Ξέρατε ότι το Super Mario Bros. σχετίζεται με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων;

Δεν είναι μυστικό πως μία από τις χαρακτηριστικές λέξεις και εικόνες που σχετίζονται με τον Super Mario είναι το μανιτάρι. Ολόκληρη η «ψυχοσύνθεση» των παιχνιδιών Mario περιστρέφεται γύρω από τα μανιτάρια και έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο ιστορικά όσο και πρακτικά στο παιχνίδι. Γιατί όμως ο Shigeru Miyamoto επέλεξε το συγκεκριμένο item; Δεν θα το αποκαλέσω μύκητα που είναι η επιστημονική του ονομασία… Πάμε να δούμε μερικά μυστικά λοιπόν πίσω από την κεντρική ιδέα των παιχνιδιών…

Super Mario
Mushroom

“We’re all mad here.”

Tα λόγια είναι περιττά για αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας αριστούργημα. Όσοι δεν έχουν διαβάσει έστω και ένα από τα εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου ή τα εικονογραφημένα παραμύθια, δεν έχουν δει τις ταινίες κινουμένων σχεδίων είτε της Disney είτε άλλων παραγωγών, δεν έχουν παίξει τα αντίστοιχα παιχνίδια ή δεν έχουν παρακολουθήσει τις θεατρικές παραστάσεις, σίγουρα θυμούνται τον ταλαντούχο Johnny Depp  στον ρόλο του Τρελοκαπελά. Εάν και πάλι δεν σας έρχεται κάτι στην μνήμη θα σας βοηθήσουμε εμείς…

alice in wonderland
Alice’s Adventures in Wonderland

Alice’s Adventures in Wonderland

Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων (Alice’s Adventures in Wonderland) είναι ένα κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας. Συγγραφέας είναι ο Βρετανός Charles Lutwidge Dodgson, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Lewis Carroll. Το έργο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1865. Περιγράφει τις περιπέτειες της Αλίκης, η οποία πέφτοντας σε μία τρύπα ενός λαγού βρέθηκε σε έναν φανταστικό κόσμο.

alice and super mario
Alice in Wonderland

Περιπλανιέται και συναντά πολλούς και περίεργους χαρακτήρες, μέσω των οποίων ο συγγραφέας με αλληγορίες καυτηριάζει τα γεγονότα της εποχής του. Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει την Αλίκη στην Χώρα των θαυμάτων είναι τα «μαγικά» στοιχεία. Η Αλίκη λοιπόν καταφέρνει τρώγοντας το «μαγεμένο» μανιτάρι να αλλάζει μέγεθος – σας θυμίζει κάτι;

Super Mario Bros.

Σε συνέντευξή του λοιπόν ο Shigeru Miyamoto ανέφερε τα εξής σχετικά με την δημιουργία του Super Mario Bros. :

“It started with a simple idea. I thought: “I wonder what it would be like to have a character that bounces around. And the background should be a clear, blue sky.” I took that idea to a programmer, and we started working on it.

Mario ended up being too big, so we shrank him. Then we thought, “What if he can grow and shrink? How would he do that? It would have to be a magic mushroom! Where would a mushroom grow? In a forest.” We thought of giving Mario a girlfriend, and then we started talking about Alice in Wonderland.

Shigeru Miyamoto
super mario bros
Super Mario Bros.

Αντίστοιχα σε διαφορετική συνέντευξη εξήγησε πως όταν δημιουργούσαν το Super Mario Bros. έψαχναν ένα item το οποίο να «δικαιολογεί» τις μαγικές και μυστηριώδεις δυνατότητές του. Έτσι επηρεασμένοι από τα μανιτάρια της Αλίκης και γενικά από την μυστικισμό και την παραμυθένια αύρα που φέρουν, αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Well of course getting an item and growing big is sort of a mysterious thing to have happen. And so we thought, what’s the most mysterious item that we could make this so it makes sense why they’re getting bigger? And if you think of stories like Alice in Wonderland and other types of fairy tales, mushrooms always seem to have a mysterious power, and so we thought the mushroom would be a good symbol for why they get it and get big.”

Shigeru Miyamoto

Amanita muscaria – Super Mario Mushroom

Φυσικά τέτοιες εμπνεύσεις δεν έρχονται εξ’ ουρανού. Το μανιτάρι λοιπόν που ευθύνεται τόσο για την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων όσο και για το Super Mario Bros. ονομάζεται Amanita muscaria.

super mario mushroom
Amanita Muscaria

Είναι ευρέως διαδεδομένο διότι προκαλεί έντονες παραισθήσεις. Η όψη του εντυπωσιακή με κόκκινο κεφάλι το οποίο φέρει λευκά «στίγματα» και λευκό λαιμό. Στο Βόρειο Ημισφαίριο αυτού του είδους τα μανιτάρια βρίσκονται συνήθως κάτω από κωνοφόρα δέντρα. Μάλιστα επειδή “ζουν” εκεί για χρόνια αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς με τα δέντρα. Τα κωνοφόρα τους χαρίσουν υδατάνθρακες και τα μανιτάρια τα βοηθούν να απορροφούν καλύτερα το νερό και τα μέταλλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

poison

Σε περίπτωση που βρεθούν στον δρόμο σας και θέλετε να “κυλήσει το αίμα” του Super Mario μέσα σας απαγορεύεται αυστηρά να τα δοκιμάσετε ακόμα και αν τα μαγειρέψετε καλά. Είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις και εύκολα μπορεί να σκοτώσει όποιον το καταναλώσει. Παλαιότερα μάλιστα κατά τον 13ο αιώνα τα χρησιμοποιούσαν μαζί με γάλα ως μυγοκτόνα.

Επομένως εάν θέλετε να βιώσετε τις περιπέτειες του Mario ή της Αλίκης μην καταφύγετε σε «περίεργα» εδέσματα του δάσους. Πάρτε αγκαλιά το Switch σας, φτιάξτε έναν ζεστό καφέ και απολαύστε το παιχνίδι σας. Αναρωτιέμαι όμως…όντως ο Mario έζησε ότι έζησε ή τα φαντάστηκε πάνω στο παραλήρημά του ;

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 4800 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *