Friday, May 24, 2024
Reviews

The Last Campfire – Nintendo Switch Review

Το The Last Campfire είναι η περιπέτεια μιας χαμένης “σπίθας”, εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο με γρίφους, ψάχνοντας τον δρόμο για το σπίτι.

The Last Campfire
The Last Campfire

Το The Last Campfire είναι μία συγκινητική ιστορία όπου βοηθάς τους άλλους ενώ βρίσκεις τον δικό σου δρόμο. Μερικές φορές ενώ οι άλλοι φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν χρειάζονται την ώθηση σου.

Μια σπίθα αναζωπυρώνει τις φωτιές μέσα τους

Το όνομά σου είναι Ember και είσαι χαμένος μεταξύ κόσμων. Φοράς μια κουκούλα που καλύπτει τα πάντα, είσαι μια μικρή απρόσωπη φιγούρα. Προσπαθείς να βρεις τον δρόμο για την πύλη που θα σε οδηγήσει στο δικό σου μονοπάτι. Στον δρόμο σου όμως συναντάς και άλλους χαμένους. Χαμένες ψυχές που χρειάζονται την καθοδήγηση σου. Οι Forlorn, οι χαμένες ψυχές έχουν χάσει κάθε ελπίδα και ο ρόλος σου είναι να τους βοηθήσεις να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Ο αγώνας

Κάθε forlorn που θέλει βοήθεια, εκδηλώνει τον αγώνα αυτό σε κάθε πίστα με γρίφο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πίστες, οι γρίφοι είναι απλοϊκοί, καλείσαι να μετακινήσεις αντικείμενα, να βάλεις βάρος σε διακόπτες, ανελκυστήρες ή μεγάλα χάσματα για να τα προσπεράσεις. Υπάρχουν λαβύρινθοι με ρεύματα αέρα που πρέπει να μεταφέρεις μέσα του την φλόγα και να την κρατήσεις ζωντανή. Η σχεδίαση τους είναι έξυπνη, με αρκετή ποικιλία. Δεν θα έλεγα ότι οι γρίφοι είναι πολύ δύσκολοι ή σπαζοκεφαλιές αλλά μένεις ευχαριστημένος στο τέλος. Για μένα έχουν έναν πιο συμβολικό σκοπό, να δείξουν την εσωτερική πάλη και δυσκολία να ξεπεράσουμε καταστάσεις.

And the story goes on…

Η μία ιστορία του κάθε forlorn διαδέχεται την άλλη και όλες μαζί συνθέτουν έναν όμορφο καμβά. Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ακούς τη φωνή του αφηγητή να σε συνοδεύει. Το παιχνίδι δεν θέλει να πιστέψεις ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση. Θα συναντήσεις πολλούς που δεν θα δεχτούν την βοήθεια σου. Το μήνυμα του The Last Campfire είναι ότι οι λύσεις πρέπει να είναι οργανωμένες για να επιτύχουν, πρέπει να τις σκεφτείς καλά πριν πράξεις.

ο Ember
ο Ember

Το παιχνίδι χωρίζεται σε περιοχές και σε κάθε μία υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες για βοήθεια. Πολλές φορές η βοήθεια είναι ένα αντικείμενο που πρέπει να βρεις, δίνοντάς του μία ατμόσφαιρα από adventure.

Ο κόσμος

Το The Last Campfire εξάπτει την φαντασία σου. Ζωντανά χρώματα, ωραία γραφικά τον πλαισιώνουν αλλά αυτό που σε κρατάει είναι ο ρυθμός του. Καταφέρνει να σε κρατάει χαλαρό, παρόλο που σκέφτεσαι πως θα λύσεις τον γρίφο. Μπορείς να παίξεις με αργό ρυθμό αν θέλεις και να απολαύσεις τις λεπτομέρειες του. Βρήκα δύσκολο να το αφήσω από τα χέρια μου άπαξ και το άρχισα. Νομίζω ότι τα στοιχεία του είναι σε ισορροπία. Ατμοσφαιρικό με ιστορία που θα σου δημιουργήσει σκέψεις αλλά χωρίς να είναι ένα βαρύ στοιχείο του παιχνιδιού. Το δέσιμο του με την απαλή και μελαγχολική μουσική και την φωνή του αφηγητή, για μένα, κλέβει λίγο από την μαγεία των παραμυθιών.

” Συστήνω χρήση ακουστικών για βαθύτερο ήχο “

Τεχνικά

Στο τεχνικό τομέα θα πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς δεν είναι αψεγάδιαστο. Έχουμε βαριά framedrops, τα οποία δεν χαλάνε την διαδραστικότητα του παίκτη με το παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι σε βγάζει από το immersion της ιστορίας. Το πρόβλημα για εμένα εντοπίζεται στην εναλλαγή του gameplay με τα cinematic. Δεν είχα κανένα θέμα όσο έπαιζα και χειριζόμουν τον Ember. Όταν ολοκλήρωνα έναν γρίφο, στην αρχή του βίντεο που ακολουθούσε, ο ήχος και η εικόνα “‘έσπαγαν” για λίγο με αποτέλεσμα να μου χαλάει το συναίσθημα. Όσο πιο γρήγορα εναλλάσσονταν οι εικόνες που ακολουθούσαν τόσο μεγάλωνε και το πρόβλημα. Αν μελλοντικά το φτιάξουν αυτό θα μιλάμε για έναν υπέροχο indie τίτλο μιας και ήταν το μόνο αρνητικό που βρήκα. Να αναφέρω ότι το παιχνίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Ευχαριστούμε την Hello Games για την παραχώρηση του τίτλου.

+ Ατμοσφαιρικό
+ Ισορροπημένα τα επί μέρους στοιχεία

+Το μήνυμα της ελπίδας που προσπαθεί να εμφυσήσει

 Τα framedrops είναι το μόνο που του στοιχίζει το άριστα

9 / 10 - nine out of ten
9/10
  • Tested on: Nintendo Switch
  • Developer/ Publisher :   Hello Games
  • PEGI Rating: 3
  • Available for: Nintendo Switch, PC, iOS, Xbox
  • Release date : 27/08/2020
  • Genre: Adventure, Indie, Puzzle, Action
  • Game file size: 2.8 GB
  • Players: 1 player

Η Nintendo ζητά από developers να αναπτύσσουν τα παιχνίδια τους ως 4Κ-ready σύμφωνα με το Bloomberg

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!