέπει να βρείτε τον “Preacher”. Αναδυθείτε λοιπόν μέσα στον λαβύρινθο του καθαρτηρίου, σκοτώστε τους αντιπάλους σας και διεκδικήστε τις απαντήσεις που σας βασανίζουν.

West of Dead - gunslinger

Όλα αυτά θα τα υλοποιήσετε, συνοδευόμενοι από την εκπληκτική φωνή του Ron Perlman. Θα τον έχετε σίγουρα ακουστά είτε από ταινίες όπως το Hellboy, The Name of Rose, Alien: Resurrection, είτε από την επιτυχημένη σειρά Sons of Anarchy.

Το West of Dead λοιπόν, όντας ένα παιχνίδι βασισμένο στην αφήγηση με την φωνή του Ron εκτοξεύεται στα ουράνια. Περπατώντας στα σκοτεινά μονοπάτια του κάτω κόσμου και ακούγοντας μία τέτοια ερμηνεία δεν μπορείτε παρά να εθιστείτε στο παιχνίδι.


“Dead, again.”

West of Dead - purgatory


Πεθάνατε; Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσετε καθώς το West of Dead αγκαλιάζει και και μεταδίδει την ιδέα του θανάτου με έναν πολύ δικό του τρόπο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου θάνατος σημαίνει αρχή. Τι εννοούμε; Κάθε φορά που θα πεθαίνετε στις ζοφερές κρύπτες και στα απομονωμένα λημέρια του κάτω κόσμου, θα γυρνάτε και πάλι στην αρχή. Τι θα κληρονομείτε; Απολύτως τίποτα πέρα από το κουράγιο σας, την εμπειρία σας και την ψυχική σας δύναμη να αρχίσετε πάλι την περιπέτειά σας και την αναζήτηση της αλήθειας.

Σαν Rogue-like παιχνίδι λοιπόν χαρακτηρίζεται από το χαρακτηριστικό του μόνιμου θανάτου. Από την στιγμή που θα πεθάνετε, επιστρέφετε πίσω στο “bar/saloon”- είπαμε είμαστε στην Άγρια Δύση- και ξεκινάτε εκ νέου. Οι χάρτες αλλάζουν μετά από κάθε θάνατό σας, οπότε μην προσπαθήσετε να αποστηθίσετε τον χάρτη ή τα δωμάτια που είχατε βρει αντικείμενα.

West of Dead- bar

Προχωρώντας μέσα στον απόκοσμο λαβύρινθο και πάντα με τα όπλα σας για συντροφιά, θα στοχεύετε στην μετάβασή σας στο επόμενο επίπεδο. Φυσικά διάσκορπα στα δωμάτια υπάρχουν καλύτερα και πιο αναβαθμισμένα όπλα, σεντούκια με charms και έξτρα βοηθητικά αντικείμενα όπως μαχαίρι ή βόμβα, τα οποία μεταφράζονται ως abilities. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείται συνέχεια παρά μόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν θα γεμίζει δηλαδή η μπλε μπάρα. Επίσης στα δωμάτια θα βρίσκετε σημεία στα οποία μπορείτε να κάνετε upgrade τον χαρακτήρα σας.

Μπορείτε να επιλέξετε upgrades ανάμεσα σε :

  • περισσότερο damage
  • περισσότερη αντοχή και μεγαλύτερη μπάρα ζωής
  • καλύτερη απόδοση των skills σας
West of Dead - box

Do it like a Cowboy…


Τι κάνει αυτό το παιχνίδι όμως τόσο επιτυχημένο; Η απόλυτη ισορροπία. Συνήθως σε τέτοιου είδους παιχνίδια τεστάρεται η ανταπόκριση του παίκτη και τα αντανακλαστικά του, στους κινδύνους. Στο συγκεκριμένο όμως προστίθεται και η έννοια της στρατηγικής. Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Όπως προαναφέρθηκε το παιχνίδι σας παρέχει όπλα και abilities για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στους εχθρούς που παραμονεύουν στα σκοτάδια. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς είναι να είστε γρήγοροι στις κινήσεις σας αλλά πάντα να λειτουργείτε με γνώμονα την λογική.

Το φως

West of Dead - lights

Μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο συνήθως υπάρχουν κάποιοι λαμπτήρες, τους οποίους μόλις τους ανάψετε θα τυφλώσουν τους εχθρούς σας. Σε εμάς αυτό μεταφράζεται ως stun. Τότε λοιπόν είναι η ευκαιρία σας να τους πυροβολήσετε. Μην πάρετε όμως αέρα. Οι “νεκροί” έχουν άσσο στο μανίκι τους ή πολύ απλά έχουν και αυτοί καραμπίνες, βόμβες και πιστόλια.

Take cover…

West of Dead - cover


Μέσα στα δωμάτια θα υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία με την μορφή μικρών πυργίσκων ή τάφων πίσω από τα οποία μπορείτε να καλυφθείτε για να μην σας πυροβολήσουν. Ευτυχώς ο χαρακτήρας σκύβει μόνος του αρκεί να βρίσκεστε σχετικά κοντά. Εαν δεν προλαβαίνετε να κρυφτείτε, τότε μπορείτε να κάνετε dodge και να αποφύγετε τις σφαίρες με έναν πολύ κινηματογραφικό και θεαματικό τρόπο και μάλιστα σε slow motion για να το απολαύσετε.

Space and time

West of Dead - guns

Το κλειδί για την επιτυχία κρύβεται στον χρόνο που χρειάζονται τα όπλα σας για να κάνουν reload . Εάν είστε παρατηρητικοί τότε δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.
Υπάρχουν 3 ειδών όπλα στο West of Dead και αυτά χωρίζονται με βάση το range τους: long, medium και short.
O William λοιπόν προσεγγίζει την μάχη είτε με πιστόλια, είτε με shotguns είτε με rifles. Επομένως πρέπει να υπολογίζετε σωστά τις αποστάσεις διαφορετικά θα πάει χαμένη η βολή σας. Και πιστέψτε μας…κάθε σφαίρα μετράει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν σκοτώνετε κάποιον, θα παίρνετε iron το οποίο μπορείτε να το ξοδέψετε σε μαγαζιά με σκοπό να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας.


I am a Sinner

West of Dead- sins


Καθώς προχωράτε όλο και πιο βαθιά, ανάμεσα στο κάθε level θα μπορείτε να ξοδέψετε τα Sins σας – τα collectibles του παιχνιδιού. Αυτό εξυπηρετεί στο meta-game, αφού στην ουσία ο William θα ξεκινάει με καλύτερα όπλα και εξοπλισμό ώστε να καταφέρει να φτάσει στο άδυτο του σκοταδιού. Μάλιστα μπορεί να γεμίσει το health του και το health flask του πίνοντας αλκοόλ. Αληθινός cowboy ακόμα και μετά θάνατον…

Τhe Purgatory of West of Dead


Καθώς προχωράτε από level σε level θα προσέξετε ότι κάθε κόσμος είναι αισθητά πιο δύσκολος από τον προηγούμενο. Οι εχθροί πολλαπλασιάζονται και το damage που κάνουν αυξάνεται επικίνδυνα. Όμως με σωστή στρατηγική, με καλή ισορροπία στα reload time και με το σωστό cover μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Αργότερα θα συναντήσετε και πιο “έξυπνους” εχθρούς, τους λεγόμενους κυνηγούς, οι οποίοι θα προσπαθούν να σας σκοτώσουν αλλά θα κρύβονται και αυτοί. Εκεί πρέπει να δείξετε το πραγματικό σας ταλέντο και την μαεστρία σας με τα όπλα.

Tα γραφικά του West of Dead

West of Dead


Αν και σχεδόν απίθανο, αλλά εάν τίποτα από αυτά δεν σας έχει τραβήξει ακόμα το ενδιαφέρον, τώρα ήρθε η στιγμή. Τα γραφικά αυτού του παιχνιδιού είναι μία απόλυτη μαγεία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο, προσεγμένο κόμικ που έχει έρθει στην ζωή. Έντονα χρώματα, εκπληκτικές σκιές και εξαιρετικό περιβάλλον συνθέτουν ένα αρτίστικο ποίημα το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε. Φυσικά όλο αυτό συνοδεύεται από μία πολύ όμορφη μουσική με έντονα western στοιχεία, τα οποία δένουν όλα αρμονικά μεταξύ τους.

…ξανά μανά…

Εάν έπρεπε οπωσδήποτε να πούμε κάτι αρνητικό για αυτό το παιχνίδι θα ήταν ότι ενδεχομένως υπάρχει η έννοια της επαναληψιμότητας. Όχι όσον αφορά το παιχνίδι, γιατί ακριβώς αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του, αλλά όσον αφορά τα voice lines, τα οποία χάνουν την δυναμικότητά τους, από την στιγμή που θα αρχίσουν να επαναλαμβάνονται. Αυτό είναι αναπόφευκτο αφού στο παιχνίδι θα έχετε σίγουρα αρκετούς θανάτους άρα αυτό συνεπάγεται ότι θα ακούσετε πολλές φορές τα ίδια πράγματα. Ωστόσο εξαιτίας του Ron Perlamn, όλη αυτή η εμπειρία, ακόμα και με την επαναληψιμότητα της, έχει εντελώς μοναδική χροιά και υφή.


Συμπερασμα για το West of Dead

West of Dead - logo


Το West of Dead είναι ένα εκπληκτικό και εθιστικό παιχνίδι για γερά νεύρα και ικανά μυαλά. Αξίζει σίγουρα μία ευκαιρία καθώς μπορείτε να το απολαμβάνετε ακόμα και σε handheld mode, αφού δεν υστερεί σε τίποτα στην μικρή οθόνη του Nintendo Switch. Εάν θέλετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη και να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, ήρθε η ευκαιρία σας. Και πιστέψτε μας…θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Ευχαριστούμε τη Raw Fury για την παραχώρηση του τίτλου.

+ comic – like γραφικά

+ υπέροχη αφήγηση

+ ισορροπημένο σύστημα μάχης

+ ικανοποιητικό βαθμό δυσκολίας

– επαναληψιμότητα στα voice lines

8 / 10 - eight out of ten
8/10
  • Tested on: Nintendo Switch
  • Developer : Upstream Arcade
  • Publisher : Raw Fury
  • Available for: Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox Οne, PC
  • Switch Launch date : 26/08/20
  • Genre: Cover-based, twin-stick, action, roguelite, shooter
  • Players: 1 player

Εαν σας ενδιαφέρουν τα πιο ιδιαίτερα παιχνίδια, μπορείτε να διαβάσετε και το review για το Raji: An Ancient Epic εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο!