Saturday, April 20, 2024
Άρθρα

Ξέρατε οτι…ο Mario αρχικά ονομαζόταν Jumpman;


Ο αγαπημένος μας υδραυλικός, ο Mario, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο arcade “Donkey Kong” του 1981. Ωστόσο το πραγματικό του όνομα το παρέλαβε αργότερα, με την έλευση του Donkey Kong Jr. Πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Arcade Donkey Kong
Donkey Kong arcade

“Mr. Video”

Όταν ακόμα ο Shigeru Miyamoto σχεδίαζε το παιχνίδι, στον χαρακτήρα του Mario απευθύνονταν ως ‘Mr. Video’ και ως ‘Ossan,’ ιαπωνικός τίτλος για τον “μεσήλικα άντρα”.

Jump Mario, jump

Mario art
Donkey Kong

Τελικά το επίσημο όνομα που του απένειμαν ήταν το ‘Jumpman’ λόγω της ομοιότητας του με τις λέξεις PacMan και Walkman.

Βέβαια η ειρωνεία της υπόθεσης είναι η εξής: ο λεγόμενος Jumpman αρχικά δεν μπορούσε να πηδήξει. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Miyamoto με τον Satoru εξήγησε ότι στην original version του παιχνιδιού ο κεντρικός χαρακτήρας δεν ειχε την ικανότητα να πηδάει. Ωστόσο τα καινούργια arcade που του ανατέθηκαν για το νέο παιχνίδι είχαν μοχλό και κουμπί κάτι το οποίο διευκόλυνε τον Miyamoto. Έτσι ο Μάριο απέκτησε την χαρακτηριστική του κίνηση

Miyamoto: Originally it was a game where you had to escape from a maze. To have allowed players to jump and avoid dangers would have spoiled the strategic element of the game. But then we thought: ‘If you had a barrel rolling towards you, what would you do?

Donkey Kong Jr arcade

Εμφάνιση

Στον Mario λοιπόν δόθηκε το χαρακτηριστικό κόκκινο παντελόνι και μπλε μπλουζάκι για να “πιάνεται”το σώμα του πιο εύκολα απο τα μάτια μας. Επίσης αυτό έγινε για να συμβαδίζει και με το αρχικό του επάγγελμα, αυτό του ξυλουργού.

Mario

Ειδικά όσον αφορά το μουστάκι και το καπέλο, αποτέλεσαν μια “όαση” για τους developers, αφού αποτέλεσαν εύκολη και αποτελεσματική λύση σε μια περίοδο που τα arcade δεν μπορούσαν να διαχειριστούν και να αποδώσουν χαρακτηριστικά προσώπου και λεπτομέρειες όπως τρίχες.

Και κάτι έξτρα για τον Mario…

Ο αληθινός Mario δεν ήταν υδραυλικός αλλά “σπιτονοικοκύρης“. Κατά την δημιουργία του Donkey Kong Jr., ένας υπάλληλος της Nintendo παρατήρησε οτι ο χαρακτήρας έμοιαζε στον Mario Segale, τον Ιταλό σπιτονοικοκύρη των γραφείων της Nintendo στην Αμερική. Προς τιμήν του – και λόγω ομοιότητας – “βαφτίστηκεMario ο εμβληματικός χαρακτήρας της Nintendo.

Πίσω απο κάθε όνομα, πίσω απο κάθε παιχνίδι της Nintendo κρύβεται μια ιστορία. Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα.

Credits: Πηγή 1 , Πηγή 2, Πηγή 3

Αφήστε ένα σχόλιο!