Wednesday, July 24, 2024
Reviews

Root Double Before Crime * After Days Xtend Edition Nintendo Switch Review

To Root Double – Before Crime * After Days – Xtend Edition είναι ένα visual novel παιχνίδι με πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας το 2012. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί μια ιδιαιτερότητα της Ιαπωνικής αγοράς καθώς τα visual novels είναι πολύ δημοφιλή εκεί. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, αποκτούν και αρκετούς φίλους στη Δύση και βλέπουμε όλο και περισσότερα να μεταφράζονται στα αγγλικά.

Root Double

Η συγκεκριμένη, Xtend Edition, περιλαμβάνει και extra story συγκριτικά με την αρχική έκδοση και είναι αυτή η οποία κυκλοφόρησε για το Nintendo Switch. Φυσικά, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων παιχνιδιών τα 9 χρόνια παλαιότητας δεν αποτελούν αρνητικό καθώς τα γραφικά τους παραμένουν διαχρονικά και η έμφαση δίνεται στην ιστορία και το βάθος της.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ιστορία διαδραματίζεται το 2030 στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών LABO, στην fictional Ιαπωνική πόλη Rokumei City. Ενώ ένας από τους δύο βασικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού, η μαθήτρια Natsuhiko επισκέπτεται το κέντρο μαζί με τους συμμαθητές της, λαμβάνει χώρα μια έκρηξη και ξεσπά φωτιά. Οι επισκέπτες και εργαζόμενοι στο LABO παγιδεύονται καθώς οι εγκαταστάσεις σφραγίζονται αυτόματα από το σύστημα ασφαλείας.

LABO

Οι άλλος βασικός χαρακτήρας, ο Captain Watase, μαζί με την ομάδα διάσωσης του Rokumei City ξεκινά άμεσα την επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ο αντιδραστήρας του LABO είναι ένα βήμα πριν το meltdown εκλύοντας μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας και απειλώντας όσους βρίσκονται μέσα αλλά και την ίδια την ομάδα διάσωσης.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Σε αυτό το σημείο, ο παίκτης επιλέγει ένα από τα δύο διαθέσιμα modes ή chapters της ιστορίας. Το Chapter #1, με τίτλο After, ακολουθεί τα γεγονότα μετά την έκρηξη και αποτελεί τη βασική εξέλιξη της ιστορίας του Root Double – Before Crime * After Days – Xtend Edition. Το Chapter #2, με τίτλο Before, μπορεί να αναφέρεται στα γεγονότα πριν ξεκινήσει η αποστολή διάσωσης αλλά είναι καλύτερο να παιχτεί μετά το πρώτο.

Ena

Όποιο από τα δύο Routes και αν διαλέξετε, η ιστορία εξελίσσεται κυρίως με στατικές οθόνες και αρκετό κείμενο, όπως αναμένεται άλλωστε από ένα visual novel. Σε κάποια σημεία, ο παίκτης καλείται να κάνει τις δικές του επιλογές ή αποφάσεις, που επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Senses Sympathy System

Σε αυτό το σημείο, το παιχνίδι διαφοροποιείται από άλλα, αντίστοιχα. Εδώ δεν δίνεται βάση σε multiple choice επιλογές διαλόγου αλλά υπάρχει το σύστημα Senses Sympathy System. Σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία του παιχνιδιού, που ονομάζονται branches ή crossroads, ο παίκτης πρέπει να μοιράσει τους διαθέσιμους Sympathy Points στους εμπλεκόμενους χαρακτήρες. Με βάση το πως μοιράζονται αυτοί οι πόντου, επηρεάζεται και η συνέχεια του παιχνιδιού.

Time

Τα παραπάνω branches, διαχωρίζονται με βάση έναν χρωματικό κώδικα. Τα μπλε, αποτελούν μικρές παρεμβάσεις στην ιστορία, τα κίτρινα είναι ελαφρώς πιο σημαντικά ενώ τα κόκκινα αφορούν επιλογές ζωής ή θανάτου και επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο χειρισμός είναι απλούστατος καθώς καλείστε είτε να επιλέξεται μια επιλογή σε ένα διάλογο ή να μοιράσετε τους ανάλογους πόντους του Senses Sympathy System.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του Root Double – Before Crime * After Days – Xtend Edition περιορίζονται σε στατικές εικόνες και σε χαρακτήρες με ελάχιστο ή ανύπαρκτο animation. O σχεδιασμός είναι ποιοτικός με αρκετή έμφαση στη λεπτομέρεια.

Animation

Η anime φιλοσοφία του παιχνιδιού επικρατεί σε όλο τον οπτικό τομέα του, με καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα και kawai χαρακτήρες. Τα εφέ είναι φτωχά ενώ υπάρχει πολύ περιορισμένη κίνηση και animations.

Anime

Το παιχνίδι τρέχει χωρίς προβλήματα και framedrops τόσο σε docked όσο και handheld mode.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το Root Double – Before Crime * After Days – Xtend Edition είναι ένα όμορφο visual novel με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και πολύ καλή μετάφραση. Το Senses Sympathy System είναι μια πολύ καλή προσθήκη που το διαφοροποιεί από άλλους τίτλους του ίδιου genre. Η διάρκεια του είναι σχεδόν 10 ώρες gameplay. Λόγω της φύσης του παιχνιδιού προσφέρεται για πολλά Playthroughs αφού το ολοκληρώσετε.

Αν ψάχνετε για ένα ποιοτικό visual novel αξίζει να δώσετε στο δυστοπικό Root Double – Before Crime * After Days – Xtend Edition μια ευκαιρία.

6 / 10 - six out of ten

Score: 6/10

+ Όμορφα anime γραφικά
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία
+ Πρωτότυπο σύστημα εξέλιξης της ιστορίας
– Μικρή διάρκεια
– Απουσία animations & cutscenes    

Tested on Nintendo Switch

Age rating: 16

Developer: Regista

Publisher: Sekai Games

Available for: Nintendo Switch

Release date: 26-11-2020

Ευχαριστούμε την PR Hound για την παραχώρηση του τίτλου.

Φώτης "Tholin" Μπέτσος

Η ενασχόληση μου με τα videogames ξεκίνησε το 1990 με το αριστουργηματικό adventure LOOM της Lucasarts. Στην πορεια ανακάλυψα τις κονσόλες της Nintendo και ξεκίνησα απο το SNES στο οποίο λάτρεψα τα JRPGs. Η αγάπη για τη Nintendo συνεχίστηκε με όλες τις επόμενες κονσόλες της και φτάνει μέχρι και σήμερα με το Switch. Όταν δεν παίζω RPGs, ερευνώ την ιστορία της Nintendo και των ανθρώπων και IPs που τη διαμόρφωσαν...

Αφήστε ένα σχόλιο!