PGA Tour 2K21 (2020) – Nintendo Switch Review

PGA Tour 2K21 thumbnail

Εισαγωγή

Στη σημερινή βιομηχανία του gaming όπου η συνεχής καινοτομία και οι πειραματισμοί είναι απαραίτητα για να επιβιώσει μια εταιρεία, η κατηγορία των αθλητικών παιχνιδιών φαίνεται να βρίσκεται στον δικό της κόσμο. Η συνήθης πλέον πρακτική της ετήσιας επανακυκλοφορίας του ίδιου παιχνιδιού με ελάχιστες αλλαγές γίνεται θέμα έντονων συζητήσεων. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με την πρακτική αυτή ή όχι, υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος που εταιρείες όπως η EA ή η Take-Two μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να βλέπουν τα κέρδη τους να κάνουν ελεύθερη πτώση. Παιχνίδια αυτού του είδους θα πουλήσουν ό,τι και αν γίνει επειδή έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο και πιστό κοινό που δεν έχει άλλες επιλογές.

Τα αθλητικά παιχνίδια απευθύνονται συνήθως σε δύο δημογραφικές ομάδες. Από τη μία υπάρχουν οι φανατικοί οπαδοί του αθλήματος που θέλουν έναν ικανοποιητικό simulator (προσομοιωτή) ώστε να μπορούν να παίξουν με τους αγαπημένους τους παίκτες. Λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης που προκύπτει από τα γραφικά, τη φυσική του κόσμου, και τις δυνατότητες multiplayer δεν αναπτύσσονται εύκολα τέτοια παιχνίδια, για αυτό και οι επιλογές συνήθως είναι ελάχιστες. Η δυνατότητα επιλογής πρακτικά εξαφανίζεται αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι κατά κανόνα δεν υπάρχει πάνω από ένα παιχνίδι που έχει άδεια να χρησιμοποιεί τα ονόματα πραγματικών αθλητών και ομάδων. Ταυτόχρονα, τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται και στους casual (περιστασιακούς) παίκτες. Οι casual gamers τείνουν να παίζουν λίγα παιχνίδια και να επιλέγουν εμπειρίες που είναι προσβάσιμες και δεν απαιτούν πολλά από τον παίκτη, είτε μιλάμε για χρόνο, είτε για ικανότητες.

Προσέγγιση

Εφόσον σίγουρα δεν ανήκω στην πρώτη κατηγορία, θα προσεγγίσω το παιχνίδι όπως θα το έκανε ένας λιγότερο απαιτητικός gamer. To πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε εδώ είναι το εξής: Μπορεί το PGA Tour 2K21 να κερδίσει έναν απλό παίκτη που δεν έχει σχέση με το γκολφ; Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι αν η μεταφορά του παιχνιδιού στο Switch επηρεάζει αρνητικά την ποιότητά του.

Campaign Mode

Μετά από το μεγάλο αλλά απαραίτητο tutorial στην αρχή, το πρώτο mode που θα δοκιμάσει ο παίκτης είναι το campaign. Ουσιαστικά μιλάμε για το πλησιέστερο που υπάρχει σε story mode. Ελέγχουμε τον παίκτη με το υπέροχο προεπιλεγμένο όνομα «Pro Golfer», ο οποίος ξεκινάει ως ένας φιλόδοξος (μαντέψτε) γκόλφερ και προπονείται για να κατακτήσει τη μεγαλύτερη τιμή στον χώρο του γκολφ, το FedEx Cup. Ξεκινώντας από τα χαμηλά, συμμετέχει στο Korn Ferry Tour και, αν προκριθεί, μπορεί να συμμετάσχει στο PGA Tour. Για τους αμύητους στο άθλημα, το PGA Tour είναι η κύρια διοργάνωση για επαγγελματίες γκόλφερ. Οι πρώτοι αθλητές κάθε χρόνο να προκρίνονται στο FedxEx Cup. Το campaign ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από ένας πρακτικός τρόπος για να βλέπει τις επιδόσεις και την πρόοδό του ο παίκτης, και να παίζει τις πίστες με αύξουσα σειρά δυσκολίας.

TPC Louisiana

Όπως πρέπει να έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, το μόνο που κάνετε στο PGA Tour 2K21 είναι να παίζετε γκολφ. Ένα αθλητικό παιχνίδι αποτυγχάνει αν η προσομοίωση του παιχνιδιού δεν είναι καλοσχεδιασμένη και ευχάριστη στη χρήση. Ευτυχώς, μπορώ να πω ότι η προσομοίωση εδώ γίνεται με επιτυχία, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να δώσει κανείς σε τέτοιο παιχνίδι. Όπως και στο πραγματικό γκολφ, στόχος είναι να οδηγήσετε μια μπάλα σε 18 τρύπες με τον μικρότερο αριθμό χτυπημάτων. Το τερέν σε κάθε πίστα και τρύπα διαφέρει και μπορεί να περιέχει ομαλό γρασίδι, τραχύ χορτάρι, δέντρα που εμποδίζουν την τροχιά της μπάλας, παγίδες από άμμο και άλλα. Στην κατοχή σας έχετε έναν αριθμό από μπαστούνια με διαφορετικά μήκη και κεφαλές που χρησιμεύουν σε διαφορετικές περιστάσεις.

controls for PGA Tour 2K21

Controls

Πριν από κάθε χτύπημα, πρέπει να διαλέξετε το μπαστούνι και την επιθυμητή τροχιά της μπάλας. Ύστερα πηγαίνετε το δεξί analog stick πίσω (για το backswing) και μετά το κινείτε γρήγορα μπροστά (για το front swing). Η χρονική στιγμή της κίνησης και η ταχύτητά της επηρεάζουν τη δύναμη και την κατεύθυνση του χτυπήματος. Απλό, έτσι; Πέρα από αυτό το βασικό χτύπημα υπάρχουν και δευτερεύοντες μηχανισμοί που επηρεάζουν τη βολή σας. Το PGA Tour 2K21 συμπεριλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό επιλογών που ρυθμίζουν τους μηχανισμούς αυτούς μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τη δυσκολία που σας εξυπηρετεί.

Αν το επιλέξετε, το παιχνίδι μπορεί να γίνει εξαιρετικά περίπλοκο. Στη μέγιστη δυσκολία ρυθμίζετε τον τρόπο χτυπήματος, το σημείο που θα χτυπηθεί η μπάλα και το spin της, και πρέπει να λάβετε υπόψη σας την κατεύθυνση και τη δύναμη του αέρα, το είδος και την κλίση του εδάφους, και φυσικά να διαλέξετε το κατάλληλο μπαστούνι για τη δουλειά.

Επιλογή δυσκολίας

Μπορεί όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με την έλλειψη εξοικείωσης που υπάρχει στην Ελλάδα με το γκολφ να σας αποθαρρύνουν. Το καλό στο PGA Tour 2K21 είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη τριβή για να ευχαριστηθείτε το παιχνίδι. Ο στόχος του γκολφ στη φύση του είναι απλά να βάλετε την μπάλα στην τρύπα. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι κανονισμοί ή η ειδική ορολογία, μπορείτε επιλέγοντας χαμηλή δυσκολία να εστιάσετε αποκλειστικά σε αυτό. Η προεπιλογή του μπαστουνιού και η προεπιλεγμένη κατεύθυνση της μπάλας πριν κάθε χτύπημα είναι συνήθως εύστοχη. Αν θέλετε, λοιπόν, το παιχνίδι γίνεται απλό point and shoot. Επειδή μου άρεσε η χαλαρή ατμόσφαιρά που προσφέρει το άθλημα, επέλεξα μια σχετικά μικρή δυσκολία. Σε κάθε πίστα διέλυα τους αντιπάλους μου που προσπαθούσαν να με φτάσουν χωρίς επιτυχία.

Customization

Πέρα από το κύριο κομμάτι του γκολφ, το PGA Tour 2K21 έχει και έναν τεράστιο αριθμό από έξτρα tutorials, modes, και επιλογές που αρχικά πλημμυρίζουν τον παίκτη. Αρχικά, ο θρυλικός «Pro Golfer» έχει μια προεπιλεγμένο όνομα και εμφάνιση, αλλά δίνεται η επιλογή να εξατομικεύσετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε. Πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μπορείτε να ντύσετε τον πρωταγωνιστή όπως εσείς επιθυμείτε, αγοράζοντας ρούχα από διάσημες εταιρίες όπως η Adidas ή η Callaway. Τα ρούχα αγοράζονται με το εικονικό νόμισμα του παιχνιδιού που κερδίζετε παίρνοντας καλή θέση στους αγώνες και εξασφαλίζοντας χορηγίες.

Για να είμαι ειλικρινής, το feature της εξατομίκευσης δεν με απασχόλησε για περισσότερο από 10 λεπτά. Ο κύριος λόγος είναι ότι, όπως θα δούμε παρακάτω, τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Παρόλα αυτά είναι καλό που υπάρχει αυτή η λειτουργία. Α, και επειδή δεν έχουμε αναφέρει εδώ και ώρα το γκολφ, μπορείτε φυσικά να αγοράσετε καινούρια μπαστούνια γκολφ με διαφορετικά χαρακτηριστικά και να τα χρησιμοποιήσετε στους αγώνες σας. Για κάποιον λόγο αν θέλετε έχετε και τη δυνατότητα να τα βάψετε στο αγαπημένο σας χρώμα.

customization for PGA Tour 2K21

Σχολιασμός υψηλού επιπέδου

Πριν μιλήσουμε για τα γραφικά, αξίζει να αναφέρουμε το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του PGA Tour 2K21 που το ανεβάζει αισθητά: κάθε αγώνας γκολφ συνοδεύεται από σχολιασμό του παιχνιδιού. Προσωπικά θεωρώ την περιγραφή απαραίτητο στοιχείο για την απόλαυση της πλήρης εμπειρίας του αγώνα, πόσο μάλλον σε αθλήματα όπως το γκολφ που δεν έχουν ακριβώς αυτονόητους κανόνες και στρατηγικές. Επιπλέον, τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τον σχολιασμό δεν είναι τυχαία. Από τη μία έχουμε τον επαγγελματία σχολιαστής του γκολφ Luke Elvy με την κατευναστική του φωνή που εμπνέει σιγουριά. Την ανάλυση του παιχνιδιού συμπληρώνει ο παλαίμαχος Rich Beem που κατέκτησε την πρώτη θέση στο PGA Tour του 2002.

Το ντουέτο δίνει έναν αέρα επαγγελματισμού στο παιχνίδι και εξοικειώνει τον παίκτη με τα μυστικά του γκολφ. Μετά από ώρες που τους έχω ακούσει αισθάνομαι ότι έχω γίνει ειδικός του γκολφ. Παραδέχομαι ότι σκέφτηκα ακόμα και να παρακολουθήσω πραγματικό παιχνίδι στο ίντερνετ (γιατί στην τηλεόραση αποκλείεται να προβληθεί αγώνας). Το να καταφέρεις να κάνεις ένα άθλημα όπως το γκολφ να φαίνεται ενδιαφέρον είναι τεράστια επιτυχία κατά τη γνώμη μου, και αυτό οφείλεται κατά κόρον στους δύο σχολιαστές.

Γραφικά

Περνώντας στο χειρότερο στοιχείο του παιχνιδιού, δεν αξίζει να κρυβόμαστε. Τα γραφικά στο PGA Tour 2K21 είναι άκρως απογοητευτικά με την πλήρη έννοια της λέξης. Οι σκιές είναι τετραγωνισμένες και μοιάζουν περισσότερο με ρύθμιση «very low» σε κανονικό AAA τίτλο. Η ισορροπία φωτός μερικές φορές είναι εντελώς άστοχη και αφύσικη. Η ποιότητα των textures θυμίζει παιχνίδι του GameCube, ενώ πολλά στοιχεία του UI (User Interface) έχουν αδικαιολόγητα χαμηλή ανάλυση.

Είμαι συνήθως ο τελευταίος που θα παραπονεθεί για χαμηλή ανάλυση και κακά textures σε έναν τίτλο, αλλά εδώ η ποιότητα είναι τόσο χαμηλή που επηρεάζει τη συνολική παρουσίαση του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ανάμεσα στα πολλά features του παιχνιδιού υπάρχει και η λειτουργία «rivals», στην οποία μπορεί κανείς να παίξει εναντίον μερικών από τους κορυφαίους γκόλφερς στον κόσμο όπως ο Justin Thomas ή ο Cameron Champ. Ενώ στη θεωρία αυτό μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρον, τα μοντέλα των διάσημων αθλητών είναι τόσο φτωχά σε ποιότητα που οριακά ξεχωρίζουν από τα default μοντέλα των άλλων παικτών. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι φόρτωσης είναι κουραστικοί και το παιχνίδι φαίνεται να κολλάει ακόμα και στα μενού.

Για αυτά τα προβλήματα δε φταίει (μόνο) το Nintendo Switch. Ενώ αναγνωρίζω ότι η φορητότητα της κονσόλας περιορίζει περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες του Tegra X1, ένα τόσο κακό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προέκυψε μόνο για αυτόν τον λόγο. Κατά πάσα πιθανότητα η HB Studios έδωσε τη λιγότερο δυνατή προσπάθεια κατά τη μεταφορά του παιχνιδιού στο Switch.

bad graphics PGA Tour 2K21

Σύνοψη

Με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να επιστρέψουμε στα δύο ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή. Η απάντηση στο πρώτο είναι θετική. Η δυνατότητα διαμόρφωσης του παιχνιδιού σε κάθε επίπεδο δυσκολίας μαζί με τον εξαιρετικό σχολιασμό που συνοδεύει το gameplay δημιουργούν ένα δυνατό πακέτο με το οποίο μπορούν όλοι να διασκεδάσουν (τουλάχιστον μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους αρέσει το γκολφ). Δυστυχώς, η φτωχή ποιότητα της μεταφοράς στο Switch ρίχνουν σημαντικά την αξία του παιχνιδιού, ειδικά εφόσον μπορεί να το βρει κανείς ακόμα και στο Google Stadia. Ύστερα από 1500 λέξεις, η απόφαση για το αν το PGA Tour 2K21 αξίζει για εσάς κρίνεται από την εξής απλή ερώτηση: θέλετε όντως να παίξετε γκολφ; Πού να το φανταζόσασταν…

6 / 10 - six out of ten
6/10

+ Δυνατότητα εξατομίκευσης της δυσκολίας
+ Χαλαρή ατμόσφαιρα του γκολφ

Απογοητευτικά γραφικά

Βαρετό μετά τα πρώτα παιχνίδια

  • Tested on: Nintendo Switch
  • Developer: HB Studios
  • Publisher: Take-Two Interactive
  • Available for: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, Microsoft Windows
  • Release date : 21/08/2020

Ευχαριστούμε τη CDMEDIA που μας παρείχε τον κωδικό του παιχνιδιού.

https://www.youtube.com/watch?v=6RI2ukvIcT4&feature=emb_logo

Review Credits Manos V.

WhiteFox

Όταν έπαιξα για πρώτη φορά NES, στο σπίτι του Θείου μου, είδα έναν ολόκληρο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου, περιττό να σας πω ότι εκείνο το καλοκαίρι το έβγαλα στο σπίτι του θείου..... Αυτή η καινούργια μορφή διασκέδασης έγινε τρόπος ζωής, τα κάλαντα δεν τελείωναν αν δεν έπιανα τον στόχο της κάθε χρονιάς τα χρόνια περνούσαν, ήμουν πλέον μεγάλος για κάλαντα, αλλά οι αγορές συνεχίζονταν με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από τα χέρια μου SNES, PS1, 3DO, PS2, PS3, PS4, Wii, Switch, GB, PC, και σίγουρα κάτι θα ξεχνώ.....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *