Nintendo Switch OLED: Review, Φήμες για 4Κ & Σύγκριση με V1
Όταν πρωτοανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021, η κυκλοφορία αλλά και τα χαρακτηριστικά του Nintendo Switch OLED, το κοινό πάγωσε. Βλέπετε, υπήρχε μια υπερβολική αναφορά η οποία σταδιακά μετατράπηκε σε αναμονή ενός νέου Nintendo Switch Pro. Εκεί λοιπόν που όλα έδειχναν ότι το νέο, αναβαθμισμένο σε ισχύ μοντέλο, είναι πρo των πυλών η Nintendo κάνει την ανατροπή και παρουσίασε το Nintendo Switch OLED.
Το αν η Nintendo ετοίμαζε όντως ένα Pro μοντέλο και το κράτησε πίσω λόγο τις πανδημίας και της έλλειψης chip είναι κάτι που ίσως δε μάθουμε ποτέ. Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω ήταν κάποιοι να δυσαρεστηθούν. Από τη στιγμή που βγήκε όμως στην κυκλοφορία το νέο αυτό μοντέλο έχει βαλθεί να αλλάξει την αρχική εντύπωση που προκάλεσε.
Ανοίγοντας το Nintendo Switch OLED.
Η αλλαγή στη συσκευασία είναι κάτι παραπάνω από προφανή. Φαίνεται από την πρώτη ματιά ότι η Nintendo θέλει να δώσει μια νέα πνοή στην κονσόλα. Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε το Nintendo Switch. Στη δική μας περίπτωση η άσπρη έκδοση και από πάνω του τα δύο Joy Con. Αφαιρώντας το πρώτο επίπεδο βρίσκουμε ένα HDMI καλώδιο, τον Φορτιστή, τo Joy Con Grip, τα Straps και το ολοκαίνουργιο Dock.
Ας Ξεκινήσουμε την ανάλυση από το Dock
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πανομοιότυπο με το Dock του Nintendo Switch V1 απλά σε άσπρο χρώμα. Αν παρατηρήσουμε όμως προσεκτικά βρίσκουμε αρκετές διαφορές. Άλλες σημαντικές και άλλες μικρές λεπτομέρειες που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία χρήσης με την κονσόλα.
Διαφορές στην κατασκευή του Dock
Πρώτα από όλα θέλουμε να αναφέρουμε την αίσθηση αυξημένης ποιότητας κατασκευής. Το Dock μοιάζει και είναι πιο στιβαρό και πιο σταθερό από την προηγούμενη έκδοση. Πλέον υπάρχει μια λαστιχένια επένδυση στη βάση του η οποία το κάνει να ”κολλάει” σε κάθε επιφάνεια και απλά να παραμένει εκεί.
Σε μετρήσεις που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όταν το Switch είναι τοποθετημένο μέσα στο Dock έχει μια διαφορά ύψους περίπου 4mm. Δηλαδή εισέρχεται περισσότερο μέσα στο Dock από ότι στην παλιά έκδοση. Αποτέλεσμα, μικρότερο τελικό ύψος. Κάτι που ενδέχεται να βολέψει όσους το τοποθετούν σε χαμηλά ράφια.
Κατά δευτέρων το άνοιγμα που υπάρχει για να τοποθετήσουμε το Switch είναι κατά 0,8mm μεγαλύτερο. Προφανώς, αυτή η αλλαγή υπήρξε για να διορθωθεί το φαινόμενο με τις γρατζουνισμένες οθόνες λόγο Dock. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα αποσπώμενο καπάκι έναντι του ανοιγόμενου ενώ στο μπροστινό τμήμα βλέπουμε μεγαλύτερες καμπύλες και μια πιο τρισδιάστατη όψη.
Τεχνικές Διαφορές του Dock
Η μεγαλύτερη τεχνική διαφορά στο Dock είναι το Realtek RTD2172N KBDQH1 chip που διαθέτει. Το συγκεκριμένο Chip μπορεί να υποστηρίξει HDMI 2.0. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό γιατί έχει γίνει αυτή η αλλαγή τη χαιρετίζουμε και αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα.
Βλέπετε το Chip του Dock V1 υποστηρίζει HDMI 1.4. Η διαφορά μεταξύ των δυο τεχνολογιών είναι τεράστια. Το HDMI 1.4 έχει ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 10.2Gbps ενώ το HDMI 2.0 18Gbps. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 1.4 μεταφέρει εικόνα έως 4Κ αλλά με 24fps και 8-bit colour paletts ή 16.7 εκατομμύρια χρωματικούς συνδυασμούς. Το HDMI 2.0 μπορεί να μεταφέρει εικόνα 4Κ, έως 60fps και με 12-bit colour paletts ή 68,7 δισεκατομμύρια χρωματικούς συνδυασμούς. Πέραν της εικόνας αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης χρησιμοποιείτε και στον ήχο. Το HDMI 1.4 υποστηρίζει έως 8κάναλο ήχο ενώ το HDMI 2.0 έως 32κανάλια.
Αυτό βέβαια δεν είναι εκμεταλλεύσιμο αυτήν τη στιγμή από το Nintendo Switch OLED αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί επιλέχθηκε Chip που υποστηρίζει HDMI 2.0 και 4Κ εάν είναι να το χρησιμοποιούμε μέχρι τα 1080p.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρητικά και o Tegra X1 της Nvidia υποστηρίζει 4Κ 60Hz. (Tegra X1 είναι ο επεξεργαστής του Nintendo Switch). Επιπροσθέτως υπάρχουν αναφορές ότι το HDMI καλώδιο που συμπεριλαμβάνετε στη συσκευασία υποστηρίζει ήδη HDMI 2.0. Βέβαια, επειδή τη συγκεκριμένη στιγμή γίνετε review του Nintendo Switch OLED θα αρκεστούμε στα γεγονότα. Ναι, το OLED Dock έχει διαφορετικό Chip από το Dock του V1 αλλά δεν ξέρουμε γιατί. Ταυτόχρονα όμως τη δεδομένη στιγμή δεν έχει απολύτως καμία διαφορά στην ποιότητα εικόνας στην τηλεόραση από το απλό μοντέλο.
Ακόμη περισσότερες αλλαγές στο OLED Dock
Δεύτερη αλλαγή είναι η αντικατάσταση της εσωτερικής θύρας USB με Ethernet. Έτσι το Nintendo Switch OLED θα εκμεταλλεύεται τις νέες δυνατότατες του V13.0.0 firmware. Εδώ να αναφέρουμε ότι με αυτήν την έκδοση άνοιξε και η δυνατότητα αναβάθμισης του firmware για τα καινούργια Dock. Κάτι που ίσως μας φέρει εκπλήξεις στο μέλλον.
Τελευταία αλλαγή για το Dock είναι η διαφορετική αρχιτεκτονική ροής αέρα (Air Flow). Στο Dock του V1 βλέπαμε απλά μια οπή για είσοδο κρύου αέρα. Στο Dock του Nintendo Switch OLED αυτή η είσοδος έχει διπλασιαστεί με ταυτόχρονη παρουσία γρίλιας.
Nintendo Switch OLED
Το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι μόλις πιάσεις το Nintendo Switch OLED είναι πως κάτι έχει αλλάξει. Μπορεί να μη γνωρίζεις ακόμη τι είναι αυτό αλλά το νοιώθεις στο πετσί σου. Για πάμε να τις δούμε τις διαφορές μαζί.
Διαφορές στην κατασκευή
Η οθόνη, σου τραβάει το βλέμμα πριν προλάβεις να πατήσεις το Power ON. Όσοι έχουμε ήδη Nintendo Switch κατευθείαν αναγνωρίζουμε την έλλειψη των Bezels. Η οθόνη μεγάλωσε κατά 0.8” το Switch όμως παρέμεινε σχεδόν πιστό στις διαστάσεις του. Μόνη διαφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις μας είναι η αύξηση του μήκους του κατά 3mm.
Η Nintendo προέβη σε αλλαγή φιλοσοφίας με στροφή 180 μοιρών στο Kickstand. Μόλις το δεις σε κάνει κατευθείαν να σκεφτείς ”μα γιατί δεν υπήρχε αυτό από τη V1”. Ναι, εδώ θα βγάλουμε το παράπονο μας. Παίζοντας με το Nintendo Switch OLED σε Tabletop Mode μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως στο καλό παίζαμε με το παλιό, απαράδεκτο, Kickstand.
Δυο μπράτσα λοιπόν ανοίγουν σχεδόν τη μισή πλάτη και κρατάνε το Switch μας εντελώς σταθερό. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του Switch δυο λαστιχένια ποδαράκια που δεν του επιτρέπουν να ”γλιστράει”. Τέλος, με το νέο Kickstand έχουμε δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας θέασης. Το μόνο που θα θέλαμε να είχε προβλέψει η Nintendo είναι η δυνατότητα φόρτισης ενώ παίζουμε σε Tabletop Mode.
Τελευταία κατασκευαστική αλλαγή είναι τα ματ πλαστικά μέρη. Τουλάχιστον η άσπρη έκδοση έχει μια πιο ματ προσέγγιση. Προς έκπληξη μας αυτό προσφέρει και καλύτερο Gripping.
Μικρές σχεδιαστικές διαφορές υπάρχουν και στα πλήκτρα Power, Volume στο Cardreader, στην ψύξη όπου τοποθετήθηκε στην είσοδο του αέρα λεπτή σιτα ώστε να μην περνάει η σκόνη στο εσωτερικό αλλά και στην τοποθεσία των ηχείων αλλά δεν είναι άξια περαιτέρω ανάλυσης.
Τεχνικές διαφορές
Πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή είναι φυσικά η 720p OLED Οθόνη. Δεν είναι τυχαίο που ο τύπος οθόνης έδωσε το όνομα της στην κονσόλα. Η μεγαλύτερη κατά 0.8″ οθόνη και η απουσία των Bezels σε κάνουν να μείνεις με το στόμα ανοικτό μόλις πατήσεις το Power ON.
Μέσα στο απόλυτο μαύρο ξεπροβάλει το κάτασπρο λογότυπο της Nintendo, ακολουθεί το λογότυπο του Nintendo Switch και η συσκευή ανοίγει. Η διαφορά είναι τεράστια. Τα χρώματα είναι πιο ζωντανά και η εικόνα πιο καθαρή. Τα μάτια μας, φάνηκαν να ευχαριστιούνται τη νέα οθόνη αφού ακόμα και μετά από ώρες παιχνιδιού δεν τα νοιώθαμε κουρασμένα.
Δεύτερη αλλαγή είναι ο ήχος. Η Nintendo αναφέρει απλά Enhanced Audio. Ο ήχος είναι προφανώς πιο καθαρός και πιο δυνατός. Για να γίνει όμως μια τίμια σύγκριση θα έπρεπε αυτή να γίνει με καινούργιο Nintendo Switch V1 ή V2 και όχι με το ταλαιπωρημένο (Switch μού) V1 του 2017, που έχει γράψει στο κοντέρ του εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού.
Τρίτη αλλαγή είναι ο διπλασιασμός της εσωτερικής μνήμης από 32GB σε 64GB. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα ειδικά στα άτομα που αγοράζουν Digital παιχνίδια αλλά όπως και να έχει τα 64 είναι περισσότερα από τα 32.
Τέλος, υπάρχει χαοτική διαφορά στην μπαταρία. Το γεγονός πως σε σχέση με το V1 Το Nintendo Switch Oled διαθέτει τον νέο Tegra επεξεργαστή με την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, ίδιο όμως με του V2 και του Lite, σε συνδυασμό και με την ταλαιπωρημένη μπαταρία μας, κάνει τη διαφορά παραπάνω από απλά αισθητή.
Εδώ θα περιμέναμε η μεγαλύτερη OLED οθόνη να καταναλώνει και περισσότερη ενέργεια. Στην πραγματικότητα όμως η δυνατότητα της OLED οθόνης να φωτίζει το κάθε pixel χωριστά αντισταθμίζει αυτήν την διαφορά. Έτσι το Nintendo Switch OLED έχει τα ίδια επίπεδα διάρκειας μπαταρίας με το Switch V2.
Σύνοψη
Δε θα μπούμε στη λανθασμένη λογική σύγκρισης του Nintendo Switch OLED με ένα υποτιθέμενο Nintendo Switch Pro. Θα ήταν άδικο να συγκρίνουμε κάτι που κυκλοφορεί και υπάρχει στην αγορά με κάτι που δεν ξέρουμε αν και πότε θα κυκλοφορήσει αλλά και τι θα προσφέρει. Το μόνο που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην υπάρχουσα έκδοση είναι μια οθόνη OLED 1080p.
Μπορεί λοιπόν το Nintendo Switch OLED να μην είναι η Pro έκδοση που αρκετοί περίμεναν αλλά είναι σίγουρα το καλύτερο Switch που έχει κατασκευαστεί έως τώρα. Ειδικά εάν παίζετε κυρίως φορητά είναι μια αναβάθμιση που θα αλλάξει αδρά την εμπειρία του Gaming που είχατε έως σήμερα. Για αυτούς που παίζουν κυρίως στην τηλεόραση μένει να δούμε αν η Nintendo θα φέρει αλλαγές με κάποιο Firmware Update του Dock.
Θετικά
+ Αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής
+ Αναβαθμισμένο Dock
+ Νέα OLED οθόνη
+ Καταπληκτικό Kickstand
Αρνητικά
– H OLED οθόνη θα μπορούσε να είναι 1080p
– Τιμή
Ευχαριστούμε τη CDMEDIA για την παραχώρηση του Nintendo Switch OLED
Διαβάστε: To Review του Metroid Dread εδώ.
Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 5100+ Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.