Thursday, May 23, 2024
Reviews

Pikmin 3 Deluxe – Nintendo Switch Review

P3DX

Αστροναύτες, φρούτα, φύλλα, Duracell, κρεμμύδια, τέρατα, μικρά χαριτωμένα ζωάκια, αγώνας για επιβίωση, ζουμεροί χυμοί. Κι όμως, όλα αυτά βρίσκονται στο Pikmin 3 Deluxe, τη νεότερη έκδοση της αρκετά δημοφιλούς σειράς της Nintendo. Όπως και πολλά άλλα «αποκλειστικά» παιχνίδια του WiiU, και αυτό, «ντύθηκε» με το μανδύα του Deluxe, και εμφανίζεται στο Nintendo Switch, με μερικές βελτιώσεις, και ζητά μια δεύτερη ευκαιρία.


Στο Pikmin 3 Deluxe αναλαμβάνουμε τον έλεγχο 3 αστροναυτών (Alph, Brittany & Charlie), όπου επωμίζονται την αποστολή να βρουν και να φέρουν τροφή πίσω στον πλανήτη Koppai, με τη μορφή χυμού φρούτων. Μετά από ένα διαστρικό ταξίδι, οι ήρωες μας φτάνουν σε έναν άγριο, όμορφο νέο πλανήτη. Σε αυτόν κατοικούν τέρατα και απλά ζώα, αλλά και τα κεχαριτωμένα Pikmin. Μικρά υβρίδια μεταξύ φυτών και ζώων, απαραίτητα για την επιβίωση μας στον αφιλόξενο πλανήτη.

For Koppai

Στην αρχή της αποστολής, οι ήρωες μας προσεδαφίζονται άτσαλα, και η ομάδα “σπάει”, ο καθένας σε διαφορετική πλευρά του PNF-404. Υπό τον έλεγχο του Alph, προσπαθούμε αρχικά να επανασυνδέσουμε το crew και μετά να ακολουθήσουμε την αποστολή μας. Εκεί ερχόμαστε και σε επαφή με το πρώτο μας Pikmin, το οποίο και σώζουμε «ξεφυτεύοντας» το από τη γη.

P3DX regiment


Προς έκπληξη του Alph, τα μικρά έξυπνα και χαριτωμένα Pikmin μπορούν να ελεγχθούν μέσω της σφυρίχτρας του! Σφυρώντας, μπορεί να καλέσει τα Pikmin που βρίσκονται σε μια περιοχή ή να τα πετάξει. Αυτά αντιδρούν αυτόματα (σας είπα ότι είναι έξυπνα) σε ότι ελλοχεύει γύρω τους. Αν πρόκειται για φρούτο, το μαζεύουν, αν πρόκειται για φράχτη τον σπάνε, σκοτώνουν τους εχθρούς και χτίζουν γέφυρες.

Play God

Κοινώς, το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη δική μας Pikmin-o-φωλιά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια μπροστά μας. Πρόκειται για μια τυπική απλουστευμένη, πιο χιουμοριστική και διασκεδαστική version του Lemmings, ή Populous, για τους παλιούς. Συνεπώς, το Pikmin είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο με έντονα στοιχεία puzzle αλλά – παραδόξως – και survival!

Alph


Στο τέλος κάθε ημέρας στον πλανήτη, ο ήρωας μας πρέπει να μαζέψει τυχόν χαμένα Pikmin, και να επιστρέψει στο διαστημόπλοιο του, ώστε να γλιτώσει από τα γηγενή τέρατα που εμφανίζονται τη νύχτα. Επίσης, καταναλώνει και από 1 κουτί με χυμό φρούτου, ώστε να μην πεινάσει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να έχει πλεόνασμα χυμού ώστε να καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Mix and match

Όπως προαναφέρθηκε, ο κύριος τρόπος αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον είναι μέσω των Pikmin. Με την κίνηση του αριστερού μοχλού προχωρά ο ήρωας μας αλλά και το reticule όπου μπορεί να πετάξει Pikmin ή να τα μαζέψει. Αφού βρούμε και τους άλλους 2 κοσμοναύτες, μπορούμε να ελέγξουμε και αυτούς, μαζί με τις δικές τους ομάδες από Pikmin, είτε απ’ ευθείας, είτε έμμεσα μέσω του χάρτη (τους δείχνουμε που να πάνε).

P3DX lemon


Συνεπώς, το παιχνίδι μας αναγκάζει να αλλάζουμε συνεχώς μεταξύ των ηρώων μας, και να διαχειριζόμαστε τις «στρατιές» μας. Σταδιακά, προστίθενται κι άλλες προκλήσεις αλλά και δυνατότητες για να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Κίτρινα Pikmin είναι ανθεκτικά στον ηλεκτρισμό, και μπορούν να ενεργοποιήσουν μπαταρίες. Τα μαύρα είναι δυνατά και μπορούν να σπάσουν βράχια, τα μπλε μπορούν να κολυμπήσουν κ.ο.κ. Προς το τέλος του παιχνιδιού θύμιζα jungler, όπου του πετάνε συνεχώς νέα μπαλάκια να ισορροπήσει.

Save private Pikmin

Σαν μαγική πινελιά όμως, η Nintendo έχει τον τρόπο της. Την πρώτη φορά που έχασα ένα Pikmin στα τερατάκια της νύχτας, ενοχλήθηκα. Μετά από 10+ ώρες παιχνιδιού, ξεψάχνιζα όλο το χάρτη για να μην μείνει ούτε ένα πίσω. Όχι για κάποιο achievement, ή επειδή θα έχανα κάτι σημαντικό, αλλά γιατί αισθανόμουν ότι έπρεπε να προστατέψω τα μικροσκοπικά μου στρατιωτάκια. Ένας για όλους, όλοι για έναν.

P3DX run


Αν και ελαφρώς αγχωτικό ορισμένες φορές, το παιχνίδι κρατάει τον παίκτη κολλημένο στην οθόνη. Τι φρούτα θα ανακαλύψει μετά, τι κάνει αυτό το καινούργιο Pikmin, που θα οδηγήσει αυτό το ρυάκι / μονοπάτι. Θα σας ξυπνήσει μια αγνή, παιδική περιέργεια. Σε αυτό βοηθάει ο κόσμος που μοιάζει με σκηνή από την ταινία «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά». Λιλιπούτειοι ήρωες, με τεράστια φρούτα, πεταμένες μπαταρίες, και διάφορα υλικά στο έδαφος του πλανήτη.

High Definition Art

Και τι πανέμορφος πλανήτης είναι αυτός. Το Pikmin 3 ήταν από τα ομορφότερα παιχνίδια του WiiU, και εξακολουθεί να είναι από τα ομορφότερα του Switch. Ζωντανά χρώματα, έντονο bloom effect, καρτουνίστικοι χαρακτήρες και εχθροί, συνιστούν ένα εκπληκτικό σύνολο. Ειδικά σε handheld, έπιανα τον εαυτό μου αρκετές φορές απλά να χαζεύει τα γραφικά και τη λεπτομέρεια του κόσμου. Στην τηλεόραση η ανάλυση παραμένει στα 720p, με αποτέλεσμα όλα να φαίνονται ελαφρώς θολά.

P3DX company


Υπό την όμορφη αλλά συγκρατημένα απλή μουσική, και με εξαιρετικά εφέ και «διαλόγους» αλά Sims, το οπτικοακουστικό έδεσμα είναι πεντανόστιμο. Οι ήχοι που βγάζουν τα Pikmin όταν κουβαλάνε βαριά φρούτα, οι πολεμικές τους ιαχές όταν πολεμάνε, ή τα τσιριχτά τους όταν τρέχουν να σωθούν, τους δίνουν επιπλέον χαρακτήρα και «τσαχπινιά». Εν γένει, ο τεχνικός τομέας του Pikmin 3 Deluxe, είναι άρτιος, με σταθερά framerate, χωρίς ίχνος slowdown, και με μηδαμινά glitches.

Επίλογος

Ως πρόσθετο δέλεαρ, η Nintendo εμπλούτισε αυτή την έκδοση του παιχνιδιού με αυτόνομες αποστολές όπου ελέγχουμε τον Captain Olimar. Επιπλέον, μπορούμε να παίξουμε όλο το παιχνίδι, καθώς και τις custom αυτές αποστολές σε co-op mode με ένα φίλο ή το άλλο μας μισό.

Η οθόνη χωρίζεται κάθετα στη μέση, με τον εκάστοτε παίκτη να αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός εκ των ηρώων με το δικό του στρατό από Pikmin. Αυτό κάνει τη χρονική διαχείριση του παιχνιδιού πολύ ευκολότερη, και γενικά ταιριάζει γάντι στη γρήγορη φύση του. Το καλό είναι ότι υπάρχει demo στο e-shop, αν θέλετε να δοκιμάσετε το παιχνίδι.

Pikmin 3 Dx VS


Εν κατακλείδι, το Pikmin 3 Deluxe είναι ένα αγχωτικό, αλλά συνάμα ήρεμο και απολαυστικό παιχνίδι που σίγουρα θα σας κινήσει την περιέργεια. Θα σας κάνει να γελάσετε σαν μικρά παιδιά, αλλά και να στενοχωρηθείτε όταν χάσετε ένα Pikmin, όπως μικροί όταν χάνατε ένα Playmobil. Αλλά το πιο σημαντικό, θα σας κάνει να σκεφτείτε, να σκαρφαλώσετε βουνά, να νικήσετε τεράστια bosses, να συνδέσετε μπαταρίες, να ανάψετε φώτα, να περάσετε γέφυρες και να διασχίσετε ποτάμια. Όλα αυτά ενώ διασκεδάζετε, με τα πιο χαριτωμένα πλάσματα που έχουν βγει από τα γραφεία της εταιρείας από το Κιότο, μετά τα Pokemon.

8 / 10 - eight out of ten
8/10


Θετικά

  • Πανέμορφο και απίστευτα χαριτωμένο
  • Τεχνικά άρτιο
  • Ενδιαφέρον, φρέσκο gameplay
  • Τέλειο co-op
  • Κινεί την περιέργεια και καλλιεργεί την αίσθηση της ανακάλυψης
  • Ιδανικό για παιδιά


Αρνητικά

  • Δύσκολο στην αρχή
  • Αργεί ακόμα το 4

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου.

Αφήστε ένα σχόλιο!