Ξέρατε ότι… υπάρχουν ιατρικοί όροι εμπνευσμένοι από τα Pokémon;

Συνήθως δεν περιμένουμε η επιστήμη να συσχετίζεται με τον κόσμο των Pokémon…πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ιατρική. Είναι λογικό και επόμενο όμως οι νέοι – σε ηλικία- επιστήμονες να επηρεάζονται από ερεθίσματα της παιδικής τους ηλικίας. Ένα από αυτά τα υπέροχα ερεθίσματα μας το χάρισε η Nintendo και ακούει στο όνομα Pokémon. Η σειρά Pokémon μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές, και έχει αυτή την μαγική ιδιότητα πάντα να αγγίζει τις παιδικές μας χορδές…Πάμε όμως να δούμε πως κατάφεραν τα Pokémon να κερδίσουν μία θέση στην ιατρική ορολογία…

Plaza
Pokémon

The POKEMON gene

Το 2005 για πρώτη φορά ο Pier Paolo Pandolfi του Memorial Sloan-Kettering – κέντρο που εξειδικεύεται στον καρκίνο – της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στο POKEMON. Η original ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “POK erythroid myeloid ontogenic factor”. Αν και θεωρητικά μπορεί να σταθεί σαν λέξη ωστόσο λόγω της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητάς της, όλοι το συσχέτισαν με την Nintendo. Αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο γονίδιο οφείλεται για την εξέλιξη κάποιων καρκινικών κυττάρων.

Pokémon - γονιδιο
Απεικόνιση του POKEMON γονιδίου

Αργότερα όταν η Nintendo έμαθε πως το συγκεκριμένο γονίδιο ονομάστηκε POKEMON απείλησε να κινηθεί νομικά έναντι του κέντρου. Όχι αδίκως αφού επρόκειτο για δυσφήμιση του παιδικού video-game εφόσον είναι άρρητα συνδεδεμένο με τον καρκίνο. Φυσικά το κέντρο δέχθηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του η οποία πλέον είναι Zbtb7.

Pikachurin, I choose YOU

Pokémon - ash
Ash & Pikachu

H Νintendo φυσικά δεν ακολούθησε την ίδια τακτική όταν ανακαλύφθηκε μία πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάστηκε Pikachurin. Nαι καλά μαντέψατε… πήρε το όνομά της από τον αξιολάτρευτο Pikatsu. Γιατί άραγε;

The origins of Pikachu

Pokémon - electricity
Pikachu

Αρχικά ας δούμε γιατί ονομάζεται έτσι ο Pikachu. Σύμφωνα λοιπόν με τον Satoshi Tajiri, το όνομα του Pikachu, προέρχεται από την συνένωση δύο ονοματοποιημένων λέξεων. Δηλαδή από την ανάμειξη δύο λέξεων που μιμούνται ήχους.

Αυτές είναι οι ピカピカ (pikapika), που συμβολίζει τον ήχο που κάνουν οι σπίθες ή ο ηλεκτρισμός και την  チュウチュウ (chūchū), που συμβολίζει τον ήχο που κάνουν τα ποντίκια. Σαφώς αν λάβουμε υπόψιν και την εμφάνιση του Pikachu, ο οποίος μοιάζει με ποντικάκι που βγάζει ηλεκτρισμό θα λέγαμε πως το όνομα του πάει γάντι

Protein or Pokémon

Pokémon - Pikachurin
Pikachurin – Απεικόνιση

H συγκεκριμένη λοιπόν πρωτεΐνη που πήρε το όνομά της από τον Pikachu, δεν ονομάστηκε έτσι τυχαία. Ποιά η λειτουργία της; Στέλνει με απίστευτη ταχύτητα ηλεκτρικά σήματα από το μάτι μας στον εγκέφαλο μας.

Που εξυπηρετεί αυτό; Δίχως την πρωτεΐνη Pikachurin τα σήματα θα μεταφέρονταν πολύ αργότερα στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα όχι μόνο την καθυστέρηση της μετάδοσης αλλά και τη δυσλειτουργία της όρασης. Επομένως η ταχύτητα, η ευκινησία και ο «ηλεκτρισμός» είναι κοινά τόσο στο σώμα μας όσο και στον αγαπημένο μας Pikachu.

Ποκεμον
Pokémon hug

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, η ιατρική, και γενικότερα ολόκληρος ο κόσμος είναι σίγουρα συγκινητικός και άκρως τιμητικός ο τρόπος με τον οποίο τα video games εισχωρούν στην πραγματικότητα. Όχι μόνο σαν μέρος μίας κονσόλας, αλλά σαν μία κληρονομιά, μία κουλτούρα που θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη…για εμάς τους gamers, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γιατί όσο οι άνθρωποι εμπνέονται από αυτό που αγαπάνε, ο κόσμος μας θα γίνεται καλύτερος…

Μείνετε συντονισμένοι στους Nintenders για περισσότερα νέα γύρω από την αγαπημένη μας πλατφόρμα και τα παιχνίδια της!
Επισκεφτείτε την ομάδα μας στο Facebook ”Nintendo Switch GR”. Ελάτε να συζητήσετε μαζί με ακόμη 4600 Έλληνες για την αγαπημένη μας κονσόλα.

Credits: Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *