Sunday, June 23, 2024
Reviews

YS Origin – Nintendo Switch Review

To YS Origin είναι ένα action RPG της Ιαπωνικής Nihon Falcom, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2006 για PC. Η κυκλοφορία ήταν αποκλειστικά για την αγορά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Αποτελεί το βασικό prequel της σειράς YS, μιας πολύ επιτυχημένης σειράς RPG με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας.

Το πρώτο παιχνίδι, το YS: Ancient Ys Vanished κυκλοφόρησε το 1987 για το PC-8801 της NEC. Το στούντιο πίσω από τη σειρά YS, η Nihon Falcom είναι ένα από τα παλαιότερα software houses της Ιαπωνίας. Έχει κυκλοφορήσει πολλά διάσημα ΙΡ, όπως τα Trails και The Legend of Heroes.

To YS Origin απέκτησε αγγλική έκδοση το 2012 για PC και κυκλοφόρησε για την αγαπημένη μας υβριδική κονσόλα της Nintendo το 2020.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η γη της YS αποτελούσε έναν πραγματικό παράδεισο. Οι κάτοικοι του, ζούσαν ειρηνικά υπό την ηγεσία των Twin Goddesses και των Six Priests που τις υπηρετούσαν. Η χρήση της μαγείας ήταν καθημερινό φαινόμενο ενώ το πανίσχυρο αντικείμενο Black Pearl, επέτρεπε στους κατοίκους της YS να πραγματοποιούν θαύματα. Ξαφνικά, στρατιές δαιμόνων και τεράτων επιτίθενται στον ειρηνικό κόσμο της YS καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Οι δυνάμεις της YS δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την επίθεση και ολόκληρος ο πληθυσμός αναζητά καταφύγιο στον ψηλότερο ναό, το Solomon Shrine.

Twin Goddesses, Ladies Reah και Feena, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τους πολίτες της YS, χρησιμοποίησαν το Black Pearl για να σηκώσουν ολόκληρο τον ναό στον ουρανό. Δυστυχώς, οι δυνάμεις των δαιμόνων δημιούργησαν στην κατεστραμμένη γη το δικό τους πύργο, το Devil’s Tower και συνέχισαν την επίθεση τους. Μέσα σε όλα αυτά, οι Twin Goddesses εξαφανίζονται και δημιουργείται, από τους Six Priests, μια ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από τους καλύτερους στρατιώτες και μάγους της YS.

Η αποστολή τους είναι να βρουν τις δύο θεότητες. H τοποθεσία που πρέπει να επισκεφθούν είναι το Devil’s Tower. Mόνο αυτό έχει μείνει όρθιο στην κατεστραμμένη γη.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Αναλαμβάνετε το ρόλο είτε της Yunica Tovah, εγγονής ενός από τους Six Priests είτε του Hugo Fact, ενός από τους καλύτερους μάγους της YS. Σκοπός σας να συναντήσετε την ομάδα διάσωσης και να ανακαλύψετε τι έχει συμβεί με τις Ladies Reah και Feena.

Ποιόν χαρακτήρα θα διαλέξετε;

Κάθε ένας από τους δύο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Yunica είναι melee fighter με ειδίκευση στα close combat combos. Ο Hugo είναι ένας caster με πανίσχυρα spells.
Αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι και με τους δύο χαρακτήρες, θα ξεκλειδώσετε και έναν τρίτο χαρακτήρα, τον μυστηριώδη Claw. Όταν τελειώσετε και το δικό του playthrough ανοίγουν νέα game modes. Το Arena και Time Attack, εκεί εμφανίζεται ένας παλιός αγαπημένος και γνώριμος χαρακτήρας της σειράς YS.

Περιβάλλον

Το βασικό περιβάλλον του παιχνιδιού αποτελείται από τα έγκατα του Devil’s Tower και έχει πολλά χαρακτηριστικά dungeon crawler. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του gameplay, αλλά το YS Origin έχει και κάποια κοινά features. Κάθε εχθρός που σκοτώνετε σας δίνει SP, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας. Παράλληλα, κάθε kill σας δίνει mini buffs που είναι απαραίτητα για την πορεία σας στα dungeons του YS Origin.

Το gameplay είναι γρήγορο, όπως και η κίνηση του χαρακτήρα σας. Έχει δοθεί έμφαση στο action κομμάτι του παιχνιδιού. Κάθε όροφος του Tower έχει και το δικό του mini ή main boss, διαφορετικά τέρατα αλλά και πολλά puzzles που πρέπει να λύσετε. Υπάρχουν και τα γνωστά από άλλα games της σειράς, check points με τη μορφή αγαλμάτων. Εκεί μπορείτε να σώσετε το παιχνίδι και να κάνετε τα απαραίτητα upgrades. Φυσικά, στην πορεία θα συναντήσετε πολλούς χαρακτήρες και NPCs που ξεδιπλώνουν την ιστορία του παιχνιδιού.

O χειρισμός επίσης ακολουθεί τη λογική του Action RPG, χωρίς ιδιαίτερες πολυπλοκότητες. Υπάρχουν τα βασικά κουμπιά για κάθε κίνηση καθώς και τα ιδιαίτερα combos του κάθε χαρακτήρα. Αυτά ξεδιπλώνονται σιγά σιγά όπως εξελίσσεται το παιχνίδι. Όπως σε κάθε Action RPG ή Dungeon Crawler, το χαρακτηριστικό του grinding είναι παρών και εδώ. Χωρίς όμως να επιβαρύνει αρνητικά την όλη εμπειρία του παιχνιδιού.
Θα χρειαστεί να αναπτύξετε περισσότερο το χαρακτήρα σας πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια από τα bosses του παιχνιδιού. Ακόμη και ένα level μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα boss fights έχουν μεγάλη ποικιλία και θα χρειαστούν αρκετές δοκιμές πριν βρείτε την ιδανική στρατηγική για το καθένα. Θετικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε το Boss fight κατευθείαν μετά από μια ήττα. Το παιχνίδι δε σας επιστρέφει σε πολύ μακρινό σημείο.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του YS Origin είναι πολύ όμορφα και καλοσχεδιασμένα αν και έχουν ένα ρετρό χαρακτήρα. Μην περιμένετε πολύπλοκα 3D Models και dynamic lights στα dungeons που θα περιπλανηθείτε. Το παιχνίδι έχει απλά 3D περιβάλλον χωρίς πολλές λεπτομέρειες ή τοίχους που μπορείτε να γκρεμίσετε. Βέβαια, προσφέρει μια πολύ όμορφη και νοσταλγική οπτική εμπειρία.

Οι χαρακτήρες θυμίζουν σε σχεδιασμό, sprites από παλιά 2D JRPGs αλλά έχουν ποιότητα και πολύ καλό animation. Τα cutscenes του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένα με anime αισθητική με έμφαση στη λεπτομέρεια και τις εκφράσεις των χαρακτήρων.

Παράλληλα, όλη σας η πορεία στον κόσμο του YS Origin συνοδεύετε απο μια καταπληκτική μουσική υπόκρουση. Κάτι που συναντάμε σχεδόν σε όλους τους τίτλους της σειράς (βλέπε YS VIII Lacrimosa of Dana) αλλά και σε κάθε κυκλοφορία της Nihon Falcom γενικότερα.

Το παιχνίδι τρέχει σε «κλειδωμένα» 60fps χωρίς κανένα framedrop τόσο σε handheld όσο και docked mode.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το YS Origin αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στον κόσμο της σειράς YS. Είναι ένα story driven action RPG που θα σας μαγέψει. Η όμορφη ιστορία του και το βάθος του κόσμου στο οποίο διαδραματίζεται είναι καθηλωτικός.

Η Nihon Falcom έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να υποστηρίζει το Nintendo Switch. Φέρνει εξαιρετικά παιχνίδια στην αγαπημένη μας κονσόλα από την ευρεία γκάμα των IPs της. To YS Origin αποτελεί την ιδανική εισαγωγή σε μια σειρά που μας έχει χαρίσει μοναδικούς τίτλους. Ένας εξ αυτών το YS VIII Lacrimosa of Dana. Το 2021 αναμένουμε και το επόμενο παιχνίδι της σειράς στο Switch, το YS: Monstrum Nox. Αρνητικό σημείο, ειδικά αν συγκριθεί με τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς, είναι η μικρή του διάρκεια. Για να ολοκληρώσετε το playthrough με όλους τους χαρακτήρες δε θα σας πάρει πάνω από 15 ώρες.

Ευχαριστούμε την Dotemu, για την παραχώρηση του τίτλου.

8 / 10 - eight out of ten

Score: 8/10


+ Όμορφα anime γραφικά
+ Καλοσχεδιασμένα animations
+ Εξαιρετικά boss fights
+ Τρομερό soundtrack
– Παρουσία grinding
– Απουσία χάρτη    

Tested on Nintendo Switch

Developer: Nihon Falcom

Publisher: Dotemu

Available for: Nintendo Switch

Release date: 01-10-2020

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!