Sunday, May 19, 2024
Reviews

Oddworld: New n Tasty – Nintendo Switch Review

Η μόδα των remakes, reboots και remasters στα βιντεοπαιχνίδια έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτη. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες προσπαθούν να σερβίρουν ξανά, συνήθως με κάποιες μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις, κλασσικούς τίτλους τους σε νέο κοινό και νέες πλατφόρμες. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Oddworld: New n Tasty, καθώς είναι remake του Oddworld: Abe’s Oddysee, ενός κλασσικού πλέον τίτλου του Playstation από το μακρινό 1997.

Oddworld: New n Tasty

Το πρωτότυπο αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κονσόλας, καθιστώντας τον συμπαθή χαρακτήρα Abe ως μια από τις ανεπίσημες μασκότ του συστήματος. Όπως αναμενόταν, η επιτυχία του οδήγησε τη δημιουργό εταιρεία πίσω από το franchise, την Oddworld Inhabitants, να κυκλοφορήσει πολλά sequels και spinoffs στον ίδιο κόσμο του Oddworld. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 8 διαφορετικά παιχνίδια από το franchise, ενώ το νέο παιχνίδι της σειράς, το Oddworld: Soulstorm αναμένεται στις αρχές του 2021.

Το Oddworld: New n Tasty, ως remake, πρωτοκυκλοφόρησε για το PS4 το 2014 ενώ τον Οκτώβριο του 2020 βρήκε το δρόμο του προς το Nintendo Switch.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στον πλανήτη Oddworld, οι πολεμοχαρείς Glukkon εκμεταλλεύονται τους πόρους του πλανήτη για το δικό τους όφελος. Παράλληλα, χρησιμοποιούν τη φιλήσυχη φυλή των Mudokons ως σκλάβους στα εργοστάσια και εργοτάξια τους.  Το παιχνίδι ξεκινά με τον Abe, τον αγαπημένο Mudokon χαρακτήρα της σειράς, να εργάζεται σκληρά σε ένα από αυτά τα εργοστάσια επεξεργασίας κρεάτων.

 Abe

Καθώς τελειώνει τη βάρδια του και ενώ περιφέρεται στους διαδρόμους του εργοστασίου, πέφτει τυχαία πάνω σε μια συνάντηση των ιδιοκτητών του εργοστασίου, την οποία αποφασίζει να κρυφακούσει. Σε αυτή τη συνάντηση, ο διευθυντής του εργοστασίου, Molluck the Glukkon ενημερώνει τους μετόχους ότι οι υπάρχουσες συνταγές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα κέρδη. Για το λόγο αυτό αποφασίζουν να βγάλουν στην αγορά ένα νέο προϊόν, στο οποίο οι Mudokons θα έχουν ενεργή συμμετοχή: θα αποτελέσουν το βασικό συστατικό του!!

Mudokons

O τρομοκρατημένος Abe αποφασίζει να τρέξει για τη ζωή του και να δραπετεύσει από το εργοστάσιο. Μαζί του θα προσπαθήσει να πάρει όσους περισσότερους μπορεί από τους υπόλοιπους 299 Mudokons σκλάβους.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

To Oddworld: New n Tasty ακολουθώντας πιστά τα βήματα του πρωτότυπου, αποτελείται από διαφορετικές οθόνες μέσα στο εργοστάσιο των Glukkon. Σε κάθε μία από αυτές, ο Abe πρέπει να λύσει μια σειρά από puzzles για να πάρει μαζί του τους Mudokons, αποφεύγοντας παράλληλα τις πολλές παγίδες αλλά και τους φύλακες.

Υπάρχουν και στοιχεία platform καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει διάφορες πλατφόρμες και switches για να υπερβεί κάθε, ζωντανό ή μη, εμπόδιο. Ο Abe μπορεί να τρέξει, να κινηθεί αθόρυβα αλλά και να κυλιστεί σαν μπάλα ενώ μέσω του chant μπορεί να καταλάβει το σώμα των αντιπάλων του και να τους καθοδηγήσει, συνήθως σε ένα απρόσμενο και σκληρό τέλος. Παράλληλα, υπάρχει και ο μηχανισμός του Gamespeak, με τον οποίο ο Abe επικοινωνεί με απλές, μικρές φράσεις με τους Mudokons της κάθε οθόνης για να τους πείσει να τον ακολουθήσουν.

chant

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός, αν και χρειάζεται μια μικρή εξοικείωση, ειδικά στην αρχή. Θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλα τα πλήκτρα των Joy-Cons για να εκτελέσετε τις διάφορες εντολές και να λύσετε τα Puzzles της κάθε οθόνης. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες από μια λύσεις σε κάθε γρίφο και ο παίκτης καλείται να βρει τον δικό του συνδυασμό στο πως θα χειριστεί τον βασικό χαρακτήρα.

Αρνητικό σημείο στο gameplay, αποτελεί η ανούσια, σε κάποιες περιπτώσεις, ανεβασμένη δυσκολία κάποιων περιστάσεων όπως το να απενεργοποιήσετε μια νάρκη. Σε αυτή τη περίπτωση, απλά θα πεθάνετε αρκετές φορές μέχρι να βρείτε το ιδανικό κλάσμα δευτερολέπτου για να την απενεργοποιήσετε. Πραγματικά, το παιχνίδι έχει τόσους πολλούς και καλοσχεδιασμένους γρίφους, που τέτοιου είδους challenges είναι περιττές και, πολλές φορές, εκνευρίστηκες προσθήκες. Η παρουσία του quick save/load βοηθάει ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Στον οπτικό τομέα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αλλαγές και βελτιώσεις του Oddworld: New n Tasty σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι. Πλέον, όλα τα περιβάλλοντα είναι 3D ενώ η δράση παραμένει σε 2D περιβάλλον. Τα 3D models όλων των χαρακτήρων έχουν δημιουργηθεί από την αρχή, με έμφαση στη λεπτομέρεια και τα όμορφα animation.

Mudokons

Η αισθητική του παιχνιδιού ακολουθεί την σκοτεινή, industrial ατμόσφαιρα του πρώτου παιχνιδιού. Άλλωστε, βρίσκεστε σε έναν πλανήτη που δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί παράδεισος. Αυτή η σκοτεινή αισθητική επικρατεί και στην μουσική επένδυση του παιχνιδιού. Το παιχνίδι «ντύνουν» μουσικά πολλά όμορφα ηλεκτρονικά κομμάτια με μια έντονη νότα industrial ambient.

Το παιχνίδι τρέχει σε ανάλυση 720p με ελάχιστες περιπτώσεις framedrops κυρίως σε σκηνές με αρκετά εφέ τόσο στο background όσο και στο foreground. Τα όμορφα γραφικά και περιβάλλοντα του παραμένουν σε υψηλή ποιότητα τόσο σε docked όσο και handheld mode.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

To Oddworld: New n Tasty αποτελεί μια πολύ όμορφη και πιστή στο πρωτότυπο, μεταφορά ενός κλασσικού, πλέον, τίτλου που θα σας κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του main campaign του. Το παιχνίδι αν και μικρό, καθώς η διάρκεια του δεν ξεπερνά τις 10 ώρες, προσφέρει έντονα το replayability μέσω της αναζήτησης διαφορετικών λύσεων στους γρίφους και την προσπάθεια σας να σώσετε περισσότερους Mudokons.

factory

Οι παλιοί γνώριμοι του Oddworld: Abe’s Oddysee θα βρουν στον Oddworld: New n Tasty μια βελτιωμένη σε όλες τις απόψεις έκδοση, ενός παιχνιδιού γεμάτου νοσταλγία ενώ οι νέοι χρήστες θα συναντήσουν μια πανέμορφη εισαγωγή σε ένα πολύ ιδιαίτερο franchise.

8 / 10 - eight out of ten
8/10

Score: 8/10

+ Πιστή μεταφορά του πρωτότυπου
+ Αξιαγάπητος κεντρικό χαρακτήρας
+ Καλοσχεδιασμένα γραφικά
+ Gamespeak
– Έλλειψη ακρίβειας στον χειρισμό
– Περιττή δυσκολία σε κάποια σημεία   

Tested on Nintendo Switch

Developer: Just Add Water

Publisher: Oddworld Inhabitants

Available for: Nintendo Switch

Age rating: 12

Release date: 27-10-2020

Ευχαριστούμε το Τhe Redner Group για τη παραχώρηση του τίτλου και τον ανάλογο διαγωνισμό.

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!