Super Mario Bros. Encyclopedia

Στο σημερινό μας Review θα ασχοληθούμε με την
SUPER MARIO BROS. ENCYCLOPEDIA.
Μετά το σύντομο photo unboxing θα πούμε λίγα λόγια για κάθε έναν από τους 17 τίτλους που αναλύονται σε αυτό το φανταστικό βιβλίο.

Πριν ξεκινήσουμε όμως να ευχαριστήσουμε το

που μας διέθεσε την Εγκυκλοπαίδεια για Review.

Το εξωτερικό περίβλημα της θήκης, μπορεί να είναι από χαρτόνι, άλλα είναι σκληρόδετο ώστε να προστατεύει την εγκυκλοπαίδεια.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η DARK HORSE δεν του έδωσε την κατάλληλη αισθητική προσοχή.

Η μπροστινή εικονογράφησή μας ενθουσιάζει, όχι μόνο με το gloss κίτρινο χρώμα της, αλλά και με την ανάγλυφη υφή του σχεδίου της.
Προσοχή δόθηκε ακόμα και στην εσωτερική επένδυση της θήκης. Πάνω στο άσπρο φόντο της βλέπουμε να επαναλαμβάνονται διάφορα μικρά Power-Ups της αγαπημένης μας σειράς παιχνιδιών.

Στο πίσω μέρος της θήκης έχουμε ακριβώς την ίδια εικονογράφηση, χωρίς όμως να είναι ανάγλυφη.
Επίσης, υπάρχει και ένα φυλλάδιο που μας δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εγκυκλοπαίδεια.
Η Super Mario Bros. Encyclopedia κυκλοφορεί με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα (Super Mushroom, Fire Flower, 1-Up Mushroom και Super Star).
Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ότι το εξώφυλλο είναι τυχαίο και δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιο Power-Up έχεις πριν την αγορά. Ας δούμε λοιπόν ποιο εξώφυλλο μας έτυχε.

Ναι! Super Mushroom με ιριδίζον στρας, σε υπέροχο μπλε φόντο. Ακόμα και η άκρη των σελίδων έχει κι αυτή μια μπλε ιριδίζουσα απόχρωση.

Η πρώτη σελίδα της Εγκυκλοπαίδειας είναι στα κλασικά κόκκινα και κίτρινα χρώματα της Nintendo, ενώ ακόμα και ο σελιδοδείκτης έχει πάνω του το Super Star Power-Up.


Η ιστορία του Super Mario Bros. απο το 1985 έως το 2013, 17 τίτλοι που έγραψαν Ιστορία, η εξέλιξη από τίτλο σε τίτλο, όλοι οι ήρωες αλλά και οι εχθροί μαζί σε ένα βιβλίο, παρουσιάζονται με γνωστές αλλά και άγνωστες ιστορίες της μεγαλύτερης σειράς παιχνιδιών της Nintendo.

Κάθε ενότητα στην εγκυκλοπαίδεια αναλύει και έναν τίτλο. Στην πρώτη σελίδα πάντα βρίσκεται το πρωτότυπο εξώφυλλο του παιχνιδιού μαζί με φωτογραφίες από την αυθεντική συσκευασία, το cartridge ή disk του παιχνιδιού και το booklet.
Αμέσως μετά ακολουθεί η ιστορία του κάθε παιχνιδιού. Το κείμενο της ιστορίας είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε στην πρωτότυπη έκδοση του booklet, έτσι η Black Horse κατάφερε να μας ξυπνήσει αναμνήσεις που ούτε εμείς θυμόμασταν ότι ήταν εκεί. Στην ίδια σελίδα ακολουθούν χαρακτηριστικές πληροφορίες για τον εκάστοτε τίτλο.
Στις αμέσως επόμενες σελίδες γίνεται παρουσίαση του κάθε χαρακτήρα που υπάρχει στο παιχνίδι μαζί με τις ονομασίες, τις ιστορίες, τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με αυτούς.
Οι πληροφορίες δε σταματούν εδώ. Σειρά έχει η ανάλυση του κόσμου και του περιβάλλοντος των τίτλων της σειράς. Στην εγκυκλοπαίδεια αναλύονται και ονοματίζονται ακόμα και τα φυσικά εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας και τις ιδιότητες που αυτά έχουν.
Ακολουθούν μερικές bonus πληροφορίες, ενώ στη συνέχεια έρχεται η χαρά του retro gamer με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε συμβουλές και πληροφορίες για κρυφό περιεχόμενο αλλά και τεχνικές για να ξεζουμίσουμε το κάθε παιχνίδι.

Η ιστορία αυτή ξεκινάει στην Ιαπωνία στις 13 Σεπτεμβρίου του 1985, όπου πρωτοκυκλοφόρησε το Super Mario Bros. για το ΝΕS.
Λέγεται ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έσωσε τη βιομηχανία παιχνιδιών από την τεράστια κρίση που περνούσε το διάστημα 1983-1985.
Επίσης, το Super Mario Bros βοήθησε να γίνει ευρέως γνωστή η κατηγορία των side scrolling παιχνιδιών.

Η συνέχεια της σειράς κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου του 1986 μόνο στην Ιαπωνία για το Famicom Disk System και έμεινε γνωστή με την ονομασία Super Mario Bros. The Lost Levels.
Στο εξώφυλλό του έγραφε ”For Super Players”, το οποίο σήμαινε ότι έχει σχεδιαστεί για παίκτες που έχουν τερματίσει το Super Mario Bros., κυρίως λόγω της αρκετά μεγαλύτερης δυσκολίας του.
Δεν κυκλοφόρησε ποτέ εκτός Ιαπωνίας έως το 2014, οπότε ο συγκεκριμένος τίτλος βγήκε στο Wii U Virtual Console στην αρχική του μορφή.

Το Super Mario Bros. 2 κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις 9 Οκτωβρίου του 1988, στην Αμερική για το Nintendo Entertainment System.
Ο τίτλος αυτός θα κυκλοφορήσει το 1992 στην Ιαπωνία με το όνομα Super Mario USA.
Μπορεί να παιχτεί από ένα άτομο, το οποίο θα διαλέξει έναν από τους τέσσερις χαρακτήρες: Mario, Luigi, Princess Toadstool και Toad.

Το Super Mario Land κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις 21 Απριλίου του 1989 για το Game Boy.
H ιστορία διαδραματίζεται στο Sarasaland, το οποίο αποτελείται από τέσσερα βασίλεια: τα Birabuto, Muda, Easton, και Chai.
Μία μέρα εμφανίζεται μία ρωγμή στα σύννεφα απο την οποία πέφτει ένα τέρας του διαστήματος με το όνομα Tatanga και προσπαθεί να κατακτήσει το άλλοτε ειρηνικό Sarasaland.
Eίναι ένας από τους πρώτους τίτλους που κυκλοφορούν με το θρυλικό Game Boy και θα γραφτεί στην Ιστορία σαν το πρώτο handheld Super Mario.

To Super Mario Bros. 3 κυκλοφορεί στις 23 Οκτωβρίου του 1988 στην Ιαπωνία και βγαίνει εκτός χώρας στις 12 Φεβρουαρίου 1990.
Κυκλοφορεί για το Nintendo Entertainment System και μπορεί να παιχτεί με δύο παίκτες κάτι που είχαμε να δούμε από τον πρώτο τίτλο της σειράς.
Στον τρίτο τίτλο του NES υπάρχουν πολλά περισσότερα Power-ups, εχθροί, πίστες και εμφανίζονται και μερικοί νέοι χαρακτήρες, όπως οι 7 Koopalings, Bob-ombs και Boo.
Επίσης, μας παρουσιάζεται ο Raccoon Mario με τον οποίο μπορούμε πλέον να πετάξουμε.

To Super Mario World αρχικά κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου του 1990 στην Ιαπωνία και εκτός αυτής το 1991.
Είναι ένας από τους πρώτους τίτλους που κυκλοφόρησαν με το Super Nintendo Entertainment System.
Το SNES με την καινούργια του τεχνολογία, θα δώσει ώθηση τόσο στα γραφικά όσο και στον ήχο, και ο κόσμος του Mario θα γίνει πιο πλούσιος και ζωηρός.
Στο Super Mario World κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο γνωστός σε όλους μας, Yoshi.

Το Super Mario Land 2: 6 Golden Coins κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις 21 Οκτωβρίου του 1992 για το Game Boy.
Όσο ο Mario ήταν στο Sarasaland πολεμόντας τον Tatanga, o Wario έκανε ένα ξόρκι και πήρε τους ανθρώπους του Mario Land με το μέρος του. Έτσι ο Wario κατάφερε να καταλάβει το κάστρο του Mario.

Το Super Mario 64 κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου του 1996 για το Nintendo 64.
Με θυμάμαι πιτσιρικά να περνάω ώρες στα ΚΟΥ ΚΟΥ της γειτονιάς, παίζοντας Mario 64 και κάνοντας ταυτόχρονα ατελείωτες συζητήσεις με φίλους για τη νέα τεχνολογία.
Το Super Mario 64 είναι ο πρώτος 3D τίτλος της σειράς. Ο αναλογικός μοχλός του Nintendo 64 άνοιξε νέους ορίζοντες στις κινήσεις του Mario.
Σαν κερασάκι στην τούρτα, στο Mario 64 ακούσαμε για πρώτη φορά τη φωνή του Mario.

Το Super Mario Sunshine κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά 19 Ιουλίου του 2002 για το GameCube.
Ο σύντροφος μας σε αυτό το παιχνίδι είναι μια αντλία νερού στην πλάτη του Mario, αλλά και ο Yoshi κάνει τη σύντομη πρώτη του εμφάνιση σε περιβάλλον 3D.

Το New Super Mario Bros. κυκλοφόρησε 15 Μαΐου του 2006 για το Nintendo DS. Για 14 χρόνια, μετά το Super Mario Land 2: 6 Golden Coins, δεν είχε υπάρξει άλλο 2D side-scrolling παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Mario. Στο New Super Mario Bros. ο Mario επιστρέφει στον αρχικό του σχεδιασμό για να παλέψει με τα Goombas και τα Koopa Troopas σε οκτώ κόσμους.

Το Super Mario Galaxy κάνει την εμφάνιση του την 1η Νοεμβρίου του 2007 για το Wii.
Σε αυτό το παιχνίδι ο Mario συναντά την Rosalina για πρώτη φορά, ενώ αργότερα θα την δούμε σαν επιλέξιμο χαρακτήρα στα Mario Kart Wii και Super Mario 3D world.

Το New Super Mario Bros. Wii κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις 15 Νοεμβρίου του 2009, φυσικά για το Wii.
Αυτός είναι ο πρώτος 2D τίτλος της σειράς που παίζεται με έως τέσσερις παίκτες με επιλέξιμους χαρακτήρες τους Mario, Luigi, Yellow Toad και Blue Toad.
Το New Super Mario Bros. Wii έχει και δύο πάρτι type παιχνίδια στο Multiplayer Mode, το Coin Battle και το Free-for-All.

Το Super Mario Galaxy 2 κυκλοφόρησε στις 23 Μαΐου του 2010 για το Wii.
O βασικός χειρισμός είναι ίδιος, αλλά έχουν προστεθεί και νέα Power-Ups, ενώ επίσης κάνει την εμφάνιση του και ο Yoshi για να βοηθήσει στην αναζήτηση για Power Stars.
Αξίζει να θυμηθούμε το διαστημόπλοιο του Mario με σχήμα το κεφάλι του ήρωα μας και τον Ghost Luigi που αν τον άγγιζες θα σου φανέρωνε κρυμμένα items ή κάποιο super play.

Το Super Mario 3D Land κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 3 Νοεμβρίου του 2011 για το Nintendo 3DS.
Μια τεράστια καταιγίδα στο Mushroom Kingdom σκορπίζει Super Leaves σε όλον τον τόπο.
Μέσα στον πανικό απαγάγουν την πριγκίπισσα. Κλασικά ο ήρωας μας πρέπει να τη σώσει.

Το New Super Mario Bros. 2 κάνει την εμφάνιση του για το Nintendo 3DS στις 28 Ιουλίου του 2012.
Εκτός από το βασικό παιχνίδι υπάρχει και το Coin Rush Mode, όπου τρεις πίστες επιλέγονται τυχαία και οι ήρωες μας πρέπει να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα νομίσματα.

Το New Super Mario Bros. U κυκλοφόρησε για το Wii U στις 18 Νοεμβρίου του 2012 και είναι ένα 2D side-scrolling παιχνίδι που υποστηρίζει έως πέντε παίκτες.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν σταματούσαμε να κινούμαστε για λίγο ο Mario γυρνούσε και μας κοιτούσε.

Φτάσαμε στο τελευταίο κεφάλαιο με το Super Mario 3D World που κυκλοφόρησε για το Wii U στις 21 Νοεμβρίου του 2013.
Αυτό είναι το πρώτο 3D Mario που παίζεται και multiplayer με τους Mario, Luigi, Peach, Toad και Rosalina, οι οποίοι διαθέτουν ο καθένας τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες.

Σας ευχαριστώ όλους που διαβάσατε μέχρι εδώ.
Καταλαβαίνω ότι ίσως ήταν αρκετά μεγάλη η παρουσίαση αλλά πραγματικά οι πληροφορίες που υπάρχουν στη SUPER MARIO BROS. ENCYCLOPEDIA είναι άπειρες.
Αξίζει πραγματικά σαν βιβλίο και θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Otakustore.gr.

Διαβάστε περισσότερα, ενημερωθείτε και ελάτε να οργανωθούμε στη μεγαλύτερη Ελληνική κοινότητα για Nintendo Switch στους παρακάτω συνδέσμους:

Web Site: Nintenders.gr

Facebook Page: Nintenders.gr

Facebook Group: Nintendo Switch GR

Instagram: Nintenders.gr

Facebook Αγγελίες: Nintendo Switch GR

Επίσης, στο Group μας θα βρείτε πληροφορίες και για το κανάλι μας στο Discord

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

One thought on “Super Mario Bros. Encyclopedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *