Friday, May 24, 2024
Reviews

Immortal Realms: Vampire Wars – Nintendo Switch Review

Vampire Wars

Τα strategy RPGs, είναι ένα είδος παιχνιδιών που παραδόξως έχουν βρει ένα αρκετά ζεστό σπίτι στην υβριδική κονσόλα της Nintendo. Από τον πασίγνωστο υδραυλικό και τα θεότρελα κουνέλια, μέχρι παστέλ ιστορίες του πολέμου Valkyria Chronicles και το πρόσφατο Brigandine: Legend of Runersia αλλά και XCOM, δεν μπορεί να έχουμε παράπονο. Τουτέστιν, το Immortal Realms: Vampire Wars, εισέρχεται στο Ring με πολλούς και ισχυρούς αντιπάλους για να δείξει τα δόντια του.

Blood. Blood everywhere.

Στο Immortal Realms: Vampire Wars, εμφανίζεται έντονα το γοτθικό στοιχείο και φυσικά βαμπίρ, αίμα και θρησκευτικοί συμβολισμοί. Αν έπρεπε να περιγράψουμε τον τίτλο με λίγα λόγια, θα ήταν ως ένα Heroes of Might & Magic με βαμπίρ. Φυσικά, αν και ακριβής χαρακτηρισμός, θα ήταν και αρκετά άδικος. Το παιχνίδι προσφέρει αρκετά νέα στοιχεία και εκπλήξεις, για να χαρακτηριστεί κλώνος με αιματηρό περιτύλιγμα.

Battle mode

Στο Immortal Realms: Vampire Wars, παίρνουμε τα ηνία ενός από τριών διαφορετικών φυλών βαμπίρ, η καθεμιά με ξεχωριστό στιλ παιχνιδιού, μονάδες, ξόρκια, και φυσικά σενάριο. Μπορούμε να κινήσουμε τους ήρωες μας, με τις στρατιές τους, ελεύθερα στο χάρτη όσο μας επιτρέπουν οι πόντοι κίνησής μας. Οι πόντοι κίνησης κοστίζουν και άλλες κινήσεις όπως το να κάνουμε claim μια περιοχή στο όνομά της φατρίας μας. Αυτό εξασφαλίζει την παραγωγή και αγορά μονάδων, αύξηση των resources μας, νέα ξορκια, εξοπλισμού κτλ.


Nosferatu Χ Yu-Gi-Oh!

Μιλώντας για resources, αξίζει να αναφερθεί ότι στην ουσία πρόκειται μόνο για ένα: τη ζωτική ουσία κάθε ζωντανού-νεκρού, το αίμα. Ξοδεύουμε αίμα για να αγοράσουμε μονάδες για το στρατό μας, όπλα, αξεσουάρ αλλά και όλες τις ενέργειες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επιπλέον, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διάφορες κάρτες που “τραβάμε” ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αγοράζουμε ή βρίσκουμε ως spoils μετά τη μάχη.

Immortal Realms: Vampire Wars action field

Αυτές οι κάρτες προσφέρουν έναν αέρα φρεσκάδας στο παιχνίδι, στο είδος και επιτρέπουν να αγοράσουμε εξοπλισμό ή στρατιές φθηνότερα. Άλλες κάρτες μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε αφαίμαξη σε ολόκληρες πόλεις, για να γεμίσουμε αίμα, να γιατρέψουμε τις πληγές των μονάδων μας, να τηλεμεταφερθούμε σε διάφορα σημεία στο χάρτη. Δεν αποτελούν gimmick για να κάνουν τον τίτλο να ξεχωρίσει αλλά βελτιώνουν το gameplay και δίνουν έξτρα βάθος στη στρατηγική. Επίσης, να αναφερθεί ότι έχουν πανέμορφα και εκφραστικά animations (θύμισαν έντονα Hearthstone).


Νεκρός ή ζωντανός

Καθώς μετακινούμαστε στο χάρτη, κατακτάμε περιοχές, πολεμάμε απέθαντες στρατιές και μη (μερικές φορές, αντίπαλοί μας είναι άνθρωποι) ξετυλίγεται και η ιστορία της εκάστοτε φυλής. Αυτή δεν αποτελεί τίποτα ιδιαίτερο, αν και μπορεί να θεωρηθεί μικρή ανάπαυλα για να φρεσκάρει το gameplay. Ανάμεσα στις αποστολές της campaign βλέπουμε και μερικά cutscenes, για να εμβαθύνουμε στον γοτθικό και σκοτεινό κόσμο του παιχνιδιού.

Immortal Realms: Vampire Wars gameplay

Εδώ βλέπουμε και το σημαντικότερο πρόβλημα του τίτλου, το οποίο είναι ο τεχνικός τομέας. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι στην καλύτερη περίπτωση προηγούμενης γενιάς (ή και PSP) και τα textures ανύπαρκτα και χαμηλής ανάλυσης. Όλα αυτά θα ήταν υποφερτά ίσως, ιδιαίτερα σε έναν τίτλο SRPG όπου προτεραιότητα έχει το gameplay και η στρατηγική. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν αποδίδουν καν στην απόδοση.


Τεχνική ασφυξία

Το παιχνίδι είναι υπερβολικά θολό, ιδιαίτερα σε portable mode. Χαρακτηριστικά, δεν μπορούσα, όσο ζουμ και να έκανα, να διακρίνω με ευκολία τα μοντέλα και τους χαρακτήρες! Αυτό επηρεάζει ακόμα και το UI, μέχρι και σε TV mode. Γραμματοσειρές, πορτρέτα και άλλες λεπτομέρειες, εμφανίζονται εξαιρετικά θολά και χωρίς λεπτομέρεια. Κερασάκι στην τούρτα τα μεγάλα loading times, ιδιαίτερα στο πέρας των μαχών, που μπορεί να φτάσουν και τα 2 λεπτά.

Immortal Realms: Vampire Wars deck building mulligan

Μιλώντας για τις μάχες, είναι κλασικές για το είδος, ισομετρικές, σε πλέγμα, και με εναλλαγή γύρων. Εδώ οι διαφορετικές μονάδες προσπαθούν να σώσουν λίγο την κατάσταση, καθώς διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους τόσο στην εμφάνιση αλλά και στις ιδιότητες τις οποίες κατέχει και χρησιμοποιεί η καθεμία. Π.χ. οι λύκοι επιτίθενται χωρίς να μπορούν να δεχθούν counter από τον αντίπαλο, οι νυχτερίδες περνούν πάνω από άλλες μονάδες και terrain, οι acolytes γιατρεύουν κ.ο.κ. Αναβαθμισμένες version των μονάδων περιπλέκουν ευχάριστα και ανεβάζουν το επίπεδο του gameplay και της στρατηγικής.


Στρατηγικό βάθος

Oι ήρωες που χειριζόμαστε συμμετέχουν στη μάχη και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμά της, πολύ καθοριστικά, στοιχείο που μου θύμισε το λατρεμένο Heroes IV. Άλλες φορές έβαζα τον tanky ήρωά μου σε choke point ώστε να μπλοκάρει τους αντιπάλους, προστατεύοντας τις ευάλωτες μονάδες μου απο τους τοξότες. Όταν χειριζόμουν μάγο ήρωα, αυτός εξαπέλυε ξόρκια που αφάνιζαν στρατούς ολόκληρους μόνος του.

Immortal Realms Vampire Wars gameplay screenshot

Και εδώ βέβαια το πρόβλημα του κακού τεχνικού τομέα επηρεάζει την απόλαυση που προσφέρει ο τίτλος, αν και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροχοπέδη. Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται στις μάχες είναι το σχετικά αργό gameplay , που μπορεί να επιταχυνθεί από ανάλογο slider αλλά κάνει όλα τα animation απότομα και jerky.


Ήρωας ή Αντι-ήρωας;

Τα πεδία των μαχών είναι γεμάτα με κτίρια και άλλα αντικείμενα όπως fountains που δίνουν πλεονέκτημα σε κοντινές μονάδες. Αυτό κάνει την μετακίνηση των μονάδων μας δύσκολη αλλά και άβολη, καθώς συνήθως θα μάχονται σε στενά πεδία, με αποτέλεσμα να μάχονται μονάδες 1v1 και το gameplay να “κάνει κοιλιά”.

Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό και παράδοξο, καθώς τα συστήματα του παιχνιδιού επιβραβεύουν τον παίκτη για τακτικές περικύκλωσης. Αν δύο ή περισσότερες μονάδες χτυπούν τον ίδιο εχθρό, κάνουν περισσότερη ζημιά, με ακόμα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αν τον περικυκλώσουν πλήρως.


Συνοπτικά

Εν γένει, το Immortal Reals: Vampire Wars, είναι ένας ακόμα αξιοπρεπής τίτλος στην βιβλιοθήκη του Switch, με μερικές φρέσκες και όμορφες ιδέες. Ταυτόχρονα έχει αρκετά προβλήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως και ιδίως στην έκδοση για το Switch (δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με την έκδοση για PC). Πρόκειται για μια σχεδόν τέλεια ιδέα, έναν αρκετά καλό τίτλο, αλλά ένα μέτριο port, που αφήνει μια πικρή επίγευση

+ Τέλεια ατμόσφαιρα
+ Ποικιλία απο modes
+ Στρατηγικό βάθος
+ Χρήση καρτών

 Αργές και εν τέλει βαρετές μάχες
 Αργό loading
 Θολά και χωρίς λεπτομέρεια γραφικά
 Αρκετά δύσκολο, μερικές φορές αδίκως

6 / 10 - six out of ten
6/10

Ευχαριστούμε την Kalypso Media Group για την παραχώρηση του κωδικού.

Αφήστε ένα σχόλιο!