Friday, May 24, 2024
Reviews

Railway Empire Nintendo Switch Edition – Review

Στην Αμερική του 19ου αιώνα, αναλαμβάνετε να δημιουργήσετε τη δική σας σιδηροδρομική αυτοκρατορία. Τα εμπόδια όμως είναι πολλά αφού εκτός από τις κακουχίες και τους περιορισμούς της τότε τεχνολογίας, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα δύσχρηστο user interface και την έλλειψη επαρκών επεξηγήσεων.

Railway Empire Nintendo Switch Edition

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο Railway Empire αναλαμβάνετε τη διαχείριση μιας σιδηροδρομικής εταιρείας είτε παίζοντας ανεξάρτητα σενάρια είτε ακολουθώντας ένα campaign το οποίο σας περνάει από διάφορα σημαντικά γεγονότα λειτουργώντας παράλληλα και σαν tutorial, εισάγοντας σας σταδιακά τις λειτουργίες του παιχνιδιού. Υπάρχουν επιπλέον τα free και sandbox mode στα οποία παίζετε όσο θέλετε χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.

Core Gameplay

Σε κάθε σενάριο έχετε μπροστά σας ένα κομμάτι του χάρτη της Αμερικής στο οποίο υπάρχουν πόλεις αλλά και μονάδες παραγωγής πρώτων υλών όπως φάρμες, ορυχεία, καλλιέργειες βαμβακιού κ.λπ. Σκοπός είναι να κατασκευάσετε σταθμούς και σιδηροδρόμους που να συνδέουν αυτά τα σημεία μεταξύ τους και βέβαια να προγραμματίζετε τα δρομολόγια που θα κινούνται στο σιδηροδρομικό σας δίκτυο προκειμένου να εκπληρώσετε τους στόχους του σεναρίου.

Σε κάθε πόλη ανάλογα με το μέγεθος της υπάρχει μία ή περισσότερες βιομηχανίες οι οποίες μεταποιούν τις πρώτες ύλες που λαμβάνουν, παράγοντας άλλα προϊόντα τα οποία κι αυτά με τη σειρά τους μπορούν να μεταποιηθούν. Έτσι για παράδειγμα μπορεί η Ομάχα να λαμβάνει βαμβάκι από μία κοντινή καλλιέργεια και να το μετατρέπει σε ύφασμα, το οποίο ύφασμα έπειτα μεταφέρεται στην Νέα Υόρκη όπου τελικά γίνεται ρούχα τα οποία με τη σειρά τους θα καταλήξουν σε άλλες πόλεις όπου υπάρχει ζήτηση. Oλα τα παραπάνω θα μεταφερθούν φυσικά με τα δικά σας τρένα εφόσον έχουν συνδεθεί στο σιδηροδρομικό σας δίκτυο και θα φέρουν κέρδη στην εταιρεία σας. 

Αν στη θεωρία αυτό ακούγεται απλό λάβετε υπόψη ότι οι πόλεις είναι πολλές και τα σημεία πρώτων υλών ακόμη περισσότερα. Κι όσο το δίκτυο σας μεγαλώνει θα χρειαστεί συχνά διαφορετικά τρένα να περάσουν από τις ίδιες γραμμές με μεγάλη πιθανότητα να μπλοκάρουν μεταξύ τους ή να χάνεται πολύτιμος χρόνος περιμένοντας στο σταθμό μέχρι να απελευθερωθεί η γραμμή. Εκεί λοιπόν θα πρέπει με τις κατάλληλες σημάνσεις και δημιουργώντας διπλές γραμμές να μειώσετε στο ελάχιστο τους χρόνους που τα τρένα σας σταματάνε να κινούνται, στο ελάχιστο.

Υπάρχει ωστόσο και η επιλογή Easy Railway Network που παρακάμπτει τις παραπάνω δυσκολίες αφήνοντας τα τρένα να κινούνται ελεύθερα το ένα ανάμεσα στο άλλο. Έτσι χάνετε ένα μεγάλο μέρος της πρόκλησης να χτίσετε ένα αληθοφανές δίκτυο αλλά σας δίνεται έτσι η δυνατότητα να εστιάσετε σε άλλους τομείς.

Βασικά εργαλεία και interface

Προκειμένου να πετύχετε τα παραπάνω θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πολύ συχνά τα εργαλεία της κατασκευής σιδηροδρόμων και της δημιουργίας γραμμών. Ευτυχώς οι developers έχουν φροντίσει στα πρώτα σενάρια του campaign να σας καθοδηγήσουν αναλυτικά, προβάλλοντας σας βίντεο για τη χρήση κάθε εργαλείου. Δυστυχώς αυτά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις αδυναμίες του user interface.

Έτσι θα συμβεί πολλές φορές να πατήσετε λάθος κουμπί καθώς ανάλογα με το εργαλείο στο οποία βρίσκεστε, η λειτουργία κάθε κουμπιού αλλάζει. Για παράδειγμα όταν χτίζετε έναν σιδηρόδρομο η ολοκλήρωση της εργασίας γίνεται με το κουμπί Χ ενώ όταν ορίζετε τις στάσεις που θα κάνει ένα τρένο η οριστικοποίηση γίνεται με το κουμπί Β. Σαν να μην έφτανε αυτό, αν καθώς χτίζετε τις γραμμές σας θελήσετε να αναιρέσετε τη τελευταία σας εντολή, το πάτημα του κουμπιού Β (που θα ήταν λογικό να κάνει κάτι τέτοιο μιας και είθισται να είναι το κουμπί ακύρωσης/πίσω στα βιντεοπαιχνίδια θα κλείσει) θα κλείσει το εργαλείο δημιουργίας σιδηροδρόμου και θα πρέπει να το ανοίξετε πάλι από το βασικό μενού.

Αρκετή δυσκολία μας δημιούργησε επίσης το εργαλείο σήμανσης που είναι πολύ σημαντικό όπως είπαμε ώστε να μπορούν τα τρένα να χρησιμοποιούν το δίκτυο γραμμών χωρίς να εμποδίζουν το ένα το άλλο. Ωστόσο άπαξ και μάθετε το πως λειτουργεί δε θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα ξανά με αυτό. Οι παραπάνω δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε με το interface είναι σίγουρα η μεγαλύτερη αδυναμία ενός τίτλου που κατά τ’ άλλα δείχνει πολύ προσεγμένος.

Ένσταση

Μια ακόμη ένσταση μας είναι ότι συχνά τα προβλήματα δεν επικοινωνούνται στον παίκτη με σαφήνεια. Για παράδειγμα λάμβανα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που έδειχναν ότι κάτι δε πάει καλά σε μία πόλη, χωρίς να είναι σαφές το πρόβλημα ή τι πρέπει να αλλάξω ώστε να το διορθώσω. Σε μιά άλλη περίπτωση ένα τρένο δεν ξεκινούσε από τον σταθμό χωρίς όμως να φαίνεται κάποιο εμπόδιο. Εν τέλει γκρέμισα και έχτισα ξανά ένα μέρος της γραμμής και το θέμα λύθηκε.

Μία απ’τις δεκάδες ατμομηχανές που θα έχετε στη διάθεσή σας

Εξτρά λειτουργίες

Το Railway Empire όμως δε μένει μόνο στη διασύνδεση σταθμών και τη διακίνηση επιβατών και αγαθών. Καθώς μαθαίνετε το παιχνίδι θα ανακαλύπτετε επιπλέον δυνατότητες ώστε να χτίσετε την αυτοκρατορία σας. Αν ξεμείνετε από χρήματα μπορείτε να πάρετε κάποιο τραπεζικό δάνειο με επιτόκιο φυσικά ώστε να επενδύσετε σε νέες γραμμές και να φέρετε ξανά έσοδα ενώ μπορείτε ακόμη και να πάρετε μετοχές ενός ανταγωνιστή προκειμένου να έχετε μέρος από τα κέρδη του εφόσον πιστεύετε ότι θα ανεβούν. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και το μενού Research, της έρευνας δηλαδή, το οποίο θυμίζει skill tree και σας επιτρέπει όσο περνάει ο χρόνος να ξεκλειδώνετε νέες δυνατότητες όπως π.χ. 5% αύξηση στην αξιοπιστία των τρένων σας αλλά και νέες ατμομηχανές πιο γρήγορες, ανθεκτικές και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν περισσότερες από 40 μηχανές ιστορικής ακρίβειας στο Railway Empire και περισσότερα από 30 είδη βαγονιών για να ξεκλειδώσετε. Μια επιπλέον παράμετρος στη διαχείριση και επέκταση της αυτοκρατορίας σας είναι φυσικά το προσωπικό που προσλαμβάνετε, όπως μηχανικοί για καλύτερη απόδοση του τρένου σας, security για προστασία από ληστές, κατάσκοποι ή και σαμποτέρ ώστε να προκαλέσετε ζημιά σε ανταγωνιστή κ.λπ.

Χτίζοντας την οικονομία

Αρκετό βάθος έχει δοθεί στο κομμάτι της οικονομίας. Καθώς οι πόλεις συνδέονται στο δίκτυο σας και περισσότερα δρομολόγια περνούν απ’ αυτές φέρνοντας περισσότερους επιβάτες, αλληλογραφία και αγαθά, ο πληθυσμός τους μεγαλώνει. Αυτό, εκτός του ότι συχνά αποτελεί υπο-αποστολή για να ολοκληρώσετε ένα σενάριο π.χ. “To Τολέδο πρέπει να έχει 100.000 κατοίκους μέχρι το 1844”, δίνει τη δυνατότητα στη πόλη αυτή να αναπτύξει επιπλέον βιομηχανίες που σημαίνει επιπλέον ζήτηση και παραγωγή αγαθών και περισσότερα κέρδη σε εσάς που τα διακινείτε.

Μάλιστα αν έχετε αρκετό ρευστό, μπορείτε να χτίσετε ή να αγοράσετε μια βιομηχανία σε μία πόλη ή ακόμη και να γκρεμίσετε μια βιομηχανία που σας ανήκει, προκειμένου να χτίσετε κάποια άλλη στη θέση της. Αντίστοιχα, σας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσετε σημεία παραγωγής πρώτων υλών.

Τεχνικός τομέας

Σε ότι αφορά τον τεχνικό τομέα, το Railway Empire σίγουρα δε διεκδικεί κάποιο βραβείο. Τα γραφικά του παραπέμπουν περισσότερο σε παρόμοιους τίτλους παλαιότερων γενιών είναι ωστόσο πλήρως λειτουργικά και εξυπηρετούν το σκοπό τους. Υπάρχουν στιγμές που θα παρατηρήσετε κάποια frame-drop ειδικά όταν εστιάζετε την κάμερα κοντά σε ένα τρένο που κινείται. Τα ηχητικά εφέ εξυπηρετούν κι αυτά το σκοπό τους ενώ η μουσική σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά ευχάριστη βάζοντας σας στο κλίμα της εποχής.

Παίζοντας το παιχνίδι αντιμετωπίσαμε και μία περίπτωση που κόλλησε και χρειάστηκε να το επανεκκινήσουμε από το μενού του Switch, ευτυχώς όμως η λειτουργία auto save φρόντισε ώστε να μη χάσουμε παραπάνω από 5 λεπτά της προόδου μας.

Έξτρα περιεχόμενο

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκδοση του Railway Empire στο περιέχει και τρία DLC της PC έκδοσης, τα Mexico, The Great Lakes και Crossing the Andes. Πέραν αυτών έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε τρία επιπλέον, τα Germany, Great Britain & Ireland και France έναντι 9.99€ το καθένα.

Σύνοψη

Συνολικά το Railway Empire παρά τα προβλήματα του κυρίως στον τομέα του interface και της καθοδήγησης του παίκτη αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Συνίσταται σίγουρα σε όσους ψάχνουν για ένα καλό Business Simulation Game ειδικά αν τους ενδιαφέρει η θεματολογία των τρένων. Θα χρειαστείτε δεκάδες ώρες μόνο και μόνο για να ολοκληρώσετε το βασικό campaign ενώ είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να το επισκεφθείτε ξανά στο μέλλον.

+ Μεγάλο βάθος στο gameplay
+ Πλούσιο περιεχόμενο σε σενάρια και campaign
+ Επιλογές παραμετροποίησης

– Δύστροπο user interface
– Ελλιπής επικοινωνία προβλημάτων προς τον παίκτη

7 / 10 - seven out of ten
7/10

Ευχαριστούμε την Kalypso Media για την παραχώρηση του κωδικού

Developer: Independent Arts
Publisher: Kalypso Media
Age Rating: 3+
Available for: Nintendo Switch
Release date : 19/06/2020
Tested on: Nintendo Switch

Αφήστε ένα σχόλιο!