Shin Megami Tensei V – Nintendo Switch Review

Η γέννηση του Κόσμου

Ο Θρόνος της Δημιουργίας έχει την δύναμη να αναδιαμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τις προτιμήσεις αυτού που τον ελέγχει. Σε έναν κόσμο με μυριάδες θεούς, γνωστοί ως Nahobino, πολλοί έχουν πέσει στην μάχη επιδιώκοντας τον θρόνο. Αλλά τελικά τον θρόνο τον κατέκτησε ο Θεός του Νόμου. Κατόπιν έκλεψε τη Γνώση από τις υφιστάμενες Θεότητες για να εμποδίσει οποιονδήποτε εξέγερση για τον θρόνο. Στην ουσία έχασαν την δύναμή τους και υποβιβάστηκαν σε δαίμονες. Ο καρπός της γνώσης τους, κρατήθηκε κρυφός από τον Δημιουργό.

Τελικά, ένα φίδι, ή μάλλον ο Θεός του Χάους, ο Εωσφόρος, θα έβαζε σε πειρασμό τους θνητούς να φάνε τον Καρπό της Γνώσης, με την υπόσχεση ότι θα μοιάζουν περισσότερο με τον Θεό, αλλά οι πραγματικές του προθέσεις ήταν να αναβιώσει τον πόλεμο των μυριάδων θεών. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι ενισχυμένοι από την Γνώση θα έμοιαζαν πιο πολύ σε θεότητες η αλλιώς Nahobino.

Σε μια έκρηξη οργής, ο Δημιουργός θα έδιωχνε τους ανθρώπους από τον παράδεισο του. Αυτό έκανε τους ανθρώπους να κυνηγούν δαίμονες ώστε να γίνουν ξανά Nahobino είναι μέσω της συγχώνευσης με σκοπό να ανακτήσουν την κλεμμένη Γνώση τους. Από την άλλη, οι άγγελοι, μια άλλη φυλή δαιμόνων, θα ήταν πιστοί στα δημιουργήματα και τους νόμους του Θεού, υπακούοντας τον, χωρίς αμφιβολία. Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι το να γίνουν Nahobino θα σπίλωσε την πίστη και την τιμή τους γι’ αυτούς και ως εκ τούτου είναι αντίθετοι σε αυτό.

Μετά από έναν πόλεμο μεταξύ αγγέλων και δαιμόνων, με τίτλο Armageddon, που πήρε μέρος 18 χρόνια πριν από τα γεγονότα του παιχνιδιού, η ανθρωπότητα θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης. Επιπλέον, ο Εωσφόρος θα δήλωνε ότι έχει σκοτώσει τον Θεό, με τον Εωσφόρο να χρησιμοποιεί τη Γνώση του Θεού για να περάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ύπαρξης. Ωστόσο, η Shekinah Glory του Θεού έχει αναδιαμορφώσει τον κόσμο ξανά στην αρχική του μορφή σαν να μην συνέβη τίποτα, αλλά αυτή η πραγματικότητα, όλο αυτό είναι μόνο μια ψευδαίσθηση.

Meanwhile on Earth…

Στον κανονικό κόσμο, όπου το κοινό αγνοεί την αλήθεια, διάφορα περιστατικά δολοφονίας που προκαλούνται από μυστηριώδεις φιγούρες αρχίζουν να πληθαίνουν μέσα στο Τόκιο, αφήνοντας την πόλη σε κατάσταση εγρήγορσης και ανησυχίας. Μια παγκόσμια δύναμη με το όνομα Μπέθελ, με επίγνωση της αλήθειας, η οποία έχει επίσης συμμετάσχει στον πόλεμο, εργάζεται με μυστικότητα για να προστατεύσει τον κόσμο της από τους δαίμονες, παίρνοντας το μέρος των αγγέλων. Το τμήμα της Ιαπωνίας συγκεκριμένα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του στον Αρμαγεδδώνα.

Ο πρωταγωνιστής, ένας μαθητής γυμνασίου που ζει μια συνηθισμένη ζωή μέσα σε αυτή την πραγματικότητα. Αφού έρχεται αντιμέτωπος με δαίμονες, ένας μυστηριώδης άντρας, ο Aogami τον εντοπίζει και με το πρόσχημα ότι η ζωή του πρωταγωνιστή κινδυνεύει, ακολουθεί τη διαταγή του, συγχωνεύεται μαζί του και γίνεται Nahobino. Με αυτή την νέα δύναμη στα χέρια του ξεκινάει την πορεία του ως Θεότητα.

“The God you cravenly revere is dead. Order itself has crumbled.”

Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα γύρω από τέσσερις διαφορετικές ανοιχτές περιοχές στον Κάτω Κόσμο. Πρόκειται για μια εναλλακτική πραγματικότητα που μιμείται ένα μετα-αποκαλυπτικό Τόκιο. Διάφοροι άγγελοι και δαίμονες τριγυρνούν καθώς διεξάγεται ένας βιβλικός πόλεμος. Ο κόσμος φαίνεται σκονισμένος, άψυχος και ξηρός. Ο ήλιος κρέμεται από μακριά και μέρος της ατμόσφαιρας είναι βουτηγμένο σε κόκκινες αποχρώσεις του αίματος. Ενώ όλο το σκηνικό φαίνεται στοιχειωμένο, τα περιβάλλοντα σε στιλ ερήμου γίνονται λίγο στάσιμα όταν ο παίκτης αναγκάζεται να αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτά παλεύοντας και συλλέγοντας δαίμονες. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πιο σουρεαλιστικά και μοντέρνα περιβάλλοντα που βοηθούν να σπάσει η μονοτονία.

Ένα μικρό ποσοστό του χρόνου παιχνιδιού το περνάς στον μη αποκαλυπτικό παράλληλο κόσμο του Τόκιο. Αυτές οι πιο εστιασμένες στην ιστορία στιγμές λειτουργούν ως ευπρόσδεκτα διαλείμματα, ακόμα κι αν είναι εκπληκτικά σύντομες. Εκεί είναι όπου το Nahobino αλληλεπιδρά με άλλους χαρακτήρες και δίνετε χώρος για διαλόγους για να βοηθήσει να δέσει η ιστορία για την επόμενη πρόκληση.

Το γνωστό σύστημα turn-based του SMT το Press Turn System επιστρέφει. H εκμετάλλευση των αδυναμιών του εχθρού ή το να σε χτυπάνε με critical, δίνει στους παίκτες μια μπόνους γύρα. Αντίθετα, η χρήση δεξιοτήτων στις οποίες οι εχθροί έχουν ανοσία ή μια αποτυχημένη επίθεση, αφαιρεί μια γύρα. Ακόμη και στο Casual, αν μπείτε σε μία μάχη χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία θα δείτε τον Nahobino να πεθαίνει. Οι δαίμονες σας, μπορούν να αντικατασταθούν στη μάχη αλλά σας κοστίζει μια γύρα. Αλλά αν ο πρωταγωνιστής πεθάνει, το παιχνίδι έχει τελειώσει. Αυτό το σύστημα μάχης ανταμείβει αλλά και απογοητεύει, αλλά ποτέ δεν το αισθάνεσαι άδικο.

Demon Fusion

Το Demon Fusion σάς επιτρέπει να επιλέξετε δύο δαίμονες και να τους ενώσετε σε έναν νέο δαίμονα με νέες ικανότητες, affinities και εμφάνιση. Το Demon Fusion είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε νέους συμμάχους χωρίς να χρειάζεται να τους στρατολογήσετε. Υπάρχουν τέσσερις τύποι Demon Fusion:

 • Dyad Fusion, είναι όπου επιλέγετε έναν από τους δαίμονες σας και βλέπετε τι θα προκύψει εάν συγχωνευτεί με τους δαίμονες που έχετε διαθέσιμους.
 • Reverse Fusion, σάς δείχνει τους δαίμονες που προκύπτουν και, στη συνέχεια, τους δαίμονες που θα χρειαστεί να θυσιάσετε για να τους δημιουργήσετε.
 • Reverse Compendium Fusion, λειτουργεί όπως το Reverse Fusion, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στους δαίμονες που έχετε. Μπορείτε να αντλήσετε δαίμονες από το compendium σας (δαίμονες που έχετε συναντήσει ή στρατολογήσει στο παρελθόν) πληρώνοντας σε Macca.
 • Special Fusion, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό δαίμονα από δύο έως τέσσερις δαίμονες.

Essence Fusion

Τα Essences είναι σαν μια αποσταγμένη εκδοχή των ικανοτήτων ενός δαίμονα – οι επιθέσεις, οι δεξιότητες, οι αδυναμίες και οι αντιστάσεις του. Το Essence Fusion είναι ένας τρόπος για να πάρετε τις ικανότητες ενός δαίμονα και να τις προσθέσετε στις ικανότητες ενός άλλου δαίμονα ή στο Nahobino. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Essence Fusion για να μεταφέρετε Affinities (Αδυναμίες και Αντιστάσεις) στον Nahobino. Αυτό είναι μια μεγάλη βοήθεια όταν αντιμετωπίζετε εχθρούς με ισχυρές επιθέσεις στοιχείων, στις οποίες είστε αδύναμοι.

Πάντα υπάρχει κάτι να βρεις. Το SMTV έχει ένα νέο “νόμισμα” που ονομάζεται Glory το οποίο συλλέγετε. Τα χρησιμοποιείτε για να αγοράσετε Miracles, τα οποία σας από εξτρά χώρο για δαίμονα μέχρι Affinities για το Nahobino. Υπάρχει μια ποικιλία από δευτερεύουσες αποστολές, κρυμμένους θησαυρούς και relic caches που είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές macca. Ο κόσμος είναι τέλεια σχεδιασμένος για να το κάνει διασκεδαστικό και περίπλοκο να τον εξερευνήσεις και να τα συλλέξεις.

Chaos shall envelop the world… and from that chaos, there shall be a true rebirth—a wholly new future

Αν το παιχνίδι το χαρακτηρίζει ένα συναίσθημα, αυτό είναι η θλίψη. Είσαι σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που έχει κυριευτεί από δαίμονες. Ο Θεός θεωρείτε νεκρός και ο Εωσφόρος φέρνει το χάος. Και όλο αυτό απεικονίζεται υπέροχα. Έρημος και κατεστραμμένα κτήρια παντού. Δαίμονες παντού, εξαθλιωμένοι και αυτοί. Ένας κόσμος που απεικονίζεται κυρίως σε μπλε και κόκκινες αποχρώσεις με τον ήλιο να δύει ως φόντο. Στην ολη ατμόσφαιρα έρχεται και η μουσική του παιχνιδιού που ενισχύει το όλο συναίσθημα της θλίψης. Δεν σταματάει το παιχνίδι να σου δίνει νέες μουσικές να “ντύνουν” τις σκηνές του και το κάνει πολύ καλά.

Τεχνικά το παιχνίδι αρχικά φαινόταν να θέλει παραπάνω παραμετροποίηση στην κονσόλα. Στο handheld υπήρχε λίγο blur στα γραφικά ενώ docked ήταν καλύτερα τα πράγματα. Θα ήθελα να δω πιο sharp γραφικά στην κονσόλα. Πολλοί αναφέρουν frame drops τα οποία,προσωπικά, δεν τα αντιλήφθηκα. Αυτό που αντιμετώπισα είναι θέμα με draw distance και την απεικόνιση του κόσμου. Είναι λογικό όμως γιατί το περιβάλλον είναι γεμάτο δαίμονες που κυκλοφορούν ολούθε. Καθώς πλησιάζεις αρχίζουν να εμφανίζονται απότομα νέοι δαίμονες και σχετικά κοντά σου. Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού όμως είναι exploration οπότε το θεωρώ σοβαρό πρόβλημα.

Αυτά τα θέματα υπήρχαν κυρίως στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού. Στην πορεία ανακοινώθηκε το patch 1.02 το οποίο περίμενα να δω τι αλλαγές θα φέρει. Ουσιαστικά προσθέτει FOV επιλογές, δηλαδή διαλέγεις το εύρος της γωνίας της κάμερας. Επιπροσθέτως έχουμε επιλογές για την φωτεινότητα του παιχνιδιού αν και θα πρότεινα να το αφήσετε στο mid. Γενικά αν και δεν έγινε κάποια αναφορά στα patch notes, φαίνεται το παιχνίδι να “τρέχει” πολύ καλύτερα και η εικόνα να είναι πιο καθαρή. οπότε να παίξατε το παιχνίδι πριν το patch, ξαναδοκιμάστε το.

“And you’re just BEGGING to die, aren’t you!?”

Είναι λοιπόν το Shin Megami Tensei V ένα καλό παιχνίδι;

Νιώθω ότι είναι ότι πιο beginner friendly στο franchise. Μην παρεξηγηθώ, θα πεθάνετε πολλές φορές. Μιλάμε για το Dark Souls των JRPG. Από την αρχή του παιχνιδιού όμως ένοιωσα την ιστορία να με ταξιδεύει. Συμπλήρωσα κενά από προηγούμενα παιχνίδια. Ένιωσα να έχει ένα πλούσιο rpg στοιχείο με πολύ παραμετροποίηση. Και σε αυτόν τον τίτλο προσφέρονται πολλά επίπεδα δυσκολίας τόσο για hardcore παίκτες, όσο και για αυτούς που θέλουν απλά να ζήσουν την εμπειρία. Πάλι θα πεθάνετε αν δεν προσέξετε, μην αυταπατάστε. Υπάρχουν και επι πληρωμή dlc για να γίνει πιο βατό το παιχνίδι.

Με όποια δυσκολία και να επιλέξετε να το παίξετε, κάντε το. Προτείνω σε docked mode. Σε μεγάλη τηλεόραση είναι απόλαυση να βλέπεις την χρωματική του παλέτα. Αν είστε νέος παίκτης στην σειρά Shin Megami Tensei και φοβάστε τα “βαριά¨ JRPG ξεκινήστε με το SMTV και είμαι σίγουρος ότι θα αναζητήσετε και τα παλιότερα παιχνίδια.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Nintendo Switch το Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster

10/10

Ευχαριστούμε την CDMedia, για την παραχώρηση του τίτλου.

 • Released: November 12, 2021
 • Genre: Role-PlayingStrategy
 • Number of players:
  • Offline: 1
 • Developer: Atlus
 • Publisher: Sega
 • Download size: 12.927 GB
 • Metacritic: 85
 • How Long To Beat:
  • Main Story: 46½ hours
  • Main + Extra: 63 hours
  • Completionist: 95 hours
 • PEGI Rating: 16
 • Play modes: TV, Tabletop, Handheld

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε στη μεγαλύτερη κοινότητα μαζί με περισσότερους από 5400 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *