Friday, May 24, 2024
Reviews

Atelier Meruru ~The Apprentice of Arland~ DX Review – Nintendo Switch

Ήρθε η ώρα για την παρουσίαση του τρίτου και τελευταίου τίτλου της τριλογίας Arland. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τα Atelier Rorona ~The Alchemist of Arland~ DX και Atelier Totori ~The Adventurer of Arland~ DX. Ενώ το Rorona είχε κάποιες ατέλειες που βελτιώθηκαν στο Tototi, έρχεται το Meruru να κλείσει με τον πιο όμορφο τρόπο ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της Arland. Το Meruru είναι ίσως το καλύτερο της τριλογίας και το πιο εξελιγμένο.

Ιστορία

Η Merurulince Rede Arls ή αλλιώς Meruru είναι η πριγκίπισσα της Arls, ενός μικρού βασιλείου που βρίσκεται βόρεια της δημοκρατίας της Arland. Ως μαθήτρια της αλχημείας με δασκάλα τη φημισμένη πλέον Torori, μαγεύεται από την αλχημεία και αποφασίζει να γίνει αλχημίστρια. Ο πατέρας της και βασιλιάς της Arls, Lord Dessier, δε συμφωνεί με αυτή της την απόφαση καθώς το θεωρεί επικίνδυνο ως επάγγελμα.

Βέβαια, ενώ το βασίλειο της Arland είναι αρκετά ανεπτυγμένο, το βασίλειο της Arls είναι πιο φτωχό και με λιγότερους πόρους και χωρίς τη χρήση της αλχημείας. Ο βασιλιάς της Arland Gio πρότεινε να ενταχθεί το βασίλειο της Arls στην Arland και για αυτό το λόγο έστειλε τη φημισμένη αλχημίστρια Torori να βοηθήσει τους κατοίκους. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μαγεύτηκε η πρωταγωνίστριά μας και αποφασίζει να γίνει αλχημίστρια για να βοηθήσει το βασίλειό της. Η διορία 5 χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει τα καθήκοντά της.

Τρόπος παιχνιδιού

Ενώ στη Rorona είχατε να ολοκληρώσετε tasks ανά 3 μήνες για σύνολο 3 χρόνια, στο Torori είχατε διορία 5 χρόνια. Η ίδια στρατηγική με το Torori ακολουθείται και στο Meruru μόνο ο χρόνος είναι πιο επαρκής. Είναι 5 χρόνια βέβαια αλλά το παιχνίδι το κάνει να φαίνεται πιο εύκολο από το προηγούμενο της σειράς. Σε αυτή τη διορία ο κύριος σκοπός είναι να αναπτύξετε το βασίλειο της Arls με καθήκοντα που σας δίνει ο σύμβουλος του βασιλιά Rufus.

Αυτό γίνεται με πόντους που μαζεύει ο παίκτης από τα tasks. Ένα Task είναι να εξοντώσετε τον τάδε εχθρό για παράδειγμα. Θα πάρετε 100 πόντους και μπορείτε να χτίσετε ένα κέντρο εκμάθησης με αυτούς τους 100 πόντους που παίρνει 14 μέρες για να κατασκευαστεί. Όσο περισσότερα κτήρια κατασκευάσετε τόσο καλύτερο για τον τερματισμό. Υπενθυμίζω ότι το παιχνίδι έχει 12 διαφορετικούς τερματισμούς.

Ταυτόχρονα πρέπει να αυξήσετε και τη δημοσιότητα σας (popularity) κατασκευάζοντας κτήρια ή βοηθώντας συγχωριανούς με διάφορα sidequests που σας ζητάνε (Personal requests). Τα Personal Requests σας τα δίνει η Filly στην ταβέρνα της πόλης. Σας δίνουν και χρήματα ταυτόχρονα.

Μάχη

Το παιχνίδι είναι ένα παραδοσιακό turn based RPG. Τα τέρατα είναι εμφανή στην εκάστοτε περιοχή και όταν τα πλησιάζετε τρέχουν κατά πάνω σας. Αν προλάβετε να πατήσετε Y με το ραβδί σας θα ξεκινήσει η μάχη έχοντας ένα προτέρημα να κάνετε πρώτοι τις κινήσεις.

Κατά τη διάρκεια της μάχης έχετε τις εντολές Attack, Item (μόνο για αλχημιστές), Skill (μόνο για τους συμπαίκτες σας), Defense και Escape. Όπως σε όλα τα παιχνίδια της τριλογίας μόνο οι αλχημιστές έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν items, δυστυχώς. Οπότε αν πέσουν στη μάχη έχετε μεγάλο μειονέκτημα, πρέπει να τις κρατάτε ζωντανές.

Οι συμπαίκτες σας έχουν και μία μπάρα που ονομάζεται Assist Gauge. Αυτή η μπάρα εξαρτάται από τις κινήσεις της Meruru και αυξάνεται κατά μία μονάδα περίπου σε κάθε σειρά. Μπορεί να γεμίσει έως 5 φορές σε μία μάχη. Αυτή η μπάρα σας βοηθάει να εκτελέσετε έξτρα κινήσεις με τα L ή R κουμπιά κατά τη διάρκεια της μάχης. Είτε να προστατεύσετε τη Meruru, είτε να κάνετε αλυσιδωτές επιθέσεις. Για παράδειγμα, πετάει βόμβα η Meruru, με το L εκτελεί κίνηση ο ένας παίκτης, στη συνέχεια πατήστε το R και το δεύτερο παίκτη, ίσως εμφανιστεί το A κουμπί για έξτρα κίνηση από τη Meuru. Όσο περισσότερες μπάρες έχετε τόσο πιο πολλές κινήσεις κάνετε και τόσο πιο δυνατές.

Υπάρχει ακόμη μία μπάρα αριστερά της Assist Gauge που ενεργοποιεί τα Super Skills. Αυτή η μπάρα εξαρτάται από τις κινήσεις των συμπαικτών και όχι της Meruru. Δεν υπάρχει κάποια εξήγηση πως αυξάνονται ακριβώς. Γενικά όταν η μάχη σας έχει μεγάλη διάρκεια θα τα δείτε να εμφανίζονται τα Super Skills.

Αλχημεία

Η διαδικασία της αλχημείας είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των τίτλων Atelier. Η διαδικασία κατ’ αρχάς καταναλώνει μέρες, οπότε δεν μπορείτε να δημιουργείτε με άνεση. Κάθε αντικείμενο παραγωγής ή χρήσης σε συνταγή έχει Quality level, Rank, Effects και Traits.

To Quality level είναι πολύ σημαντικό καθώς όσο μεγαλύτερο είναι τόσο καλύτερα στατιστικά θα έχει το προϊόν παραγωγής. Είτε είναι όπλο, είτε αντικείμενο ίασης, είτε βόμβα, είτε ακόμη άλλο αντικείμενο σύνθεσης. Το Rank δε μας ενδιαφέρει και πολύ. Μπορεί να είναι E, D, C, B, A και S. S σημαίνει πάρα πολύ καλό με υψηλό quality και καλά effects και traits. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε αλλά το Rank δεν έχει άμεση επίδραση στα αντικείμενα.

Τα Effects ενεργοποιούνται κατά τη διαδικασία της σύνθεσης. Κάθε φορά που επιλέγετε ένα αντικείμενο παραγωγής υπάρχει μία μπάρα που αυξάνει άλλες φορές πολύ, άλλες λίγο, άλλες καθόλου. Εκεί υπάρχουν κάποιοι στόχοι που σας λένε ποια effects ενεργοποιούνται. Αυτά μπορεί να είναι HP Recovery S για παράδειγμα ή HP Recovery M. Αν επιτύχετε το M θα έχετε περισσότερους πόντους HP για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα Traits είναι παρόμοια με τα effects μόνο που δε δημιουργούνται στη διάρκεια της σύνθεσης αλλά μεταφέρονται από τα υλικά παραγωγής στο τελικό προϊόν. Μπορεί να είναι Quality lvl1 για παράδειγμα που αυξάνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σύνοψη

To Atelier Meruru είναι το καλύτερο παιχνίδι της τριλογίας. Η μάχη έχει γίνει πιο ενδιαφέρουσα με τα super skills, η αλχημεία επίσης και τα κτίσιμο της πόλης δένει καλά όλο το παιχνίδι. Η διάρκειά του είναι σύντομη, περίπου 15-20 ώρες για να ολοκληρωθεί. Δυστυχώς βέβαια είναι ακόμη ένα παιχνίδι με περιθώριο χρόνου και θα σας αγχώσει κάπως. Ενδέχεται να περάσουν τα 5 χρόνια και να μην έχετε εκπληρώσει τον αρχικό σκοπό σας. Μην απογοητεύεστε καθώς υπάρχει και το NG+ που μεταφέρετε όπλα και χρήματα. Αν πάλι ένα gameplay το θεωρήσετε αρκετό δεν υπάρχει λόγος να το ξανά παίξετε και πηγαίνετε παρακάτω. Οι fans των κλασικών RPG θα το λατρέψουν!

Αφήστε ένα σχόλιο!