Metroid Dread – Nintendo Switch Review

Το Metroid Fusion κυκλοφόρησε το μακρινό 2002 για το Gameboy Advance και αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της φορητής 32bit κονσόλας της Nintendo. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν πολλά πλάνα για sequel τόσο για την γενιά του Game Βoy όσο και του DS,τα οποία όμως δεν ευοδώθηκαν. Φτάνοντας 15 χρόνια αργότερα, το 2017, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία τότε, η MercurySteam, σε συνεργασία με το τμήμα Nintendo EAD φέρνει στο Nintendo 3DS το Return of Samus. Το παιχνίδι ήταν πρακτικά ένα remake του θρυλικού Metroid II για το πρώτο Game Boy και είχε τεράστια επιτυχία. Πάμε να δούμε το Metroid Dread.

Metroid Dread

Η αποδοχή του συγκεκριμένου τίτλου αλλά και η γενικότερη συνεργασία της Nintendo με την MercurySteam οδήγησε την Ισπανική εταιρεία στο να αναλάβει την ανάπτυξη του πραγματικού sequel του Metroid Fusion. Το Metroid 5 είναι πλέον εδώ ενώ η κυκλοφορία του συμπίπτει, όχι τυχαία όπως θα δούμε παρακάτω, με την νέα έκδοση της αγαπημένης κονσόλας, το Nintendo Switch OLED.

ΥΠΟΘΕΣΗ

To Metroid Dread ξεκινά με μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα του Metroid Fusion και την καταστροφή των Parasites X μαζί με τον πλανήτη SR388. Φτάνοντας στο σήμερα, η Galactic Federation λαμβάνει ένα βίντεο από άγνωστη πηγή που δείχνει ζωντανά Parasites X να κινούνται ελεύθερα στον πλανήτη ZDR. Μια αποστολή από ρομπότ E.M.M.I. ξεκινά για να συλλέξει δείγματα αυτών των οργανισμών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων.

Όταν η αποστολή εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, έρχεται η σειρά της Samus Aran, του καλύτερου bounty hunter του γαλαξία, να ανακαλύψει τι έχει συμβεί. Με την άφιξη της στον πλανήτη ZDR έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα, άγνωστη οντότητα η οποία της επιτίθεται. Η Samus ξυπνά μετά από λίγο έχοντας χάσει όλα τα upgrade του οπλισμού της και πλέον θα πρέπει μόνη να ανακαλύψει τι έχει συμβεί, που βρίσκονται τα Parasites X και τα E.M.M.I. αλλά και ποιος της επιτέθηκε.

Μετά τα εισαγωγικά cinematics ξεκινά η πραγματική αναζήτηση της Samus σε μια υπόγεια εξωγήινη βάση. Σκοπός της είναι αρχικά να βγει στην επιφάνεια και να βρει το σκάφος της, κάτι που αποτελεί και μια πρωτοτυπία του Metroid Dread καθώς εδώ πρέπει να κινηθεί προς τα πάνω και όχι αντίστροφα όπως στα προηγούμενα παιχνίδια.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η σειρά Metroid ανήκει σε μια μικρή ελίτ παιχνιδιών που πρακτικά έχουν δημιουργήσει μια gaming κατηγορία, αυτή των Metroidvania. Και εδώ θα πρέπει ο παίκτης να περιπλανηθεί στον τεράστιο χάρτη με τα πολλά δωμάτια και να προσπεράσει διάφορα εμπόδια αλλά και εχθρούς. Σύμμαχος σε αυτή την περιπλάνηση αποτελεί η συνεχής εξέλιξη της Samus με νέα όπλα και δυνατότητες τα οποία αποκτά όσο εξερευνά τις τοποθεσίες του πλανήτη ZDR .

Υπάρχει έντονο το στοιχείο του backtracking καθώς όσο αποκτάτε νέες δυνατότητες, θα πρέπει να επιστρέψετε σε τοποθεσίες του παιχνιδιού που δεν μπορούσατε να τις περάσετε πριν. Για παράδειγμα κάποιες πόρτες, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, μπορούν να ανοίξουν μόνο όταν πάρετε το πρώτο upgrade του όπλου σας.

Σε διάφορα σημεία του χάρτη θα βρείτε και Δωμάτια Επικοινωνίας όπου μπορείτε να συνδεθείτε με τον “Adam Malkovich” ο οποίος θα σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον πλανήτη ZDR αλλά και το lore του παιχνιδιού.

Σε όλη σας την περιπλάνηση θα αντιμετωπίσετε μια ευρεία γκάμα από εχθρούς και τέρατα. Θα συναντήσετε οργανισμούς που ζουν στον πλανήτη ZDR αλλά και τα ρομπότ E.M.M.I. τα οποία είναι εχθρικά απέναντι σας. Ειδικά τα συγκεκριμένα ρομπότ όταν σας εντοπίσουν θα αρχίσουν να σας καταδιώκουν μέχρι να τα εγκλωβίσετε χρησιμοποιώντας το περιβάλλον γύρω σας ή να τα εξουδετερώσετε, αργότερα στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τα νέα skills της Samus.

Δεξιότητες

Πέρα από skills και upgrades που συναντάμε σε προηγούμενους τίτλους της σειράς, σε αυτό το game κάνουν την εμφάνιση τους και νέες δυνατότητες που φέρνουν μια φρέσκια πνοή στο gameplay. Υπάρχει πλέον το Spider Magnet που σας επιτρέπει να σκαρφαλώνετε σε συγκεκριμένα τοίχους οι οποίοι ξεχωρίζουν από το μπλε χρώμα τους.  Άλλη μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι και το Phantom Cloak που προσθέτει την stealth λογική στο gameplay και θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στο να αντιμετωπίσετε τα E.M.M.I.. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι καθιερωμένοι Melee Counter και Free Aim μηχανισμοί.

Το Metroid Dread παραμένει πιστό στην λογική του 2D metroidvania με έντονο κλειστοφοβικό στοιχείο και ένα δυστοπικό εξωγήινο περιβάλλον. H δυσκολία του κινείται σε λογικά επίπεδα για το genre. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να επιστρέψετε στο τελευταίο savepoint σας για να εξασκηθείτε στην αντιμετώπιση κάποιων εχθρών ή Bosses. Αυτό όμως γίνεται με τέτοιο τρόπο που θα εξελίξει τον τρόπο παιχνιδιού σας συνεχώς ώστε να έχετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία στην συνέχεια.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Οπτικά το παιχνίδι δίνει μαθήματα optimization, κάτι που μπορεί σε ένα βαθμό να οφείλεται και στη στενή συνεργασία της Nintendo στην ανάπτυξη του τίτλου. Παρά τους περιορισμούς του hardware του Switch, το Metroid Dread καταφέρνει να αποδώσει ανάλυση 1600×900 σε docked mode. Τα frames του παραμένουν κολλημένα στα 60fps αποδίδοντας υπέροχα σε οποιοδήποτε mode επιλέξετε.

Αυτό που απογειώνει την οπτική εμπειρία του τίτλου είναι και η παράλληλη κυκλοφορία, την ίδια μέρα, του νέου Nintendo Switch OLED. H δυνατότητα της OLED οθόνης να αποδώσει σε υπερθετικό βαθμό το πραγματικό μαύρο χρώμα αλλά και ο αυτόνομος χρωματισμός των pixel ταιριάζει απόλυτα με τον σκοτεινό κόσμο του παιχνιδιού. To συγκεκριμένο review έγινε στο νέο αυτό μοντέλο του Switch και πραγματικά τα γραφικά εντυπωσιάζουν.

Πλανήτης ZDR

Ο κόσμος αυτός είναι και από τους ωραιότερους που θα συναντήσετε σε παιχνίδι οποιασδήποτε μορφής. Υπάρχουν τρομερές τοποθεσίες στα βάθη του πλανήτη ZDR με έντονα εφέ όπως αυτή η παγωμένη ομίχλη που σκεπάζει διάφορες  τοποθεσίες ή οι τρομεροί φωτισμοί τόσο στο foreground όσο και στο φόντο. Είναι εντυπωσιακό το ότι, συνεχώς, θα παρατηρήσετε και πράγματα που συμβαίνουν στο φόντο που παιχνιδιού, με τέρατα που κινούνται εκεί ή μηχανισμούς που φαίνονται στο βάθος χωρίς όμως οι γραφικές αυτές προσθήκες να επηρεάζουν την απόδοση του Metroid Dread.

Ένας ακόμα τομέας που ο συγκεκριμένος τίτλος εντυπωσιάζει είναι τα animations τόσο των τεράτων, bosses και E.M.M.I. αλλά και, κυρίως, της Samus. Η κίνηση του χαρακτήρα σας είναι απίστευτα ομαλή και αρμονική ενώ υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες στον τρόπο που κινείται. Για παράδειγμα θα δείτε ένα πολύ ομαλό τρόπο με τον οποίο η Samus προσπερνά χαμηλά εμπόδια ενώ τρέχει.

Άλλο ένα πολύ όμορφο χαρακτηριστικό του animation είναι ότι η Samus θα αντιμετωπίσει διαφορετικά έναν τοίχο που βρίσκεται μπροστά της με έναν τοίχο που έχει κάποιο κενό. Στην πρώτη περίπτωση θα τοποθετήσει το χέρι της μπροστά της και πάνω στον τοίχο ενώ στην δεύτερη θα βάλει το χέρι της πάνω στον τοίχο ενώ παράλληλά ελέγχει το κενό που υπάρχει για πιθανούς εχθρούς.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον ήχο που θα σας συντροφεύει σε όλη σας την περιπλάνηση στον κόσμο του Metroid 5. Η μουσική κινείται σε industrial λογικές για να ταιριάζει με όλο το ύφος του τίτλου συνδυάζοντας και έντονα dungeon synth στοιχεία. Είναι εντυπωσιακό το ότι η μουσική και τα ηχητικά εφέ χρησιμοποιούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνουν την ψευδαίσθηση του 3D sound.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

To Metroid Dread αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του ότι το optimization ενός τίτλου μπορεί να τον απογειώσει σε νέα ύψη παρά τους όποιους περιορισμούς του hardware στο οποίο τρέχει. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να φτάνει το Nintendo Switch πραγματικά στα όρια του χωρίς όμως να το επιβαρύνει. Παράλληλα, παραμένει πιστό στη σειρά των Metroid παιχνιδιών φέρνοντας νέο αέρα στο αγαπημένο αυτό franchise.

Η Nintendo και η MercurySteam ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη με την κυκλοφορία του εν λόγω τίτλου. Είτε είστε φαν των metroidvania παιχνιδιών είτε όχι, θα πρέπει να δώσετε μια ευκαιρία στο νέο game να σας παρασύρει στον σκοτεινό του κόσμο και να σας μαγέψει με το περιβάλλον και το gameplay του.

Score: 10/10

10 / 10 - ten out of ten
10/10

ΘΕΤΙΚΑ

+ Yπέροχο gameplay

+ Καταπληκτικό animation και level design

+ Παραμένει απόλυτα πιστό στο ύφος του Metroid

+ Τα νέα mechanics και η παρουσία stealth

+ Πολύ χρηστικός χάρτης

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

– Διάρκεια του main campaign

Genre: Adventure, Action, Platformer

Age rating: PEGI 12

Number of players: 1

Developer: MercurySteam

Publisher: Nintendo

Download size: 4.2 GB

Ευχαριστούμε την CD Media, για την παραχώρηση του τίτλου.

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 5100+ Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *