Sunday, September 15, 2024
Reviews

Pokemon Sword/Shield review: Anarchy in the Galar Region

Κάθε φορά που φτάνει στα ράφια καινούργια γενιά Pokemon, γίνεται ένας μικρός πόλεμος στο Internet. Η GameFreak έχει δηλώσει άλλωστε ότι είναι πολύ δύσκολο – έως και ακατόρθωτο – να μπορέσεις να ικανοποιήσεις πλήρως έναν Pokemon Fan. Αυτό συμβαίνει και αυτές τις ημέρες με το Pokemon Sword/Shield. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια αντικειμενική άποψη για την καινούργια εκδοχή ενός από τα μεγαλύτερα franchise στην ιστορία των Video Games.

Το Pokemon Sword/Shield λαμβάνει χώρα σε μια νέα γεωγραφική τοποθεσία στον κόσμο των Pokemon, την Galar Region. H Galar Region έχει πάρει τεράστιες επιρροές για το σχεδιασμό της από τη Βρετανική εξοχή. Είναι καταπράσινη, με πολλά λιβάδεια, λίμνες και ποτάμια, τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και κεραμίδια, οι χαρακτήρες αποκαλούν την τηλεόραση «Telly», ο καιρός έχει πάθει… κρίση και οι ενδυματολογικές επιλογές κινούνται γύρω από millennial UK Fashion κατά βάση. Το αποτέλεσμα είναι… εκθαμβωτικό, καθώς δε θέλεις ποτέ να σταματήσεις να κόβεις βόλτες στην εξοχή και να απολαμβάνεις το σκηνικό. Οι πόλεις – σε σχέση με άλλα παιχνίδια Pokemon – είναι πολύ λιγότερο γραμμικές, εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, δύο πόλεις, η Balonlea και η Spikemuth, είναι τόσο όμορφες, αλλά ταυτόχρονα τόσο μικρές και γραμμικές που σε κάνει να απορείς για ποιο λόγο έπεσε τόσο λίγη δουλειά σε αυτές τις δύο. Σε γενικές γραμμές όμως, οι πόλεις θα εντυπωσιάσουν. Το ένα μειονέκτημα που υπάρχει, είναι ότι σε όλες τις πόλεις πλην της τελευταίας, ο κόσμος και οι NPC είναι πολύ λίγοι, με αποτέλεσμα σε κάποια καρέ να φαντάζει ερημωμένο το τοπίο.

Ο χαρακτήρας στην καινούργια κασέτα Pokemon αρχικά δεν έχει καμία διαφορά από τις παλαιότερες γενιές. Διαλέγεις φύλο και ένα προαποφασισμένο πρόσωπο που δε μπορείς να το πειράξεις. Στην πορεία, όσο επισκέπτεσαι καινούργιες πόλεις, ξεκλειδώνεις καινούργια μαγαζιά με ρούχα. Επίσης αποκτάς πρόσβαση και σε κομμωτήριο, στο οποίο μπορείς να τελειοποιήσεις την εμφάνιση του χαρακτήρα (μαλλιά, μάτια, χρώμα μαλλιών-ματιών). Μη ρωτάτε πως στο κομμωτήριο αλλάζεις χρώμα στα μάτια σου. Ούτε η GameFreak δεν ξέρει.

Ένα ολοκαίνουργιο feature στην καινούργια γενιά είναι το Wild Area. Το Wild Area απλώνεται στο πρώτο μισό της Galar Region και είναι γεμάτο με πάρα πολλά Pokemon, διαφορετικών level. Το 70% του Pokedex μπορεί να συμπληρωθεί από τη Wild Area. Τα Pokemon εμφανίζονται σε διαφορετικά μέρη κάθε μέρα, ανάλογα με τις αλλαγές του καιρού. Ο καιρός στη Wild Area είναι τυχαίος, σε σημείο που ενώ τρέχεις με το ποδηλατάκι σου αμέριμνος στη λιακάδα πιάνοντας pokemon level 5, άμα περάσεις σε διπλανή περιοχή της wild area, ΤΣΟΥΠ ΑΚΥΡΟ ΨΑΡΑ, άρχισε να χιονίζει και σε κυνηγάει ένα Abomasnow 45 level να σου μετρήσει τα κόκκαλα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αντιθέτως μου άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι έχεις πρόσβαση στη Wild Area πολύ νωρίς στο παιχνίδι, και αν έχεις πολλή αυτοπεποίθηση μπορείς να παλέψεις και ένα Pokemon ψηλότερα level από εσένα για να κάνεις λίγο γρήγορο training. Ο περιορισμός που υπάρχει, είναι ότι δε μπορείς να πιάσεις Pokemon από ένα level και πάνω, λόγω των εμβλημάτων που δεν έχεις κερδίσει ακόμη. Ο παίχτης μπορεί όταν πρωτοβρεθεί στη Wild Area, να πιάσει Pokemon μέχρι level 15. Αν ήμουν στη θέση σας, δε θα εστίαζα να κυνηγήσω πόκεμον από νωρίς, καθώς μπορεί να πέσετε σε Shiny το οποίο θα ξεπερνάει το επιτρεπόμενο level που μπορείτε να πιάσετε, και τα νεύρα θα είναι πολλά 😛 . Προσωπική μου άποψη είναι πως η Wild Area αξίζει τον κόπο και τον ιδρώτα σας από το 3ο έμβλημα και μετά.

Σχετικά με το Pokedex: Το Pokedex έχει 400 Pokemon. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει παρουσιαστεί σε καινούργιο Pokemon mainline game. Αυτό έγινε διότι έπρεπε να ισορροπίσει το σύστημα matchmaking, και η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί πολύ καλά. Τα 90 καινούργια Pokemon είναι τα περισσότερα πανέμορφα, και ΟΛΑ ΤΑ 90 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ POKEMON ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ANIMATION ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. Αυτό τονίστηκε, καθώς υπάρχουν πολλοί που λένε πως τα animation είναι χάλια. Υπάρχουν λίγα animation που είναι χάλια μαύρα (εσένα κοιτάω Double Kick) αλλά είναι σε κινήσεις που δε θα χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα στο late game. Δυστυχώς καλό θα ήταν όλα τα Pokemon να έχουν οργανωμένα animations και καλύτερες λάμψεις στα πρόσωπά τους και τα σώματά τους, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μικρό φάουλ, αλλά ασήμαντο για εμένα. Οπτικά το παιχνίδι μπορούσε να έχει μεγαλύτερη – ΠΟΛΥ μεγαλύτερη βελτίωση – όσον αφορά τα Pokemon. Η Galar παραμένει πανέμορφη.

Ένα καινούργιο feature είναι το Pokemon Camp, στο οποίο μπορεί ο παίχτης να στήσει μια σκηνή με τα Pokemon του και να παίξει μαζί τους ή να μαγειρέψει Curry για να φάνε όλοι μαζί. Το καλύτερο στοιχείο στο Pokemon Camp είναι πως κάθε Pokemon έχει δικό του χαρακτήρα ο οποίος γίνεται αισθητός στο στην κατασκήνωση. Αν ένα Pokemon είναι μοναχικό θα κάθεται στη γωνία μόνο του και θα κοιτάει πέρα μέχρι να το φωνάξετε. Αν είναι adamant θα τρέχει όλη την ώρα και θα χαίρεται. Αν είναι Needy θα σας ζητάει να παίξετε συνέχεια. Αυτό δίνει πολύ καλό βάθος στα Pokemon σας και σας επιτρέπει να δεθείτε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να κάνουμε Pokemon Review χωρίς να μιλήσουμε για το σύστημα μάχης. Το σύστημα μάχης λοιπόν, είναι κατά μεγάλο κομμάτι το ίδιο. Στο βωμό της βελτίωσης του Pokemon online ως e-sport, έχουν αφαιρεθεί πολλές κινήσεις, έχουν προστεθεί πολλές άλλες και σε μερικές παλαιότερες έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν. Κατά μέσο όρο, θα έλεγα πως το battling στην Sword/Shield είναι το πιο ισορροπημένο που έχει υπάρξει, έχοντας παίξει λίγο online όμως. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

Το τεράστιο feature που έχει προστεθεί στις μάχες είναι το φαινόμενο που ονομάζεται Dynamaxing. Το Dynamaxing είναι το στοιχείο που αντικαθιστά τα Mega-Evolutions και τα Ζ-moves (στο καλό Z-moves, εύχομαι να μη σας ξαναδούμε ΠΟΤΕ) και είναι ένας συνδυασμός των δύο. Το Pokemon σας μπορεί να κάνει Dynamax  μόνο μια φορά σε κάθε μάχη και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία (Max Raid Battles + Gym Battles) και βασικά αυτό που κάνει είναι να μεταμορφώνει το Pokemon σας σε έναν τεράστιο MegaZord από τους Power Rangers που πιάνει όλη την οθόνη και καταστρέφει ότι υπάρχει γύρω του. Τέλειο. Τα περισσότερα pokemon δεν αλλάζουν μορφή στο Dynamaxing. Όταν το Pokemon αλλάζει τη μορφή του κατά το Dynamax, ονομάζεται GigantaMax form , και πραγματικά σας εύχομαι να δείτε όλες τις GigantaMax εξελίξεις, είναι καταπληκτικές ως επί το πλείστον.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό και πολύ ευπρόσδεκτο στοιχείο που συναντάμε στη Sword/Shield είναι πως δεν υπάρχουν random encounters πλέον (Thank you Pokemon Let’s GO). Τα pokemon υπάρχουν ζωντανά στον κόσμο και ξέρετε τι θα πολεμήσετε πριν το πολεμήσετε, με εξαίρεση κάποια μικρά Pokemon που μπορεί να πετάγονται όσο είστε μέσα στο χορτάρι, αλλά και πάλι προλαβαίνετε να τα αποφύγετε. Αυτό κάνει τη ροή πολύ καλύτερη, καθώς όταν είστε μέσα σε σπηλιές δεν αναγκάζεστε να μετατρέψετε τα zubat σε είδος υπό εξαφάνιση. Αν θέλετε να τρέξετε, τρέχετε και δεν πολεμάτε τίποτα. (ΔΕΝ προτείνεται) Το σύστημα με το οποίο πιάνεις Pokemon, επέστρεψε στις ρίζες του και πλέον δε χρειάζεται να παίζετε τέννις με το joycon ή να γυρνάτε με το Switch 360 μοίρες και να πετάτε μπάλες στο Dratini που δε λέει να κάτσει στα αυγά του. Επιτέλους. Επίσης, πολεμάτε το πόκεμον για να το πιάσετε.

Έχει κάνει επιστροφή φυσικά και το breeding, στο οποίο δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο, πάτε ένα θηλυκό και ένα αρσενικό Pokemon στον breeder, αυτά «παίζουν», και με κάποιο «μυστήριο» τρόπο κάνουν ένα αυγό, το οποίο παίρνετε, περπατάτε σαν να μην υπάρχει αύριο, σκάει και βγαίνει ένα 1 lvl pokemon της αρχικής μορφής του είδους που βάλατε να «παίξει».

Προχωράμε στο πιθανώς καλύτερο feature που υπάρχει στις καινούργιες Pokemon κασέτες, τα Max Raid Battles. Τα Max Raid Battles είναι μάχες που ξεκινούν στο Wild Area με Dynamaxed Pokemon, στις οποίες συμμετέχουν 4 παίκτες. Σε περίπτωση που δεν μαζεύονται παίχτες, το παιχνίδι γεμίζει την ομάδα σας με bots τα οποία κατά βάση δε μπορούν να χτυπήσουν ούτε ελέφαντα αν βρίσκονται από κάτω του, αλλά τουλάχιστον στα low level raids μπορείτε να πιάσετε raid Pokemon μόνοι σας, χωρίς να περιμένετε κάποιου είδους MatchMaking. Τα raids χωρίζονται σε level από 1 έως 5. Τα level 1 και 2 είναι αρκετά εύκολα και μπορείτε να τα ολοκληρώσετε μόνο με bots. Από το 3 και πάνω καλό είναι να έχετε παίκτες μαζί σας και να γνωρίζετε καλά τα effective types.

Το Story είναι ένα typical Pokemon quest. Ο χαρακτήρας σας φεύγει από το σπίτι του με τον Rival του, διαλέγει ένα από τρία Starter Pokemon, και πάει να κατακτήσει 8 εμβλήματα και το Pokemon League και μετά να βγάλει όλο το Pokedex. Αυτό που προσφέρει πινελιές και διαφέρει από τις άλλες Pokemon κασέτες, είναι πως υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες οι οποίοι εμπλέκονται στην ιστορία σαν πιθανοί rivals του πρωταγωνιστή, και το παιχνίδι δίνει πολύ screen time σε αυτούς, με αποτέλεσμα να μαθαίνεις αναλυτικά το backstory τους. Ακόμη και τα Starter Pokemon, έχουν δικό τους cutscene, το οποίο δείχνει στον παίχτη λίγο το χαρακτήρα τους. Για πρώτη φορά σε Pokemon game, στεναχωρήθηκα για το Pokemon που δε διάλεξα. Υπάρχει λίγο συναίσθημα, δε διαλέγεις απλά μια Pokeball με μια φωτογραφία. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αδιάφοροι χαρακτήρες, με εξαίρεση τον Hop, τον Rival του πρωταγωνιστή μας, που είναι ένα παλικαράκι που πάσχει 24 ώρες την ημέρα από υπερκινητικότητα και εμφανίζεται κάθε 4 δευτερόλεπτα να πεί κάτι εντελώς αδιάφορο του, να τον κερδίσετε σε μάχη και να συνεχίσει να τρέχει. (Άποψή μου, δικαιούστε να συμπαθήσετε τον Hop). Οι υπόλοιποι χαρακτήρες μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντες και έχουν μεγαλύτερο βάθος – συγκρίνοντας τους πάντα με άλλους χαρακτήρες στο Pokemon franchise, όχι με το Solid Snake – . Επίσης, το story για τα legendary θα σας ταξιδέψει σε εποχές Groudon – Kyogre – Rayquaza. Δε θα πω παραπάνω για να μην κάνω spoil το Story. Σαν μειονέκτημα θα πω κάτι το οποίο προϋπήρχε απλά το αγνοούσαμε λόγω της ύπαρξης του παιχνιδιού σε handheld κονσόλες: Οι επιλογές που δίνονται σπάνια στο χαρακτήρα σου κατά τις συζητήσεις, δεν έχουν καμία επιρροή ούτε καν στην απάντηση που θα δώσει ο NPC. Ένα game που έκανε jump από handheld σε κονσόλα, θα περιμέναμε να έχει μερικά μικρά στοιχεία RPG μέσα, ή έστω κάποιο alternative ending. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ο χαρακτήρας σας είναι καταδικασμένος να ακολουθήσει το δρόμο που του δίνεται από το story.

Με το πέρας της ιστορίας και του postgame quest, το οποίο λάτρεψα, η Galar επιτέλους είναι open world και μπορείτε να πάτε όπου θέλετε να βγάλετε το άχτι σας σε καημένα αδέσποτα πόκεμον που ανυπομονούν να τα σακατέψετε στο ξύλο. Επίσης αποκτάτε πρόσβαση στο endgame tower το οποίο ονομάζεται battle tower και είναι ένα μέρος στο οποίο κάνετε συνεχόμενα μάχες, ανεβαίνοντας rank και κερδίζοντας πάρα πάρα πολύ σημαντικά prizes για τα 100 lvl pokemon σας. Και πάλι, δε θα μπω σε λεπτομέρειες, θα πω απλά ότι σε σχέση με άλλα single player endgame περιεχόμενα που υπήρχαν σε παλαιότερες κασέτες, θεωρώ το battle tower ένα από τα καλύτερα, καθώς ακόμη και αν είναι επαναληπτικό, σου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης καθώς τα βραβεία είναι ΠΟΛΥ απαραίτητα για να βελτιώσουν την παρουσία σας στο online battle stadium. Δε θέλω ούτε εδώ να μπω σε λεπτομέρειες για να αποφύγω τα spoilers.

Πάμε στα online features. Αγαπητοί μου φίλοι, αν η κατά τα άλλα καταπληκτική νέα γενιά έχει ένα μαύρο αγκάθι στο πόδι της, αυτό είναι το online. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι μόνιμα συνδεδεμένοι στο internet. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα λαμβάνετε ασταμάτητα stamps και ενημερώσεις στο αριστερό άκρο της οθόνης σας για το τι έκανε ο Ahmed από το Τζιμπουτί, τι έπιασε τελευταίο, που έκανε Pokemon Camp, κλπ. Η αλήθεια είναι πως το αριστερό άκρο της οθόνης δεν ενοχλεί, ούτε εμποδίζει εσάς να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς να το βλέπετε αλλά και πάλι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχει. Μέσω των online communications μπορείτε να κάνετε Link Trade με κάποιον τυχαίο εκπαιδευτή, ή με κάποιον συγκεκριμένο μόνο αν βάλετε κωδικό. Αν βάλετε πανεύκολο κωδικό, τύπου «1234» επειδή μόνο τετραψήφιο μπορείτε να βάλετε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπεί κάποιος άλλος αντί του φίλου που θέλετε και να πάρει το πόκεμον αν δεν το προσέξετε. Προσέξτε με ποιον κάνετε trade όταν βάζετε κωδικό!!! Το σύστημα με τις στάμπες είναι επίσης ένα ανέκδοτο, καθώς εν έτει 2019, αν θέλεις να βρείς raid για να μπείς, πρέπει να προλάβεις να δείς το stamp που πόσταρε κάποιος χρήστης. Η αλήθεια είναι ότι έχει φίλτρο για να περιοριστούν οι στάμπες μόνο σε raid stamps, αλλά και πάλι πρέπει να κάνετε refresh κάθε ένα – δύο λεπτά για να φορτώνονται τα νέα requests (φορτώνονται αυτόματα κάθε 5 λεπτά, αν πέσετε στο ενδιάμεσο δε μπορείτε να βρείτε τίποτα) . Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως μόλις ανακαλύψετε την «πατέντα» για να χρησιμοποιείτε το online, δεν υπάρχουν disconnects, οι συνδέσεις είναι καλές και αν μπείτε κάπου με άλλους θα έχετε μια καλή και γρήγορη εμπειρία. Το θέμα είναι να καταφέρετε να μπείτε. Καλή επιτυχία!

Αν σας αρέσουν έστω και λίγο τα Pokemon, θα λατρέψετε το Sword/Shield!

Σύνοψη:

  • The Good

+ Πανέμορφη Galar Region

+ Γοητευτικά καινούργια Pokemon

+ Το Dynamaxing είναι τεράστια βελτίωση από τα Mega-Evolutions και τα Z-Moves

+ Tα Max Raid Battles δίνουν άλλη αίσθηση στο παιχνίδι, είναι πανέμορφα και δίνουν πάρα πολύ ξεχωριστά και exclusive rewards, ακόμη και αν δεν πιαστεί το Pokemon στο τέλος

+ Οι χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερο βάθος και τα Pokemon έχουν πιο έντονο χαρακτήρα που μπορεί ο παίχτης να καταλάβει

  • The Bad

– Το online σύστημα είναι από τα χειρότερα που υπήρξαν από τότε που δημιουργήθηκε το internet

-Τα γραφικά είναι ωραία όσον αφορά το περιβάλλον αλλά τα Pokemon δεν είναι τόσο καλοδουλεμένα. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα

– Ο Hop είναι ενοχλητικός και σπάει το tempo

Final Score: 8/10

Το Review αυτό γράφτηκε και ολοκληρώθηκε σε δεύτερη φάση μετά από 98 ώρες και 31 λεπτά gameplay. Έχω τερματίσει το story, έχω πιάσει 400 από 400 Pokemon, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Legendary, έχω κάνει περίπου 150 raid online και περίπου 40 μάχες στο Battle Stadium.

Αφήστε ένα σχόλιο!