Wednesday, April 24, 2024
Άρθρα

Ξέρατε ότι…Tο όνομα της Nintendo σχετίζεται με τις κάρτες Hanafuda

Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε την Nintendo. Όλοι απολαμβάνουμε τα παιχνίδια της, όλοι διασκεδάζουμε με τις κονσόλες της… Από που όμως προέρχεται το όνομα της; Ποιά η σχέση της με τις κάρτες Hanafuda και τί ακριβως είναι αυτές; Για να δούμε…

Κάρτες Hanafuda σε έκθεση

Χρειάστηκε να ψάξουμε βαθιά στην ιστορία για να ανακαλύψουμε τις ρίζες του ονόματος της Nintendo. Και τα καταφέραμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι πίσω στον χρόνο…

Ίδρυση της Nintendo

23 Σεπτεμβρίου του 1889 ιδρύεται στο Κιότο, απο τον Fusajiro Yamauchi, η Nintendo με την επωνυμία Nintendo Koppai.

Τα πρώτα Headquarters της Nintendo

Koppai σημαίνει κάρτες. Ωστόσο τα Κάντζι(ιδεογράμματα) μπορούν να διαβαστούν και ως “karuta,” το οποίο σημαίνει “παίζοντας κάρτες”.

Πώς σχετίζονται όμως οι κάρτες με την Nintendo;

Ο Fusajiro Yamauchi, ενας άνθρωπος με ταλέντο και όραμα, αποφασίζει να ξαναεισάγει στην αγορά της Ιαπωνίας τις κάρτες Hanafuda.
Πρόκειται για κάρτες οι οποίες ήταν σε μέγεθος μικρότερες απο τα τραπουλόχαρτα της Δύσης, φτιαγμένες απο φλοιό μουριάς και διακοσμημένες με ζωγραφιές από λουλούδια. Εξού και το όνομα. Hana σημαίνει λουλούδι. Κάθε πακέτο περιείχε 48 κάρτες χωρισμένες σε 12 ομάδες. Κάθε ομάδα αντιπροσώπευε και έναν μήνα του χρόνου και αντιστοιχούσε στην εικονογράφιση ενός άνθους. Όλα τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και είναι σημαντικά για την ιαπωνική κουλτούρα και παράδοση.

Κάρτα Hanafuda με το χαρακτηριστικό λουλούδι kiri (桐), Παυλώνια, που αντιπροσωπεύει τον Δεκέμβριο μήνα


Εκείνη την περίοδο λοιπόν, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ειχε απαγορεύσει την κυκλοφορία “τυχερών” παιχνιδιών και καρτών που έφεραν επάνω τους νούμερα. Ωστόσο επειδή οι κάρτες Hanafuda είχαν ζωγραφιές επάνω τους δεν θεωρήθηκαν κίνδυνος για “στροφή” προς τον τζογο. Μέχρι και την ίδρυση της Nintendo Koppai, οι κάρτες Hanafuda ειχα αρχίσει να μην έχουν τόση ζήτηση στην αγορά αλλά αυτο άλλαξε δραματικά με τον Fusajiro Yamauchi.
Έκτοτε οι κάρτες ξαναέγιναν διάσημες και μάλιστα η Nintendo Koppαi ξεκίνησε να παράγει κάρτες οικονομικότερες απο πιο φθηνά υλικά έτσι ώστε να είναι μεγαλύτερο το κέρδος, υπό την ονομασία Tengu.

Κάρτες Tengu


Τα Τengu είναι πλάσματα που τα συναντάμε στην ιαπωνική μυθολογία. Θεωρούνται θεϊκές μορφές. Αργότερα στον βουδισμό οι Tengu αναφέρονται ως δαίμονες και προάγγελοι του πολέμου.

Ποιά η σχέση τους όμως με την Nintendo?


Γλωσσολογικά λοιπόν, εάν χωρίσουμε την λέξη Nintendo θα προκύψουν τρεις καινούργιες “λεξεις” : Nin(任) – ten(天 ) – do(堂)

Η λέξη “ten”


Πολλοί ερμήνευσαν την λέξη “ten” με την κυριολεκτική της εννοια που ειναι ο παράδεισος. Έτσι η Nintendo κατέληξε να σημαίνει “να αφήνεις την τύχη/μοίρα στον παραδεισο”. Αυτή η μετάφραση όσο ωραία και αν ακούγεται δεν έχει κάποια ιστορική βάση και ούτε έχει επιβεβαιωθεί επίσημα απο κάποιο ιδρυτικό μέλος της Nintendo.

Άρα λοιπόν τι μπορεί σημαίνει;

Η λέξη “ten” εμπεριέχει το ίδιο Κάντζι( ιδεόγραμμα) με την λέξη Tengu. Τυχαίο?Σύμφωνα με το The History of Nintendo by Nintendo Dream μάλλον όχι.

Άγαλμα του “δαίμονα” Tengu

Ο Tengu, το τεράστιο κόκκινο πλάσμα με την υπερμεγέθη μύτη, που προαναφέραμε, στην σύγχρονη εποχή κατέληξε να συμβολίζει τα τυχερά παιχνίδια καρτών και τον παράνομο “τζόγο”. Για τον λόγο αυτό, όσοι επισκέπτονταν μέρη “απολαύσεως” και παιχνιδιών για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα τυχερά παιχνίδια καρτών έτριβαν την μύτη τους. Κάτι σαν “μυστικό σύνθημα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κάντζι για το λουλούδι και για την μύτη ειναι το ίδιο. Άρα μήπως η λέξη Hanafuda είχε διττή σημασιολογία?


Η λέξη “do”

Μπαίνει συχνά στο τέλος του ονόματος των εταιρειών και μεταφράζεται ως ναός ή άσυλο. Αυτο δείχνει τον σεβασμό προς την ίδρυση της εταιρείας και προσφέρει κύρος.


Η λέξη nin


Α. Μεταφράζεται ως αυτός που του επιτρέπεται να κάνει κάτι οπότε συνδυαστικά Nintendo θα μπορούσε να σημαίνει ο “ναός” -μεταφορικά- που πουλάει Hanafuda ή το “ιερό” που του επιτρέπεται να πουλάει/φτιάχνει κάρτες.

Β. Εναλλακτική λέξη για μετάφραση είναι η υποχρέωση/το καθήκον

Γ. Μία ακόμα πιο ετυμολογική προσέγγιση σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να σχετίζεται με την λεξη “ninkyo dantai“. Ένας ορισμός που χρησιμοποιούνταν απο την Yakuza όταν χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους και έχει την έννοια της ανθρωπιστική ομάδας.

Τι σχέση όμως έχει η Yakuza με την Nintendo;


Οι οπαδοί της Yakuza, ηταν φανατικοί με τον “τζόγο” και τα τυχερά παιχνίδια. Το όνομα τους προέκυψε απο έναν συγκεκριμένο συνδυασμό αριθμών, το 8-9-3 ( yatssu – ku – san) στο γνωστό παιχνιδι Oichokabu, όπου εάν τον κάνεις παίρνεις 0 πόντους. Με την πάροδο των χρόνων η λέξη Yakuza άρχισε να σημαίνει “άχρηστος” και δινόταν στους φανατικούς “τζογαδόρους”. Στο βιβλίο “Game Over: How Nintendo Conquered the World” ο David Sheff εγραψε ότι ο μεγαλύτερος αγοραστής των Hanafuda ηταν η Yakuza.

Ποικιλία καρτών Hanafuda


Αυτό συνέβαινε επειδή όταν ξεκινούσαν ενα παιχνίδι έπρεπε για λογους “ασφαλείας” να χρησιμοποιήσουν καινούργια και αχρησιμοποίητη στοίβα απο κάρτες. Έτσι κατέληξε να αποτελεί τον πιο κερδοφόρο πελάτη της Nintendo και την ώθησε να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο στην αγορά.


Η Nintendo αργότερα σπάζοντας τα δεσμά της απο την πώληση καρτών συνέχισε την πορεία της και έκανε πειραματισμούς με εταιρεία ταξί, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και αλυσίδες εστίασης και φαγητού. Ώσπου το 1996 εγκαταστάθηκε στον χώρο των video games και μετέπειτα στις κονσόλες (Famicom, NES, Nintendo 64 κ.τ.λ.), κερδίζοντας την αγάπη και την προτίμηση του κόσμου ολοένα και περισσότερο.


Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τί ακριβώς σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα Nintendo, μιας και μόνο ο ιδρυτής της ξέρει απο που εμπνεύστηκε την ονομασία πάντως ένα είναι το σίγουρο. Για εμάς και για ολόκληρο τον κόσμο Nintendo σημαίνει χαρά, παιχνίδια, οικογένεια και διασκέδαση.

CREDITS: ΠΗΓΗ 1 , ΠΗΓΗ 2 , ΠΗΓΗ 3 , ΠΗΓΗ 4 , ΠΗΓΗ 5 , ΠΗΓΗ 6 , ΠΗΓΗ 7

Αφήστε ένα σχόλιο!