Thursday, November 14, 2024
Άρθρα

Η ιστορία των Pokemon – History Bytes

Ο τίτλος της στήλης προέρχεται από την έκφραση History Bytes, δηλαδή μικρά κομμάτια ιστορίας. Εδώ όμως θα δούμε μικρά κομμάτια της gaming ιστορίας ή bytes αυτής. Ας δούμε πως τα Pokemon έφτασαν να γίνουν το τεράστιο franchise που είναι σήμερα.

Pokemon

Η ιδέα

Στις 26 Φεβρουαρίου 1996 κυκλοφορούν οι πρώτες κασέτες (cartridge) Pokemon στην Ιαπωνία. Αλλά η ιστορία δεν ξεκινά τότε, μερικά χρόνια πριν, όταν ένα παιδί, ο Satoshi Tajiri έχει ένα χόμπι που θέλει να μεταδώσει. Μένει σε ένα σπίτι στα περίχωρα του Τόκιο και μαζεύει έντομα και γυρίνους. Τότε έχει μια ιδέα, να περάσει στους άλλους το υπέροχο συναίσθημα που έχει και εκείνος για αυτά τα ζώα, με κάποιο τρόπο.

Αργότερα και αφού συναντά τον Ken Sugimori θα μπορεί να το κάνει πραγματικότητα. Ο Tajiri θα αναλάβει τη συγγραφή και ο Sugimori τη σχεδίαση, έτσι θα δημιουργήσουν τα πρώτα Pocket Monsters. Γιατί αυτός ήταν ο αρχικός τίτλος, POcKEt MONsters. Για χάρη ευκολίας και μάρκετινγκ το άλλαξαν στον γνωστό μας πλέον τίτλο.

Pocket Monsters

Η δημιουργία

Το 1989 ιδρύουν την Game Freak και αρχίζουν να δημιουργούν τίτλους. Πριν το πρώτο παιχνίδι Pokemon κάνουν άλλους επτά τίτλους σε διάφορες κονσόλες. Έχουν στο ενεργητικό τους έναν τίτλο Mario και έναν Yoshi. Μέχρι και τίτλο στο PlayStation δημιουργούν μετά από δυο γενιές Pokemon και είναι το τελευταίο παιχνίδι, εκτός της Nintendo.

Όταν παρουσίασαν την ιδέα των Pocket Monsters στους Publishers δεν βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν το παιχνίδι καθώς είχε συλλογή, ανταλλαγή και ανατροφή πλασμάτων, κάτι καινούργιο για την εποχή. Μέχρι τότε όμως οι Tajiri και Sugimori έχουν δώσει επιτυχημένα παιχνίδια στην αγορά, οπότε κερδίζουν τελικά την εμπιστοσύνη τους για αυτό το νέο εγχείρημα.

Pokemon - DMG

Δουλεύουν ατελείωτες ώρες χωρίς πληρωμή, καθημερινά, για να τελειώσουν το παιχνίδι. Η παραγωγή του, φέρνει την εταιρία πολλές φορές στα όρια της χρεωκοπίας. Μετά το τέλος και τον έλεγχο του παιχνιδιού ο Shigeki Morimoto δημιουργεί και προσθέτει τον Mew ως το Νο 151 Pokemon. Η εταιρία όμως αποφασίζει να το κρατήσει κρυφό και να βγάλει το παιχνίδι στην αγορά χωρίς αυτό.

Η δύσκολη αρχή και το όραμα των δημιουργών

Τα Pocket Monsters: Red and Green κυκλοφορούν στην Ιαπωνία με μέτριες πωλήσεις στην αρχή και η Game Freak θα αποφασίσει να αλλάξει τακτική. Σε συνεργασία με το νεανικό περιοδικό CoroCoro κάνουν έναν διαγωνισμό όπου 20 νικητές θα πάρουν το υπέρσπάνιο Mew μετά από κλήρωση. Οι συμμετέχοντες φτάνουν τους 78,000 και μαζί ανεβαίνει κατακόρυφα η ζήτηση του παιχνιδιού. Η μανία των παικτών να ολοκληρώσουν το παιχνίδι στο 100% κάνει τα πρώτα παιχνίδια μεγάλη επιτυχία. Σαν αποτέλεσμα η εταιρία κυκλοφορεί και την Pokemon Blue με ανανεωμένα γραφικά και ήχο. Μέσα στην ίδια χρονιά δημιουργούνται το Pokemon trading card game καθώς και το γνωστό anime, και η ανοδική πορεία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Fan Fact: Τα αρχικά ονόματα, στο anime, του Ash Ketchum και του άσπονδου εχθρού του Gary Oakes, ήταν Satoshi και Shigeru. Με αυτό τον τρόπο ήθελαν να τιμήσουν τους δημιουργούς τους παιχνιδιού. Με την κυκλοφορία του στην Αμερική αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματα.

Σήμερα τα Pokemon είναι το δεύτερο μεγαλύτερο franchise στην βιομηχανία των παιχνιδιών στον κόσμο με πωλήσεις με πάνω απο 19,5 δις δολλάρια. Εάν αναρωτιέστε, το πρώτο είναι ο Mario, επίσης της Nintendo με κέρδη που φτάνουν τα 32,4 δις. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο byte της gaming ιστορίας.

Pokemon - generations

Πηγή1, Πηγή2, Πηγή3

Ξέρατε ότι…τα Pokemon αποτέλεσαν έμπνευση για το Astral Chain;

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!