Immortals Fenyx Rising – Nintendo Switch Review
Το Zelda: Breath of the Wild αποτελεί ένα από τα παιχνίδια ορόσημο του Nintendo Switch. Συνέβαλε τα μέγιστα στην αρχική επιτυχία και αναγνωρισιμότητα της υβριδικής κονσόλας της Nintendo. Παράλληλα, αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα παιχνίδια αναφοράς για ολόκληρο το gaming industry. Όπως ήταν φυσικό, και άλλες εταιρείες μελέτησαν τη συνταγή του BOTW με σκοπό να τη χρησιμοποιήσουν σε δικούς τους τίλους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Immortals Fenyx Rising που κυκλοφόρησε για το Switch στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Δείτε εδώ το gameplay video που ετοιμάσαμε για εσάς.
Το Immortals Fenyx Rising της ubisoft φωνάζει από μακριά ότι είναι το αποτέλεσμα ενός corporate meeting. Στο τραπέζι σίγουρα τέθηκε το πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η επιτυχία του BOTW σε ένα από τα IPs της εταιρείας. Η απόφαση φαίνεται πως ήταν η χρήση του Assassin’s Creed Odyssey, σε ένα open world περιβάλλον. Δίνοντας φυσικά περισσότερη έμφαση στο exploration και τα physics based puzzles. Κάπως έτσι, οδηγούμαστε στην κυκλοφορία του Immortals Fenyx Rising το οποίο και θα παρουσιάσουμε παρακάτω.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο τίτλος χρησιμοποιεί ως έμπνευση του τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Το παιχνίδι ξεκινά με τον Τιτάνα Typhon.
Ο Typhon δραπετεύει από τα δεσμά που του είχε επιβάλει ο Δίας και επιτίθεται στον Όλυμπο. Σε αυτήν την επίθεση αιχμαλωτίζει αρκετούς από τους 12 θεούς. Ο Δίας βρίσκετε σε απόγνωση και ζητά τη βοήθεια του αλυσοδεμένου Προμηθέα. Κάπου εκεί ξεκινά η αφήγηση της ζωής του θνητού Fenyx ο οποίος ξεβράζεται στις ακτές ενός παράξενου νησιού.
Αναλαμβάνετε το ρόλο του/της Fenyx ενώ, η πορεία σας εξιστορείται από τον Προμηθέα. Υπάρχουν στην αφήγηση και συχνές παρεμβάσεις στο διάλογο από τον Δία. Σκοπός σας είναι να εξερευνήσετε τα Golden Isles για να ανακαλύψετε τι συνέβη στους συντρόφους σας. Επίσης, πρέπει να σώσετε τους φυλακισμένους Ολύμπιους θεούς για να σας βοηθήσουν στην τελική μάχη με τον Typhon.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
H open world λογική του παιχνιδιού είναι εμφανής από τα πρώτα λεπτά του gameplay. Αν και αρχικά θα ακολουθήσετε μια σχετικά γραμμική πορεία που εξυπηρετεί τον ρόλο του tutorial. Σε αυτό το πρώτο σας ταξίδι θα αποκτήσετε τα βασικά όπλα του παιχνιδιού, τα πρώτα accessories και θα μάθετε τον τρόπο χρήσης τους.
Θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε σε ψηλότερα σημεία του χάρτη για να εξερευνήσετε το περιβάλλον. Αυτό βέβαια καταναλώνει το διαθέσιμο stamina του χαρακτήρα σας. Η μάχη είναι real time με τη χρήση διαφορετικών επιθέσεων και combos.
Φυσικά, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του BOTW, το exploration δεν περιορίζεται μόνο στο overworld. Θα συναντήσετε αρκετά mini dungeons. Τα επονομαζόμενα Vaults of Tartarus. Θα πρέπει να τα ολοκληρώσετε τόσο για την εξέλιξη της ιστορίας όσο και για την απόκτηση νέων όπλων, εξοπλισμού και skills.
Tα Vaults αποτελούν ευθεία αναφορά στα Shrines του Breath of the Wild. Ενώ η γραμμική εξέλιξη, τα τελικά bosses και τα physics-based puzzles θα σας θυμίσουν συχνά το αγαπημένο παιχνίδι της Nintendo.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών Puzzles, το καθένα με τη δική του κατηγορία.
Τα Odysseus Challenges απαιτούν τη χρήση του τόξου σας.
Τα Fresco Challenges λύνονται με τη μετακίνηση συγκεκριμένων blocks ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα.
Υπάρχουν και τα Constellation Challenges που χρειάζονται τη μετακίνηση μεγάλων σφαιρών και τη σωστή τοποθέτηση τους.
Τέλος, υπάρχουν και τα Lyre Challenges, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην απομνημόνευση συγκεκριμένων ηχητικών loops.
O χειρισμός ξεκινά με βασική χρήση τών πλήκτρων. Εξελίσσεται σταδιακά όμως σε μια απομνημόνευση πολλών συνδυασμών που στο τέλος καταντά απαιτητικός και συχνά κουραστικός. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να επαναλάβετε έναν γρίφο. Μόνο και μόνο για να βρείτε το σωστό συνδυασμό στο χειριστήριο ώστε να εκτελέσετε τη σωστή ενέργεια.
ΓΡΑΦΙΚΑ
Ο οπτικός τομέας του Immortals Fenyx Rising ακολουθεί το γενικότερο μοτίβο του παιχνιδιού με πολλά σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν περιοχές και σημεία του χάρτη που θα τα απολαύσετε. Θα θέλετε να εξερευνήσετε πλήρως κάποια ενώ σε άλλα σημεία δε θα βγάζετε άκρη που είναι τι.
Υπάρχει μια έντονη καφέ αίσθηση τόσο στα textures όσο και στο γενικότερο περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίζει το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά στα Vaults το περιβάλλον συχνά μπλέκεται με τα usable items δυσκολεύοντας την πορεία του παίκτη. Ειδικά, στην επίλυση κάποιων γρίφων.
Τα animations του χαρακτήρα και των mobs μοιάζουν ελλιπή, κάτι που έγινε λογικά, για να βελτιωθεί η απόδοση του παιχνιδιού. Γενικότερα, δίνεται η αίσθηση ότι χρησιμοποιήθηκε μια αρκετά downscaled engine του Assassin’s Creed Odyssey.
Κυρίως λόγω του ελλιπούς optimization, εμφανίζονται συχνά framedrops ειδικά σε handheld mode. Στο συγκεκριμένο mode τα γραφικά αποτυπώνονται αρκετά υποβαθμισμένα, κάτι που βελτιώνεται αισθητά αν παίξετε το παιχνίδι σε docked mode.
Ηχητικά, το παιχνίδι ακολουθεί μια αισθητική που μπορεί στο εξωτερικό να περνάει θετικά. Σε εμάς στην Ελλάδα όμως μάλλον υποβαθμίζει την εμπειρία του τίτλου. Επίσης, η μουσική θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις συρτάκι dance αν και δε λείπουν και όμορφα, επικά, ορχηστρικά κομμάτια. Η Ubisoft επέλεξε να ντύσει το παιχνίδι με full voiced χαρακτήρες και αφήγηση. Η προφορά όμως θυμίζει κράχτες τσολιάδες στα Βλάχικα της Βάρης (με κάθε σεβασμό στο επάγγελμα των συγκεκριμένων ανθρώπων).
Οι φωνές έχουν μια βαριά προφορά που από τη μία προσθέτουν στο γενικότερο χιούμορ που συνοδεύει τον τίτλο αλλά από την άλλη υποβαθμίζουν το immersion του παίκτη.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η Ubisoft αποφάσισε να παντρέψει την επιτυχημένη συνταγή του Zelda: Breath of the Wild μαζί με ένα από τα πιο δυνατά της IP, το Assassin’s Creed. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον open world παιχνίδι. Δίνει όμως συχνά την αίσθηση της επανάληψης χωρίς να εισάγει κάτι νέο. Το 2020 θα περιμέναμε μια εξέλιξη περισσότερο παρά μια επανάληψη.
Το Immortals Fenyx Rising δίνει περισσότερο την αίσθηση ενός blockbuster που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει, κυρίως μέσω των storytelling mechanics του. Η unoptimized μηχανή γραφικών καθώς και η περιττή πολυπλοκότητα του χειρισμού του, υποβαθμίζουν τόσο το τελικό αποτέλεσμα όσο και το immersion του παίκτη. Φυσικά, το παιχνίδι παραμένει μεγάλο και ο open world κόσμος του συμβάλλουν στη διαχρονικότητα του.
Στα αρνητικά είναι η συνεχιζόμενη πρακτική της Ubisoft να μην προσφέρει ολόκληρα τα παιχνίδια της αλλά να προσθέτει season passes, extra content packs και DLCs. Φυσικά, με την ανάλογη χρέωση (εκτός και αν αγοράσετε την Gold Edition). Αν κάτι δεν επέλεξε να αντιγράψει η Ubisoft από το BOTW είναι η γενικότερη αίσθηση ενός πλήρους έπους και τη δυνατότητα να κρατήσει τον παίκτη κολλημένο για πολλές ώρες, χωρίς την ανάγκη για post-launch περιεχόμενο.
Score: 6/10
+ Open World κόσμος + Ενδιαφέρουσα ιστορία + Καλό σύστημα μάχης | – Πολύπλοκος χειρισμός – Μέτρια γραφικά |
Ευχαριστούμε την Ubisoft για την παραχώρηση του τίτλου.