Ξέρατε ότι…το Skyward Sword σχετίζεται με τοιχογραφίες σπηλαίων της παλαιολιθικής εποχής;

Με αφορμή τον ερχομό του “The Legend of Zelda: Skyward Sword” στην λατρεμένη μας κονσόλα, στο Nintendo Switch, αποφασίσαμε να σας αποκαλύψουμε μερικά μυστικά σχετικά με τις επιρροές του. Πρόκειται για ένα “διαμάντι” του αρκετά “μπερδεμένου” Zelda timeline, και σίγουρα βρίσκεται, αρτιστικά, στις κορυφαίες θέσεις. Έντονα χρώματα, ιδιαίτερα σχεδιασμένοι χαρακτήρες και μία πόλη…στον ουρανό…Τί κρύβεται από πίσω; Πάμε να κάνουμε μαζί μία ξενάγηση στο Skyloft, και να απολαύσουμε το Skyward Sword από την καλλιτεχνική του πλευρά…

Skyword Sword

H σημασία του Skyward Sword στην Τέχνη

To Skyward Sword αποτελεί πυλώνα (ιστορικά τουλάχιστον) των παιχνιδιών της σειράς “The Legend of Zelda”. Μέχρι προσφάτως χρονολογικά βρισκόταν πρώτo, πράγμα που σημαίνει πως μας παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την δημιουργία του κόσμου, την κουλτούρα, τους χαρακτήρες και την μοίρα που τους δένει. Το παιχνίδι μας εξιστορεί με έναν δικό του τρόπο την έννοια του Ήρωα, της Παρθένου και του Μεγάλου Κακού. Πως αυτό όμως σχετίζεται με την παλαιολιθική τέχνη;

Link

Στην εισαγωγή του παιχνιδιού, – δεν θα σας κάνουμε spoil μην ανησυχείτε- θα δείτε κάποιες εικόνες/ζωγραφιές στις οποίες παρουσιάζεται η Θεά να οδηγεί τον στρατό της ενάντια στο κακό και οι άνθρωποι να προσεύχονται σε αυτήν. Ακόμα και αν δεν γνωρίζαμε τί συμβολίζουν, οι «τοιχογραφίες» περιβάλλονται από δέος και ηρεμία. Τα χρώματα είναι γήινα και περιστρέφονται ανάμεσα στην ώχρα, το κόκκινο και το σκούρο πράσινο, ενώ τα σχέδια απλοϊκά χωρίς έντονα περιγράμματα και σκιές. Ωστόσο κρύβουν μέσα τους μία τεράστια δύναμη. Γιατί επιλέχθηκε όμως αυτός ο τρόπος μορφής ο οποίος αποκλίνει κατά πολύ από τον σύγχρονο;

 Skyword Sword
 Skyword Sword

Το σπήλαιο “Grotte de Lascaux

Μέσα από έρευνες, πολλοί υποστήριξαν πως αυτές οι εικόνες έχουν τρομερή ομοιότητα με παλαιολιθικές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια της Γαλλίας και μάλιστα πρόκειται για μερικά από τα πρώτα έργα ζωγραφικής. Σηματοδοτούν την επαφή το ανθρώπου με την φύση – και κάποιοι ισχυρίζονται και την λατρεία- και αποτελούν μνημειώδεις αποδείξεις της ανθρώπινης ύπαρξης και του πολιτισμού μας. Οι τοιχογραφίες έχουν την μαγεία της ζωντάνιας. Τα σχέδια έμοιαζαν να χορεύουν με τις φλόγες που άναβαν οι άνθρωποι μέσα στην σπηλιά για να ζεσταθούν.

σπήλαιο στην Γαλλία
Grotte de Lascaux – σπήλαιο στην Γαλλία

Όπως και στα σπήλαια, έτσι ακριβώς και στο παιχνίδι μεταδίδεται αυτή η ενέργεια του ιερού, η δύναμη το παρελθόντος η οποία πάντα «στοιχειώνει» τις επόμενες γενιές. Πιθανότατα ο λόγος που επιλέχθηκε αυτός ο καλλιτεχνικός τρόπος έκφρασης είναι για να δηλωθεί αφενός η “χρονολογία” των εικονιζόμενων συμβάντων και η ιερότητα η οποία μεταδίδεται ανά τους χρόνους στους ανθρώπους.

Από την παλαιολιθική εποχή στον Ιμπρεσιονισμό.

Πιθανότατα οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει την λέξη “Ιμπρεσιονισμό“, αλλά λίγοι θα σταθήκατε στην πλήρη κατανόηση του όρου. Ευτυχώς ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών σφύζει από καλλιτεχνικά ρεύματα και επιρροές και μας συνδέει πάντα με κομμάτια της Τέχνης που πλέον αρχίζουν να εξασθενούν στην σύγχρονη εποχή. Ολόκληρο λοιπόν το Skyward Sword είναι αποδομένο σύμφωνα με τους κανόνες του Ιμπρεσιονισμού, του 19ου αιώνα.

Τι σημαίνει αυτό; Τα σχήματα έχουν πολύ μαλακές γραμμές και τελειώματα ενώ τα χρώματα είναι ιδιαίτερα έντονα. Εάν κάνετε μία βόλτα στο Skyloft , θα παρατηρήσετε πως κάθε κτίριο σχεδόν, έχει το δικό του χρώμα. Μάλιστα αυτή η πανδαισία χρωμάτων και η απαλότητα μοιάζει πολύ με τα έργα του γνωστού καλλιτέχνη Paul Cézanne.

Concept art – Skyloft
 impressionism
Έργο του Paul Cézanne

Από την Τέχνη στην πραγματικότητα

Σίγουρα δεν θα πέφτατε και από τα σύννεφα (το “πιάσατε” έτσι; ), αν σας λέγαμε πως το Skyloft είναι βασισμένο σε αληθινή πόλη. Φυσικά και δεν υπάρχει πόλη η οποία να πηγαίνει κόντρα στην φυσική και στην βαρύτητα ωστόσο έχει κάποιες ομοιότητες. Εάν παρατηρήσουμε σε ορισμένα concept art για το Skyloft, θα δούμε πως μοιάζει πολύ με την γαλλική πόλη Mont Saint Michel. Επί τις ουσίας η πόλη είναι ένα νησάκι από μόνη της και είναι χτισμένη γύρω από ένα μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού.

Mont Saint Michel

Loftwings από την Αφρική

Και πάμε σε κάτι ακόμα πιο ρεαλιστικό…Είναι γεγονός πως το Skyward Sword ασχολείται πολύ με τα πουλιά. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους χαρακτήρες – δευτερεύοντες- οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε πτηνά, αλλά και από τα ίδια τα Loftwings. Ωστόσο τα Loftwings είναι πέρα για πέρα αληθινά και μάλιστα εξίσου όμορφα. Στην πραγματικότητα ονομάζονται Shoebills και η καταγωγή τους είναι από την Αφρική.

Τα πάντα θυμίζουν τρομερά τα Loftwings εκτός από τα απίστευτα χρώματα, το μέγεθος και την ουρά. Τα αφρικάνικα πτηνά είναι σαφώς μικρότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι «μικρά». Το ύψος τους κυμαίνεται από τα 110cm εως και τα 140cm. Το δεύτερο χαρακτηριστικό όπως προαναφέραμε το οποίο δεν μοιάζει είναι η ουρά. Αυτό το ανατομικό τμήμα πάρθηκε από το σκυλάκι ενός από τους designers, το οποίο ανήκει στην ράτσα των Shiba.

Shoebills

Extra secret

Επειδή μέσα στις Τέχνες ανήκει και η μουσική…πάμε να σας πούμε και ένα ακόμα μικρό μυστικό. Μία από τις πιο όμορφες και ήρεμες μελωδίες του παιχνιδιού είναι το “Ballad of the Goddess”. Μήπως όμως σας θυμίζει κάτι; Εάν όχι, δοκιμάστε να ακούσετε το τραγούδι ανάποδα. Ναι ναι, είναι το Zelda’s Lullaby, από την The Legend of Zelda: Ocarina of time. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις ένα προηγούμενο παιχνίδι, σωστά;

Goddess

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4400 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6