Wednesday, June 19, 2024
Νέα

NBA 2K21 Nintendo Switch Review: Τα ίδια Παντελάκη μου

Είναι Σεπτέμβριος, και όλοι οι fans του basket συζητούν για το καινούργιο NBA 2K21. Το καλύτερο παιχνίδι basketball simulation στο Nintendo Switch αυτή τη στιγμή. Φυσικά είναι το καλύτερο, ελλείψει κάποιου άλλου τίτλου που να μπορεί να το κοντράρει. Ουσιαστικά είναι το μοναδικό Basketball sim στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας.

Συνήθως, με το NBA 2K21 ισχύει η παροιμία «Άλλος ένας χρόνος, άλλο ένα παιχνίδι», παρόλα αυτά το NBA 2K21 φέρνει στο τραπέζι κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλάζοντας αρκετά την εμπειρία σας με το πασίγνωστο franchise. Πάμε να δούμε αν αυτές οι αλλαγές είναι αρκετές για να αξίζει να αποκτήσετε το καινούργιο 2K.

nba 2k21 cover image

NBA 2K21 Rosters

Φυσικά, η πιο αναμενόμενη αναβάθμιση είναι τα νέα roster των ομάδων. Έχει γίνει πλήρης αναβάθμιση στα roster του NBA και όλες οι ομάδες βρίσκονται στην κατάσταση του Αυγούστου 2020. Το feature που επιτρέπει στους παίκτες να φτιάχνουν τα δικά τους roster παραμένει. Ότι αλλαγές και να προκύψουν, σε περίπτωση που δεν προστεθούν απο την 2Κ, θα προστεθούν απο παίκτες που είναι πολύ ενεργοί με το community και φτιάχνουν άμεσα τα rosters. Έτσι, μπορείτε να κατεβάσετε το custom made roster ενός παίκτη που έχει πολύ καλά reviews.

NBA 2K21 Pro Shooting Stick

Το Pro Shooting Stick είναι πιθανότατα η πιο σημαντική αλλαγή που έγινε στο φετινό NBA 2K. Πρόκειται για έναν εντελώς καινούργιο μηχανισμό για shooting. Πριν τρομάξετε και νομίζετε οτι πρέπει να αποχαιρετήσετε το πατροπαράδοτο πατημένο κουμπί Υ το οποίο έχετε μάθει με χρόνια προπόνησης πότε να το αφήνετε, σας ενημερώνουμε πως το παλιό shooting mechanic παραμένει. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο. Σαν λάτρης των παλιών και των νέων ΝΒΑ games, μπορώ να σας πω οτι κατά την προσωπική μου άποψη, το Pro Shooting Stick είναι ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥ καλύτερο. Θέλει αρκετή προσπάθεια για να το συνηθίσετε, αλλά μόλις το “δαμάσετε” θα σουτάρετε πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν. Μάλιστα, τρέφω την ανησυχία πως είναι “unfair advantage” για έναν παίκτη που έχει καταφέρει να σουτάρει με τον νέο τρόπο, να παίζει αντίπαλος με κάποιον που χρησιμοποιεί τα παλιά controls.

NBA 2K21 shot meter pro shooting stick

Τα controls έχουν ως εξής: Αντί να κρατήσετε πατημένο το τετράγωνο προσπαθώντας να το αφήσετε την τέλεια στιγμή για να σουτάρετε “Excellent“, κρατάτε το δεξί στικ τραβηγμένο προς τα κάτω και εμφανίζεται μια μπάρα ισορροπίας. Αγνοώντας πλήρως το shooting animation του εκάστοτε παίκτη, προσπαθείτε κουνώντας το στικ αριστερά ή δεξιά με ΠΟΛΥ απαλές κινήσεις, να τοποθετήσετε τη μπάρα ακριβώς στο κέντρο της ένδειξης που εμφανίζεται πάνω απο το κεφάλι του παίκτη. Διαβάζοντάς το, πιθανότατα σας ακούγεται αχρείαστα δύσκολο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου. Απλά θέλει λίγη προπόνηση.

Τέλος, προσπαθώντας να κρατήσω αυτό το review αντικειμενικό, οφείλω να πω πως μια αρκετά μεγάλη μερίδα των NBA 2K fans έχουν απογοητευτεί με το καινούργιο shooting mechanic. Ξεκίνησε πολύ στραβά γιατί ήταν ακατόρθωτο, αλλά με ένα Update που κυκλοφόρησε, πλέον είναι πολύ λειτουργικό. Το θετικό αν το μισείτε είναι πως μπορείτε απλά να συνεχίσετε να σουτάρετε με τον παλιό τρόπο. Επιπλέον μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς το Pro Shooting Stick απο τις επιλογές του παιχνιδιού.

Καινούργιο MyCareer Mode

Το MyCareer Mode έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές. Μάλιστα, το Story του προσπάθησε δυστυχώς να μας θυμίσει τον Alex Hunter και το καταπληκτικό Campaign του FIFA 17-18-19. Λέω δυστυχώς. Γιατί; Επειδή το Story του MyCareer είναι γεμάτο απο αδιάφορους χαρακτήρες, με αδιάφορους στόχους, cheesy oneliners και πολλή απογοήτευση.

Η ιστορία ακολουθεί τον “Junior“, έναν παίκτη που θέλει να τα καταφέρει στο ΝΒΑ παίζοντας στη σκιά του κάποτε τοπικού αστέρα, του πατέρα του, ο οποίος όμως δεν κατάφερε ποτέ να μπεί στο NBA. Ξεκινάτε την ιστορία απο το σχολείο και παίζετε μερικά ματς για να φτάσετε στο σημείο να επιλέξετε κολλέγιο. Αφού μπείτε στο κολλέγιο, παίζετε το καλύτερο μπάσκετ που μπορείτε. Ο στόχος; Όταν ολοκληρώσετε τη χρονιά και καταφέρετε να μπείτε στο NBA Draft απο το οποίο θα σας επιλέξει, μια απο τις ομάδες της μεγαλύτερης μπασκετικής λίγκας στον κόσμο.

Μια χαρά ε; ΟΧΙ. Γιατί όσο τα κάνετε αυτά, θα καλεστείτε να ασχοληθείτε αρκετά με αδιάφορους χαρακτήρες, των οποίων η ιστορία δεν εξελίσσεται ιδιαίτερα. Επίσης περνάτε σημαντικό χρόνο με το να ασχολείστε με την κοπέλα του Junior και τα παράπονα που έχει. Αυτό κάνει την εμπειρία να μοιάζει λιγότερο μπασκετική και περισσότερο basic cheesy movie με σενάριο πιο αδιάφορο απο το “Κάντο όπως ο Μπέκαμ”.

NBA 2k21 beach

Ξεπερνώντας το Story το οποίο ευτυχώς τελειώνει κάποια στιγμή, το υπόλοιπο MyCareer είναι πολύ καλό. Το καινούργιο Neighborhood λέγεται 2K Beach και οπτικά είναι υπέροχο. Κατά τα άλλα είναι ακριβώς το ίδιο με το Neighborhood του 2K20. Μπόλικες δραστηριότητες, πολλά join to play γήπεδα, κομμωτήριο, γυμναστήριο, μαγαζί με ρούχα, cages, 3-on-3 ranked matches. Και φυσικά, το πρωταγωνιστικό στοιχείο των NBA 2K games. Τα ατελείωτα, εκβιαστικά, τραγικά, απελπιστικά MICROTRANSACTIONS για τα οποία θα σας μιλήσω παρακάτω.

Ο τρόπος με τον οποίο το MyPlayer κάνει “counter” τη λύσσα των Microtransactions που χαλάνε το παιχνίδι, είναι τα Badges. Τα badges είναι bonus του χαρακτήρα σας τα οποία μπορούν μόνο να χτιστούν με personal training που κάνετε αποκλειστικά και μόνο με gameplay. Ένας παίκτης που έχει για παράδειγμα 95 3PT Shooting χωρίς κανένα badge, θα σουτάρει χειρότερα απο έναν παίκτη που έχει 85 3PT Shooting με αρκετά Badges στο Shooting.

Αλλαγές και στο MyTeam mode

Για όσους δε γνωρίζουν, το MyTeam είναι το mode του NBA 2K21 που απαντά στο FUT του FIFA. Φτιάχνετε μια δική σας ομάδα, ξεκινάτε με χαμηλού budget παίκτες και συνεχίζετε συλλέγοντας καινούργιους με τη μορφή καρτών για να δυναμώσετε το roster σας. Το MyTeam περιέχει πληθώρα απο επιλογές και διαφορετικά modes για να παίξετε. Κυριολεκτικά, είναι ένα ολόκληρο παιχνίδι μόνο του. Έχει εβδομαδιαία challenges, καινούργιο MyTeam Domination mode στο οποίο παίζετε με ομάδες με προσαρμοσμένη δυσκολία για να κερδίσετε βραβεία, καινούργιο MyTeam Limited mode στο οποίο μπαίνετε με την ομάδα σας αλλά με περιορισμούς να βγάλετε challenges, online matchmaking, ranked system και πολλά άλλα. Έχει επίσης δικό του χρηματιστήριο παικτών, πολλή αγοραπωλησία και πολλή off-court δράση.

nba 2k21 myteam seasons

Η πιο σημαντική νέα προσθήκη είναι τα Seasons. Κάθε Season διαρκεί 2-3 μήνες και στο τέλος της Season οι παίκτες παίρνουν τα rewards που τους αξίζουν βάσει του τι ολοκλήρωσαν κατά τη διάρκειά της. Αυτό είναι αφενός καλό γιατί δίνει μια συνεχόμενη φρεσκάδα στο παιχνίδι. Αφετέρου, δε θα μπορέσετε ποτέ να αποκτήσετε την καταπληκτική Steph Curry κάρτα της πρώτης Season αν δεν προλάβετε να κάνετε τα challenges που απαιτούνται.

Επίσης, φυσικά, άμα δεν πληρώσετε αρκετά €€€ σε Microtransactions, θα χρειαστεί είτε να παίζετε πάρα πολλές ώρες την ημέρα, είτε να αποδεχτείτε οτι βρίσκεστε σε “οικονομικό ταβάνι”. Αυτό γιατί ο αντίπαλός σας πολύ απλά έχει περισσότερα λεφτά για πέταμα απ ότι εσείς 🙂 . Πάμε να συζητήσουμε για το πρωταγωνιστικό στοιχείο του NBA 2K21.

Microtransactions, microtransactions και… λίγα ακόμη microtransactions

Συγγνώμη για την έκφραση που χρησιμοποιώ, αλλά το NBA 2K21, έχει τα πιο αηδιαστικά Microtransactions που υπάρχουν στον χώρο του gaming. Το ίδιο και οι προκάτοχοί του, φυσικά. Θυμάστε που πιο πάνω αναφέρω πως είναι το καλύτερο basketball sim που υπάρχει – ελέω έλλειψης ανταγωνισμού; Αυτό που εννοώ είναι τα Microtransactions. Θα πληρώσετε 60-100€ (ανάλογα την έκδοση) για να μπείτε να παίξετε ένα παιχνίδι που αφορά το αγαπημένο σας άθλημα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δε θα περάσουν ποτέ παραπάνω απο 10 λεπτά χωρίς το παιχνίδι να σας υπενθυμίσει οτι θέλει περισσότερα λεφτά απο εσάς, αλλιώς θα σας αναγκάσει να βγάλετε μόνοι σας το Virtual Currency. Αυτό, ειδικά στο MyCareer και στο MyTeam mode, θα καταντήσει την εμπειρία σας ψυχαναγκαστική. Δεν παίζετε πλέον για να απολαύσετε το πανέμορφο μπάσκετ αυτού του παιχνιδιού.

Παίζετε για να βγάλετε Virtual Currency, ή αλλιώς “VC“. Το πιο σιχαμένο ηλεκτρονικό νόμισμα του χώρου των video games. Τα πάντα στο NBA 2K21 λειτουργούν με VC. Απο όλα τα cosmetics που θέλετε για τον παίκτη σας/την ομάδα σας, μέχρι ΚΑΙ τα στατιστικά του MyPlayer σας στο MyCareer mode και τους παικταράδες που θέλετε στο MyTeam. Σίγουρα, η 2K κρύβεται πίσω απο το “μα δε σας αναγκάζουμε, μπορείτε να τα βγάλετε χωρίς να πληρώσετε τίποτα”. Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, γιατί όλα τα match σας δίνουν VC. Επίσης στο MyCareer mode, ανάλογα με το συμβόλαιο του παίκτη σας, βγάζετε μπόλικα VC σε κάθε παιχνίδι.

NBA 2K21 microtransactions plague

Έτσι, για να παίξετε Online με τον παίκτη σας ή για να φτιάξετε μια ανταγωνιστική ομάδα στο MyTeam, χρειάζεστε ΠΟΛΛΑ VC. Για να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πρέπει είτε να παίξετε περίπου 20-30 ώρες ατελείωτα άχρηστα match και challenges. Αλλιώς…; Να δώσετε τα 40 σας ευρουλάκια στην 2K για να πάρετε τα stats ή τους παίκτες MyTeam που χρειάζεστε. Διαφορετικά δεν είστε ανταγωνιστικοί. Δυστυχώς…

Γραφικά και Gameplay του NBA 2K21

To NBA 2K21 είναι πανέμορφο στο Nintendo Switch. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα απο τα παιχνίδια τα οποία ξεχωρίζουν σε γραφικά στην αγαπημένη μας πλατφόρμα. Το παρκέ γυαλίζει, οι παίκτες έχουν πολύ ωραία χαρακτηριστικά στο πρόσωπο και η μπάλα έχει πολύ ρεαλιστικά physics. Φυσικά, σε αντίθεση με την έκδοση των PS4/Xbox One/PC, τρέχει στα 30 frames per second. Αυτό γίνεται αντιληπτό εύκολα σε docked mode. Παρόλα αυτά σε handheld είναι… μέλι. Δεν υπάρχει στην εποχή μας πιο όμορφο Sports game απο το NBA 2K και η παράδοση συνεχίζεται με το 21. Το μόνο αξιοσημείωτο παράπονο που έχω είναι οτι στην έκδοση του Switch, στα cutscenes του MyPlayer και στα cutscenes μεταξύ των φάσεων στο γήπεδο, τα frames πέφτουν δραματικά, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη ροή του αγώνα.

Nintendo Switch Graphics

Όσον αφορά το Gameplay, τα πράγματα παραμένουν τα ίδια με τα παλαιότερα NBA 2K, με τη διαφορά του Pro Shooting Stick και κάποιες καινούργιες ντρίπλες. Αυτό σημαίνει πως το gameplay είναι φανταστικό και θα σας κάνει να αισθανθείτε οτι είστε μπροστά στο παρκέ.

Verdict…

Αν δεν έχετε ξαναπαίξει κάποιο προηγούμενο NBA 2K, τότε το NBA 2K21 θα σας ξετρελάνει και σίγουρα αξίζει το χρόνο σας. Είναι ένα καταπληκτικό basketball sim. Αν δεν επέμενε τόσο στα microtransactions και στο… να παραμένει ακριβώς το ίδιο κάθε χρόνο, θα έπαιρνε σίγουρα αρκετά ψηλότερο σκόρ! Σίγουρα αξίζει τον κόπο για να μαζεύεστε με παρέα και να το παίζετε με τους φίλους σας. Αν είστε longtime fan, τότε θα σας μείνει η απογοήτευση οτι δίνετε 60-100€ και ακόμη περισσότερα σε Microtransactions. Αυτά για να παίξετε το προηγούμενο NBA με ελάχιστες προσθήκες, χειρότερο MyPlayer mode, και ένα Pro Shooting Stick mechanic το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα απενεργοποιήσετε. Επίσης, με ακόμη περισσότερα Microtransactions. Φυσικά πρέπει να σας προειδοποιήσω οτι χρειάζεστε σχεδόν 40GB στο Switch σας για να το κατεβάσετε. Αυτό σημαίνει οτι θα χρειαστείτε τουλάχιστον μια 64GB microSD card.

https://www.youtube.com/watch?v=JLsDWPsx23c

Ευχαριστούμε, τη CD Media για την παραχώρηση του τίτλου.

Τα θετικά:

  • Εκπληκτικό Gameplay
  • Εκθαμβωτικά γραφικά
  • Ενδιαφέρον νέο Pro Shooting Stick Mechanic
  • Πάρα πολλά modes αλλά…

Τα αρνητικά:

  • Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο με ελάχιστες προσθήκες
  • Τα Microtransactions είναι πιο εκβιαστικά και απο όλα τα mobile games μαζί
  • Αδιάφορο MyCareer Story mode
  • 40GB Download!
6 / 10 - six out of ten
6/10

Αφήστε ένα σχόλιο!