Sunday, May 19, 2024
Reviews

Clea – Nintendo Switch Review

To Clea είναι ένα 2D horror παιχνίδι που δημιουργήθηκε από την InvertMouse και μάλιστα είναι το πρώτο παιχνίδι του studio. Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος, μου κίνησε το ενδιαφέρον, πριν καν τον ξεκινήσω. Διαβάζοντας την περιγραφή του στο store είδα πως δεν υπάρχουν jumpscares. Κάτι που μου φάνηκε αρκετά δύσκολο, μέχρι να κάνω την πρώτη μου “βόλτα” στην Whitlock Mansion.

Clea clock

Η ιστορία της Clea

Η ιστορία μας ξεκινά στα γενέθλια της Clea. Καθώς ετοιμάζεται να σβήσει τα κεράκια στην τούρτα της, θα ακούσετε για πρώτη φορά έναν ανατριχιαστικό ήχο. Έναν ήχο που θα ακούσετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όμως κάθε φορά θα παραμένει το ίδιο ανατριχιαστικός. Και κάπου εκεί ξεκινάει το ταξίδι της Clea, και του αδερφού της Ed, για να μάθουν τι πήγε στραβά και εν τέλη να ξεφύγουν. Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά καλή αν και λιτή. Η αφήγηση όμως ήταν λίγο προβληματική καθώς το παιχνίδι δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πολλά πράγματα στον παίκτη. Ακόμη και ξεκλειδώνοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, παραμένουν κενά στην ιστορία τα οποία βρήκα ενοχλητικά.

Clea HB

Gameplay

Η ίδια τακτική, δηλαδή να μην εξηγούνται πολλά πράγματα, ακολουθείται και στο gameplay. Εδώ όμως δεν το θεωρώ πρόβλημα καθώς μετά από 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες, θα έχετε καταλάβει όσα χρειάζεται. Το βασικό στοιχείο του gameplay είναι το stealth, έτσι θα περάσετε αρκετό χρόνο μέσα στις ντουλάπες της Whitlock Mansion. Πέρα από το να κρύβεστε, έχετε τον έλεγχο του πόσο γρήγορα κινείται η Clea. Κάτι που επηρεάζει και το πόσο θόρυβο κάνει. Αυτό είναι και το βασικό “όπλο” σας καθώς είτε θα κινείστε ήσυχα για να μην τραβήξετε την προσοχή, είτε θα κάνετε θόρυβο για να απομακρύνετε τους εχθρούς από το σημείο που θέλετε να πάτε. Το τελευταίο στοιχείο σε κάποια σημεία το βρήκα λίγο ενοχλητικό καθώς δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Απλά κάνετε θόρυβο για να έρθουν να ελέγξουν οι εχθροί, με την ελπίδα πως μετά θα πάρουν την κατεύθυνση που θέλετε. Έτσι θα χρειαστεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές.

Οι εχθροί δεν διαφοροποιούνται πολύ ανάμεσα στα επίπεδα του παιχνιδιού, γίνονται όμως οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να παραμένει ενδιαφέρον. Τα puzzles του τίτλου ήταν αρκετά απλοϊκά, βασιζόμενα κυρίως στην μνήμη του παίκτη, κάτι που δεν βοηθάει στο να αποτελέσουν πρόκληση. Όσο για την δυσκολία, προειδοποιώ πως στα υψηλότερα επίπεδα ο τίτλος είναι υπερβολικά απαιτητικός. Πέρα από τις αντιδράσεις των εχθρών, το παιχνίδι περιορίζει σε τεράστιο βαθμό τα saves. Έτσι κάθε φορά που θα κάνετε μια λάθος κίνηση, θα χάνετε όλη την πρόοδο που έχετε κάνει.

Clea screenshot

Ήχος

Η δουλειά που έχει γίνει στον ήχο μου φάνηκε πραγματικά εντυπωσιακή. Εκτός του είναι συνολικά σε πολύ καλά επίπεδα, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του gameplay. Δεν δοκίμασα καν να παίξω το παιχνίδι χωρίς ακουστικά και δεν θα πρότεινα να το κάνετε και εσείς. Ο ήχος είναι εκεί για να σας προειδοποιεί όταν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον εχθρό, να σας λέει σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται και προς τα που πηγαίνει. Μπορείτε να ακούσετε τους εχθρούς ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο ή όροφο, για να προγραμματίσετε ανάλογα τις κινήσεις σας. Επίσης, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στο voice acting, σε σημείο που δεν το περίμενα από έναν τίτλο αυτού του μεγέθους.

Horror χωρίς jumpscares. Γίνεται;

Τελικά η InvertMouse μου απέδειξε ότι γίνεται. Σίγουρα όχι με την κλασσική έννοια όμως. Δεν με έφτασε σε σημείο να φωνάξω ή να πετάξω το Switch από τα χέρια μου. Κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα horror που έχω παίξει. Με έκανε όμως να σκέφτομαι την κάθε μου κίνηση. Να το σκέφτομαι και να ελέγχω δύο και τρεις φορές πριν ανοίξω κάποια πόρτα. Να φοβάμαι μην κάνω λίγο θόρυβο παραπάνω. Αυτά μαζί με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το εικαστικό και τον ήχο για εμένα ήταν αρκετά για να μου δώσουν το horror στοιχείο. Χωρίς υπερβολές όμως. Και αυτός πιστεύω πως ήταν και ο σκοπός των δημιουργών του.

Clea Help

Σύνοψη

To Clea είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός τίτλος που τα καταφέρνει περισσότερο στις λεπτομέρειες παρά στα βασικά στοιχεία. Η καλή του ατμόσφαιρα καλύπτει έως ενός σημείου τα υπόλοιπα κενά του. Κενά που δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν εξαιτίας της πολύ μικρής διάρκειας του.

+ Πολύ καλή δουλειά στον ήχο
+ Creepy ατμόσφαιρα
+ Horror χωρίς jumpscares

– Προβληματική αφήγηση
– Πολύ μικρή διάρκεια
– Αδιάφορα puzzles

6 / 10 - six out of ten
6/10

Age rating: 12

Features: Handheld mode, Tabletop mode, TV mode, Save Data Cloud

Download size: 1,45GB

Ευχαριστούμε την PR Hound για την παραχώρηση του κωδικού για το review.

Αφήστε ένα σχόλιο!