Saturday, April 20, 2024
Guides

Guide: Οι κωδικοί ονομασίας κονσολών και περιφερειακών της Nintendo

Αν τυγχάνει να έχετε οποιαδήποτε κονσόλα ή περιφερειακό της Nintendo στα χέρια σας, γυρίστε το από την άλλη πλευρά και θα δείτε ορισμένους κωδικούς που αρχίζουν κυρίους με 3 γράμματα. Αν γυρίσετε το Switch για παράδειγμα θα δείτε έναν κωδικό HAC-001 αν έχετε το πρώτο μοντέλο ή HAC-001(01) αν έχετε το μοντέλο 2019 με τη μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.

Το Nintendo Life έκανε ένα άρθρο που αφορά τις κωδικές ονομασίες των προϊόντων της Nintendo από την πρώτη κονσόλα μέχρι και σήμερα. Λογικά θα λείπουν μερικά προϊόντα και κονσόλες αλλά ο σκοπός είναι να καταλάβουμε τη λογική της εταιρείας πίσω από αυτό όπως και να διακρίνουμε διαφορετικά μοντέλα. Όσοι θέλετε να δείτε τα πάντα σας παραπέμπω στο παρακάτω link.

Famicom (HVC) / NES (NES)

Η πρώτη οικιακή κονσόλα, το Famicom είχε την κωδική ονομασία HVC που σημαίνει Home Video Computer. Η κύρια κονσόλα είχε το συμπλήρωμα ‘-001’ ενώ το AC adaptor είχε ‘-002’.

Στη δύση η κονσόλα ονομάστηκε NES και η κωδική ονομασία του προϊόντος ήταν επίσης NES. Πρώτη φορά και τελευταία συμβαίνει αυτό. Το χειριστήριο της δύσης είχε κωδικό (NES-004), το Zapper (NES-005) και το Cleaning Kit (NES-030). Το Cleaning Kit ήταν ένα cartridge καθαρισμού της κονσόλας.

Game Boy (DMG) / Game Boy Pocket (MGB) / Game Boy Color (CGB)

Το πρώτο Game Boy ήταν γνωστό με τον κωδικό DMG-01, το οποίο σημαίνει Dot Matrix Game.

Το Game Boy Pocket από την άλλη ως διαφορετικό μοντέλο, είχε διαφορετικό κωδικό, τον MGB-001, που μάλλον σημαίνει Mini Game Boy. Το Game Boy Light που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία είχε τον κωδικό MGB-101. Ο κωδικός 101 μάλλον παραπέμπει σε βελτιωμένη οθόνη, θα το δούμε και παρακάτω.

Super Famicom (SHVC) / Super NES (SNS/SNSP)

Στην Ιαπωνία το Super Famicom είχε την κωδική ονομασία SHVC-001. Προσέθεσαν δηλαδή το “S” μπροστά από το HVC του Famicom, που σημαίνει ‘Super Home Video Computer’.

Στη Βόρεια Αμερική ωστόσο είχαν τον κωδικό SNS-001 ενώ στην Ευρώπη τον SNSP-001 με το P να σημαίνει την PAL έκδοση. Τα χειριστήρια είχαν κωδικό SNSP-004 και τα cartridges SNSP-006. Αν έχετε ένα cartridge Snes ελέγξτε την πάνω δεξιά γωνία του.

Virtual Boy (VUE)

Το Virtual Boy είχε κωδική ονομασία VUE-001 που αποκωδικοποιείται ως Virtual Utopia Experience.

Game Boy Advance (AGB) / Game Boy Advance SP (AGS) / Game Boy Micro (OXY)

Ακολουθώντας τα MGB και CGB που αναφέρθηκαν προηγουμένως, το Game Boy Advance είχε τον κωδικό AGB-001, ο οποίος αποκωδικοποιείται ως ‘Advanced Game Boy’. Τα περιφερειακά του GBA link cable με κωδικό AGB-005 ενώ το Wireless Adaptor με AGB-015.

Το επόμενο μοντέλο, το Game Boy Advance SP είχε κωδικό AGS-001, που σημαίνει μάλλον “Advanced Game Boy Special”. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η κωδική ονομασία του Game Boy Micro με κωδικό OXY-001, ο οποίος δεν έχει αποκωδικοποιηθεί για την ώρα, ίσως αναφέρεται στην ορμόνη οξυτοκίνη (oxytocin).

Nintendo 64 (NUS)

Το Nintendo 64 ανακοινώθηκε ως Ultra 64 και αργότερα κατέληξε στην τελική του ονομασία. Η κωδική του ονομασία ήταν NUS-001, που σημαίνει Nintendo Ultra Sixty Four, εμπνευσμένο από την πρώιμη ονομασία του σε στάδιο ανάπτυξης.

Τα περιφερειακά του Rumble Pak με κωδικό NUS-013, το Expansion Pak με κωδικό NUS-007, το Transfer Pak με κωδικό NUS-019 ενώ το Jumper Pak Ejector είχε κωδικό NUS-012. Τα cartridges είχα κωδικό NUS-006 όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

GameCube (DOL)

Το Gamecube είχε τον κωδικό DOL-001, εμπνευσμένο από την πρώιμη ονομασία της κονσόλας που ήταν Dolphin. Τα περιφερειακά του Wavebird με DOL-004, Wavebird Wireless Receiver με DOL-005 και τα DK Bongos με DOL-021.

Nintendo DS (NTR) / DS Lite (USG) / DSi (TWL) / DSi XL (UTL)

Το πρώτο Nintendo DS είχε τον κωδικό NTR-001, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, που προερχόταν από την πρώιμη ονομασία της κονσόλας Nitro.

To DS Lite βέβαια είχε κωδικό USG-001, ο οποίος δεν ξέρουμε πως προκύπτει. Ορισμένοι θεωρούν πως προέρχεται από την Ιαπωνική λέξη Usugata που σημαίνει λεπτός, αφού ήταν πιο slim από το πρώτο DS.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο μπερδεμένη με το Nintendo DSi να έχει κωδικό TWL-001 και το Nintendo DSi XL να έχει UTL-001.

Wii (RVL)

Το Wii έχει την κωδική ονομασία RVL-001 που προέρχεται από την πρώιμη ονομασία της κονσόλα ως Revolution. Εδώ να προσθέσουμε ότι τα μοντέλα με κωδικό RVL είναι συμβατά με τα δισκάκια Gamecube. Τα επόμενα μοντέλα, μετά το 2011 με κωδικό RVK-001 δεν είναι συμβατά με τα παιχνίδια Gamecube.

Nintendo 3DS Family (WTF…)

Εδώ αρχίζει το χάος. Οι κωδικές ονομασίες της οικογένειας 3DS μας έχουν μπερδέψει και δεν ξέρουμε από που προέρχονται. Το πρώτο 3DS με aqua χρώμα έχει κωδικό CTR-001. Μερικοί λένε ότι σημαίνει “Control To citRus”.

Το Nintendo 3DS XL έχει κωδικό SPR-001, ενώ το New Nintendo 3DS έχει KTR-001 και το New Nintendo 3DS XL έχει RED-001.

Όσο για το New Nintendo 2DS έχει κωδικό FTR-001 ενώ το New Nintendo 2DS XL κωδικό JAN-001. Λένε ότι πλέον στη Nintendo επιλέγουν τις κωδικές ονομασίες κάπως στην τύχη.

Wii U (WUP)

Το Wii U ανακοινώθηκε ως Project Cafe όσο ήταν στην ανάπτυξη για να καταλήξει στην τελική του ονομασία. Παρόλα αυτά η κωδική του ονομασία είναι WUP-001, μάλλον Wii U Project?

Nintendo Switch (HAC) / Switch Lite (HDH)

Τέλος φτάσαμε και στην οικογένεια Switch. Το πρώτο Nintendo Switch έχει κωδική ονομασία HAC-001, το οποίο μάλλον σημαίνει Hybrid Ability Console? Το μοντέλο Switch 2019 έχει κωδικό HAC-001(01) ενώ το Switch Lite έχει κωδικό HDH-001.

Αν ρίξετε μια ματιά πίσω από τα joy-cons θα δείτε ότι έχουν και αυτά κωδική ονομασία με το αριστερό να είναι HAC-015 και το δεξί HAC-016.

Κωδικό έχει και ο επίσημος φορτιστής με HAC-002 ενώ το USB καλώδιο του PRO Controller έχει HAC-010. Δείτε την πλήρη λίστα με τους κωδικούς των περιφερειακών του Switch.

  • HAC-001: Switch Console
  • HAC-002: AC Adapter
  • HAC-003: Console Battery
  • HAC-004
  • HAC-005
  • HAC-006: Joy-Con Battery
  • HAC-007: Dock
  • HAC-008: Game Card
  • HAC-009: Game Case
  • HAC-010: Charging Cord
  • HAC-011: Joy-Con Grip
  • HAC-012: Charging Grip
  • HAC-013: Pro Controller
  • HAC-014: Joy-Con Strap
  • HAC-015: Joy-Con (L)
  • HAC-016: Joy-Con (R)
  • HAC-017
  • HAC-018:Nintendo Switch液晶保護シート (screen protector)
  • HAC-021:Nintendo Switch キャリングケース (carrying case)

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο!