Disco Elysium The Final Cut – Nintendo Switch Review

Πρωτοποριακές ιδέες και εντυπωσιακή γραφή είναι ίσως τα πράγματα που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει στο Disco Elysium The Final Cut. Πολλά έχουν γραφτεί για τον συγκεκριμένο τίτλο. Tι είναι όμως το Disco Elysium; Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ένα RPG, χωρίς μάχες, με έμφαση στην αφήγηση και στους διαλόγους. Δεν είναι ένα παραδοσιακό game όπως έχουμε μάθει, μέχρι σήμερα.

Υπόθεση

Η υπόθεση ξεκινά αναλαμβάνοντας τον ρόλο ενός αστυνομικού, ενα πρωινό, έπειτα απο ένα μεθύσι που δεν θυμάται απολύτως τίποτα, ούτε καν το όνομα του. Ξεκινάμε λοιπόν με έναν πρωταγωνιστή ο οποίος έχει αμνησία. Ποιος είμαστε ,που είμαστε, γιατί είμαστε, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι έχει συμβεί. Εκεί λοιπόν θα έχουμε έναν σύμμαχο οποίος πιστεύει και αυτός οτι είμαστε αστυνομικός και οτι βρισκόμαστε εκεί για να ερευνήσουμε μια δολοφονία, συγκεκριμένα ένα πτώμα που βρίσκεται κρεμασμένο στην πίσω αυλή του ξενοδοχείου, εδώ και αρκετές μέρες.

Gameplay

Ξεκινώντας λοιπόν απο την πόλη Revachol, μέσα στον κόσμο του Elysium εξελίσσεται η ιστορία μας. Πρόκειται για έναν κόσμο ο οποίος είναι αρκετά καλοστημένος, με τρομερά art styles. Να σημειώσουμε οτι στην πόλη πέρα απο ένα κρεμασμένο πτώμα συμβαίνει και μια απεργία λιμενεργατών και έχει παραλύσει η παραγωγή. Εκεί θα προσπαθήσουμε να λύσουμε την δολοφονία που έχει γίνει, στα τυφλά δίχως πληροφορίες.

Το Disco Elsyium είναι ένα αφήγημα στο οποίο επίκεντρο του είναι ο άνθρωπος. Επικεντρώνεται αρκετά στην σύγχυση του ανθρώπου στην πολυπλοκότητα των σχέσεων, στις πολιτικές, κοινωνικές και προσωπικές συναναστροφές. Αυτό το καταλαβαίνουμε απο νωρίς στο παιχνίδι αφότου δούμε τον μηχανισμό του skill system. Σε ένα παραδοσιακό RPG κάνουμε level up σε πανοπλίες, όπλα κτλ. Όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, ανεβαίνεις skills κάνοντας level up τον εαυτό σου, την αντίληψη σου, μέσω ενός εσωτερικού διαλόγου ή μονολόγου αν θέλετε.

“DEATH, SEX, TAXES AND DISCO”

Disco Elysium features

Γενικότερα, η ανάπτυξη των skills μας, δεν μας βοηθούν να έχουμε μία “νίκη” στο παιχνίδι. Κυρίως έχουν να κάνουν με μια οπτική και την αφήγηση των πραγμάτων που συμβαίνουν και τον τρόπο που ο χαρακτήρας μας τα ερμηνεύει.

Σε αυτόν τον κόσμο, οι χαρακτήρες είναι αρκετά θλιμμένοι, αδύναμοι, άπληστοι αλλά και ερωτευμένοι. Γενικώς οι χαρακτήρες είναι ανθρώπινοι. Υπάρχουν αρκετοί που μπορείς να συναντήσεις μέσα στο παιχνίδι. Αγαπημένος ο barman του ξενοδοχείου.

Όσο αφορά για την πόλη Revachol, εχει λεπτομέρεια και τρομερό art style όπως προαναφέραμε. Στην πόλη αυτή πριν 50 χρόνια έγινε μια επανάσταση, όπου οι κομουνιστές επικράτησαν και προσπάθησαν να εδραιωθούν. Είναι μικρή πόλη, όμως δίνει μια ωραία αίσθηση όσο αφορά την κλίμακα της. Η επιτυχία του παιχνιδιού είναι οτι η πόλη είναι “ζωντανή” και δεν υπάρχει απλά για να υπάρχει. Συμβαίνουν κάποια γεγονότα όπως η απεργία και δίνει ένα νόημα στο παιχνίδι και στη συνέχεια του.

Σύνοψη

Το Disco Elysium είναι ένα πρωτότυπο παιχνίδι το οποίο δεν έχει μάχες και στηρίζεται στην αφήγηση. Έχει πολύ ωραία μουσική και ο κόσμος της πόλης είναι πρωτότυπος και ξεχωριστός. Η ποιότητα του τίτλου είναι υψηλή και εντυπωσιακή. Δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν του αρέσει η ανάγνωση.

Info

  • Game site
  • Categories: Adventure, Lifestyle, Party, RPG
  • Players: 1
  • Age rating: 18
  • Download size: 7,5GB
  • Publisher: ZA/UM

Θετικά

+ Εκπληκτικό voice acting

+ Γραφή σεναρίου, διαλόγων και χαρακτήρων

+ Πολλά θέματα που προκαλούν τον παίχτη να σκεφτεί εντός και εκτός παιχνιδιού

Αρνητικά

– Μικροσκοπική γραμματοσειρά

– Δυσκολία ελέγχου με gamepad

Ευχαριστούμε την CD Media, για την παραχώρηση του τίτλου.

9/10

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της! Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo GR by Nintenders“. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 5700 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *