Tuesday, July 23, 2024
Reviews

Darius Cozmic Collection Console – Nintendo Switch Review

Είσαστε παιδιά των 80s ή των 90s? Εαν η απάντηση είναι “ναι”, τότε ετοιμαστείτε για μια γερή δόση νοσταλγίας και συναισθημάτων. Εαν η απάντηση είναι “οχι” , είστε εξίσου τυχεροί γιατί έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με όλη την αυθεντικότητα και την λιτότητα μιας “άλλης εποχής”. Φυσικά μιλάμε για την συλλογή Darius Cozmic Collection Console η οποία ήρθε στο Nintendo Switch απο την Taito και εμείς έχουμε ετοιμάσει για εσάς τις πρώτες μας εντυπώσεις.

Μία “διαστημική συλλογή”

Τα παιχνίδια Darius ξεκίνησαν από τα arcade της Ιαπωνίας το 1987. Κέρδισαν αμέσως τον κόσμο με το εθιστικό και πολύ δύσκολο gameplay τους. Είναι γνωστά για την χρήση των τριών οθονών που έδιναν μία πιο ρεαλιστική εντύπωση, για τα πολλαπλά τέλη και για την επική μουσική τους.

Το Darius Cozmic Collection που ήρθε στο Nintendo Switch δυστυχώς “έσπασε” σε 2 συλλογές. Η μία περιέχει τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν για τα arcade, ονομάζεται Darius Cozmic Collection Arcade και μπορείτε να διαβάσετε το review των Nintenders εδώ. Η άλλη, με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα, είναι η Darius Cozmic Collection Console και περιέχει 9 μεταφορές παιχνιδιών ( επί της ουσίας πρόκειται για 6 τίτλους).

  • Darius II (Mega Drive, JP version)
  • SAGAIA (Genesis, US version)
  • Darius Twin (Super Famicom, JP version)
  • SAGAIA (Master System, EU version)
  • Darius Twin (Super NES, US version)
  • Darius Force (Super Famicom, JP version)
  • Super Nova (Super NES, US version)
  • Darius Alpha (PC Engine, JP version)
  • Darius Plus (PC Engine, JP version)

Από αυτά, τα πιο λαμπερά διαμάντια είναι το Darius alpha και το Darius plus. Ειδικά το Darius alpha είναι εξαιρετικά σπάνιο αφού κυκλοφόρησαν 800 κομμάτια και αυτά μόνο μέσω προπαραγγελίας του Darius plus στην Ιαπωνία και δε στο PC Engine. Επομένως αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη αξία έχει αυτή η συλλογή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για κάποιον που ψάχνει μία ολοκληρωμένη συλλογή και έχει “αρκετά” χρήματα στην άκρη υπάρχει η Darius Cozmic Collection International Collector’s Edition. Περιλαμβάνει και τις 2 συλλογές, CD με τις μουσικές, ακρυλικά πινακάκια, arcadebook, κονκάρδες, και Darius Gaiden κάρτες οδηγιών.

Ιστορία

Αν και παιχνίδια που ανήκουν στην κατηγορία των Shoot’ em up, δεν επικεντρώνονται συνήθως στην ιστορία, το Darius διαθέτει ένα ωραίο ιστορικό υπόβαθρο και πλέκει μια ενδιαφέρουσα “γαλαξιακή” περιπέτεια.

“Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή”

Στους προηγούμενους (arcade τίτλους) οι άνθρωποι προσπάθησαν να μετοικήσουν στον πλανήτη Darius. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τις εχθρικές δυνάμεις των Belser ξεκίνησε μια διαστημική διαμάχη που κράτησε χρόνια. Ο ρόλος μας ως υπερασπιστές του πλανήτη και της ανθρωπότητας ήταν να εκμηδενίσουμε τους εχθρούς σε εναέριες μάχες στα άδυτα του γαλαξία. Όμως ο πλανήτης Darius πλέον έχει καταστραφεί. Αυτοί που έχουν επιβιώσει, ο Proco και ο Tiat είναι στην αναζήτηση ενός νέου κόσμου.

Ο καινούργιος πλανήτης στον οποίο αποφάσισαν να αποικίσουν ονομάζεται Orga. Μετά απο πολλά χρόνια οι απόγονοι τους, λαμβάνουν σήμα SOS απο τον πλανήτη Darius. Με τα διαστημόπλοια τους – τα Silver Hawk- ξεκινούν την περιπέτεια τους στο διάστημα. Πρόκειται πάλι για τους μαχητές των Belser ή για καινούργια απειλή;

Fire fire fire

Πάμε να δούμε κάποια χαρακτηριστικά των τίτλων Darius, ως προς τον τρόπο παιχνιδιού. Όπως αναφέραμε και πριν, πρόκειται για ένα παιχνίδι shoot’ em up. Τι σημαίνει αυτό; Οτι καθώς η πίστα προχωράει, ο χειριστής του silver hawk πυροβολεί ασταμάτητα πυρά για να εξολοθρεύσει τις ορδές εχθρών, θαλάσσιων τεράτων, αντίπαλων πυρών, εκρήξεων, τορπιλών και άλλων εμποδίων.

Η απόκριση στην οθόνη και ο ρυθμός του παιχνιδιού, που είναι αρκετά γρήγορος, θέλει καλά αντανακλαστικά, είναι απλά απολαυστικός. Ειδικά για εκείνες τις μέρες που χρειαζόμαστε ένα παιχνίδι για να εκτονωθούμε δεν υπάρχει καταλληλότερο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το Nintendo Switch σας και να εθιστείτε στον κόσμο του Darius.

Πιο ειδικά, παρατηρούμε οτι έχει κρατήσει ακμαίο το σύστημα των Power ups-, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να πάτε ένα βήμα παραπέρα το παιχνίδι. Έχουν προστεθεί και μερικά καινούργια για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ο βαθμός δυσκολίας σε όλους τους τίτλους ειναι μεγάλος και το παιχνίδι δεν θα σας συγχωρήσει, ούτε θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε στο ελάχιστο.

Διαφορετικά modes

Σε μερικούς απο τους τίτλους θα συναντήσουμε modes τα οποία έχουν ως σκοπό το μεγάλο σκορ μέσω συνεχόμενων μαχών με bosses. Επίσης το Darius alpha μας παρέχει και ένα mode, το οποίο ονομάζεται 4 minute attack trial και αντίπαλό μας είναι ο χρόνος.

Δυστυχώς η συλλογή υστερεί ως προς την ποικιλία των νέων στοιχείων. Παρατηρούμε ότι εκλείπει το practice mode της arcade εκδοχής και το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό και πρωτότυπο. Θα θέλαμε λίγα παραπάνω modes,τα όποια να μην επικεντρώνονται τόσο στο σκορ. Ωστόσο και μόνο το γεγονός οτι έχουμε πρόσβαση σε τόσο σπάνιους τίτλους όπως το Darius alpha, κάνει την συλλογή ανεκτίμητη.

‘Όσον αφορά το σύστημα των saves, το παιχνίδι μας διευκολύνει υπερβολικά, αφού υπάρχει τρόπος να κάνουμε αποθήκευση σε οποιοδήποτε σημείο, και σε περίπτωση που χάσουμε να μην χρειαστεί να παίξουμε ξανά την πίστα απο την αρχή. Φιλικό προς νέους παίκτες του είδους λοιπόν. Να πούμε εδώ ότι στα special/score modes αυτό δεν επιτρέπεται.

Επίσης το Darius Twin διαθέτει και co-op για αυτούς που θέλουν να έχουν μία ακόμα πιο πληθωρική εμπειρία. Επιλέξτε με προσοχή τον σύμμαχο αστροναύτη σας γιατί το παιχνίδι δυσκολεύει και ελλοχεύει κίνδυνος τσακωμών οπότε co-op με μέτρο…

Τέλος πολύ ωραία προσθήκη είναι τα μίνι εισαγωγικά κείμενα που παρατίθενται πριν επιλέξουμε να παίξουμε κάποιον από τους τίτλους. Μας δίνουν πληροφορίες για την κυκλοφορία του παιχνιδιού και μερικά στοιχεία για το παιχνίδι. Βοηθάει όσους παίζουν πρώτη φορά να ενστερνιστούν το “ρετρό” κλίμα της εποχής.

Λατρεμένα pixel

Το παιχνίδι εμφανισιακά ειναι άψογο, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν οτι πρόκειται για τα αυθεντικά παιχνίδια και όχι για remastered ή remake. Όσο περισσότερο θα παίζετε, τόσο περισσότερο συνηθίζετε την ιδέα των pixels. Με μηδενικά framedrops, το παιχνίδι έχει μία πολύ όμορφη αρμονία, τόσο σε οθόνη όσο και handheld.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το παιχνίδι σε handheld, είναι αρκετά δυσκολότερο εξαιτίας της μικρής οθόνης. Πάραυτα, εκείνο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι οι διαφορετικές επιλογές ως προς το πως θα φαίνεται το παιχνίδι: background, scanlines, pixel-perfect.

Επίλογος

Το Darius Cozmic Collection Console, είναι ένα must για όσους αγαπάνε το είδος. Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα Shoot’ em ups όλων των εποχών. Για εκείνους που δεν έχουν ξαναπαίξει, είναι μία εξαιρετική συλλογή με όμως αρκετά τσιμπημένη τιμή, αν σκεφτούμε ότι κάποιοι τίτλοι επαναλαμβάνονται.

Ευχαριστούμε την ININ Games για την παραχώρηση του τίτλου.

+ Πρόσβαση σε σπάνιους τίτλους
+ Εξαιρετική μουσική
+ Gameplay με πολύ ωραία ροή

– Ακριβό για retro παιχνίδι
– Κάποιοι τίτλοι επαναλαμβάνονται
– Λίγα modes

7/10

Age rating: 7

Features: Local multiplayer, Handheld mode, Tabletop mode, TV mode, Save Data Cloud

Publisher: ININ Games

Αφήστε ένα σχόλιο!