Friday, May 24, 2024
Reviews

Super Mario 3D All Stars – Nintendo Switch Review

Ο Mario, στα 35  χρόνια ζωής του, έφτασε να αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες. Αυτό το κατάφερε όχι μόνο στον κόσμο του gaming αλλά και στη βιομηχανία διασκέδασης γενικότερα. Δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο συμπαθέστατος, μυστακοφόρος υδραυλικός αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο brand. Ο Mario ως gaming σύμβολο σημειώνει τεράστια επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα.

Γι’ αυτό το παγκόσμιο brand και τα 35α γενέθλια του, η Nintendo, αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια επετειακή συλλογή. Σε αυτήν θα δούμε τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια της σύγχρονης (μετά 2D) εποχής του. Η συλλογή αυτή είναι το Super Mario 3D All Stars και η παρουσίαση της ακολουθεί παρακάτω.

All 3D Stars

H συλλογή περιλαμβάνει τα Super Mario 64, Super Mario Sunshine και Super Mario Galaxy. Τρία εμβληματικά παιχνίδια που καλύπτουν τρεις διαφορετικές γενιές hardware καθώς κυκλοφόρησαν για τα Nintendo 64, GameCube και Wii αντίστοιχα.

super mario bros 35

3D All Stars

Η συγκεκριμένη κυκλοφορία δίχασε τους fans παγκοσμίως από την ανακοίνωση της. Πρώτον για τη λεγόμενη limited διαθεσιμότητα του τίτλου, καθώς θα σταματήσει να παράγεται τον Μάρτιο του 2021. Δεύτερον, για το ότι η Nintendo προχώρησε σε μια emulation based κυκλοφορία και όχι σε ένα πραγματικό remake των τριών τίτλων. Η απουσία του Super Mario Galaxy 2 δεν έκανε την κατάσταση καλύτερη, καθώς ήταν κάτι που δεν άρεσε στους fans.

Παρόλα αυτά, το Super Mario 3D All Stars έχει μια εξαιρετική πορεία στους πίνακες πωλήσεων. Μέχρι στιγμής, φτάνει ως τη δεύτερη θέση στις πωλήσεις Nintendo Switch παιχνιδιών, στο Amazon, για το 2020. Στο συγκεκριμένο review θα εξετάσουμε τη συλλογή ενιαία, αναλύοντας παράλληλα τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία κάθε τίτλου που περιέχει.

Super Mario 64

Στο Super Mario 64, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το γνωστό μοτίβο «Σώστε την πριγκίπισσα Peach από τον κακό Bowser». O ήρωας μας λαμβάνει μια πρόσκληση από την Peach για το κάστρο της. Όταν φτάνει, ανακαλύπτει ότι ο Bowser την έχει απαγάγει. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη των 120 Power Stars του κάστρου ο Bowser την κρατά φυλακισμένη.

Φυσικά, καλείστε να συγκεντρώσετε τα 120 αυτά αστέρια για να νικήσετε τα evil minions του Bowser, αλλά και τον ίδιο. Σκοπός σας φυσικά να σώσετε την Princess Peach.

Mario 64

Super Mario Sunshine

Το Super Mario Sunshine ξεφεύγει από την παραπάνω πεπατημένη καθώς σε αυτό καλείστε να επισκεφθείτε το Delfino Isle. Ένα τροπικό νησί σε σχήμα δελφινιού. Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψετε ότι ο τροπικός αυτός παράδεισος έχει βανδαλιστεί, καθώς έχει γεμίσει γκράφιτι. Όλοι οι κάτοικοι του κατηγορούν εσάς ή μάλλον κάποιον που σας μοιάζει εκπληκτικά. Θα αναλάβετε την αποστολή να καθαρίσετε τόσο το ίδιο το νησί όσο και το όνομα σας από τις κατηγορίες.

Bowser

Super Mario Galaxy

Τέλος, στο Super Mario Galaxy, o Mario επισκέπτεται το Star Festival μετά από πρόσκληση της πριγκίπισσας Peach. Η Peach έχει ανακαλύψει ένα περίεργο πλάσμα σε σχήμα αστεριού ονόματι Luma (όχι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Βουνά της Τρέλας από τον H.P Lovecraft).
Όταν ο Mario φτάνει στο Festival, o Bowser, σε άλλη μια επίδειξη του τι πάει να πει timing εισβάλει στο Mushroom Kingdom. Χρησιμοποιεί τα διαστημόπλοια του και εκτοξεύει τον Mario στο διάστημα απαγάγοντας, για πολλοστή φορά, την Peach.

O Mario συναντά στο διάστημα τη μάγισσα Rosalina. Η Rosalina ως προστάτιδα των αστεριών, χρησιμοποιεί το Comet Observatory της για να ταξιδεύει στον γαλαξία. Δυστυχώς, ο Bowser έχει κλέψει όλα τα Power Stars που χρειάζεται το Comet Observatory για να λειτουργήσει. Έτσι ο Mario πρέπει να ταξιδέψει από πλανήτη σε πλανήτη. Σκοπός του να συγκεντρώσει ξανά τα Power Stars, να νικήσει τον Bowser και να σώσει την Peach.

Galaxy

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Κατατάσσοντας τα παιχνίδια με χρονολογική σειρά, θα συναντήσουμε πρώτο το παλαιότερο των τριών, το Super Mario 64. Ένα παιχνίδι 25 χρόνων που κουβαλάει μια τεράστια νοσταλγία για όλους εμάς που είχαμε αγαπήσει την πρωτότυπη έκδοση. Παράλληλα «δείχνει» εξ αρχής αυτό που πραγματικά είναι, ένα παιχνίδι 25 χρόνων. Για το οπτικό του κομμάτι, τις μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις, θα μιλήσουμε παρακάτω. Πριν από αυτό όμως οφείλουμε να εξετάσουμε το gameplay του.

SM 64

Για να αξιολογηθεί ο συγκεκριμένος τίτλος πρέπει να ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένα δεδομένα. Κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι του Mario franchise που έκανε τη μετάβαση σε 3D περιβάλλον. Ο τίτλος έχει απίστευτες καινοτομίες για την εποχή του. Αξίζει να αναφέρουμε τον χειρισμό της κάμερας, τα open space levels του και τη λογική των sandbox puzzles. Κάθε πίστα έχει και μια συγκεκριμένη φιλοσοφία όσον αφορά το στόχο και τον σχεδιασμό των γρίφων. Μαζί με αυτά όμως, κουβαλά και άλλες τόσες αστοχίες ή δυσκολίες. Πρώτα από όλα ο χειρισμός του, μετά η κίνηση της κάμερας και τα glitches του.
Όλα αυτά έχουν μεταφερθεί αυτούσια μαζί με πολλά άλλα προβλήματα που συνοδεύουν έναν πρωτοποριακό τίτλο στην έκδοση του Nintendo Switch.

Peach's Castle

Tholin

Εδώ, για τον γράφοντα, κρίνεται η οπτική με βάση την οποία θα πρέπει να κριθεί ο τίτλος. Ναι, πρόκειται για την  true to the bone μεταφορά του Super Mario 64 σε μια κονσόλα που θα γεμίσει τους παλαιότερους με νοσταλγία για την Nintendo 64 εποχή. Από την άλλη όμως, δε μπορεί να κερδίσει έναν νέο gamer το 2020. Μπορούμε να το δούμε μόνο σαν ένα blast from the past ιστορικό παιχνίδι.
Τα προβλήματα με την κίνηση της κάμερας, o απαιτητικός χειρισμός του Mario και το Level Design που τιμωρεί, είχαν σκοπό τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορεί το 1994 να λειτουργούσαν υπέρ του τίτλου. Τότε δεν είχαμε τις προσλαμβάνουσες που έχουμε σήμερα αλλά ούτε και τις ίδιες απαιτήσεις από ένα τίτλο. Εν έτη 2020 όμως λειτουργούν καθαρά αποτρεπτικά από το να τραβήξουν και να κρατήσουν έναν παίκτη.

Bomb King

Από την άλλη πλευρά, αν τα παραπάνω στοιχεία είχαν αλλάξει τότε δε θα μιλούσαμε για το Super Mario 64. Πιθανώς να ήταν ένα, εντελώς, άλλο παιχνίδι. Μπορεί να ήταν καλύτερο και πιο θελκτικό για τον σύγχρονο gamer, αλλά ΔΕΝ θα ήταν το Super Mario 64. Το παιχνίδι είναι προϊόν της εποχής του και σαν τέτοιο πρέπει να κρίνεται. Αν κάποιος από εμάς δεν μπορεί να το δει με αυτή τη ματιά, τότε καλύτερα να προχωρήσει στους επόμενους τίτλους του Super Mario 3D All Stars. Εκείνοι σίγουρα στέκονται καλύτερα στο σήμερα.

It’s a me, FLUDD

FLUDD

Συνεχίζουμε με το Super Mario Sunshine. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2002 για το GameCube. Σαφώς βλέπουμε ότι στον συγκεκριμένο τίτλο, η Nintendo έχει κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις. Ο χειρισμός είναι αισθητά βελτιωμένος, καθιστώντας τον τίτλο πιο ευχάριστο στον παίκτη από ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Στο Super Mario Sunshine, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα χαρακτηριστικά του jetpack που έχετε, του λεγόμενου FLUDD. To FLUDD αποτελεί μέχρι και σήμερα make or break στοιχείο του τίτλου. Άλλοι το λάτρεψαν και άλλοι το μίσησαν. Στην original εκδοχή του απαιτούσε ακρίβεια εκατοστού σε πολλές περιπτώσεις. Ίσως, λειτουργούσε αρμονικά με τα αναλογικά χειριστήρια του GameCube αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να δουλέψει στο Switch.

Color Yoshi

Για το λόγο αυτό έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο τρόπο που ανταποκρίνεται το FLUDD. Παράλληλα, πολλές δυσκολίες παραμένουν. Ορισμένα στοιχεία στο Level Design, θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν το studio πίσω από το παιχνίδι ήταν όντως το Nintendo Entertainment Analysis & Development. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στον χειρισμό της κάμερας. Αυτό βοηθά το παιχνίδι να σταθεί επάξια τόσο σε docked όσο και handheld play.

FLUDD jump

Ο σχεδιασμός των επιπέδων δένει αρμονικά με την εξέλιξη του χειρισμού του FLUDD. Εκτός φυσικά κάποιων εξαιρέσεων. Το παιχνίδι καθοδηγεί και εκπαιδεύει τον χρήστη στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του FLUDD. Παράλληλα, ο χρήστης έχει απόλυτη ελευθερία στο να επαναλάβει τις πίστες. Αυτό τον βοηθά να εξοικειωθεί με τον χειρισμό και τους γρίφους. Η συγκέντρωση τον απαραίτητων αστεριών ξεκινά από το απόλυτα προφανές και εύκολο. Καταλήγει όμως σε πολύ απαιτητικά επίπεδα που θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες και του πιο έμπειρου παίκτη.

Wii mote

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι της συλλογής, το Super Mario Galaxy, αποτελεί και την καλύτερη προσθήκη στο Super Mario 3D All Stars. Αρχικά, κυκλοφόρησε για το Wii το 2007 έχοντας σαν στόχο να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τα Motion Controls της κονσόλας και να τα εντάξει στη δοκιμασμένη και σίγουρη συνταγή του Super Mario franchise.

Wii bee

H μετάβαση στο Nintendo Switch γίνεται με μεγάλη επιτυχία, o χειρισμός θα θυμίσει σε πολλούς το Super Mario Odyssey. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η χρήση είτε του Pro Controller είτε των Joy Cons αποσυνδεδεμένων. Έτσι θα μπορέσετε να εκμεταλλευθείτε το γυροσκόπιο τους. To Super Mario Galaxy αποδίδει τα μέγιστα σε docked mode με το Pro Controller. Σε handheld mode θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την οθόνη αφής του Switch, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τον παίκτη.

Galaxy Star

Το Level Design του παιχνιδιού είναι, πραγματικά, καινοτόμο καθώς πλέον κινείστε σε σφαιρικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε πλανήτη. Η βαρύτητα ή η απουσία της σε κάποιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των γρίφων.

Συνολικά, το Super Mario Galaxy αποτελεί μια φρέσκια ματιά στο franchise. Μεταφέρει κάθε όμορφο χαρακτηριστικό του στη νέα, gaming εποχή. Εισάγει καινοτομίες που το ανανεώνουν και το καθιστούν, πλέον, κλασσικό και απαραίτητο στη βιβλιοθήκη κάθε φίλου της σειράς.

1996 Super Mario 64

Media Player

Στα υπόλοιπα περιεχόμενα της συλλογής, θα δούμε την παντελή έλλειψη στοιχείων που θα καθιστούσαν το Super Mario 3D All Stars μια συλλεκτική έκδοση. Η Συλλογή δεν είναι αντάξια των 35 χρόνων του Mario που αποτέλεσαν, σύμφωνα με τη Nintendo, το λόγο κυκλοφορίας της. Θα δούμε τα original soundtrack του κάθε τίτλου σε ένα εντελώς βασικό media player. Πέραν αυτών όμως, δεν υπάρχει κανένα άλλο αρχειακό υλικό για το Super Mario Franchise.
Φυσικά, η ύπαρξη των soundtrack δίνει την ευκαιρία στους νεότερους παίκτες να απολαύσουν την αριστουργηματική μουσική του Koji Kondo. Αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό.

Mario soundtrack

Απουσιάζουν παντελώς στοιχεία ανάπτυξης του κάθε τίτλου, όπως σχέδια, φωτογραφίες ή συνεντεύξεις. Ειδικά, συγκρίνοντας τον συγκεκριμένο τίτλο με αυτόν που είχε κυκλοφορήσει για τα 25 χρόνια Super Mario στο Wii. Στην έκδοση του Wii υπήρχε ξεχωριστό DVD με συνεντεύξεις των δημιουργών και αφιερώματα στον ίδιο τον Mario. Η παρούσα έκδοση μοιάζειμε ένα emulated cash cow. Ίσως, ο σκοπός της ήταν να εκμεταλλευθεί το τρομερό Momentum του Nintendo Switch. Αλλά έπρεπε να προσφέρει κάτι παραπάνω για την επέτειο 35 χρόνων του Super Mario.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Ο οπτικός τομέας ακολουθεί την ίδια λογική με την οποία η Nintendo προσέγγισε και το gameplay κομμάτι των τριών τίτλων. Έχουμε περιπτώσεις που έχει γίνει πραγματική δουλειά στη βελτίωση της γραφικής απόδοσης των παιχνιδιών. Από την άλλη υπάρχουν και σημεία που δεν έγινε καμία, ουσιαστική βελτίωση.

Super Mario 64

Το Super Mario 64 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης. Το παιχνίδι συνεχίζει να τρέχει σε αναλογίες διαστάσεων 4:3. Κάτι, ιδιαίτερα απογοητευτικό καθώς έχουμε δει widescreen fanmade μεταφορές που δείχνουν πολύ καλύτερες από την επίσημη μεταφορά της Nintendo.
Τα textures έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά τα γερασμένα πολύγωνα του παραμένουν και εδώ, απογοητεύοντας όσους περίμεναν μια πιο φρέσκια έκδοση του Super Mario 64. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι στη χρήση καλύτερης γραμματοσειράς πράγμα που, στην καλύτερη, αποτελεί minor βελτίωση.

Its a me Star

Το Super Mario 64 τρέχει σε 720p ακόμα και σε docked mode. Οι αναλογίες διαστάσεων 4:3 αφήνουν ένα μεγάλο μαύρο κενό πλαίσιο γύρω από την οθόνη. Ειλικρινά, η έλλειψη οποιασδήποτε “polishing” λογικής στο συγκεκριμένο τίτλο αποτελεί μελανό στοιχείο όλης της συλλογής. Δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μας προκάλεσε πολλά παράπονα προς τη Nintendo.

Bad flower

Super Mario Sunshine

H κατάσταση είναι, εμφανώς, βελτιωμένη στο Super Mario Sunshine. Πλέον το παιχνίδι τρέχει σε 16:9 και ανάλυση 1080p δίνοντας την αίσθηση ότι είναι έκδοση νεότερης γενιάς. Από την άλλη μεριά, τα FPS είναι capped στα 30. Στα cutscenes του παιχνιδιού έχει γίνει ένα πρόχειρο Upscale στα γραφικά. Αυτό όμως τα κάνει να μοιάζουν ξένα και παράταιρα συγκριτικά με τον υπόλοιπο τίτλο.

Σαν αποτέλεσμα, δίνεται η αίσθηση ότι η Nintendo ξεκίνησε μια ολιστική βελτίωση του Super Mario Sunshine. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο δεν την ολοκλήρωσε.

Up side Down

Super Mario Galaxy

Τέλος, το Super Mario Galaxy είναι το πιο όμορφο, οπτικά, από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Φυσικά, αυτό είναι αποτέλεσμα του ήδη καλύτερου υλικού και όχι κάποιου, σημαντικού, optimization. Το Super Mario Galaxy, είναι το μοναδικό HD παιχνίδι της συλλογής που τρέχει σε 16:9 και 1080p ανάλυση. Η ποιότητα του είναι αναλλοίωτη τόσο σε docked mode όσο και σε handheld.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

H Nintendo θέλησε, με την κυκλοφορία του Super Mario 3D All Stars, να αναζωογονήσει τρία από τα καλύτερα παιχνίδια του Super Mario franchise και να τα καταστήσει διαθέσιμα σε μία, ευρεία γκάμα παικτών μέσω της έκδοσης τους για το Nintendo Switch.

Blooper

Αυτό που παρέλειψε να λάβει υπόψιν της είναι ότι οι fans του Super Mario δεν έχουν μείνει στο 1994. Έχουν εξελιχθεί, απαιτώντας πλέον μια εν γένει ποιότητα τόσο σε οπτικό όσο και gameplay αποτέλεσμα. Σε αυτή τους την εξέλιξη, συνέβαλε, φυσικά και η ίδια η εξέλιξη των τίτλων του Super Mario ανά τα χρόνια.
Όταν έχουμε στα χέρια μας παιχνίδια σαν το Super Mario Odyssey, είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο. Ειδικά όταν αυτό φέρει τη σφραγίδα του αγαπημένου υδραυλικού και δεν αποτελεί κάποιο spin off.

H νοσταλγία και η αγάπη των παλαιότερων για κλασσικούς τίτλους όπως το Super Mario 64 ή το Super Mario Galaxy δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει παράγοντα επιτυχίας.

Τέλος, η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε συνοδευτικού υλικού, καθιστά το Super Mario 3D All Stars κάτι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Σε καμία περίπτωση δε στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων ενός τίτλου για τα 35 χρόνια του franchise. Ειδικά όταν αυτή η συλλογή προσφέρεται σε premium τιμή.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου.

Score: 7/10

7 / 10 - seven out of ten
7/10

+ Τρία κλασσικά παιχνίδια σε μία συλλογή

+ Πάνω από 50 ώρες gameplay

+ Super Mario Galaxy

– Έλλειψη ουσιαστικών βελτιώσεων στο Super Mario 64

– Χαμηλή ανάλυση στο Super Mario 64

– Απουσία του Super Mario Galaxy 2

– Aπουσία οποιουδήποτε συνοδευτικού υλικού    

Tested on Nintendo Switch

Developer: Nintendo

Publisher: Nintendo

Available for: Nintendo Switch

Release date: 18-09-2020

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!