Tuesday, April 30, 2024
Reviews

The Long Dark – Nintendo Switch Review

the long dark

Όταν έχεις να ανέβεις ένα βουνό, μη νομίζεις ότι θα γίνει μικρότερο αν περιμένεις.” – H. Jackson Brown, Jr., 1940-, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας.

Το The Long Dark δε μας συστήθηκε τώρα. Κυκλοφόρησε το 2017 στις υπόλοιπες πλατφόρμες και προσφάτως πήρε τον δρόμο του Switch. Πρόκειται για ένα open world survival craft sandbox, αλλά ας τα πιάσουμε ένα ένα.

Bright lights flare across the night sky. The wind rages outside the thin walls of your wooden cabin. A wolf howls in the distance. You look at the meager supplies in your pack, and wish for the days before the power mysteriously went out. How much longer will you survive?

Welcome to THE LONG DARK, the innovative exploration-survival experience Wired magazine calls “the pinnacle of an entire genre”.

Setting

Σκεφτείτε ένα βουνό που μπορεί να έχετε επισκεφθεί. Τριγύρω χιόνι, φύση, ζωάκια. Τώρα σκεφτείτε ότι όλο αυτό εκτείνεται σε τεράστια απόσταση, χωρίς ηλεκτρισμό και πολιτισμό κοντά σας. Προσθέστε στην εικόνα αυτή ότι τα προαναφερθέντα ζωάκια δεν είναι μόνο φιλικά πλάσματα, αλλά και σαρκοφάγοι θηρευτές όπως λύκοι και αρκούδες.

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκετε και ο χαρακτήρας σας που πρέπει να επιβιώσει με κάθε θυσία. Θα κυνηγήσετε, θα λεηλατήσετε εγκαταλειμμένα σπίτια ακόμα και νερό από την τουαλέτα θα πιείτε. Προσοχή στη δυσεντερία από μολυσμένο νερό και την τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο ή αμαγείρευτο φαΐ. Ο θάνατος καραδοκεί και τα φάρμακα που βρίσκεται είναι ελάχιστα αλλά και πολύτιμα. Στραμπουλίσματα, σπασίματα και τραυματισμοί είναι και αυτά στο πρόγραμμα. Βάλτε το μυαλό σας και τα ένστικτά σας να δουλέψουν για να επιβιώσετε.

The Long Dark Will and Astrid
Will & Astrid

Story ή Survival mode?

Το The Long Dark υποστηρίζει δύο τρόπους παιχνιδιού.

Story mode: Ξεκινάς ως ο Will Mackenzie, ένας πιλότος. Η πρώην γυναίκα σου, σου ζητάει να τη μεταφέρεις μαζί με μία περίεργη βαλίτσα αλλά στην πορεία το αεροπλάνο πέφτει. Μένεις μόνο σου με τραυματισμένο πόδι, συντρίμμια και χιόνι παντού. Όσο απολαυστικά και να είναι τα βουνά του Καναδά πρέπει να τα καταφέρεις να βρεις την Astrid και να βγείτε ζωντανοί.

Survival mode: Είσαι εντελώς μόνος σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος. Ξεκινώντας νέο παιχνίδι βάζεις τις ρυθμίσεις που θέλεις και αρχίζει ένας αγώνας για τη ζωή. Το παιχνίδι θα διαρκέσει όσο είσαι ζωντανός…

The Long Dark

Technical

Το παιχνίδι τρέχει υπέροχα χωρίς θέματα και με ωραίο χειρισμό. Χρειάστηκαν να γίνουν θυσίες στα γραφικά για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα αλλά τίποτα που να με ενόχλησε. Σε docked φαίνεται πιο έντονα ειδικά εάν έχετε εικόνα του παιχνιδιού από άλλες πλατφόρμες. Έχει συχνά loading screens με οριακά αποδεκτή διάρκεια αναμονής. Σε συνθήκες νύχτας παρότι έχεις φακό δυσκολεύεσαι να δεις αλλά είναι μέρος της εμπειρίας και όχι τεχνικό πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες λεπτομέρειες στο παιχνίδι που συνθέτουν τoν καμβά του The Long Dark.

Sound

Η μουσική λάμπει δια της απουσίας της. Ακούς τη φύση σαν να ήσουν σε αυτήν, σε επίπεδα που αγγίζουν τα ASMR. Θροΐσματα, αέρας, τα βήματά σου, η βαριά από την κούραση ανάσα σου, γρυλίσματα και άλλα πολλά είναι η μουσική του παιχνιδιού. Το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο αυξάνει το immersion σου και γίνεται μέχρι και ανατριχιαστικό. Με τα ακουστικά στα αυτιά ένιωσα να είμαι τσιτωμένος και προσηλωμένος στον περίγυρό μου.

Εν κατακλείδι

Το παιχνίδι με δυσκόλεψε στην αρχή γιατί τα survival παιχνίδια δεν είναι καθόλου του γούστου μου. Ξεκίνησα όμως με το story mode και δίνοντας μου έστω και μια ιδέα σεναρίου για αρχή με παρακίνησε. Κόλλησα με το περιβάλλον και τους ήχους και κατέληξα να το απολαμβάνω. Ήταν μια ευχάριστη αλλαγή ανάμεσα από τα μεγάλα μου sessions του Hades. Θα ήθελα να είναι παραπάνω ώρες και πιο πλούσια η ιστορία. Είναι ένα ωραίο παιχνίδι όμως με δυνατότητα αρκετών ωρών gameplay μέσω του survival mode που σίγουρα αξίζει τα λεφτά του.

+Διάφορα modes για όλα τα γούστα

+Διάφορα επίπεδα δυσκολίας

+”Τρέχει” πολύ καλά

– τα γραφικά σε docked

– μικρή ιστορία χωρίς πρωτοτυπία

8 / 10 - eight out of ten
8/10

Ευχαριστούμε την Hinterland Games για την παραχώρηση του κωδικού.

  • Tested on: Nintendo Switch
  • Developer/ Publisher :   Hinterland Studio
  • PEGI Rating: 16
  • Available for: Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One
  • Release date : 17/09/2020
  • Genre: Adventure
  • Game file size: 8.2GB
  • Players: 1 player

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!