Tuesday, July 23, 2024
Reviews

Borderlands: Legendary Collection Review – Το ταξίδι στη Pandora

Το Nintendo Switch αποτελεί αναμφισβήτητα την κονσόλα έκπληξη των τελευταίων ετών. Οι πωλήσεις του συστήματος ανεβαίνουν διαρκώς, από το 2017 που πρώτο-κυκλοφόρησε, ενώ είναι πολλές και οι εβδομάδες που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν αυτές του ανταγωνισμού. Όλη αυτή η επιτυχία δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους μεγάλους videogame publishers, οι οποίοι βάζουν στο πρόγραμμα τους διαρκώς, είτε νέες κυκλοφορίες τίτλων, είτε ports από άλλα συστήματα. Ανάμεσα σε αυτούς τους publishers είναι και η 2K Games, γνωστή για IPs όπως τα MAFIA, NBA2K, Civilization, Borderlands κ.α. Η 2K Games στις 29 Μαΐου 2020 κυκλοφόρησε για το Nintendo Switch τη συλλογή Borderlands: Legendary Collection.

To Borderlands: Legendary Collection περιλαμβάνει 3 πλήρη παιχνίδια, τα Borderlands: Game of the Year Edition, Borderlands 2 και Borderlands: The Pre-Sequel μαζί με όλα τους τα DLC. Οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν Ports παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν από το 2009 μέχρι και το 2014, για κονσόλες όπως τα PS3, PS4, PS Vita, Xbox, ενώ έχουν μεταφερθεί και σε άλλα συστήματα όπως PC και Mac.

Το franchise του Borderlands μετράει συνολικά πάνω από 45 εκατομμύρια πωλήσεις στις πλατφόρμες που κυκλοφόρησε και αυτή είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη σειρά κάνει την εμφάνιση της σε σύστημα της Nintendo.  Η εταιρεία ανάπτυξης πίσω από τη σειρά είναι η Gearbox Software, με μεγάλη εμπειρία στα First Person Shooters. Ξεκίνησε την πορεία της αναπτύσσοντας expansions για το πρώτο Half-Life, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη σειρά Brother in Arms. Στο συγκεκριμένο review αναλύεται η συλλογή συνολικά σαν μια ενιαία gaming εμπειρία και όχι το κάθε παιχνίδι μεμονωμένα.

Αν θέλαμε να κατατάξουμε το Borderlands σε μια κατηγορία θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα συνδυασμό First Person Shooter με RPG στοιχεία, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι του looting. Πρακτικά ο παίκτης βελτιώνει τον χαρακτήρα του μοιράζοντας skill points και μαζεύοντας loot είτε από τους εχθρούς που σκοτώνει, είτε από τις αποστολές που ολοκληρώνει.

Το looting σύστημα του είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να παράγει εκατομμύρια συνδυασμούς όπλων με βάση το επίπεδο του παίκτη, των τεράτων που σκοτώνει και τον αποστολών που ολοκληρώνει. Μάλιστα, το πρώτο μέρος της σειράς, έχει κερδίσει μια θέση στο Guinness Book of World Records καθώς μπορούν να δημιουργηθούν παραπάνω από 17 εκατομμύρια διαφορετικοί συνδυασμοί όπλων. Η σπανιότητα αυτών των όπλων αποτυπώνεται και στο χρώμα τους, ξεκινώντας από λευκό για τα πιο συνηθισμένα και καταλήγοντας σε μωβ και πορτοκαλί για τα πιο σπάνια. Η συγκεκριμένη χρωματική επιλογή θα φέρει μνήμες και σε όσους είχαν ασχοληθεί με το World of Warcraft, καθώς τα ίδια χρώματα αποτύπωναν και εκεί τη σπανιότητα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο μακρινό μέλλον, διαπλανητικές εταιρείες κολοσσοί ανταγωνίζονται για την επικράτηση στο διάστημα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των πλανητών. Μια τέτοια εταιρεία είναι και η Atlas Corporation. Ανακαλύπτει σε έναν πλανήτη τον Θόλο, ένα αρχαίο κτίσμα γεμάτο με εξωγήινο οπλισμό και τεχνολογία που θα φέρνει τεράστια κέρδη στην εταιρεία και θα την οδηγήσει στο να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό.

Η ανακάλυψη παρόμοιων ερειπίων του χαμένου εξωγήινου πολιτισμού των Eridians στον πλούσιο σε μεταλλεύματα πλανήτη Pandora, οδηγεί την Atlas Corporation στο να στείλει και εκεί νέες εποικιστικές αποστολές. Όταν οι αποστολές αυτές φτάνουν στον Pandora,  αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τον νέο Θόλο και έρχονται αντιμέτωπες με πολύ επικίνδυνες μορφές ζωής.

Η Atlas αποχωρεί από τον πλανήτη, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την ανταγωνίστρια Dahl Corporation, η οποία θα στείλει τη δική της αποστολή με σκοπό την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων του Pandora και την αναζήτηση του Θόλου. Η συγκεκριμένη αποστολή καταφέρνει να  ανακαλύψει στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη του Θόλου, κάτι που οδηγεί την Atlas στην αντεπίθεση, στέλνοντας τον ιδιωτικό στρατό της Crimson Lance, να κατακτήσει τον Pandora.

H Dahl Corporation αποχωρεί εγκαταλείποντας το προσωπικό των αποστολών τους που αποτελείται, κυρίως από κατάδικους σε καταναγκαστική εργασία. Αυτοί με τη σειρά τους οργανώνονται σε ομάδες κλεφτών, και επιδρομέων, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη επικίνδυνο περιβάλλον του πλανήτη.

To Borderlands: Game of the Year Edition ξεκινά αμέσως μετά την αποχώρηση της Dahl Corporation.  Το χάος που επικρατεί στον Pandora αποτελεί πόλο έλξης για τυχοδιώκτες από ολόκληρο το γαλαξία. Ο σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν τον Θόλο και τα αμύθητα πλούτη που κρύβει. Τέσσερεις τέτοιοι τυχοδιώκτες καταφθάνουν στον πλανήτη έναν από τους οποίους διαλέγετε εσείς σαν βασικό σας χαρακτήρα.

Στο επόμενο παιχνίδι της σειράς, το Borderlands 2, η ιστορία του Pandora εξελίσσεται και μπαίνουν νέοι χαρακτήρες ενώ το Borderlands: The Pre-Sequel διαδραματίζεται χρονικά, ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Δε θα αποκαλύψουμε περισσότερα για την ιστορία των παιχνιδιών καθώς αυτή έχει αρκετό βάθος και ανατροπές που καλό είναι να ανακαλύψετε παίζοντας τα.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Κάθε ένας από τους διαθέσιμους χαρακτήρες έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία. Υπάρχουν χαρακτήρες με ειδικότητα τα τυφέκια μάχης, τα πιστόλια ή τα όπλα ελεύθερων σκοπευτών, για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Όποιον χαρακτήρα και να διαλέξετε θα συγκεντρώνετε skill points ολοκληρώνοντας αποστολές. Οι παραπάνω πόντοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του χαρακτήρα σας, τοποθετόντας πόντους στο ανάλογο skill tree. Για παράδειγμα ο Στρατιώτης Roland, ειδικεύεται στα τυφέκια μάχης και στις επαναληπτικές καραμπίνες, ενώ χτίζοντας το skill tree του μπορεί να ακολουθήσει το Infantry build, με έμφαση στο damage, το Support build με έμφαση στην άμυνα και  το Medic build με έμφαση στην Ιατρική.

Ασχέτως ποια κλάση χαρακτήρα θα διαλέξετε, σε κάθε παιχνίδι θα σας ακολουθεί η χαρακτηριστική φιγούρα όλης της σειράς. Φυσικά, μιλάμε για το ρομποτάκι Claptrap, το οποίο σας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών και σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο του Borderlands αλλά και τις μεμονωμένες αποστολές σας.

Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι στο βασικό campaign υποστηρίζεται και multiplayer 4 παικτών, επιτρέποντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ των χαρακτήρων. Αυτό μπορεί να γίνει είτε σε τοπικό επίπεδο, με τη λογική του split screen είτε online. Να σημειωθεί εδώ ότι για τη δεύτερη περίπτωση απαιτείται ενεργή συνδρομή Nintendo Switch Online.

Η σειρά Borderlands μπορεί να βασίζεται στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και στο Loot, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος της είναι ρηχός ή αδιάφορος. Υπάρχουν πάρα πολλές τοποθεσίες να επισκεφθείτε και άπειρα quests και side quests να ολοκληρώσετε. Όλα τοποθετημένα σε ένα πολύ ενδιαφέρον δυστοπικό περιβάλλον. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδρομή σας, σε κάθε ένα από τα 3 παιχνίδια, περιτριγυρίζεστε από τέρατα, NPC χαρακτήρες και bosses με τα δικά τους χαρακτηριστικά και μηχανισμούς. Η εξερεύνηση όλου αυτού του περιβάλλοντος, αλλά και η απόκτηση όλο και καλύτερων όπλων, ασπίδων και εξοπλισμού γενικότερα, συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας του παιχνιδιού. Το σκοτεινό μαύρο χιούμορ του παιχνιδιού θα σας ακολουθεί παντού.

Ένα σημείο όμως που χρίζει βελτίωσης είναι ο χειρισμός και η σκόπευση στο παιχνίδι. Ειδικά σε handheld mode τα Joy-Con δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε, καθυστερώντας την απόκριση στη στόχευση και κάνοντας το παιχνίδι δυσκολότερο από ότι πραγματικά είναι. Τα motion controls που έχουν προστεθεί βελτιώνουν κάπως την κατάσταση, αλλά και πάλι υπάρχουν στιγμές που θα βρεθείτε νεκροί, βρίζοντας και πυροβολώντας, όπως λέει και ο σοφός λαός, στον γάμο του συμπαθούς ήρωα του θεάτρου σκιών. Το Pro Controller σε docked mode απογειώνει το παιχνίδι και προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση. Αν δεν διαθέτετε κάποιο καλό χειριστήριο όμως, καλό θα είναι να οπλιστείτε με υπομονή και αρκετό ammo.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε έναν κόσμο που αποτυπώνεται εξαιρετικά στο Nintendo Switch και στα τρία παιχνίδια. Η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού είναι η γνωστή Unreal Engine. Τα cell shaded γραφικά και τα ζωγραφισμένα στο χέρι textures, χαρίζουν ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα. Το Borderlands: Legendary Collection δεν είναι ένα απλό port των πρωτότυπων παιχνιδιών, καθώς έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις και μετατροπές για να αναζωογονηθούν τα γραφικά του παιχνιδιού.

Σε docked mode η ανάλυση μπορεί να φτάσει τα 1080p, ενώ τρέχει σταθερά στα 30fps με πολύ λίγα framedrops. Σε handheld η ανάλυση πραγματικά εντυπωσιάζει, αν και τα framedrops αυξάνονται.  Παρά τα θέματα των frames πάντως, η οπτική απόδοση του Borderlands: Legendary Collection εντυπωσιάζει και δίνει την εντύπωση ότι τα παιχνίδια είναι νεότερα από ότι στην πραγματικότητα. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα παιχνίδια της συλλογής αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η υβριδική κονσόλα της Nintendo αν γίνει σωστή δουλειά από το studio ανάπτυξης. Φυσικά, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και τη μεγάλη συνεισφορά της Turn Me Up, η οποία έκανε τη μεταφορά και των τριών παιχνιδιών στο Nintendo Switch.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε, το Borderlands: Legendary Collection προσφέρει τρία διαφορετικά παιχνίδια μαζί με όλα τους τα DLCs σε ένα εξαιρετικό πακέτο και στην τιμή ενός παιχνιδιού. Μαζί με όλο το έξτρα περιεχόμενο η συλλογή αυτή μπορεί να προσφέρει στον παίκτη παραπάνω από 150 ώρες συνολικού περιεχομένου.

Αυτό που αποτελεί αρνητικό στοιχείο, είναι η τακτική που ακολούθησε η 2Κ Games, όσον αφορά την φυσική έκδοση του παιχνιδιού. Αν κοιτάξει κανείς τα μεγέθη και των τριών παιχνιδιών στην επίσημη σελίδα του εκδότη, θα δει ότι το σύνολο είναι 49GB. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα cartridge 64GB, που θα αύξανε κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Θα μπορούσαν βέβαια να μπουν τα τρία παιχνίδια σε ένα κανονικό cartridge και τα DLCs ως έξτρα download. Αντ’ αυτού, η 2K Games πήρε τη χειρότερη δυνατή απόφαση και έβαλε στο cartridge μόνο το μισό πρώτο παιχνίδι και όλα τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στη συσκευασία σαν download codes, απαιτώντας πάνω από 40GB ελεύθερου χώρου στη microSD.

Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η συλλογή φέρνει στην κονσόλα της Nintendo ένα πολύ επιτυχημένο franchise, βελτιώνοντας πολλά χαρακτηριστικά του, ενώ παράλληλα δείχνει να εκμεταλλεύεται όλες  τις τεχνικές δυνατότητες της κονσόλας μας. Ειδικά, σε docked mode, με τη χρήση pro controller ή αντίστοιχου, και τα τρία παιχνίδια είναι καταπληκτικά.

Μακάρι η κυκλοφορία αυτή να είναι μόνο η αρχή της πορείας των Borderlands στο Nintendo Switch και να δούμε σύντομα σε αυτό και το τέταρτο μέρος της σειράς, το Borderlands 3.

Θετικά Αρνητικά

+ Μεγάλη αξία και διάρκεια.
+ Εξαιρετικά γραφικά.
+ Δυνατότητα local και Online multiplayer .
+ Πολύ ενδιαφέρον looting system
+ Claptrap
– Η φυσική έκδοση, με τα download codes.
– Χειρισμός σε handheld mode.

Tested on Nintendo Switch.

Developer: gearbox.

Publisher: 2K Games.

Distributor: CD Media S.A.

Available for: Nintendo Switch.

Release date: 29-05-2020.

Ευχαριστούμε τη CD Media που μας παρείχε τον κωδικό του παιχνιδιού.

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!