Ξέρατε ότι…υπάρχει φαινόμενο που ονομάζεται “Lavender Town Syndrome”;
Εννοείται πως όλοι ξέρουμε και αγαπάμε την Lavender Town. Η ιστορία της, το κλίμα της…όλα είναι “ανατριχιαστικά” ωραία. Ένα στοιχείο όμως υπερτερεί…Η μουσική τής: κολλητική, εθιστική και μοναδική…Σε τέτοιο σημείο που προκάλεσε μία τεράστια φήμη γύρω από το όνομα της Nintendo και όχι με την καλή έννοια…Πάμε να δούμε λοιπόν τι είναι το “Lavender Town Syndrome” και κατά πόσο είναι αληθινό.
Lavender Town Syndrome
Οι περισσότεροι από εμάς και εσάς μεγάλωσαν με ένα Nintendo Game Βoy στο χέρι…επομένως σίγουρα θυμάστε το spooky σκηνικό της Lavender Town με τον ιστορικό πύργο και την συγκινητική ιστορία του. Ολόκληρη η πόλη εκπέμπει μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα κυρίως εξαιτίας της φαινομενικά ήρεμης μουσικής. Πως σχετίζεται όμως η μουσική με το Lavender Town Syndrome;
Σύμφωνα με φήμη που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα Creepypasta το 2010, τα παιδιά στην Ιαπωνία που έπαιξαν την Pokémon Red and Pokémon Blue (γνωστές στην Ιαπωνία ως Pocket Monsters: Red and Green) αμέσως μετά την κυκλοφορία τους τον Φεβρουάριο του 1996, υπέφεραν σωματικά και ψυχικά από “παρενέργειες” που δημιούργησε η μουσική, ή μάλλον ο τόνος της Lavender Town.
Οι “παρενεργειες”
Από αυτό πιάστηκαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μελέτησαν την μουσική σύνθεση και υποστήριξαν πως όντως ο τόνος δημιουργεί κάποιες ηχητικές παραισθήσεις και για αυτό αργότερα άλλαξε τόσο στην ευρωπαϊκή έκδοση όσο και στις επόμενες κασέτες. Σύμφωνα με τις έρευνές τους λοιπόν οι πρώτες κασέτες περιείχαν υψηλής συχνότητας τόνους, τους οποίους ένα ενήλικο αυτί δεν μπορεί να πιάσει. Για αυτόν τον λόγο επηρέασε μόνο παιδιά και δε όσα φορούσαν ακουστικά. Μάλιστα οι “παρενέργειες” που φημολογήθηκε πως είχαν τα παιδιά ξεκινούσαν από απλό πονοκέφαλο, αιμορραγία στην μύτη, θυμό και ανεξήγητη οργή και έφταναν μέχρι και σε αυτοκτονίες.
Όσο ανησυχητικό και αν ακούγεται αυτό, ωστόσο δεν υπήρξε πουθενά κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στο παιχνίδι και στα παιδιά που αυτοκτόνησαν το 1996 στην Ιαπωνία. Βέβαια ο συνθέτης Junichi Masuda όντως άλλαξε τη μουσική του παιχνιδιού και την έκανε και ελαφρώς πιο χαρούμενη στις επόμενες κασέτες. Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι το Pokémon Tower γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε από το Kanto Radio Tower. Επομένως η τόσο έντονη creepy διάθεση εξανεμίστηκε.
Pokémon Shock
Αξίζει να αναφέρουμε πως σημαντικά πρόσωπα σχολίασαν το Lavender Town Syndrome, όπως η Patricia Hernandez από το Kotaku η οποία πιστεύει πως ο λόγος πίσω από την φήμη βρίσκεται στο γεγονός πως η μουσική όντως είναι έντονα creepy.
Η Nadia Oxford από το Lifewire σύγκρινε την μουσική της Lavender Town με το επεισόδιο “Dennō Senshi Porygon” από την anime σειρά Pokémon. Το συγκεκριμένο επεισόδιο λόγω των έντονων και επαναλαμβανόμενων εφέ προκάλεσε αποδεδειγμένα σε πάρα πολλά παιδιά προβλήματα υγείας. Μάλιστα 685 από αυτά χρειάστηκε λόγω επιληπτικών κρίσεων να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για πάνω από 2 εβδομάδες. Από τον ιαπωνικό τύπο αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε “Pokémon Shock”. Φυσικά το επεισόδιο δεν προβλήθηκε ξανά. Η Nadia λοιπόν θεωρεί πως αυτό αποτελεί και απόδειξη πως το Lavender Town Syndrome έχει αληθινή βάση.
Τέλος ο Scott Baird από το TheGamer πιστεύει πως όλος ο μύθος γεννήθηκε από μεμονωμένο γεγονός.
Η αλήθεια είναι πως ο ήχος όντως μπορεί να προκαλέσει λόγω της συχνότητας πονοκέφαλο, αλλά μεταξύ μας…όποιο παιχνίδι και να παίξουμε πολλές ώρες θα έχει κάποια επίπτωση επάνω μας. Εξάλλου και το συνεχόμενο gaming ειδικά σε μικρές ηλικίες δεν είναι υγιές και πάντα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη των γονέων. Επομένως καλό είναι να προσέχουμε και να παίζουμε με μέτρο και με όριο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Και επειδή εμείς λατρεύουμε την Lavender Town απολαύστε την μουσική της από την έκδοση του Let’s Go Pikachu/Eevee:
Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 4800 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.