Wednesday, December 6, 2023
Reviews

Miitopia – Nintendo Switch Review

Το Miitopia είναι ένα βιντεοπαιχνίδι ρόλων που αναπτύχθηκε και εκδόθηκε από τη Nintendo αρχικά για το 3DS το 2017. Το παιχνίδι επέστρεψε με την Remaster έκδοση του πρωτότυπου. Αναπτύχθηκε από την Grezzo και αποτελεί άλλη μία προσθήκη στη φαρέτρα των αποκλειστικών τίτλων της Nintendo.

Miitopia

Υπόθεση

Η ιστορία ξεκινά με κύριο πρωταγωνιστή, έναν Mii της επιλογής σας. Φτάνοντας στην Greenhorne Town, βλέπετε να δέχεται επίθεση από τον Dark Lord. Πρόκειται για τον κύριο κακό της υπόθεσης. Ο οποίος κλέβει πρόσωπα από τα Miis και τα χρησιμοποιεί μετατρέποντας όλα τα ειρηνικά πλάσματα σε τέρατα.

The fellowship of… Miitopia

Ο παίκτης ως πρωταγωνιστής επιλέγει μια κατηγορία χαρακτήρων. Μεταξύ των Warrior, Thief, Cleric, Pop Star, Mage ή Chef, και ξεκινά ένα ταξίδι για να σταματήσει τον Dark Lord. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο παίκτης δημιουργεί περισσότερους φίλους Miis. Οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον Dark Lord και την παρέα του.

Gameplay

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στο Miitopia. Το πρώτο είναι ότι είναι ένα ολόκληρο παιχνίδι που βασίζεται στα Miis της Nintendo. Κάθε χαρακτήρας στο παιχνίδι, από τον δικό σας μέχρι και τον τυχαίο πληθυσμό που συναντάτε, είναι Miis. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε κάθε έναν από αυτούς τους χαρακτήρες από το μηδέν. Ή να τους κατεβάσετε από το Διαδίκτυο ή να τους ανταλλάξετε με φίλους. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ένα πολύ απλό RPG. Ειδικά οι μηχανισμοί του είναι εξαιρετικά προσιτοί σε νέους παίκτες στο είδος.

Miitopia castle

Ο τίτλος δεν θα λέγαμε πως αποτελεί ένα κλασικό-παραδοσιακό RPG. Όπως είναι αναμενόμενο, οι χαρακτήρες έχουν στατιστικά που χωρίζονται σε HP για τους πόντους ζωής. MP για τους πόντους mana, Attack για την επίθεση και Magic για τη μαγική ζημιά. Defense για την άμυνα και Speed για την ταχύτητα του παίκτη μέσα στις μάχες. Όλα αυτά αυξομειώνονται και με τον εξοπλισμό που τους δίνουμε. Αυτός χωρίζεται σε δυο απλές κατηγορίες, όπλα και ρούχα.

Food time!

Ένας πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικός μηχανισμός του παιχνιδιού είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις τους δικούς σου χαρακτήρες. Μπορεί να είναι οι φίλοι σου , οι συμμαθητές σου ή οι συνάδελφοι σου. Ακόμα και οι ήρωες της Nintendo. Από την άλλη όμως δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό όταν ο Dark Lord βγάλει από την μέση κάποιον φίλο σας. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παιχνίδι που θέλησα να πάρω το αίμα μου πίσω για λογαριασμό των φίλων μου.

Ready for battle!

Ποτέ άλλοτε ένα RPG δεν ήταν τόσο προσιτό στον νέο παίκτη

Παρά το γεγονός ότι είναι RPG, ελέγχετε μόνο τον δικό σας κύριο χαρακτήρα. Τα άλλα μέλη της παρέας λειτουργούν αυτόματα. Επίσης μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας στον “αυτόματο πιλότο” αν θέλετε. Αλλά οι μόνες αποφάσεις που θα μπορείτε να λάβετε είναι οι δικές σας. Καθώς και να τοποθετήσετε τα μέλη της παρέας σε μια ασφαλή ζώνη ή να τα αναζωογονήσετε όταν σχεδόν πέσουν. Αυτό αφαιρεί πολλές πιθανές λήψεις αποφάσεων και gameplay. Αλλά το καθιστά επίσης μια πολύ απλοποιημένη εμπειρία για εκείνους τους οποίους ένα πιο περίπλοκο σύστημα θα αποτελούσε εμπόδιο.

Miitopia market

Το παιχνίδι χωρίζεται σε μικρά επίπεδα όπου ξεκινάτε σε ένα μονοπάτι. Επιλέγοντας μια κατεύθυνση όπου μπορεί να έχει σκληρότερους εχθρούς ή μεγαλύτερες ανταμοιβές. Μέχρι να φτάσετε σε ένα πανδοχείο, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του επιπέδου. Όταν κοιμούνται τα Miis στο ίδιο δωμάτιο και κάνουν εξόδους μαζί αναπτύσσονται οι μεταξύ τους σχέσεις. Και με κάθε επίπεδο σχέσης μεταξύ των χαρακτήρων έρχονται νέες δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες σε πολλές μάχες.

Check in

Η καλλιέργεια αυτών των σχέσεων είναι το κλειδί για την επιτυχία στο κόσμο του Miitopia. Είναι πιο σημαντική από τα άλλα δύο στοιχεία του πανδοχείου όπως αναβαθμίσεις όπλων και σίτιση των Miis.

Γραφικά

Ο σχεδιασμός των Miis είναι ο ίδιος όπως το αρχικό παιχνίδι του 3DS, οπότε μην περιμένετε έναν οπτικά πλούσιο τίτλο. Ωστόσο, το στυλ των γραφικών έχει μια ελκυστική ποιότητα που μοιάζει παρόμοια με αυτή που είδαμε στο Remake του Link’s Awakening, που επίσης αναπτύχθηκε από την Grezzo. Σε γενικές γραμμές υπάρχει περισσότερη ατμόσφαιρα από όση θα περίμενε κανείς από ένα τόσο απλό παιχνίδι.

Dark Lord

Ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένη είναι η τεχνολογία του ή όχι, η ατμόσφαιρα του Miitopia δεν απογοητεύει. Για παράδειγμα, παρά τα κλεμμένα πρόσωπα, τα τέρατα είναι πιο χαριτωμένα παρά τρομακτικά. Όσο αφορά τους διαλόγους, θα βρείτε καλογραμμένα αστεία. Τα πρόσωπα των Miis υπερβάλλουν πολύ προκειμένου να εμφανίσουν μια ολόκληρη γκάμα συναισθημάτων. Από την αγάπη για έναν τραυματισμένο συμπαίκτη τους έως μια ευφορία μετά από μια μάχη.

Oops!

Σύνοψη

Το Miitopia είναι ένας τίτλος που απλά συμπληρώνει την μεγάλη βιβλιοθήκη αποκλειστικών παιχνιδιών του Switch. Παρόλο που είναι ένας καλοφτιαγμένος τίτλος, οι μάχες είναι επαναλαμβανόμενες και βαρετές. Δυστυχώς οι developers έριξαν όλο το βάρος στους χιουμοριστικούς διαλόγους των Miis με αποτέλεσμα να μην δώσουν έμφαση σε άλλα σημεία. Για παράδειγμα, η δυνατότητα να βάλω τις μάχες στο αυτόματο δεν βοήθησε καθόλου. Αφού ήταν σαν να μου λέει το ίδιο το παιχνίδι ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για να δω. Θα μπορούσε αυτή η επιλογή να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση που επισκεφτώ ξανά μια διαδρομή προκειμένου να γλιτώσω χρόνο.

Miis in ice!

Εν κατακλείδι το Miitopia με τους απλούς και επαναλαμβανόμενους μηχανισμούς, δεν καταφέρνει να κερδίσει τους fans του είδους. Αν όμως είστε νέος στα RPG και θέλετε να χαλαρώσετε όπως στο Animal Crossing, αλλά και να γελάσετε με την ψυχή σας, τότε αξίζει την προσοχή σας.

Απολαύστε το trailer του Miitopia για να πάρετε μία γεύση:

Θετικά

+ Καλοφτιαγμένος τίτλος όπως συνήθως από την Nintendo

+ Πολλές επιλογές στη πλατφόρμα δημιουργίας χαρακτήρων

+ Όσο χτίζεις τις σχέσεις των Miis τόσο ανταμείβεσαι

+ Απολαυστικό και πλούσιο χιούμορ

+ Απλό σύστημα μάχης κατάλληλο για αρχάριους στα RPG

Αρνητικά

– Βαρετοί και επαναλαμβανόμενοι μηχανισμοί μάχης

– Δυνατότητα μάχης στον αυτόματο ”πιλότο”

– Απλό σύστημα μάχης που δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο στους fans του είδους.

– Συνηθισμένο σενάριο και ιστορία χωρίς ανατροπές

7/10

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου.

  • Game site
  • Genre: Adventure, Role-Playing
  • Number of Players: 1
  • Publisher: Nintendo
  • Download Size: 3,1GB
  • PEGI Rating: 7

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε τα πάντα μαζί με ακόμη 4900 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Διαβάστε: Wonder Boy: Asha in Monster World – Review

gyfantis

Ερωτευμένος με την Nintendo από το μακρινό 1993 όπου και έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου το GAME BOY στο σπίτι ενός φίλου του αδερφού μου. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι στο χώρο των video games για εμένα με αγαπημένα παιχνίδια τα Super Mario Land και Zelda Ocarina of time. Στον ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να αναλύσω το φαινόμενο του Animal Crossing.

Αφήστε ένα σχόλιο!