Sunday, May 19, 2024
Reviews

WARSAW – Nintendo Switch Review

Η Πολωνία είναι μια χώρα που έγινε ευρέως γνωστή στην gaming κοινότητα λόγο της CD Project και της σειράς Witcher. Η τεράστια επιτυχία της CDP έδωσε μεγάλη ώθηση στα μικρότερα studio της χώρας. Έτσι προσπάθησαν να βγουν από την αφάνεια και να δημιουργήσουν παιχνίδια που θα μπορούσαν να σταθούν στην παγκόσμια αγορά. Δύο τέτοια παραδείγματα μικρών studio είναι τα Pixelated Milk και Crunching Koalas που συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του Warsaw.

Warsaw logo

Τα studio αυτά είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη διάφορων τίτλων. Κάποιοι από τους τίτλους, στους οποίους συμμετείχαν ήταν υπό την καθοδήγηση της CD Project. Ήταν ένα παιχνίδι καρτών το Gwent και το strategy game Thronebreaker, και τα δύο διαδραματίζονται στον κόσμο του Witcher.

H τελευταία κυκλοφορία των Pixelated Milk και Crunching Koalas είναι το turn-based tactical RPG Warsaw. Το Warsaw κυκλοφόρησε για PC το 2019 και τον Οκτώβρη του 2020 βρήκε το δρόμο του για το Nintendo Switch. Τη συγκεκριμένη έκδοση θα αναλύσουμε παρακάτω.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Warsaw είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Έτσι θεωρήσαμε ότι είναι καλό να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Τα γεγονότα του παιχνιδιού έλαβαν χώρα στη Βαρσοβία το καλοκαίρι του 1944.

Την περίοδο εκείνη, ο ναζιστικός στρατός βρισκόταν σε υποχώρηση σε ολόκληρη την Πολωνία καθώς είχαν ηττηθεί κατά κράτος από τον Κόκκινο Στρατό. Η Ρωσία, υπό τον Στάλιν, ενώ νίκησε τους Ναζί στο πεδίο της μάχης, καθυστερούσε την προέλαση της προς την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη συγκεκριμένη στάση του Στάλιν. Η αλήθεια είναι ότι ο σκοπός του ήταν να δώσει χρόνο στους Γερμανούς Ναζί να καταστρέψουν πλήρως όποια μορφή αντίστασης των Πολωνών κατά την υποχώρηση τους. Έτσι θα μπορέσει ο Κόκκινος Στρατός να μπει σε μια κατεστραμμένη πόλη και να εγκαθιδρύσει μια, φιλική προς τη Ρωσία, κυβέρνηση. Απώτερος στόχος ήταν φυσικά, να ενταχθεί η Πολωνία στη ρωσική σφαίρα επιρροής με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον Στάλιν.

Η Αντίσταση της Πολωνίας, αντιλήφθηκε τους σκοπούς της Ρωσίας αλλά και το μένος των ηττημένων Ναζί. Έτσι αποφασίζει να αναλάβει άμεση δράση. Σκοπός τους ήταν να καθαρίσουν όσο ποιο γρήγορα γίνεται, τη Βαρσοβία από οποιαδήποτε ναζιστική παρουσία πριν φτάσουν οι Ρώσοι.

Το στοίχημα για την Πολωνική Αντίσταση ήταν μεγάλο. Ήθελαν να ορίσουν τη δική τους, δημοκρατική, κυβέρνηση η οποία θα κρατούσε τη χώρα απαλλαγμένη από οποιαδήποτε Ρωσική επιρροή.

Warsaw intro

Τα γεγονότα, του καλοκαιριού του 1944, έμειναν στην ιστορία ως η Εξέγερση της Βαρσοβίας. Επίσης, αποτελούν το ιστορικό υπόβαθρο του Warsaw, μέρος του οποίου παρουσιάζεται στην πολύ όμορφη εισαγωγή του.  Σκοπός σας στο παιχνίδι είναι να νικήσετε τις δυνάμεις του Άξονα και να απελευθερώσετε τη Βαρσοβία.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να διοικήσετε σωστά τις δυνάμεις της αντίστασης. Τόσο στις μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους της πρωτεύουσας όσο και στο αρχηγείο της οργάνωσης. Στο παιχνίδι ονομάζεται The Hideout.

Warsaw Hideout

The Hideout

Στο Hideout λαμβάνει χώρα κάθε μορφής προετοιμασία πριν αναλάβετε νέες αποστολές. Εδώ θα εκπαιδεύσετε τους μαχητές σας, χρησιμοποιώντας τα skill points που συγκεντρώνετε στις αποστολές. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μαχητών με μοναδικά abilities καθώς και μια μεγάλη ποικιλία builds για να κατανείμετε τα skill points. Το σύστημα ανάπτυξης των χαρακτήρων έχει μεγάλο βάθος και υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και κατευθύνσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Warsaw Maw

Ένα ακόμα στοιχείο του Hideout, είναι η δυνατότητα να στρατολογήσετε νέα μέλη της αντίστασης. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι από τα πιο σημαντικά. Αν ένας μαχητής σας σκοτωθεί σε μια μάχη τον χάνετε οριστικά. Έτσι πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχετε ένα μεγάλο αριθμό αντικαταστατών διαθέσιμο.

Άλλες ενέργειες που μπορείτε να ολοκληρώσετε στο Hideout, είναι η διαχείριση των προμηθειών σας και του οπλοστασίου σας. Επίσης, πρέπει να διαχειριστείτε το ιατρικό προσωπικό σας για να γιατρέψετε τραυματισμένους μαχητές.

Warsaw map

Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες που θέλετε στο Hideout, έρχεται η ώρα να ολοκληρώσετε αποστολές. Ο χάρτης της Βαρσοβίας είναι χωρισμένος σε περιοχές, με διαφορετικές αποστολές διαθέσιμες σε κάθε περιοχή.

Λίγα ακόμα στοιχεία

Η διαχείριση των προτεραιοτήτων σας σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ σημαντική. Αν αφήσετε μια περιοχή χωρίς να ολοκληρώσετε τις αποστολές της, πέφτει το ηθικό της Αντίστασης και κινδυνεύετε να τη χάσετε από τις δυνάμεις των Ναζί. Οι τύποι των αποστολών ποικίλουν από απλές επισκευές, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, διασώσεις μέχρι τις καθαρές μάχες.

Αφού επιλέξετε αποστολή θα μεταφερθείτε στον ανάλογο χάρτη. Εδώ, βλέπετε την περιοχή από πάνω μαζί με τις τοποθεσίες της ομάδας σας. Επίσης, θα δείτε πιθανά σημεία με loot, το σημείο των objectives αλλά και τις θέσεις των εχθρών.
Εδώ το παιχνίδι γίνεται, σχετικά τετριμμένο. Καλείστε να κινήσετε την ομάδα σας σε αυτόν τον overworld χάρτη και να προχωρήσετε προς τα objectives της αποστολής.

Warsaw arms

 Όταν συναντήσετε μια εχθρική ομάδα, η οθόνη αλλάζει σε battle mode. Σε αυτό το σημείο είναι που ξεδιπλώνεται όλο το στρατηγικό, RPG υπόβαθρο του παιχνιδιού. Καλείστε να χρησιμοποιήσετε τα μέλη της τετραμελούς ομάδας σας και τα abilities. Με αυτόν τον τρόπο θα νικήσετε ομάδες πεζικού ή συνδυασμούς πεζικού και πυροβολικού σε μια turn based μάχη. Αφού τοποθετήσετε στρατηγικά την ομάδα σας, μπορείτε να επιλέξετε την ενέργεια του καθενός.

Το αποτέλεσμα της μάχης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα επιλέγετε κάθε σας ενέργεια. Υπάρχει ένας μετρητής Action Points ο οποίος μειώνεται με βάση το κόστος κάθε ενέργειας αλλά και του χρόνου. Αυτό εντείνει και τη δυσκολία της μάχης καθώς όσο περνάει ο χρόνος υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα Action Points για να χρησιμοποιήσετε.

Warsaw troops

Αφού ολοκληρώσετε την αποστολή σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη ή να γυρίσετε στο Hideout. Εκεί μπορείτε να βελτιώσετε ή να αλλάξετε την ομάδα σας, να κάνετε διορθώσεις, επισκευές, κ.α.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του Warsaw είναι αρκετά λεπτομερή, hand drawn και με όμορφα animations και εφέ. Υπάρχει ένας γενικότερος σκοτεινός τόνος στο παιχνίδι που συνάδει απόλυτα με το ύφος της εποχής και τη θεματολογία του πολέμου. Μόνο μελανό σημείο, είναι ο overworld χάρτης ο οποίος μοιάζει κενός και βαρετός που θυμίζει περισσότερο σχέδιο κάτοψης μιας περιοχής.

Warsaw Vs

Η απόδοση του παιχνιδιού στο Switch είναι άριστη, χωρίς framedrops ή άλλα προβλήματα. Τα sprites και το μενού είναι αρκετά μεγάλα χωρίς να χάνουν σε ποιότητα τόσο σε docked όσο και handheld mode.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η γενικότερη σκοτεινή ατμόσφαιρα και το ύφος των αποστολών θα σας κάνουν να νιώσετε ότι αγωνίζεστε για έναν χαμένο σκοπό. Αυτό έχει γίνει σκόπιμα καθώς οι developers ήθελαν να είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τα πραγματικά γεγονότα της Εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Warsaw plan

Το Warsaw είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο turn based tactical RPG. Έχει μεγάλο βάθος στο σύστημα μάχης και ανάπτυξης των χαρακτήρων σας. Τα δύο studio χρησιμοποίησαν στο έπακρο όλη τους την εμπειρία από προηγούμενος τίτλους για να δημιουργήσουν ένα πλήρες strategy παιχνίδι.

Αν είστε φίλοι του συγκεκριμένου είδους αξίζει να δώσετε στο Warsaw τον χρόνο που απαιτείται για να εξοικειωθείτε με τα συστήματα του. Έτσι θα σας ξεδιπλώσει όλη την ιστορία και την ατμόσφαιρα της εποχής. Το σίγουρο είναι ότι θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες. Παράλληλα θα κερδίσετε μια πλήρη εικόνα για μια πολύ σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης.

Score: 7/10

7/10

+ Μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων
+ Καλοσχεδιασμένα γραφικά
+ Καλοδουλεμένο σύστημα μάχης
+ Έντονο στρατηγικό στοιχείο

–Μεγάλες μάχες
–Υψηλή δυσκολία
–Επαναλαμβανόμενοι χάρτες    

Score: 7/10

Tested on : Nintendo Switch

Developer: Pixelated Milk, Crunching Koalas

Available for: Nintendo Switch

Age rating Pegi : 12

Release date: 01-10-2020

Ευχαριστούμε τους Crunching Koalas για την παραχώρηση του τίτλου.

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!