Persona 5: Scramble – Nintendo Switch Review

Persona 5: Scramble


Χειμώνας του 2019. Ανακοινώνεται ο πρώτος DLC χαρακτήρας για το Smash Bros. Ultimate. O πρωταγωνιστής, Joker, από το Persona 5! Περιττό να πούμε ότι οι απανταχού jRPG fans και ιδιοκτήτες Nintendo Switch άρχιζαν να ουρλιάζουν από χαρά. Όχι τόσο για τον ίδιο το χαρακτήρα, αλλά για την προοπτική του Persona 5 στην υβριδική κονσόλα που όλοι αγαπάμε.

Σαν να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά, η Atlus κατοχυρώνει διάφορα domain, P5S, μεταξύ άλλων. Τον ερχόμενο Απρίλη, η τελευταία ανακοινώνει το Persona 5: Scramble, ένα Musou spinoff της κύριας σειράς Persona. Η οργή και απογοήτευση ακολούθησαν τον ενθουσιασμό για τους περισσότερους. Ήταν όμως δικαιολογημένη αυτή η αντίδραση; Εν τέλει, τι είναι το P5S, και αξίζει το χρόνο μας;

Big in Japan

Αρχικά να αναφέρουμε ότι σεναριακά το Persona 5: Scramble αποτελεί sequel του προκατόχου. Τουτέστιν, η ιστορία του συνεχίζει ακριβώς μετά το τέλος του, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της παρέας, παρακάμπτοντας το Persona 5: Royal (τη βελτιωμένη έκδοση του αρχικού). Η γνωστή παρέα των Phantom Thieves, κάνει road trip στην Ιαπωνία, στο δανεικό φορτηγάκι του Sojiro

Persona 5: Scramble BANDΧωρίς να μπούμε ιδιαίτερα σε λεπτομέρειες, και πιθανά spoilers, ο τίτλος είναι εξαιρετικά story-driven. Ειδικά για Warriors παιχνίδι. Η γνωστή παρέα του Joker, Skull, Queen, Morgana (δυστυχώς), Fox, κτλ. είναι παρούσα από την αρχή. Συνεπώς, το Scramble εμφανίζει καλύτερο pacing, και δεν έχει τόσο αργό ξεκίνημα. Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία, θα βρεθούμε από το παγωμένο Hokkaidou, μέχρι τη – μεσογειακή σχεδόν, Okinawa.

Change your heart

Σε κάθε πόλη, ανακαλύπτουμε χαρακτήρες των οποίων η σκοτεινή επήρεια κάνει τους, γύρω τους, να συμπεριφέρονται φανατικά γι’ αυτούς και να τους λατρεύουν. Αντί για Palaces, δημιουργούν Jails, με τους ίδιους να ονομάζονται Jail Kings, και να πλάθουν αυτούς τους κόσμους του Metaverse, καθ’ εικόνα τους. Ως Phantom Thieves, ο σκοπός μας είναι να μπούμε σε αυτές τις φυλακές, να πολεμήσουμε ότι τολμήσει να σταθεί εμπόδιο μπροστά μας, για να αλλάξουμε την καρδιά του Jail King.

Persona 5: Scramble TeamΩς παιχνίδι Musou ή Warriors όπως είναι γνωστό στη Δύση, το gameplay του παιχνιδιού είναι αρκετά πιο γρήγορο από το παραδοσιακό turn-based σύστημα του Persona 5. Από την άλλη πλευρά, ως παιχνίδι Persona, και καθ’ επέκταση Shin Megami Tensei, πολεμάμε διάφορους δαίμονες, θεούς, και άλλα μυθολογικά πλάσματα από διάφορες κουλτούρες.

Από το θεό Διόνυσο μέχρι τον Εωσφόρο. Ελέγχουμε έναν κάθε φορά Phantom Thief, από μια επιλογή 4 από την ομάδα. Πολύ εύκολα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αλλάξουμε τον έλεγχο σε οποιονδήποτε άλλο θέλουμε.

Personadex

Όπως και στο Persona 5, ο κάθε ήρωας μπορεί να ελέγξει και να χρησιμοποιήσει την Persona του. Πρόκειται για δαίμονες οι οποίοι εκφράζουν τον εσωτερικό κόσμο του εκάστοτε χαρακτήρα. Με τα Personas, οι ήρωες μας αποκτούν ξόρκια, skills, και επιθέσεις, αλλά και αλλάζουν τα στατιστικά τους. Ο κεντρικός ήρωας, μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλά Personas (εξ’ ου και το όνομα, Joker). Ως spoils μετά από μάχες, επιπλέον μάσκες που ρίχνουν οι εχθροί, επεκτείνουν τη συλλογή από Personas.

Persona 5: Scramble  ItemΣε αυτό το σημείο, το σύστημα μάχης του παιχνιδιού εμφανίζει επιπλέον βάθος, ειδικά σε σχέση με άλλα Musou. Συγκεκριμένα, αποκτά πολλά χαρακτηριστικά από το Pokemon, και επαφίεται σε πολλά σημεία σε αυτό. Η διαδικασία της συλλογής Personas είναι το ίδιο ελκυστική με το να γεμίζουμε σελίδες του Pokedex. Ακόμα και η εξέλιξη είναι εδώ, θυσιάζοντας personas για να δημιουργήσουμε νέα, δυνατότερα.

Cathedral of Shadows

Τα Personas μπορούν να κάνουν level up, να αποκτήσουν νέες δυνάμεις και ιδιότητες, ενώ έχουν και διάφορους τύπους, παίζοντας το γνωστό πέτρα-ψαλίδι-χαρτί σύστημα weakness. Χτυπώντας για παράδειγμα demons του πάγου με κάποιο Persona της φωτιάς, τους κάνουμε ευάλωτους. Αν πρόκειται για απλούς εχθρούς, είτε καταστρέφονται απευθείας είτε μπορούμε να εξαπολύσουμε United Attack, και να κάνουμε τρομερή ζημιά. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα Showtime, ένα είδος “Limit Break”, το παιχνίδι ξεφεύγει από τα κλασικά Warrior.

Persona 5: Scramble ThievesΠραγματικά, η αίσθηση του τίτλου μοιάζει πολύ περισσότερο σε ένα action-rpg Persona, με τα στοιχεία Musou να μένουν στο ελάχιστο. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μείγμα 90% Persona, 10% Musou. Καθώς διεισδύουμε στις Φυλακές, βρίσκουμε φυσικά εκτός από εχθρούς, αντικείμενα, σεντούκια, κτλ. Θα βρούμε και ελάχιστα στοιχεία γρίφων ή εξερεύνησης, στα πρότυπα του ίδιου του Persona 5.

Side activities

Εκτός μαχών, μπορούμε να περιηγηθούμε στην εκάστοτε πόλη που βρισκόμαστε, μιλώντας με χαρακτήρες, ερευνώντας για στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στο επόμενο Jail, και να ψωνίσουμε αντικείμενα. Ένα στοιχείο που λείπει εδώ είναι τα Confidants του P5, όπου ο πρωταγωνιστής δενόταν με διάφορους χαρακτήρες, σαν side-activities.

Στο Strikers έχουμε Requests, όπου μπορούμε ελεύθερα να εξερευνήσουμε Jails. Αν και σχετικά απλά σε φύση (σκότωσε 10 εχθρούς, χτύπα το weakness ενός συγκεκριμένου Persona, ξανακέρδισε ένα boss fight, κ.α.), μας δίνουν έξτρα πόντους εμπειρίας, αντικείμενα, όπλα, κτλ. Τέλος, υπάρχει και το Band, όπου ξοδεύοντας Band Points, μπορούμε να ενισχύσουμε όλη την ομάδα των Thieves. Παραπάνω Yen μετά από κάθε μάχη, περισσότερο HP / MP, κτλ.

Persona 5: Scramble MASK


Στον τεχνικό τομέα, το Persona 5: Scramble παίρνει σχεδόν άριστα. Ότι και να πούμε για τη μουσική υπόκρουση είναι λίγο. Νέα κομμάτια και remixes από το P5, είναι απλά εκπληκτικά, και από τα καλύτερα σύνολα στη βιβλιοθήκη του Switch. Από γρήγορους και με ένταση ρυθμούς, σε απαλές μελωδίες, με αποκορύφωμα το εκπληκτικό Velvet Room. Στα ίδια υψηλά επίπεδα είναι και τα voice-over των χαρακτήρων, όπου καλύπτουν σχεδόν όλους τους διαλόγους. Ακόμα και οι νέοι χαρακτήρες αποδίδονται με έντονο και γλαφυρό τρόπο.

Technicalities

Τα γραφικά είναι το ίδιο όμορφα και πολύχρωμα όπως το πρώτο παιχνίδι, αν και η ανάλυση πέφτει λίγο, ειδικά σε handheld mode. Τα animation εκφραστικά, και ακόμα και τα μενού είναι έργα τέχνης! Πατάμε το Equip, οι χαρακτήρες, κρύβονται πίσω από γωνίες. Στο Status, χαλαρώνουν και σκέφτονται το επόμενο βήμα.

Απλά έπος. Το frame rate μένει εν γένει σταθερό στα 30, εκτός από λίγες περιπτώσεις, ειδικά σε boss fights. Σίγουρα ενοχλητικό, αλλά δεν μας σταμάτησε από το να απολαμβάνουμε τον τίτλο στο έπακρο. Αν δεν σας ενόχλησε ιδιαίτερα στο Age of Calamity, θα είστε μια χαρά, καθώς εδώ είναι λιγότερο εμφανές.

Persona 5: Scramble StatusΜιλώντας για boss fights, αυτά είναι αρκετά πολύπλοκα και δύσκολα. Αν δεν μάθετε τις επιθέσεις τους, και δεν χρησιμοποιήσετε τα weaknesses τους, δεν έχετε και πολλές πιθανότητες νίκης. Είναι απαραίτητη η σωστή στρατηγική, προετοιμασία, αλλά και η χρήση των boss stage μηχανισμών για την πολυπόθητη νίκη. Πραγματικά δεν περιμέναμε να μας δυσκολέψει ένα Warriors παιχνίδι τόσο. Ειδικά η μάχη με τη παλαιά φίλη της Haru-chan, Mariko, ήταν επική.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, το Persona 5: Scramble είναι ένας εκπληκτικός τίτλος, και ορόσημο για την Koei Tecmo. Παντρεύει δύο αρκετά διαφορετικά genre μεταξύ τους, αξιοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία τους. Χωρίς να κρατά περιττά στοιχεία από την Musou πλευρά, μοιάζει πραγματικά με Persona 5 Part 2, πολύ περισσότερο από το Royal.


Αν σας έλειψε η συμμορία των Phantom Thieves, και μπορείτε να ζήσετε χωρίς τα social στοιχεία και τους Confidants, θα βρείτε έναν τίτλο που θα λατρέψετε εδώ. Αν και δεν φτάνει τα τρομακτικά υψηλά επίπεδα ποιότητας του P5, το Persona 5: Scramble είναι το καλύτερο Musou game μέχρι σήμερα, και ένα από τα καλύτερα jRPG του Nintendo Switch.


+ Εκπληκτικά γραφικά και μουσική

+ Ωραίο στόρυ και πλοκή

+ Καλογραμμένοι και συμπαθείς χαρακτήρες

+ Βαθύ σύστημα μάχης

+ Υψηλά production values

+ Τέλεια voice-overs

+ Πιο γρήγορο, και άμεσο από το P5

  Μερικά frame drops

  Κάμερα

–  Δεν έχουμε το βασικό game στο Switch


9 / 10 - nine out of ten
9/10

Το αντίτυπο του παιχνιδιού που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το review προέρχεται από την προσωπική συλλογή του συντάκτη. Το Persona 5: Scramble δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην Αγγλική γλώσσα (επίσημη κυκλοφορία στην Ευρώπη – 23/2/2021).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *