Ξέρατε ότι…το Triforce ανήκει σε μία ιστορική clan της Ιαπωνίας;

Ποιός δεν αναγνωρίζει το Triforce με την πρώτη ματιά ; Ποιός δεν γοητεύεται από το έμβλημα της σειράς “The Legend of Zelda“; Σίγουρα όλοι οι gamers- Nintendo fans και μη- νιώθουν ένα δέος αντικρύζοντας αυτό το σύμβολο. Και αν σας λέγαμε πως δεν “γεννήθηκε” για την πολυαγαπημένη αλλά προϋπήρχε;

Για πάμε να ξεσκονίσουμε το παρελθόν και να ανακαλύψουμε τα μυστικά του…

TriForce
TriForce

Hōjō Clan

Το Triforce λοιπόν ανήκει σε μια ιστορική οικογένεια της Ιαπωνίας, με όνομα Hōjō clan. H Hōjō clan διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιαπωνικής ιστορίας. Πρόκειται για την οικογένεια που κατείχε τον τίτλο “Shikken”,του Kamara Shogunate.
Πολλές ιαπωνικές λέξεις σωστά;

Hōjō clan
Hōjō clan


Shikken: Πρόκειται για έναν τίτλο που συνοδεύεται από μεγάλη δύναμη και τον κατοχύρωνε ένα μέλος της clan. Επί της ουσίας, ο τίτλος αναφέρεται  σε κάποιον που “διοικεί”, “βασιλεύει” προσωρινά  έναντι κάποιου άλλου. Δηλαδή συγκλίνει προς την έννοια του “αντιβασιλέα“, ο οποίος  διοικεί στην θέση του βασιλιά είτε γιατί ο βασιλιάς είναι ανίκανος, είτε γιατί είναι νεκρός, είτε γιατί απουσιάζει. Η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από την συνδυαστική ανάγνωση δυο Kanji, του 執 και του 権. Το πρώτο σημαίνει “να κρατάς κάτι” (κυριολεκτικά  ή μεταφορικά) και το δεύτερο μεταφράζεται ως “δύναμη/εξουσία”.

Triforce

Kamara Shogunate: το φεουδαρχικό, στρατιωτικό κράτος της Ιαπωνίας κατά την περίοδο Kamara (1185-1333)

H Hōjō clan διοίκησε με όλη την σημασία της λέξης από το 1203 μέχρι και το 1333, σε αντίθεση με το Imperial Court του Κιότο, που η εξουσία ήταν καθαρά συμβολική.

Γιατί όμως η Hojo clan έμεινε στην ιστορία;

Triforce

Αρχικά διότι υιοθέτησε και “φιλοξένησε” τον Ζεν Βουδισμό. Και το σημαντικότερο…οδήγησε επιτυχώς στρατεύματα τα οποία αντιστάθηκαν στην “Εισβολή των Μογγόλων”.

Triforce & the three scales

Triforce

Το επίσημο όνομα για το Triforce είναι Mitsuuroko (三つ鱗) και σημαίνει 3 λέπια (three scales). Πολλοί θα βιαστούν να πουν πως η Nintendo καταχράστηκε το logo,  ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Στην Ιαπωνία το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ευρέως διαδεδομένο και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρίες. Εξυπηρέτησε εξαιρετικά την ιστορία του Miyamoto και καθιερώθηκε ως το έμβλημα του υπέροχου μας “The Legend of Zelda”.

Το “σύγχρονο” Triforce

Πως μεταφράζεται όμως το Triforce στα σημερινά δεδομένα και έξω από τον κόσμο του gaming;
Στον κόσμο του “The Legend of Zelda”, το Triforce συμβολίζει την Δύναμη,  την Σοφία και το Κουράγιο. Πως μεταφράζονται όμως αυτά;

Link & Triforce

Δύναμη: η φυσική διάσταση του συμβόλου, η οποία συνδέεται με το σώμα. Η δύναμη μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο της διαφθοράς και της καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο που αντιστοιχεί στον Ganon, σωστά;
Σοφία: μία καθαρά εγκεφαλική δυνατότητα που εκπροσωπεί το μυαλό. Εξαλείφει το σκοτάδι και μας βοηθάει να βλέπουμε καθαρά. Κάποιος που κατέχει μόνο σοφία συνήθως επαναπαύεται σε αυτήν και αυτό τον καθιστά αδύναμο.
Κουράγιο: η πνευματική πλευρά του Triforce,  η ψυχή. Το κουράγιο μας επιτρέπει να επιλέξουμε αυτά που πιστεύουμε και αγαπάμε καταπατώντας τον φόβο. Αυτός που έχει δυνατή ψυχή, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Όλες αυτές οι πλευρές ‐ σώμα, μυαλό, ψυχή,  σχηματίζουν το όλο. Αυτό φαίνεται και σχηματικά αφού οι πλευρές των μικρών τριγώνου σχηματίζουν έναν μεγάλο.

…τιμή στην ιστορία…

Συμπεράνουμε λοιπόν πως το Triforce αποτελεί ωδή τόσο στην γεωμετρία και στην ισορροπία όσο και στην ιστορία και στην σημασιολογία. Η Nintendo λοιπόν ξέρει πολύ καλά τι επιλέγει και κατάφερε να κάνει μία οικογένεια της Ιαπωνίας να επιβιώσει εκατοντάδες χρόνια στις οθόνες μας, έστω και σιωπηλά, τιμώντας έτσι την παράδοση και την ιστορία της χώρας της.

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4300 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4