Friday, April 19, 2024
Reviews

Darius Cozmic Collection Arcade Review

Τα Shoot Em Ups είναι ένα από τα αγαπημένα είδη παιχνιδιών των Ιαπώνων καταναλωτών μαζί με τα jRPG και τα visual novels. Το συγκεκριμένο είδος με τα εντυπωσιακά διαστημόπλοια, τις πολύχρωμες σφαίρες που κατακλύζουν την οθόνη και τα άπειρα ηχητικά εφέ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στις αίθουσες arcade της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου και φυσικά, κυκλοφορεί κάθε τόσο στο Nintendo Switch, είτε μεμονωμένα είτε σε συλλογές.

Με μια τέτοια συλλογή θα ασχοληθούμε σε αυτό το review και συγκεκριμένα το DARIUS Cozmic Collection της TAITO. To DARIUS, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα Arcades το 1987 και εντυπωσίασε τους παίκτες οχι μόνο με τα γραφικά του, που θύμιζαν έμβια θαλάσσια όντα σε ένα σκοτεινό μέλλον, αλλά κυρίως με τη χρήση 3 οθονών που έδιναν μια ευρεία αίσθηση ενός αχανούς δυστοπικού κόσμου. Η επιτυχία του DARIUS οδήγησε στην κυκλοφορία αρκετών sequel ενώ έγιναν και πολλά port σε διαφορετικά συστήματα.  Για το λόγο αυτό, η ΤΑΙΤΟ αποφάσισε να κυκλοφορήσει δύο διαφορετικές συλλογές για το Switch, μία με όλα τα ports σε οικιακές κονσόλες και μία με όλες τις arcade εκδόσεις και sequels.

Το review θα καλύψει τη δεύτερη συλλογή με τίτλο DARIUS Cozmic Collection Arcade. Όπως αναφέρθηκε, η συλλογή αυτή περιέχει όλη την πορεία του DARIUS στις αίθουσες arcade και συγκεκριμένα, το πρώτο DARIUS στις 3 εκδόσεις του, το DARIUS II επίσης στις 3 διαφορετικές του εκδόσεις, το Sagaia που αποτελεί μια παραλλαγή του DARIUS II, καθώς και το τελευταίο παιχνίδι που βγήκε στα arcades το DARIUS Gaiden του 1994.  Η προσθήκη των διαφορετικών εκδόσεων των πρώτων δύο DARIUS  απευθύνεται κυρίως στους hardcore fans των Shoot Em Up και της σειράς. Πρακτικά προσφέρει αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη δυσκολία του παιχνιδιού, χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από το πρωτότυπο.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Τα Shoot Em Ups παιχνίδια δε φημίζονται για το βάθος της ιστορίας τους, τα DARIUS όμως προσπάθησαν και σε ένα βαθμό πέτυχαν να εντάξουν και το στοιχείο της ιστορίας και αφήγησης σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών.

Στο μακρινό μέλλον o πληθυσμός της Γης χρησιμοποιεί τη διαστημική τεχνολογία του για να εποικήσει τον πλανήτη DARIUS. Δυστυχώς, η κίνηση αυτή γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του εξωγήινου πολιτισμού Belsar οι οποίοι εξαπολύουν την επίθεση τους. Η άμυνα της Γης καταρρέει κάτω από τη δύναμη πυρός των μαχητών του Belsar και η απόλυτη καταστροφή του πλανήτη μοιάζει αναπόφευκτη.  Όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, εμφανίζεται η μοναδική ελπίδα του DARIUS, το σκάφος Silver Hawk που ξεκινά την αντεπίθεση. Φυσικά, χειρίζεστε σε κάθε παιχνίδι, το σκάφος αυτό, στη μοναχική σας σταυροφορία ενάντια στις δυνάμεις του Belsar.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Κάθε βασικό χαρακτηριστικό των παιχνιδιών Shoot Em Up είναι διαθέσιμο και στη σειρά DARIUS. Κάθε παιχνίδι έχει μεγάλη ποικιλία εχθρών, πολλά power ups για το Silver Hawk σας, ένα μεγάλο αριθμό πιστών για να περάσετε και φυσικά, αρκετά bosses ένα στο τέλος κάθε πίστας.  Μια βασική καινοτομία των DARIUS είναι ότι μετά την κάθε πίστα ο χρήστης μπορούσε να επιλέξει διαφορετικό δρόμο και να οδηγηθεί σε άλλο level, προσφέροντας έτσι μια μη γραμμική εμπειρία και διαφορετικό τέλος κάθε φορά.

Η δυσκολία είναι σχετικά υψηλή, λάθη δε συγχωρούνται και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χάσετε το σκάφος σας από κάποια αδέσποτη σφαίρα, ακόμα και αν έχετε σκοτώσει το boss της πίστας. Η δυσκολία αυτή βελτιώνεται στις εξτρά εκδόσεις κάθε παιχνιδιού καθώς έχουν γίνει balancing αλλαγές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συλλογή περιέχει τις arcade εκδόσεις των DARIUS που σκοπό είχαν και την κατανάλωση πολλών κερμάτων από τον χρήστη.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει από την Μ2 στο επίπεδο της μεταφοράς των παιχνιδιών στο Switch. Όλα τρέχουν άψογα, με πλήρως παραμετροποιήσιμο χειρισμό και πολλές επιλογές για να διαμορφώσει ο κάθε χρήστης το τι θέλει να βλέπει στην οθόνη του, όπως την ασπίδα του Silver Hawk ή την life bar του boss. Τέλος, έχει προστεθεί και ένα training mode που επιτρέπει στον παίκτη να δοκιμάσει όλα τα διαθέσιμα power ups του σκάφους του για να εξοικειωθεί με τον χειρισμό τους και τον τρόπο που λειτουργούν.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Το οπτικό κομμάτι των παιχνιδιών της συλλογής δεν μπορεί να κριθεί με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για παιχνίδια παλαιότερης τεχνολογίας που έχουν για δυνατό χαρτί τους το gameplay αλλά και τη νοσταλγία των παικτών. Το πρώτο DARIUS προσφέρει τη λεγόμενη Pixel Perfect επιλογή που μεταφέρει αυτούσια την οπτική 3 οθονών. Ειδικά σε docked mode σε συνδυασμό με μια οθόνη πολλών ιντσών, προσφέρει μια τρομερή εμπειρία καθώς εκμεταλλεύεται όλο το εύρος της διαθέσιμης ανάλυσης. Στην περίπτωση handheld, δε βολεύει καθόλου καθώς η ανάλυση είναι πολύ μικρή και δυσκολεύει τον χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά υπάρχει η επιλογή για Fit to Screen, που εκμεταλλεύεται την οθόνη του Switch χωρίς αισθητή μείωση ποιότητας. Frame drops δεν υπάρχουν, όπως ήταν αναμενόμενο για μεταφορά ενός παιχνιδιού που είναι πάνω από 30 ετών.

Tο δεύτερο μέρος της σειράς DARIUS II και η παραλλαγή του Sagaia φεύγουν από τη λογική των 3 οθονών και πλέον τα παιχνίδια απλώνονται σε δύο οθόνες, βελτιώνοντας όμως αισθητά την ποιότητα των sprites. Η λεπτομέρεια των σκαφών και των εχθρών είναι εντυπωσιακή όπως και τα νέα οπτικά εφέ.

Το DARIUS Gaiden, ακολουθεί το πρότυπο της κατηγορίας των side scrolling Shoot Em Up, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των οθονών σε μία αλλά τα γραφικά του μπορούν άνετα να σταθούν στην εποχή με την τρομερή λεπτομέρεια και ποιότητα τους. Η προσθήκη του συγκεκριμένου παιχνιδιού αποτελεί πολύ σωστή επιλογή από την ΤΑΙΤΟ καθώς δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να έχουν στο Switch ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κατηγορίας διαχρονικά. Το DARIUS Gaiden έχει λάβει πολλά βραβεία για την ποιότητα των γραφικών του αλλά και για την ατμοσφαιρική του μουσική.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η σειρά των DARIUS είναι μια από τις πιο επιτυχημένες στην κατηγορία τους και η επιλογή της ΤΑΙΤΟ να τα μεταφέρει στο Switch δίνει στους παίκτες την ευκαιρία να τη γνωρίσουν στο σύνολο της είτε στις αυθεντικές τους κυκλοφορίες στα arcades είτε στις μεταφορές που έγιναν για κονσόλες. Το δυσάρεστο είναι ότι η συλλογή αυτή έσπασε σε δύο διαφορετικές αντί για μία που θα μπορούσε να περιέχει όλη την πορεία των παιχνιδιών DARIUS σε κάθε σύστημα. Δυστυχώς, αυτό είναι εφικτό μόνο στην International Edition ή στην Ιαπωνική συλλεκτική έκδοση, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ρετρό παιχνίδια.
Καλό επίσης θα ήταν να υπήρχαν περισσότερα έξτρα σε κάθε συλλογή με τα manuals των παιχνιδιών, dev files, κ.α όπως έχουμε δει σε άλλες συλλογές. Συνολικά, οι φίλοι των Shoot Em Ups θα βρουν στην DARIUS Cozmic Collection Arcade μια ιστορική σειρά παιχνιδιών που δε θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή τους αλλά που θα μπορούσε, σίγουρα, να προσφέρει περισσότερα ειδικά στο κομμάτι της αντοχής στο χρόνο.

ΘετικάΑρνητικά

+ Εξαιρετική μουσική.
+ 3 επιλογές γραφικής απεικόνισης .
+ Μεγάλη ποικιλία επιλογών
– Απουσία μιας συνολικής, definitive έκδοσης.
– Απουσία extras.

Score: 7/10

Tested on: Nintendo Switch

Developer: TAITO, M2

Publisher: ININ Games

Available for: Nintendo Switch

Release date: 16-06-2020

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!