Sunday, May 19, 2024
Reviews

Tropico 6 Nintendo Switch Edition – Nintendo Switch Review

Tropico 6 Boss

“My friends! My people! Welcome to the golden age of prosperity for every living Tropicans! It was your trust that made it possible – your trust in me, El Presidente!”

Η πλατφόρμα του Switch δεν φιλοξενεί πολλά strategy παιχνίδια ειδικά τύπου civilization. Το μόνο αντίστοιχο που μπορώ να σκεφτώ είναι το Sid Meier’s Civilization VI. Γενικά οι κονσόλες πάσχουν σε αυτήν την κατηγορία. Είναι λογικό καθώς είναι παιχνίδια που παραδοσιακά παίζονται με ποντίκι και πληκτρολόγιο κάτι που σε χειριστήριο δεν εξομοιώνεται σωστά.

Tropicoland

Story

Είσαι ένας μικρός και ταπεινός δικτάτορας. Το μόνο που θέλεις είναι ηρεμία, ειρήνη και τα λεφτά των πολιτών σου! Η έκτη κατά σειρά περιπέτεια του El Presidente έρχεται ανανεωμένη με πολλά νέα εργαλεία. Πρόκειται για μια εξομοίωση κόσμου όπου μπορείς να διοικήσεις με τον δικό σου τρόπο και με κάθε μέσο.

Αναλαμβάνεις την ομάδα νησιών με το απλοϊκό όνομα Tropico. Ξεκινάς κλασικά χτίζοντας κτίρια δρόμους και χωράφια. Κάποια στιγμή τα πράγματα ζορίζουν και πρέπει να πάρεις γερές αποφάσεις. Θα πρέπει να ιδρύσεις αστυνομία και να κάνει επιδρομές στους πολίτες σου. Θα πρέπει να πιέζεις τους εργάτες σου να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Modes

Αρχικά στις επιλογές σου βρίσκεις το tutorial. Είναι χωρισμένο σε κατηγορίες και εκτελείται συγκεκριμένες επιλογές με την βοήθεια του παιχνιδιού. Γενικά άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και βοήθησε στην κατανόηση των μηχανισμών.

Missions

Το Tropico προσφέρει 15 αποστολές με 15 διαφορετικά νησιά. Η κάθε μία αποστολή για να κερδηθεί χρειάζεται να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένους τομείς. Παράδειγμα η πρώτη αποστολή στηρίζεται στο λαθρεμπόριο, το εμπόριο και έχετε ως στόχο την ανεξαρτησία. Προσφέρονται σε 3 επίπεδα δυσκολίας.

Sandbox

Όπως υποδεικνύει ο τίτλος εδώ μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Αρχικά δίνει την δυνατότητα να διαλέξεις το νησί σου. Είναι διαθέσιμα τα 15 σχέδια από τις αποστολές και άλλα 17 του Sandbox. Αν οι 32 συνολικά χάρτες δεν σας φτάνουν στην συνέχεια σας δίνονται πάνω από 10 παράμετροι για να καθορίσετε.

Customization

Αυτό δεν είναι ενεργό μέρος του παιχνιδιού. Μας προσφέρει παραμετροποίηση στα εικαστικά του παιχνιδιού. Μπορείς να αλλάξεις την εμφάνιση του Presidente την έπαυλή του, ακόμα και τον χαρακτήρα του.

Tropico 6 city

Γραφικά – Επίδοση

Εδώ το Tropico μας τα χαλάει κάπως. Τα γραφικά του δεν είναι πολύ καλά με εμφανή πίξελ. Ειδικά όταν πάτε στο customization και ζουμάρει στον Presidente τα γραφικά απλά χειροτερεύουν. Δεν είχα υψηλές προσδοκίες από ένα παιχνίδι του είδους του αλλά για κάποιους μπορεί να είναι πρόβλημα. Τα loading είναι οριακά αποδεκτά εως καθόλου. Έχει όμορφες loading screens αισθητικά που όταν μπαίνει στο παιχνίδι χτυπάει η αντίθεση. Στο κομμάτι της κάμερας έχω την αίσθηση ότι δεν μετακινείται εύκολα και με ωραία ροή.

Gameplay

Όπως ήδη ανέφερα υπάρχει αρκετό υλικό από μεριάς modes και παραμετροποίησης για να ασχοληθείτε. Αλλά και από μεριάς επιλογών εντός του παιχνιδιού είναι ακόμα περισσότερες. Μου θυμίζει το μενού του SimCity 2000. Οι επιλογές είναι κατηγοριοποιημένες για πιο εύκολη εύρεση. Το κάθε κτήριο έχει, αφου κτιστεί, έξτρα επιλογές για το πόσο budget θα έχει, εργάτες, ακόμα και το πόσο νόμιμα ή όχι θα δουλεύει. Πολύ χρήσιμη επιλογή είναι η x4 ταχύτητα στον χρόνο καθώς οι εξελίξεις γίνονται live και όχι turn based.

Ήχος

Ένα από τα δυνατά σημεία στο Tropico είναι η μουσική του. Οι λάτιν ζωντανοί ρυθμοί του, δίνουν άρωμα Κούβας και επανάστασης. Τα sound effect είναι ψιλό αδιάφορα αλλά νομίζω είναι ένα μικρό στοιχείο σε αυτό το είδος. Βάζουμε λοιπό ήχο στο τέρμα και χορεύουμε τον λαό μας στον ρυθμό της σάμπα (και στο ταψί).

Tropico 6 island

Χειρισμός

Εδω θα ήθελα να σταθούμε λίγο. Όπως ανέφερα ήδη ο χειρισμός strategy τίτλου σε κονσόλα είναι ένα θέμα. Το δεξί joystick χειρίζεται την κάμερα ενώ το αριστερό τον κέρσορα. Προσπαθεί να εξομοιώσει το ποντίκι και τα καταφέρνει ως επι το πλείστων. Καμιά φορά αστοχεί στα κτήρια αλλά μου συνέβη και χωρίς να κουνήσω τον κέρσορα. Δηλαδή ενώ έχω μαρκάρει ενα κτήριο και πατάω back, ξαναπατάω χωρίς να μετακινηθώ και επιλέγει την καλύβα δίπλα. Επίσης μια δυσκολία στον κέρσορα την βρήκα στην κατασκευή του δρόμου.

Ήθελα να μπορεί να αποφύγει αυτόματα τα κτήρια ωστε να μην χρειάζεται να τον κανω σε τρία μέρη για να τα αποφύγω. Αν ο χώρος σου είναι οριακά πρέπει να ζουμάρεις τέρμα και να το πας αργά. Οι επιλογές σου στα κτήρια είναι κατηγοριοποιημένα και τοποθετημένα σε dial pad που ανοίγει με την σκανδάλη και χειρίζεσαι με joystick. Έξτρα επιλογές στα κτήρια χρειάζεται να πατήσεις στο κτήριο και να περιηγηθείς με το D-pad. Στην αρχή με ξένισε αλλά το tutorial με βοήθησε να το συνηθίσω. Κάθε επιλογή σε κάθε κτήριο σου δίνει την επιλογή να εφαρμοστεί σε όλα τα κτήρια. Συνολικά μου άφησε θετικές εντυπώσεις, παρά τα προβλήματα. Τονίζω και πάλι ότι είναι σημαντικό να παίξετε το tutorial.

Tropico 6 Dial Pad

Εν κατακλείδι

Παρά τα προβλήματα που ανέφερα to Tropico 6 και playable ήταν και διασκεδαστικό. Υπάρχει πολύ υλικό να ασχοληθείς καθώς και 3 πρόσθετα expansion ( Lobbyistico, The Llama of Wall Street, Spitter) που κυκλοφόρησαν με το launch προς αγορά. Είναι μια καλή προσθήκη στην πλατφόρμα. Ο τίτλος δεν υστερεί σε υλικό από την Pc έκδοσή του και πλέον είναι και portable.

History is prone to mistakes in identity, and facts are not always solid things. – Sarah Churchwell

8 / 10 - eight out of ten
8/10
  • Tested on: Nintendo Switch
  • Released: November 6 2020
  • Genre: Simulation, Strategy
  • Number of players: 1
  • Developer: Limbic Entertainment
  • Publisher: KalypsoMediaGroup
  • Download size: 6.431 GB
  • PEGI Rating: 16

Ευχαριστούμε την Kalypso Media για την παραχώρηση του κωδικού.

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 3500 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Νίκος "Olak" Κορμπέτης

Παράξενη η επαφή μου με τα παιχνίδια. Ερωτεύομαι εύκολα μαζί τους, τα τερματίζω δύσκολα. Τελικά, προσφάτως, κατάλαβα οτι πάντα ήμουν νιντεντάκιας και λάτρης των φορητών κονσολών. Το Switch και η υπέροχη κοινότητα του με έκανε να ξαναερωτευτώ το gaming. Μου λείπει το original Game Boy μου, θέλω να ξαναπαίξω όλα τα GBA παιχνίδια. Τα πρώτα μου λεφτά πήγαν σε κασέτα της Nintendo και συγκεκριμένα στο πρώτο Pokemon παιχνίδι που κυκλοφόρησε (την κόκκινη) και αυτός ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται

Αφήστε ένα σχόλιο!