Donkey Kong Country 2: 25 χρόνια

Donkey Kong Country 2

Τον Δεκέμβριο του 1995 οι Ευρωπαίοι χρήστες Super Nintendo είχαν έναν πολύ καλό λόγο να χαίρονται. Κυκλοφορούσε από τη Rare το Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest. Ο τίτλος θα έδινε περαιτέρω ζωή στην κονσόλα τους. Ειδικά σε μια περίοδο που πολλοί  κατέφευγαν στην αγορά ενός Sony Playstation ή Sega Saturn. Ενώ οι 32-bit κονσόλες έκαναν τα πρώτα τους βήματα, το παιχνίδι της Rare κυκλοφορούσε σε μία ώριμη και πετυχημένη κονσόλα. Όλα αυτά από μία εταιρεία που ήταν τότε στα καλύτερα της. 

Ανάπτυξη του παιχνιδιού

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού ξεκίνησε άμεσα με την κυκλοφορία του πρώτου Donkey Kong Country στα τέλη του 1994. Το DKC 2 χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών με το πρώτο παιχνίδι της τριλογίας, όπου 3D γραφικά μετατρέπονταν σε 2D pre-rendered sprites.  Ωστόσο οι προγραμματιστές της Rare όντας πλέον πιο έμπειροι, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ακόμα πιο λεπτομερή και πλούσια γραφικά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι.

Προκειμένου να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των παικτών, ο Donkey Kong δεν είναι πλέον επιλέξιμος χαρακτήρας στο παιχνίδι. Τον έχει απαγάγει ο κακός King K.Rool. Tον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πλέον ο Diddy Kong από το πρώτο παιχνίδι. Παρέα με τη φίλη του Dixie Kong, η οποία έκανε το ντεμπούτο της εδώ.

Περισσότερα για την Dixie

Η δημιουργία της Dixie Kong, ένας χαρακτήρας ελαφρύς σε σχέση με τον βαρύ Donkey Kong έδωσε την ευκαιρία στη Rare για νέους μηχανισμούς gameplay. Οι δύο χαρακτήρες ήταν ιδιαίτερα γρήγοροι, ευκίνητοι και είχαν και ομαδικές κινήσεις μεταξύ τους.

Σχεδόν 50 ονόματα ήταν υποψήφια για την Dixie, συμπεριλαμβανομένων των Diddiane, Didene, Dee, Daisy, Dandi, Dolly, Dizzie, Danni, Dippy και Ducky.

Donkey Kong Country 2

Ο κόσμος του DKC 2

Το παιχνίδι δεν διαδραματίζεται πλέον στο νησί του Donkey Kong, αλλά στο νησί των εχθρών Kremlings. Έτσι δίνεται πλέον διαφορετική ατμόσφαιρα στο παιχνίδι. Το νησί των Kremlings έχει πολλά μορφολογικά επίπεδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Βάλτοι, ορυχεία, ποτάμια μάγματος, δάση, κάστρα, παγωμένες σπηλιές, κυψέλες και λούνα παρκ, δίνουν δυνατές εναλλαγές τοπίων στα επίπεδα. Τόσο από πλευρά γραφικών και ατμόσφαιρας, όσο και από επίπεδο gameplay.

Το παιχνίδι επίσης συμπεριλαμβάνει πολλά κάθετα επίπεδα. Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι είχε μόνο ένα, το Slipslide Ride, μία παγωμένη σπηλιά.

Επίσης έγινε μία γενικότερη οργάνωση των bonus επιπέδων που πλέον είχαν λόγο ύπαρξης. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα collectibles και τα ζώα – φίλοι που μπορούσε ο παίκτης να χρησιμοποιήσει. Έτσι το παιχνίδι απόκτησε gameplay εμπλουτισμενο με νέα στοιχεία.

O βαθμός δυσκολίας επίσης ανέβηκε, ενώ βελτιώθηκαν κατά πολύ και τα bosses. Τέλος δημιουργήθηκε ένας μυστικός κόσμος με πέντε πολύ δύσκολα επίπεδα για να τεστάρει τις δυνατότητες των παικτών. Μόνο όσοι τα έβγαζαν θα κατάφεραν να δουν το πραγματικό τέλος τους παιχνιδιού.

Donkey Kong Country 2

David Wise

Τον ήχο του παιχνιδιού ανέπτυξε εξ ολοκλήρου ο David Wise. Επιστρέφει από το πρώτο παιχνίδι και δημιουργεί ένα από τα πιο αγαπημένα soundtracks πολλών Nintendo fans. Μουσικές όπως το Stickerbrush Symphony και το Forest Interlude δείχνουν να ξεπερνούν τις δυνατότητες του SNES και να ανταγωνίζονται τα ανώτερα Playstation και Saturn. Γι’ αυτό άλλωστε και η Nintendo διαφήμιζε τον ήχο του παιχνιδιού “με ποιότητα CD” (όπως λέμε “με ray tracing” σήμερα!).

https://www.youtube.com/watch?v=fzsyEXrRQ-E

Χρονος ανάπτυξης

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού διήρκεσε λιγότερο από έναν χρόνο. Η ομάδα ανάπτυξης ήταν τόσο δυνατή, που το Donkey Kong Country 2 ξεπέρασε αντικειμενικά σε πολλά επίπεδα το πρώτο παιχνίδι. Γραφικά, ήχος, χειρισμός, επίπεδα, χάρτες, μυστικά, ατμόσφαιρα κτλ ήταν σαφώς αναβαθμισμένα.

Πωλήσεις

Παρόλα αυτά το 1995 το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το Yoshi’s Island. Το Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest κατέλαβε δικαιωματικά τη δεύτερη θέση.

Μέχρι το τέλος ζωής του SNES, είχε την πέμπτη θέση, σε συνολικές πωλήσεις, της κονσόλας (5.150.000 τεμάχια). Ξεπέρασε σε πωλήσεις ακόμα και το the Legend of Zelda: A link to the Past (4.610.00 τεμάχια).

Η τριλογία των Donkey Kong Country έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1996 με το Dixie’s Double Trouble. Για πολλούς η σειρά των DK στιγμάτισε το Super Nintendo στη συνείδηση τους ως μία από τις καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Με την βοήθεια βέβαια απο τα παιχνίδια Super Mario και τα πολλά RPG που κυκλοφόρησαν γι’ αυτή.

True Ending

Μια retro ματιά

Η ιστορία του DKC 2 είναι τέτοια που αρκετοί βλέπουν με πολύ νοσταλγία το παιχνίδι. Όλοι έχουμε όμορφες παιδικές αναμνήσεις με τα παιχνίδια που μεγαλώσαμε. 25 χρόνια αργότερα όμως, αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του ή θα απογοητευτεί με ξεπερασμένα γραφικά και gameplay;

Η απάντηση είναι απλή και είναι ένα σίγουρο ναι. Ο βασικός λόγος είναι ο πολύ καλός και άμεσος χειρισμός, οι εναλλαγές των καλοσχεδιασμένων επιπέδων και η γενικότερη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Πολλοί ίσως να απογοητευτούν από την σχετικά υψηλή δυσκολία του παιχνιδιού και τα πολλά retries που απαιτούν πολλές πίστες. Ωστόσο το παιχνίδι είναι σπάνια άδικο από άποψη ξαφνικών εχθρών ή κακής κάμερας. Απαιτεί ωστόσο υπομονή, ειδικά προς το τέλος του.

Γραφικά

Τα γραφικά μπορεί πλέον να μην εντυπωσιάζουν ως prerendered 3D γραφικά, στέκουν όμως δυνατά ως pixel art. Αυτό επιτυγχάνεται με την καθαρότητα τους, τον καλό τους σχεδιασμό, το animation και την πλούσια χρήση χρωμάτων. Η χαμηλή ανάλυση 320 x 240 pixels του SNES είναι εννοείται απογοητευτική και θολή στις σημερινές HD τηλεοράσεις. Ειδικά παίζοντας σε SNES με RGB SCART καλώδιο. Τουλάχιστον πλέον μπορείτε να το κατεβάσετε στο Switch σας. Εκεί είναι όλα πολύ πιο καθαρά. O ήχος και η μουσική παραμένουν ακόμα σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς εδώ δεν υπάρχει το χάσμα της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως στα γραφικά.

Συλλεκτικότητα

Μία σφραγισμένη Ευρωπαϊκή Pal έκδοση του DKC 2, σε γενικές γραμμές, δεν βρίσκεται εύκολα στις online δημοπρασίες. Ίσως να χρειάζονται και χρόνια για να εμφανιστεί κάποιο προς πώληση και αυτό σε τιμές άνω των 1.500 €. Αντίθετα οι αμερικάνικες και ιαπωνικές sealed εκδόσεις του παιχνιδιού είναι πολύ πιο συνηθισμένες και οικονομικές.

Ακόμα πιο σπάνιο είναι το Αυστραλιανό Pal bundle του παιχνιδιού με την κονσόλα Super Nintendo. Ονομάζεται Pirate Pak και υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησαν περίπου 1.000 – 5.000 τεμάχια αυτού του bundle. Σπάνια εμφανίζεται πλέον σε δημοπρασίες. Είναι το μόνο bundle που κυκλοφόρησε το παιχνίδι με την κονσόλα και μόνο στην Αυστραλία. Η τιμή του, αν εμφανιστεί σε δημοπρασία, ξεπερνά τα 2.000 €.

DKC 2 Pirate Pak
Το Αυστραλιανό bundle του Super Nintendo με το Donkey Kong Country 2.

Πιο συχνή και αρκετά συλλεκτική είναι η Pal έκδοση του παιχνιδιού σε μεγάλο κουτί με τον οδηγό στρατηγικής μέσα. Σε μη σφραγισμένη μορφή στοιχίζει περίπου 500 €.

Τέλος το αυθεντικό CD με το soundtrack του παιχνιδιού σε καλή κατάσταση θα σας στοιχίσει περίπου 300 €.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο την παρουσίαση των Nintenders για τον Gunpei Yokoi.

Ευχαριστούμε τον Ηλίας Περγαντή για αυτό το αφιέρωμα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *