Rune Factory 5 – Nintendo Switch Review

Το Rune Factory 5, είναι το νεότερο παιχνίδι στο franchise. Η σειρά ενσωματώνει πολλά στοιχεία από την σειρά Harvest Moon που σχετίζονται με τη γεωργία και τις αλληλεπιδράσεις χαρακτήρων. Σε αντίθεση με τα Harvest Moon, προστίθενται επίσης πολλά διαφορετικά στοιχεία, όπως η μάχη και η εξερεύνηση dungeons.

Η ιστορία μας, ξεκινά στα περίχωρα μιας ήσυχης παραμεθόριας πόλης που ονομάζεται Rigbarth. Χωρίς να έχετε μνήμες, συμφωνείτε να συμμετάσχετε στην πόλη ως εκπαιδευόμενος SEED Ranger, που έχει οριστεί να προστατεύει την πόλη και να την βοηθά να αναπτυχθεί.

Τα παιχνίδια Farm sim είναι μάλλον δύσκολο να πάνε στραβά. Δώστε στους παίκτες μια πόλη γεμάτη φιλικούς κατοίκους, ένα χωράφι που μπορούν να φτιάξουν για να βγάλουν γελοία χρηματικά ποσά και μερικές παράπλευρες δραστηριότητες όπως ψάρεμα ή εξόρυξη για να καλύψετε τυχόν κενά και θα έχετε καλύψει σχεδόν τα βασικά. Τα παιχνίδια Rune Factory είχαν πάντα όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά χτίζουν τη φήμη τους στον τρόπο με τον οποίο ρίχνουν άλλα στοιχεία, όπως η εξερεύνηση και η μάχη, για να φέρουν τα πράγματα περισσότερο σε ένα τυπικό RPG. Tα καλά νέα είναι ότι το Rune Factory 5 ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και κάνει ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του. Τα κακά νέα είναι ότι κάνει σχεδόν μόνο αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί του.

Ας αρχίσουμε

Στο βασίλειο του Norad, ένα κορίτσι περιπλανιέται μόνη του στο δάσος. Ετοιμάζεται να της επιτεθεί ένα Wooly και ουρλιάζει. Ξαπλωμένος στο έδαφος, ο πρωταγωνιστής ξυπνά χωρίς αναμνήσεις αλλά συνειδητοποιεί ότι το κορίτσι χρειάζεται βοήθεια. Αφού νικήσουν τα τέρατα, οι δυο τους επιστρέφουν στην πόλη του κοριτσιού, αλλά ο πρωταγωνιστής καταρρέει στην πύλη. Ενώ η Λούσι προσπαθεί να κάνει ένα βήμα έξω από την πόλη, η Πρισίλα και η Λούσι γίνονται μάρτυρες της κατάρρευσης του πρωταγωνιστή και σπεύδουν να βοηθήσουν.

Ο παίκτης ξυπνά στην κλινική και συναντά τους Simone και Murakumo , αποκαλύπτοντας και στους δύο ότι πάσχει από αμνησία. Η Λούσι δεν είναι σίγουρη αν πρέπει να επιτρέψουν στον παίκτη να μείνει, αλλά η μητέρα της προτείνει να δοκιμάσουν τη Soul Sphere. Πηγαίνει στο Seed Station και τους συστήνει τη Livia . Καθώς ο παίκτης αγγίζει τη Σφαίρα της Ψυχής , λάμπει έντονα, εκπλήσσοντας τους πάντες. Η Livia λέει ότι ο παίκτης δεν είναι επικίνδυνος.

Η Livia προσφέρεται να αφήσει τον πρωταγωνιστή να ζήσει στο Rigbarth Outpost με την προϋπόθεση να βοηθήσει την Seed. Ξαφνικά, ο Σεσίλ μπαίνει μέσα και λέει ότι λείπουν τα γυαλιά του Γιούκι . H Livia στέλνει τη Lucy και οι πρωταγωνιστές συμφωνούν να συνεργαστούν. Η Livia λέει στην Priscilla να πάει τον πρωταγωνιστή στα χωράφια και να τον διδάξει για τη γεωργία.

H Πρισίλα παίρνει τον πρωταγωνιστή στο χωράφι, του δίνει μια φθαρμένη σκαπάνη, ποτιστήρι και σπόρους για γογγύλια. Εξηγεί πώς οι καλλιέργειες μπορούν να συγκομιστούν και να καταναλωθούν ωμές, μαγειρεμένες ή αποστέλλονται για πώληση (έως τις 8 π.μ. κάθε πρωί). Δείχνει στον πρωταγωνιστή το δωρεάν κατάλυμα στο Rigbarth Outpost.

Την επόμενη μέρα, η Lucy και η Priscilla δίνουν ένα μήνυμα από τη Livia που λέει στον πρωταγωνιστή να συναντήσει όλους τους χωρικούς. Αφού μιλήσει με κάθε χωρικό, ο πρωταγωνιστής θα δει τη Λούσι να κυνηγά τον Τζούλιαν . Προσπαθούν να τον πιάσουν και τον βρίσκουν έτοιμο να πολεμήσει με τη Χίνα.

Πολλά ονόματα μαζεμένα;

Όπως και οι προκάτοχοί του, το Rune Factory 5 διαθέτει ένα σύστημα ανάπτυξης σχέσεων. Όσο περισσότερο οι παίκτες αλληλοεπιδρούν με τους NPC, τόσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός τους. Η οικοδόμηση μιας φιλίας είναι υψίστης σημασίας, καθώς το να φτάσετε στο έβδομο επίπεδο φιλίας είναι το κλειδί για την επιδίωξη μιας ρομαντικής σχέσης.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε αργά αλλά σταθερά το επίπεδο φιλίας ενός χαρακτήρα είναι να του μιλάτε καθημερινά. Το να τους κάνετε δώρα θα βοηθήσει επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο είναι κάτι που τους αρέσει και όχι κάτι που θα μειώσει κατά λάθος τους πόντους σχέσης τους. Για να μάθετε τι αρέσει σε κάθε χαρακτήρα, είναι καλό να μιλήσετε μαζί του και με άλλους NPC (ιδιαίτερα με αυτούς με τους οποίους περνούν συχνά χρόνο), καθώς αυτές οι πληροφορίες αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια συνομιλιών.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη φιλία είναι να βελτιώσετε ορισμένες δεξιότητες και ικανότητες. Κάθε ένα από τα πιθανά ερωτικά ενδιαφέροντα έχει μοναδικές προτιμήσεις και θα αντιδράσει θετικά στον παίκτη αυξάνοντας το ενδιαφέρον του. Η προσθήκη του αγαπημένου προσώπου στο πάρτι, η ολοκλήρωση των αιτημάτων του και η παροχή ενός φίλτρου αγάπης είναι επίσης βιώσιμες επιλογές. Ωστόσο, οι παίκτες δεν πρέπει να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του Love Potion γιατί είναι μια συνταγή υψηλού επιπέδου Χημείας και παραμένει μη διαθέσιμη μέχρι αργά στο παιχνίδι.

Ωπα! που πήγε η μάχη και η καλλιέργεια;

Φυσικά η ανάπτυξη σχέσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού αλλά ας γυρίσουμε στα βασικά. Και η αλήθεια τα βήματα είναι τα βασικά

 • Χρησιμοποιήστε μια σκαπάνη για να σκάψετε τη γη
 • Φυτέψτε σπόρους
 • Ρίξτε του νερό κάθε μέρα μέχρι να καρποφορήσει
 • Είτε μαζέψτε την καλλιέργεια είτε χρησιμοποιήστε το Δρεπάνι για να πάρετε σπόρους υψηλότερου επιπέδου

Εννοείται ότι αυτά είναι στην αρχή και ανοίγεις πολλές επιλογές αργότερα. Μην ξεχνάμε οτι το παιχνίδι είναι εγγονάκι του Harvest Moon. Κάπως έτσι ξεκινάει και το στυλ μάχης, απλοϊκό αλλά εξελίσσετε.

Σπαθιά έτοιμα;

Όσο μεγαλώνει το επίπεδο δεξιότητας ενός όπλου θα αυξηθεί και η ζημιά του και θα επιτρέψουν στον πρωταγωνιστή να αναπτύξει νέες ικανότητες. Για παράδειγμα, όταν το επίπεδο δεξιοτήτων σας φτάσει στο επίπεδο 5, θα μάθετε την dash attack . Στη συνέχεια, στο επίπεδο 10, μπορείτε να ενισχύσετε την επίθεση (charge attack) και τέλος, στο επίπεδο 20 μπορείτε να εκτελέσετε έναν ειδικό combo.

Αυτό είναι το θέμα με το Rune Factory 5. Όλα βασίζονται στο ανέβασμα επιπέδων. Από τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να είναι ικανοποιητικό. από την άλλη πλευρά, μπορεί να απαιτήσει αρκετό grinding. Δεν είναι μόνο το επίπεδο μάχης σας. Τα επίπεδα μαγειρικής, σφυρηλάτησης, χειροτεχνίας και χημείας επικεντρώνονται επίσης σε αυτό το σύστημα προόδου, όπου η δοκιμή νέων συνταγών δημιουργεί καλύτερα αντικείμενα, όπλα και πανοπλίες

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Rune Abilities από διαφορετικούς τύπους όπλων, ωστόσο θα αυξήσει το επίπεδο δεξιοτήτων αυτού του τύπου όπλου. Για παράδειγμα, η χρήση μιας ικανότητας Δόρατος ενώ είναι συνδυασμένη να εκτελεστεί με ξίφος θα αυξήσει το επίπεδο ικανότητας του Δόρατος.

Η μάχη, αν και βελτιωμένη από προηγούμενους τίτλους, είναι βαρετή και οι άβολοι συνδυασμοί κουμπιών δεν βοηθούν. Πατάτε το R για dash, αλλά κρατώντας το πατημένο εμφανίζεται η μαγεία σας. Μου άρεσε ο αριθμός των διαφορετικών διαθέσιμων όπλων και το πώς αισθάνονται όλα μοναδικά, από γάντια πυγμαχίας με επίκεντρο τη μάχη σώμα με σώμα μέχρι βαριά μακριά ξίφη. Η χρήση διαφόρων όπλων άλλαζε την προσέγγισή μου στη μάχη. Για παράδειγμα, με γρήγορες διπλές λεπίδες που εξαντλούσαν λιγότερο την αντοχή, είχα την πολυτέλεια να σπαμάρο επιθέσεις και combos, ενώ τα βαρύτερα όπλα με έκαναν να σταθώ πίσω και να περιμένω τα ανοίγματα για να χτυπήσω τους εχθρούς. 

Οδηγός επιβίωσης

Η απλά ποια είναι η ρουτίνα σου στο παιχνίδι

Εξερευνήστε τον χάρτη.

Η εξερεύνηση του χάρτη είναι απαραίτητη για την συνέχιση της ιστορίας. Τα σεντούκια θησαυρού που μπορείτε να βρείτε μπορεί να έχουν πολύτιμο εξοπλισμό, όπως ισχυρά όπλα ή ρούνους. Όσο περισσότερο εξερευνάτε, τόσο πιο εύκολη θα είναι η περιπέτειά σας.

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα bosses, αφιερώστε χρόνο στο grinding.

Εάν αισθάνεστε ότι οι εχθροί ξεφεύγουν σε δυσκολία, το επίπεδο του χαρακτήρα σας μπορεί να έχει μείνει πίσω. Η επιστροφή σε προηγούμενες περιοχές για να κερδίσετε EXP νικώντας αντιπάλους χαμηλότερου επιπέδου μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβείτε επίπεδο και να έχετε καλύτερες ευκαιρίες στη μάχη.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις δυσκολίας μιλώντας με την Eliza στην πόλη.

Ολοκληρώστε αποστολές.

Ο πίνακας ανακοινώσεων δίπλα στο σπίτι σας θα είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να λαμβάνετε αιτήματα από τους διάφορους κατοίκους του Rigbarth. Η ολοκλήρωση αυτών των αποστολών σάς επιτρέπει να κερδίσετε αντικείμενα και εργαλεία που θα σας φανούν χρήσιμα καθώς προχωράτε στην ιστορία. Τελικά, θα σας επιτρέψει επίσης να αυξήσετε τον αριθμό των διαθέσιμων καταστημάτων και εγκαταστάσεων στην πόλη.

Κάντε τις διαθέσιμες εργασίες καλλιέργειας και συγκομιδής καθημερινά.

Στην αρχή κάθε ημέρας εντός του παιχνιδιού, αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε την γη σας και να φροντίσετε τις καλλιέργειές σας. Αυτό επιτρέπει μια σταθερή και σταθερή πηγή υλικών και τροφίμων που μπορεί να είναι χρήσιμα για κατασκευές και την απόκτηση χρημάτων. Η συνεπής καλλιέργεια σάς επιτρέπει επίσης να αυξήσετε το επίπεδό σας και να σας δώσει EXP σε διαφορετικές δεξιότητες

Αγοράστε ψωμιά συνταγών καθημερινά.

Αν έχετε τα χρήματα, προσπαθήστε να αγοράσετε το Recipe Bread από το αρτοποιείο και τα εστιατόρια της πόλης. Αυτό θα σας επιτρέψει να ξεκλειδώσετε συνταγές για πράγματα που μπορεί να χρειαστείτε, όπως όπλα, φάρμακα ή εργαλεία. Δεδομένου ότι ο αριθμός των Recipe Bread που μπορείτε να αγοράσετε ανά ημέρα είναι περιορισμένος, θα ήταν καλό να αγοράζετε όποτε μπορείτε.

Πηγαίνετε για ύπνο.

Εάν δεν βλέπετε πουθενά στον χάρτη σας έναν κόκκινο δείκτη που να υποδεικνύει τον επόμενο προορισμό σας για να προχωρήσετε την ιστορία, ίσως χρειαστεί να τελειώσετε την μέρα σας και να ξεκουραστείτε στο κρεβάτι σας. Αυτό συνήθως φέρνει νέα events στο παιχνίδι, επιτρέποντάς σας να προχωρήσετε τις κύριες και δευτερεύουσες αποστολές.

Τελικά συμπεράσματα

Η ίδια η ιστορία έχει αρκετό ζουμί, διατηρείται φρέσκια με πολυάριθμες εκδρομές σε μπουντρούμια γεμάτα άγρια ​​ τέρατα. Αρκετή ποικιλία σε περιβάλλοντα (ανάμεσά τους ένα προϊστορικό ηφαίστειο, σπηλιές με πάγο και μιας πόλη-φαντάσματα). Την ίδια ποικιλία βρίσκουμε και στα τέρατα. Μπορείτε είτε να ολοκληρώσετε την κύρια ιστορία σε περίπου 35 ώρες, είτε να το πάτε με πιο αργό ρυθμό κάνοντας και τις υπόλοιπες δραστηριότητές και να το επεκτείνετε πολύ, πολύ περισσότερο. Το περίεργο είναι ότι με ώθησε περισσότερο προς την πρώτη προσέγγιση όπου θα προτιμούσα τη δεύτερη. Τεχνικά ήταν άρτιο, από μεριάς μουσικής δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να σε απασχολήσει για ώρες. Παντού έχει μπάρες εμπειρίας να grindάρεις όσο τραβάει η ψυχή σου. Αλλά μέχρι εκεί… Δεν είναι από τα παιχνίδια που θα μου αφήσουν κάτι να τα θυμάμαι με λατρεία. Σε μία καλή έκπτωση όμως θα ήταν μια καλή προσθήκη στην συλλογή σας.

7/10

Ευχαριστούμε την CDMedia, για την παραχώρηση του τίτλου.

θετικά

+ Εκτεταμένο σύστημα δεξιοτήτων

+ Παιχνίδι που θα σε κρατήσει ώρες

+ Ικανοποιητικό grinding

Αρνητικά

– Ενώνει πολλά genre χωρίς να είναι εξαιρετικό σε κάποιο από αυτά

 • Released:
  • NA/JP: March 22, 2022
  • EU: March 25, 2022
 • Genre: Role-Playing, Simulation, Action
 • Number of players:
  • Offline: 1
 • Developer: Marvelous
 • Publisher: Marvelous (XSEED)
 • Download size: 5.81 GB
 • How Long To Beat:
  • Main + Extra: 60 hours
 • PEGI Rating: 12
 • Play modes: TV, Tabletop, Handheld

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 5700 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *